Dieta Zdrowie

Brukselka – wielka moc w małych główkach. Za co warto ją polubić i jak gotować, by była smaczniejsza?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 czerwca 2021
Brukselka - właściwości dla zdrowia. Jak należy ją gotować
Fot. iStock
 

Brukselka to charakterystyczne warzywo, które wygląda jak miniaturowa kapusta. Jej niewielkie główki zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, niestety, nie każdy za nią przepada. Co zrobić, by brukselka częściej wędrowała na stoły, jak gotować to warzywo?

Brukselka, czyli kapusta warzywna brukselska, to krzyżówka kapusty i jarmużu. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę otrzymała na cześć stolicy, Brukseli. Ma ona ciekawy wygląd, ponieważ główki wyrastają z nawet metrowej łodygi. Na jednej łodydze mieści się nawet 80 główek o wielkości małego orzecha włoskiego. Brukselkę bez problemu można kupić w sklepach, jednak jej charakterystyczny smak i zapach zniechęca wiele osób do zakupu.

Brukselka - właściwości dla zdrowia. Jak należy ją gotować

Fot. iStock/brukselka

Brukselka — wartości odżywcze, kcal

Brukselka w swoich niewielkich główkach skrywa wiele wartościowych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w niej wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K, oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, fosfor, sód, wapń, mangan, siarka, cynk, selen i potas.

Gotowana brukselka dostarcza do organizmu białko (2.55 g/100 g), tłuszcz (0.50 g), węglowodany (7.10 g). Nie brakuje w niej błonnika (2.6 g/100 g), który pełni istotną rolę dla prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz dłuższego odczuwania sytości po zjedzonym posiłku. Obecne w niej przeciwutleniacze unieszkodliwiają wolne rodniki i działają antynowotworowo. Brukselka ma niski indeks glikemiczny, równy 15, jeśli jest surowa, lub 20 po ugotowaniu. Brukselka w 100 g zawiera ok. 40 kcal, więc jest łaskawe dla sylwetki.

Brukselka — właściwości dla zdrowia

Zapobiega cukrzycy

Brukselka zawiera cenny przeciwutleniacz — kwas alfa-liponowy, który wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to ważne nie tylko w diecie chroniącej przed cukrzycą, ale także w zdiagnozowanej już chorobie. Ponieważ indeks glikemiczny surowej i gotowanej brukselki jest niski, nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi.

Chroni serce

Brukselka dobrze wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi. Dzieje się tak ze względu na obecność wapnia, który jest niezbędny dla prawidłowego skurczu serca, dostarczenia krwi do narządów i tkanek. Potas reguluje ciśnienie krwi, natomiast magnez rozszerza tętnice i chroni przed zawałem.

Wpływa na poprawę płodności

Specjaliści podkreślają, że brukselka, jako dobre źródło kwasu foliowego (ok. 61 µg/100 g) ma wpływ na za jakość spermy. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do zmniejszenia ilości plemników i obniża ich ruchliwość. Naukowcy, na łamach pisma „Human Reproduction”, przekonują, że duża ilość kwasu foliowego w diecie zdrowych mężczyzn bez nałogów, przyczynia się do zwiększenia ilości prawidłowych plemników, w porównaniu do mężczyzn, którzy przyjmują z pożywieniem zbyt mało kwasu foliowego. Równie ważny jest dla kobiet planujących ciążę i będących w pierwszych jej miesiącach. Kwas foliowy ułatwia zajście w ciążę, oraz chroni przed rozwojem wad wrodzonych u dziecka.

Brukselka - właściwości dla zdrowia. Jak należy ją gotować

Fot. iStock/Brukselka

Chroni przed nowotworami

Obecność antyoksydantów sprawia, że brukselka działa ochronnie na organizm. Obecny w niej sulforafan ogranicza stan zapalny w organizmie i chroni przed rozwojem nowotworów. Przyczynia się do usunięcia z organizmu szkodliwych wolnych rodników, dzięki czemu hamuje uszkodzenia i starzenie się komórek organizmu. Aby jej właściwości były silniejsze, należy jeść ją na surowo lub tylko krótko (3-4 minuty) ugotowaną na parze. Obecność witaminy C działa wspiera działanie układu odpornościowego.

Może chronić przed wrzodami żołądka

Sulforafan posiada również właściwości bakteriobójcze. Badania potwierdzają, że może on zwalczać bakterie Helicobacter pylori, wywołujące wrzody żołądka, oraz zwiększające ryzyko rozwoju raka żołądka.

Reguluje gospodarkę hormonalną

Brukselki nie powinno zabraknąć w diecie kobiet, ponieważ  związki azotowe obecne w niej, wspierają usuwanie z organizmu nadmiar estrogenu, który jest szkodliwy. Zbyt duża ilość estrogenu zaburza gospodarkę hormonalną i zwiększa ryzyko rozwoju raka szyjki macicy, jajnika i sutka.

Brukselka — komu może szkodzić?

Mimo tego, że brukselka to pożądane w zdrowej diecie warzywo, nie każdy powinien po nią sięgać regularnie. Uważać powinny osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. W tym warzywie obecne są tzw. substancje wolotwórcze, utrudniające wchłanianie jodu z pożywienia. Dlatego zaleca się przed włączeniem do jadłospisu brukselki omówienie z lekarzem jej bezpiecznej ilości w diecie. Ponadto, jak wszystkie kapustne, brukselka jest warzywem wzdymającym, może powodować lub nasilać wzdęcia, więc nie jest najlepszy wyborem dla osób w podeszłym wieku, cierpiących ma problemy z układem trawiennym.

Brukselka - właściwości dla zdrowia. Jak należy ją gotować

Fot. iStock/Brukselka

Brukselka — jak gotować to warzywo?

Wiele osób ma wątpliwości, co zrobić, by brukselka była smaczna, jak gotować to warzywo. Właśnie ten charakterystyczny, dość ostry smak i zapach nie każdemu odpowiada, przez co nieczęsto gości ona na talerzu. Najlepiej obgotować ją krótko w garnku lub na parze, co pozwoli zachować wiele cennych dla zdrowia składników. Nie należy przedłużać czasu gotowania ponad 10 minut oraz gotować pod przykryciem, ponieważ warzywo stanie się gorzkie i wydzieli nieładnie pachnące związki. Aby poprawić jej smak, można dodać do niej odrobinę mleka. Warzywo uprawiane w ogródku można zebrać dopiero po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy ma ono łagodniejszy smak.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl, www.ekologia.pl,  biokurier.pl 

Dieta Zdrowie

Świętujemy 75. urodziny Vespy!

Redakcja
Redakcja
15 czerwca 2021
 

Vespa to bez najmniejszego wątpienia kultowa ikona świata skuterów. Od lat utożsamiana jest ze stylem, designem oraz dobrym gustem.

Uwielbiana przez gwiazdy showbiznesu, podziwiana przez twórców i artystów, dla których często stawała się muzą, szanowana przez społeczność za swoją pomoc w odbudowie mobilności wielu krajów, a także kochana za radość jaką ze sobą niesie. Vespa to prawdziwe szczęście, które maluje się na twarzy każdego, kto ją dosiada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gosia Ohme (@gosiaohme)

W tym roku obchodzimy niezwykłą, 75. rocznicę istnienia tej kultowej marki. W związku z tym zapraszamy każdego, kto chciałbym skosztować włoskiego stylu życia, dobrego jedzenia oraz przymierzyć się do tych kultowych jednośladów do celebrowania z nami. 19 czerwca 2021 w każdym salonie Vespy w Polsce odbędzie się impreza, podczas której rozdawane będą gadżety Vespy, odbywać się będą jazdy testowe, a na uczestników czekają również pyszne przekąski, coś słodkiego i oczywiście pyszna kawa!

Warto również tego dnia wpaść do salonów Vespy z innego powodu! W tym dniu, każda zakupiona Vespa z serii 75th, czyli specjalnego rocznicowego wydania modeli GTS oraz Primavera będzie tańsza o cały 1000 zł brutto! Wpadajcie do salonów Vespy 19.06.2021 w godzinach pracy danego salonu!

Listę salonów znajdziecie na https://www.vespa.com/pl_PL/dealer-locator/?f=all

Zapisujcie się również na wydarzenie na FB, dzięki czemu nie przegapicie terminu: https://fb.me/e/3SPgrknyx

Let’s Vespa!


Dieta Zdrowie

Ogórki małosolne – jak przygotować je w wersji tradycyjnej i na sucho (bez wody)?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 czerwca 2021
Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości
Fot. iStock

Ogórki małosolne przygotowane ze świeżych, sezonowych ogórków gruntowych, to jeden z najbardziej lubianych smaków lata. Pasują solo, do kanapek, sałatek i różnych mięs. Ich przygotowanie nie sprawia żadnego problemu, za to zapewnia źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Jak zrobić ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho (bez wody)?

Ogórki małosolne a kiszone — co się w nich kryje?

Ogórki małosolne, jak i kiszone, uzyskuje się w wyniku procesu fermentacji. Polega on na  zamianie zmianie cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, co wpływa jednocześnie na zmianę barwy i smaku ogórków. Krótka fermentacja (2-3 dni) pozwala uzyskać ogórki małosolne, które są bliższe świeżym ogórkom, natomiast pozostawienie ogórków na ok. tydzień w zalewie powoduje, że staną się  ukiszone. Szczepy bakterii kwasu mlekowego, które biorą udział w fermentacji, zarówno ogórkom małosolnym, jak i kiszonym, nadają cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Oba rodzaje ogórków zawierają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, witaminę C i A, oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, a także błonnik. Bogactwo probiotyków doskonale wpływa na zdrowie. Probiotyki wzmacniają odporność i uszczelniają nabłonek jelit, dzięki czemu hamują przedostawanie się szkodliwych substancji do krwi. Ułatwiają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Ich obecność wpływa na lepsze przyswajanie mikroelementów oraz wytwarzanie witamin takich jak: witaminy B1, B2, B6, B9. Probiotyki łagodzą skutki nietolerancji laktozy, redukują ryzyko rozwinięcia się różnych alergii.

Ogórki małosolne i kiszone są niskokaloryczne — w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

Jakie ogórki wybrać?

Najlepiej wybrać ogórki o średniej wielkości, o nieco wydłużonym kształcie, niezbyt zaokrąglone. Najzdrowsze są ogórki pochodzące ze sprawdzonego źródła, ekologicznych upraw, nieprzenawożone. Warzywa przeazotowane łatwiej ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, które powodują szybkie psucie i odrzucający zapach.

Ogórki małosolne tradycyjne — przepis 

Ogórki małosolne wymagają znacznie mniej czasu, niż ogórki kiszone. Wystarczy przygotować w odpowiedni sposób słój z ogórkami i odczekać kilka dni (2-3), by cieszyć się ich smakiem.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Ogórki małosolne tradycyjne  — składniki, zalewa:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • główka czosnku
  • koper z łodygą i baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu lub liść

Przygotowanie:

  1. Słoik lub kamionkowe naczynie umyj, a najlepiej wyparz.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach. Czosnek oraz chrzan obierz i włóż do słoja, dodaj gałązkę kopru z łodygą.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.
  4. Przestudzoną zalewą zalej ogórki tak, by nie wystawały z zalewy. Przykryj naczynie czystą ściereczką (przytrzymaj ją recepturką), lub niewielkim talerzykiem.

Aby ogórki się za mocno nie ukisiły, gdy osiągną pożądany smak, naczynie odstaw do lodówki.

Ogórki małosolne na sucho (bez wody) — przepis

Ten przepis umożliwia naprawdę szybkie przygotowanie wartościowych ogórków. Wystarczą 24-48 godzin, aby otrzymać ogórki małosolne w wersji „na sucho”.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Ogórki małosolne na sucho (bez wody) — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak, by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło: kuron.com.pl, beszamel.se.plzdrowie.wprost.pl

Zobacz także

Jak smakuje jesień: te warzywa włącz do swojego menu

Dieta Dukana - fazy, zasady i efekty diety proteinowej

Kiedy dietetyk może pomóc? Odchudzanie pod okiem specjalisty

Nie narzekaj na samotność, bo to najlepszy sposób na… relaks