Miód akacjowy to naturalny specyfik wzmacniający odporność, lubiany przez dorosłych i przez dzieci. Jest smacznym i zdrowym zamiennikiem dla cukru, a ze względu na jego wartości lecznicze warto włączyć go na stałe do diety.
Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, doceniany przez człowieka od zarania dziejów. W czasach starożytnych uważano go za pożywienie godne bogów, które składano im w ofierze. Miód uważano również za afrodyzjak, wykorzystywano do jedzenia i picia. Dzięki leczniczym właściwościom traktowany był jako naturalne lekarstwo, służące do stosowania na skórę, czy wzmacniająco podczas choroby. Miody mogą pochodzić z nektaru różnych roślin, a jednym z najbardziej popularnych jest miód akacjowy.
Czym jest miód akacjowy?
Miód akacjowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów akacji (robinii akacjowej). Jego barwa jest jasnosłomkowa, czasem wydaje się nawet bezbarwny. Smak miodu akacjowego jest łagodny, choć oczywiście bardzo słodki, pachnie mocno i przyjemnie. Świeży miód akacjowy dość długo pozostaje płynny, ponieważ ze względu na dużą zawartość fruktozy, jego krystalizacja przebiega powoli. Skrystalizowany miód zyskuje barwę kremową lub żółtą.
Co znajdziemy w miodzie akacjowym?
Wartość energetyczna miodu wynosi ok. 320 kcal/100 g, czyli jest kaloryczny, ale w przeciwieństwie do cukru, miód akacjowy zawiera wiele cennych substancji. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan. W jego składzie obecne są także pewne ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny, kwasy organiczne, (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy), olejki eteryczne pochodzące z nektaru, enzymy (białka). Znajdziemy w nim również działające ochronnie przed wolnymi rodnikami flawonoidy i karotenoidy, które m.in. wpływają na barwę miodu. Obecny jest również nadtlenek wodoru, o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Stwierdzono w nim także obecność acetylocholiny, która wpływa na serce i układ krwionośny, oraz substancji o charakterze hormonalnym. W miodzie akacjowym najwięcej jest cukrów prostych, czyli glukozy i fruktozy.
Miód akacjowy — właściwości
Miód akacjowy ma wiele zalet dla zdrowia, więc zalecany jest jako uzupełnienie codziennej diety, szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz układ odpornościowy pracuje na pełnych obrotach. Można go dodawać do napojów, deserów, sałatek, naturalnych syropów. Aby jednak miód faktycznie służył zdrowiu, nie należy go podgrzewać do temperatury powyżej 40º Celsjusza, ponieważ niszczy to cenne enzymy.
Miód akacjowy na układ trawienny
Miód akacjowy stosowany jest przy kłopotach trawiennych — nadkwaśności, niestrawności, skurczach, oraz w przypadku zapalenia żołądka i jelit. Ten naturalny specyfik osłania żołądek i chroni go przed negatywnym wpływem nadmiernej ilości kwasów trawiennych. Miód ten polecany jest również dla wsparcia pracy wątroby, dla ułatwienia jej oczyszczania się. Dzięki zawartości oligosacharydów miód uznaje się za naturalne źródło prebiotyków koniecznych dla utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Pobudza również ich perystaltykę, dzięki czemu ma działanie nieco przeczyszczające, więc poleca się włączenie go do diety przy zaparciach.
Na zmęczenie
Miód akacjowy zawiera dużą ilość cukrów prostych, dlatego warto po niego sięgać, gdy brakuje energii do nauki, pracy lub wysiłku fizycznego. To szybko działające źródło energii, które dodatkowo wpływa na poprawę samopoczucia w chwilach największego zmęczenia. Ponadto miodek ten uspokaja, ułatwia spokojny i regenerujący sen.
Miód akacjowy na skórę
Miód z akacji jest naturalnym specyfikiem stosowanym do leczenia chorób skóry, szczególnie przebiegających z ropnym zakażeniem. Ponieważ hamuje rozrost grzybów, działa bakteriobójczo i regenerująco, przyspiesza gojenie się miejsc dotkniętych stanem zapalnym.
Na chorobę i wzmocnienie
Miód akacjowy to tradycyjne lekarstwo na infekcje górnych dróg oddechowych i towarzyszące im dolegliwości, np. ból gardła i kaszel. Wykazuje ma działanie wykrztuśne, gdyż rozrzedza wydzielinę z oskrzeli. Regularnie stosowany miodek z akacji podnosi naturalną odporność organizmu.
Miód akacjowy chroni serce
Regularne spożywanie miodu w postaci np. osłody do herbaty, lepiej poprawia siłę skurczów mięśnia sercowego oraz efektywne ukrwienie naczyń wieńcowych, w porównaniu ze zwykłym cukrem. Ponadto obniża stężenie cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, cholesterolu LDL, oraz zwiększa poziom cholesterolu HDL.
Wspiera pracę układu moczowego
Miód akacjowy wykazuje działanie moczopędne. Działa bakteriobójczo i wspiera oczyszczanie nerek i układu moczowego.
Kto powinien uważać na miód?
Warto wiedzieć także, że miód może powodować reakcje alergiczne, więc alergicy powinni być w tej materii ostrożni. Podobnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu II, po miód należy sięgać z rozwagą, z powodu wysokiej zawartość fruktozy, która wpływa na niekorzystne dla diabetyków wahania poziomu cukru we krwi.
Miód akacjowy dla dzieci
Miodek akacjowy jest wartościowym wsparciem odporności dzieci, jednak trzeba pamiętać, że można go podawać starszakom, natomiast niemowlętom nie. Spowodowane jest to faktem, że miód może zawierać pewne ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), czyli niebezpieczną toksynę, która może wywołać botulizm. Botulizm objawia się nagłym wiotkim porażeniem mięśni, może dojść do niewydolności oddechowej i stanu przypominającego śpiączkę. Ponieważ niemowlęta nie mają w pełni wykształconej odporności organizmu, są szczególnie narażone na botulizm. Stąd zalecenie, aby nie podawać miodu dzieciom poniżej 12 miesiąca życia.
Miód akacjowy — cena
Za 400 g miodu akacjowego trzeba zapłacić ok. 25 zł, natomiast za 1 kg od ok. 40 do 50 zł. Cena miodu zależy m.in. od warunków, jakie pszczoły miały do pracy. W przypadku długiej zimy i deszczowej wiosny, gdy pszczołom nie udało się zebrać odpowiedniej ilości nektaru, miód może być droższy niż w poprzednim sezonie.