Go to content

Biała kapusta – niedoceniane warzywo. Jak wpływa na zdrowie i co można z niej przyrządzić?

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -
Fot. iStock

Biała kapusta to jedno ze sztandarowych warzyw polskiej kuchni, zbyt rzadko docenianych. Bywa, że rezygnujemy z jej spożywania, przez opinię ciężkostrawnej oraz ze względu na specyficzny zapach uwalniany w trakcie jej gotowania. Tymczasem jest ona skarbnicą witamin i minerałów, dobrze wpływa na zdrowie, w dodatku można z niej wyczarować różne potrawy. Jaki biała kapusta wpływa na zdrowie?

Biała kapusta — właściwości dla zdrowia

Biała kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć m.in.: witaminy C i K, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), beta-karoten, błonnik, siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g dostarcza zaledwie 40 kcal, a przez to polecanym w diecie odchudzającej, np. w osławionej diecie kapuścianej. Jej indeks glikemiczny jest równy 15, dlatego kapusta jest zalecana diabetykom, jako produkt obniżający poziom cukru we krwi.

Biała kapusta, spożywana najlepiej na surowo lub w postaci soku, znakomicie wpływa na układ odpornościowy i  sprzyja regeneracji osłabionego organizmu. Chlorofil, żelazo, miedź i magnez obecne w kapuście wspierają walkę przeciw niedokrwistości. Zawartość siarki działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Biała kapusta na problemy skórne i reumatyzm

Łagodzi zmiany skórne takie jak: trądzik, egzemy, liszaje, odmrożenia i oparzenia. Łagodzi również ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Sprawdza się jako środek łagodzący przykre efekty ukąszeń owadów. Można ją stosować w postaci okładów na zmienione chorobowo miejsca, nasączonych wyciśniętym sokiem z kapusty lub ze miażdżonych liści kapusty.

Biała kapusta na problemy z układem pokarmowym

Wbrew obiegowej opinii warzywa obciążającego układ pokarmowy, kapusta może łagodzić pewne schorzenia układu pokarmowego. Jest wskazana przy leczeniu zgagi, choroby refluksowej lub niedoboru kwasu w żołądku, przy nieżytach pokarmowych. Wypijanie soku ze świeżej lub kiszonej kapusty przed planowanym posiłkiem poprawia trawienie i zmniejsza dyskomfort ze strony żołądka. Raport opublikowany na stronie amerykańskiego National Library of Medicine National Institutes of Health, biała kapusta jest pomocna w łagodzeniu bólu żołądka i wspiera gojenie wrzodów żołądka.

Warto wiedzieć, że kapusta i inne pokrewne jej warzywa (np.: brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż) zawierają rafinozę. Jest to cukier trawiony przez organizm dopiero w jelicie grubym. Podczas rozkładu rafinozy wytwarza się metan, gaz o wyjątkowo nieprzyjemnym zapachu, który powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Aby ich uniknąć, można przyrządzać kapustę z dodatkiem ułatwiającego trawienie kminku, majeranku czy koperku.

Biała kapusta a tarczyca

Warto również wiedzieć, że biała kapusta, oraz inne warzywa krzyżowe, zawierają goitrogeny, czyli naturalne związki wolotwórcze. Gdy dostaną się one do organizmu, wiążą jod, który nie może zostać wykorzystany do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. To może spowodować przerost gruczołu tarczowego — rozwoju niedoczynności tarczycy i powstania tzw. wola. Ale dzieje się tak w sytuacji niedoboru jodu w organizmie, przy jednoczesnej diecie zawierającej większe ilości goitrogenów. Dla bezpieczeństwa zalecane jest spożywanie kapusty i innych warzyw krzyżowych w umiarkowanych ilościach oraz wzbogacenie jadłospisu o produkty będące źródłem jodu, np. ryby morskie, produkty mleczne, czy żółtko.

Kapusta kiszona 

Kiszona kapusta to podstawa kapuśniaka, surówek, świątecznego bigosu i pierogów. Trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Warto po nią sięgać, ponieważ jest źródłem dużej ilości witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Zawiera także minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest tym cenniejsza dla zdrowia, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się w niej bakterie kwasu mlekowego. Są one niezwykle ważne m.in.: dla prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. Z tego powodu warto wprowadzić kiszoną kapustę do diety przez cały rok.

Istnieje wiele przepisów, które pozwalają wykorzystać potencjał białej kapusty.

Biała kapusta zasmażana — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki: 

  • mała główka kapusty
  • marchew
  • cebula
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • czubata łyżka mąki
  • olej lub smalec do zasmażki

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchew, przyprawę warzywną, pieprz, sól.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Pod koniec duszenia na smalcu lub oleju zasmaż mąkę, aż się lekko zarumieni. Rozprowadź ją wywarem z kapusty, dodaj do kapusty i doprowadź do zagotowania.
  5. Chwilę przed końcem dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Biała kapusta surówka — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • marchew
  •  jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dodaj kukurydzę według uznania, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Łazanki z białą kapustą — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Łazanki z białą kapustą — składniki: 

  • opakowanie makaronu do łazanek
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • przyprawa typu vegeta
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem (kapusta powinna być przykryta wodą) i odstaw na 10-15 min. Po tym czasie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kapustę, smaż do miękkości, dopraw do smaku papryką, solą, pieprzem i vegetą.
  3. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

źródło:  ncez.pzh.gov.pl,www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl