Go to content

Kapusta pekińska – co można z niej przyrządzić i dlaczego powinny na nią uważać osoby cierpiące z powodu tarczycy?

Kapusta pekińska
Fot. iStock

Kapusta pekińska, zwana błędnie sałatą pekińską, to jedno z najchętniej wykorzystywanych warzyw kapustnych przez Polaków. Świetnie nadaje się na różnego rodzaju sałatki, gołąbki, bigos, można ją także  z powodzeniem ukisić. Sięgając po nią, warto wiedzieć, że jest dobrym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów, ale powinny na nią uważać osoby cierpiące z powodu tarczycy.

Kapusta pekińska (Brassica rapa L var. pekinensis) należy do tego samego rodzaju warzyw, co: kapusta biała i włoska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuł, kalarepa. Warzywa kapustne znane są ze swojej protekcyjnej roli przed nowotworami, oraz dużej ilości witamin i składników mineralnych. Kapusta pekińska pochodzi z Chin, gdzie uprawiano ją od XV wieku, natomiast na stoły Europejczyków trafiła dopiero w latach 50. XX wieku.

Kapusta pekińska — właściwości 

Kapusta pekińska jest źródłem witamin i składników mineralnych. Jest dobrym źródłem błonnika i białka, witaminy C, K oraz witaminy A, folianów (m.in. kwas foliowy), wapnia, potasu, żelaza i chlorofilu. Zawiera także glukozynolany oraz polifenole, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Według badań spożywanie warzyw krzyżowych, w tym kapusty pekińskiej, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka, okrężnicy, odbytu i płuc. Glukozynolany usprawniają usuwanie substancji rakotwórczych z organizmu, hamują wzrost i różnicowanie się komórek nowotworowych, przyspieszają apoptozę, czyli śmierć nieprawidłowych komórek.

Kapusta pekińska

Fot. iStock/Kapusta pekińska

Kapusta pekińska, podobnie jak inne krzyżowe, charakteryzuje się  działaniem przeciwbakteryjnym, nawet w stosunku do Helicobacter pylori. Działa również przeciwzapalnie, obniżając stężenie markerów stanu zapalnego. Jako źródło antyoksydantów wspiera ochronę komórek przed uszkodzeniami wynikającymi  z obecności w organizmie wolnych rodników. Obniża także ryzyko rozwoju chorób serca, przez wspomnianą wyżej redukcję stresu oksydacyjnego oraz obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.

Na kapustę pekińską powinny uważać osoby z problemami z tarczycą

Kapusta pekińska zawiera glukozynolany, które uznane zostały za substancje wolotwórcze. Ich spożywanie prowadzi do obniżenia wchłaniania jodu z pożywienia, co zaburza wpływ peroksydazy tarczycowej na organizm. Peroksydaza tarczycowa odpowiada za powstawanie hormonów tarczycy – trijodotyroniny (T3) oraz tetrajodotyroniny (T4), co z kolei wpływa na wzrost stężenia hormonu tyreotropowego (TSH). Wzrost TSH może powodować tworzenie się wola na tarczycy.

Zaburzenie wydzielania i pracy hormonów tarczycy negatywnie wpływa na metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie, pracę mózgu i układu nerwowego, oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. W przypadku niedoczynności tarczycy mogą pojawić się objawy takie jak:

  • dokuczliwe zmęczenie;
  • obniżenie nastroju, stany depresyjne i lękowe,
  • stałe odczuwanie zimna;
  • tycie;
  • obrzęki powiek, dłoni i twarzy
  • suchość skóry, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci;
  • problemy z koncentracją.

Aby obniżyć ilość glukozynolanów, trzeba ograniczyć ilość warzyw krzyżowych w diecie do maksymalnie dwóch posiłków w tygodniu, najlepiej podanych po obróbce termicznej lub kiszeniu.

Kapusta pekińska

Fot. iStock

Kapusta pekińska — przepisy 

Kapusta pekińska — surówka

Lekka surówka, w której kapusta pekińska gra pierwsze skrzypce, to dobry pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Składniki na surówkę:

  • mała kapusta pekińska;
  • 1/2 puszka kukurydzy konserwowej;
  • 2 pomidory;
  • ogórek;
  • czerwona cebula;
  • natka pietruszki lub koperek do smaku.

Składniki na sos czosnkowy:

Przygotowanie surówki:

Warzywa umyj. Kapustę pekińską drobno posiekaj i włóż do miski. Ogórki pokrój w półplasterki, pomidory w cząstki, cebulę obierz i drobno poszatkuj, kukurydzę odcedź — wszystko ułóż na kapuście. Do surówki dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Przygotowanie sosu:
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dobrze i polej sosem czosnkowym surówkę. Podawaj jako dodatek do obiadu.

Kapusta pekińska

Fot. iStock

Kapusta pekińska na ciepło — przepis

Kapusta pekińska na ciepło to rozgrzewający i sycący dodatek do dań obiadowych.

Składniki na kapustę pekińską na ciepło:

  • duża kapusta pekińska
  • duża marchewka
  • czerwona cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie kapusty pekińskiej na ciepło:

Kapustę umyj i poszatkuj, wrzuć do garnka. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce, wrzucić do kapusty w garnku. Dodaj przyprawy,  podlej odrobiną wody, by warzywa nie przywierały, duś pod przykryciem kilka minut. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, usmaż na patelni na oleju i dodaj do kapusty. Duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat, a gotową kapustę zasyp łyżką mąki, wymieszaj i krótko zagotuj.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl,dietetycy.org, www.przyslijprzepis.pl