Go to content

Syrop z cebuli – jak przygotować i stosować ten tradycyjny specyfik na przeziębienie?

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie
Fot. iStock

Syrop z cebuli to znany domowy specyfik stosowany na przeziębienia. Skład syropu jest w pełni naturalny, dlatego podaje się go również  dzieciom. Jakie właściwości ma syrop z cebuli, jak go przygotować i stosować, by pomógł wrócić do zdrowia?

Syrop z cebuli — co to jest? 

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą syropu z cebuli jest to zdrowe, choć specyficznie pachnące warzywo. Cebula jest bez wątpienia jednym z najważniejszych składników zalecanych przez medycynę ludową do walki z przeziębieniami i nie tylko. Jej działanie wynika z obecności w składzie substancji takich jak: allicyna, związki siarki, kwercetyna, kwas foliowy, witaminę C, B6, potas, wapń, chrom, żelazo. Cebula jest najważniejszym, ale nie jedynym składnikiem syropu. Znajduje się w nim również cukier lub miód, przy czym ten naturalny słodzik dodatkowo godności walory prozdrowotne syropu.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Warto przygotowywać syrop z cebuli, gdy tylko pojawią się dolegliwości, by zatrzymać rozwój choroby.

Syrop z cebuli — przepis

Klasyczny syrop 

Syrop z cebuli można przygotować klasycznie. Aby go przyrządzić, potrzebujesz jedynie:

  • 2 cebule
  • ok. 4-5 łyżek cukru

Cebule obierz i pokrój na plastry, włóż po kilka do umytego i wyparzonego słoika i zasypuj każde „pięterko” z plastrów warstwą cukru. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, najlepiej na noc, przykrywając słoik gazą lub niedokręconą nakrętką. Gdy cebula puści sok, można go przelać do czystej zakręcanej butelki.

Syrop z cebuli i miodu 

Aby przyrządzić syrop z cebuli i miodu, po prostu zastąp cukier płynnym miodem. Miód jest skarbnicą mikroelementów takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt. Nie brakuje w nim także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny. Zawiera również kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki polifenolowe, które wspierają odporność, wzmacniają organizm i przyspieszają powrót do zdrowia.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Syrop z cebuli i czosnku

Do klasycznego przepisu na syrop z cebuli można dodać także kilka (3-4) ząbków czosnku. Można czosnek pokroić na plastry razem z cebulą i odstawić na kilka godzin lub całą noc, po czym przerzedzić, lub do gotowego przecedzonego przez gazę syropu z cebuli dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Czosnek dodatkowo wzmocni działanie syropu, ze względu na zawartość witaminy C, E, K, PP, witaminy z grupy B, prowitaminy A. Zawiera również wapń, potas, magnez, kobalt, nikiel, chrom, cynk, fosfor.  Znajdziemy w nim również flawonoidy i aminokwasy, związki śluzowe, cukry, oraz olejki eteryczne (siarczki i allicyna).

Te najważniejsze składniki to nie wszystko, czego można użyć, by stworzyć syrop z cebuli. Można dodać do jego składu także imbir, cynamon, goździki, czosnek, czy cytrynę. Każdy z tych składników wzmocni działanie syropu dzięki zawartości innych, służących zdrowiu substancji.

Fot. iStock

Syrop z cebuli — właściwości 

Cebulę określana jest mianem naturalnego antybiotyku, co wynika z jej działania przeciw drobnoustrojom. Udowodniono, że to niepozorne warzywo skutecznie radzi sobie z bakteriami Salmonella i E. coli. Warto po nią sięgać, ponieważ wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną, dzięki czemu poprawia odporność i zwalcza stan zapalny. Do jej właściwości należy także oczyszczanie dróg oddechowych ze śluzu, co przyspiesza leczenie kaszlu, zarówno mokrego, jak i suchego.  Poza tym stosuje się ją do leczenia blizn oraz przy pasożytach układu pokarmowego. Służy w profilaktyce choroby wieńcowej, zawału, udaru, ponieważ wpływa na obniżenie „złego”, podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, a także redukuje tendencję do tworzenia się zakrzepów.

Syrop z cebuli sprawdzi się podczas infekcji, dodatkowo załagodzi podrażnione gardło i kaszel. Dodanie do niej czosnku czy imbiru wzmocni jej bakteriobójcze działanie.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Kto nie powinien pić syropu z cebuli? Dawkowanie

Syrop mogą pić dzieci jak i dorośli, choć najmłodsi często odmawiają picia syropu ze względu na specyficzny smak i zapach. Rodzice podają syrop swoim dzieciom już po 1 roku życia, przy czym warto taką decyzję najpierw skonsultować z pediatrą. Lekarze zwracają uwagę, że syrop z cebuli i miodu najlepiej podawać dzieciom powyżej 2 roku życia, ze względu na ryzyko silnej alergii na miód. Syrop jest też bezpieczny dla kobiet ciężarnych. Nie należy przesadzać ze zbyt dużą ilością syropu z cebuli, szczególnie w przypadku dzieci. Zaleca się osobom dorosłym i starszym dzieciom wypijanie 2-3 łyżeczek syropu dziennie. Ilość syropu z cebuli podawanego młodszym dzieciom powinna być skonsultowana z lekarzem.

To naturalne lekarstwo nie jest polecane osobom nieżytem żołądka oraz z wrażliwym układem pokarmowym, ze względu na podrażnienie śluzówki jamy ustnej i obciążenie wątroby przy spożyciu większej ilości syropu. Nie powinny po niego sięgać także osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Syrop z cebuli można trzymać kilka dni po przyrządzeniu w chłodnym miejscu, takim jak np. lodówka czy spiżarnia.


źródło:  zdrowie.wprost.pl, stronazdrowia.pl