Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Kapusta włoska – dlaczego warto ją jeść? Przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę do obiadu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 czerwca 2021
kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę
Fot. iStock
 

Kapusta włoska to warzywo, które pod różną postacią dość często gości na naszych talerzach. Nadal nie jest tak bardzo popularna, jak kapusta biała czy czerwona, jednak warto po nią sięgać częściej, ze względu na smak i zawartość witamin i minerałów. Co kryje w sobie kapusta włoska i jakie przepisy pozwolą wyczarować z niej pyszne i sycące danie?

Kapusta włoska — witaminy i minerały, kalorie (kcal)

Kapusta włoska różni się nieco od białej i czerwonej wyglądem. Wytwarza duże, okrągłe główki, a jej liście pomarszczone i nieco pofalowane, w zielono-niebieskawym zabarwieniu.

Kapusta włoska zawiera sporo składników odżywczych. Nie brakuje w niej witaminy C, K, A, oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Dostarcza do organizmu także składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, fosfor, miedź, sód, żelazo, wapń i siarka. Znajduje się w niej również błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Kapusta włoska jest niskokaloryczna — zawiera 27 kcal w 100 g. Jej indeks glikemiczny jest niski, wynosi 15, więc jest ona bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę oraz stosujących diety odchudzające.

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Kapusta włoska dla zdrowia

Kapusta włoska jest wartościowym elementem codziennej zdrowej diety. Ponieważ jest źródłem antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, chroniąc organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Antocyjany należące do antyoksydantów wpływają na  zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się miażdżycy oraz nowotworów. Kapusta włoska działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę, regeneruje organizm i wzmacnia w stanach osłabienia po chorobie. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i o ile nie jest w wersji smażonej, wspiera walkę o szczupłą sylwetkę. Obecność w liściach kapusty witaminy C i siarki, która nadaje jej specyficzny aromat podczas gotowania, wspiera dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci.

Przeciwwskazania

Kapusta włoska, mimo że jest zdrowym produktem, nie jest polecana każdemu. Podobnie jak inne warzywa kapustne, nie poleca się jej większych ilości w diecie osób cierpiących na zaburzenia pracy tarczycy. Kapustne zawierają substancje wolotwórcze (goitrynę i progoitrynę), które hamują przyswajanie jodu z posiłków, co może doprowadzić do niedoborów jodu w organizmie i pogłębieniu problemów ze zdrowiem.

Kapusta włoska — przepis na surówkę

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Surówka z kapusty włoskiej. Składniki:

  • 500 g kapusty
  • duże jabłko
  • duża marchewka
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty.
  3. Majonez, jogurt, nieco soli, pieprzu i cukru oraz trochę poszatkowanego koperku wymieszaj dobrze i połącz z surówką.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Kapusta włoska zasmażana — przepis 

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Kapusta włoska zasmażana. Składniki: 

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 1 marchew
  • 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Masło rozgrzej w rondlu i wrzuć na nie startą na dużych oczkach marchew, a po chwili poszatkowaną kapustę. Duś 10 min pod przykryciem, po czym podlej gorącym bulionem i duś kolejne 10 min.
  3. Oprósz wszystko mąką i bardzo dokładnie wymieszaj i zagotowuj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem.
    Posyp dużą ilością świeżego pokrojonego koperku.

Kapusta włoska — przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 2 szklanki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb z kapusty i sparz we wrzącej wodzie. Jeszcze gorącą kapustę obierz i z liści zetnij nożem gruby nerw.
  2. Ryż ugotuj w litrze osolonej wody, aż wchłonie wodę.
  3. Na patelni zeszklij cebulę okrojoną w kostkę. Do ryżu dołóż surowe mięso mielone razem z jajkami i podsmażoną wcześniej cebulą, dopraw farsz solą i pieprzem.
  4. Na liście nałóż farsz z ryżu i mięsa. Złóż boki liści kapusty do środka i zwiń w zwarty rulon.
  5. Gołąbki ułóż w dużym garnku, zalej bulionem, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj ok. 30 minut. Jeśli nie masz garnka z grubym dniem i obawiasz się, że gołąbki mogą się przypalić, wyłóż dno garnka warstwą niewykorzystanych liści z kapusty.

Podawaj polane sosem pomidorowym.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

„Babskie” seriale na lato – 3 grzeszne przyjemności, które musicie poznać

Redakcja
Redakcja
16 czerwca 2021
Photo by Victoria Heath on Unsplash
 

Bądźmy szczere – dobry, babski serial nie jest zły. Z tymi, które Wam dziś polecamy, letni wieczór może się zamienić w zarwaną noc. Powód? Trudno się od nich oderwać! Dorzucicie coś do tej listy? Koniecznie dajcie znać.

„Pracujące mamy” (Netflix)

To już koniec urlopu macierzyńskiego! Te cztery mamy z Toronto muszą wrócić do pracy i znaleźć czas dla swoich dzieci, na życie miłosne i całą resztę obowiązków naraz. Tyle oficjalny opis na Netflixie. A co dostajemy tak naprawdę? Fantastycznie zarysowane postaci, nieoklepane (pardon!) twarze, świetną fabułę i kupę śmiechu i wzruszeń. Będziecie wkurzone, szczęśliwe, zatroskane i nie wiemy co jeszcze naraz. Wprost nie do wiary, ile zwrotów akcji może pomieścić „zwykły”, „babski” serial o mamach.

„Pracujące mamy” właśnie zadebiutowały piątym sezonem, ale spokojnie – odcinki są krótkie, ogląda się naprawdę przyjemnie. „Pykniecie” to w weekend, bo nie można się oderwać.

Na pięć gwiazdek dajemy… 10. Bawcie się dobrze!

 

„Emily w Paryżu” (Netflix)

To serial twórców „Seksu w wielkim mieście”. I niech to was zachęci. Emily pewnie nie przejdzie do historii, jak tak jak Carrie, ale naprawdę jest urocza. Historia typowa i oklepana – młoda Amerykanka zostaje przeniesiona do Paryża. Aż nie do wiary, jak twórcom „Emily w Paryżu” udało się upchnąć tyle stereotypów na temat Amerykanów i Francuzów w jeden serialu. Jeśli nie będziecie się nad tym wszystkim specjalnie zastanawiać i jeśli nie przeszkadzają wam takie zabiegi, zabawa będzie naprawdę przednia. Paryż jest piękny, fajni aktorzy. No i oczywiście wątek miłosny!

Ciekawe jesteśmy, któremu z adoratorów Emily kibicowałyście. No i co będzie w drugim sezonie!

 

„The bold type” (Netflix)

Polski tytuł to „Dziewczyny nad wyraz”. Jeśli lubisz „Sex w wielkim mieście” i „Diabeł ubiera się u Prady”, ten serial na pewno sprawi Ci sporo radości. To historia trzech przyjaciółek pracujących w „Scarlet”, popularnym magazynie dla kobiet (inspiracją jest „Cosmopolitan”). Towarzyszymy im w pracy, obserwujemy jak radzą sobie z problemami sercowymi. Wszystko w scenerii Nowego Jorku (ciekawostka: serial kręcono w Montrealu). Jest zabawnie, lekko, seksownie.

 


Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Ogórki konserwowe – czy rzeczywiście są takie niezdrowe? Przepis na domowe korniszony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 czerwca 2021
Ogórki konserwowe - właściwości, czy są zdrowe, przepis
Fot. iStock

Ogórki konserwowe to dodatek do obiadów i kanapek, które mają wielu fanów. Wyróżniają się wyrazistym smakiem i przyjemną chrupkością. Mówi się o nich także, że są pozbawione cennych dla zdrowia substancji, a wręcz szkodzą i lepiej nie sięgać po nie zbyt często. Warto więc wiedzieć, czy naprawdę są takie niezdrowe i poznać sprawdzony przepis na domowe ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe a kiszone

Mimo iż to zupełnie inne w smaku produkty, ogórki kiszone bywają mylone z korniszonami. Tymczasem ogórki kiszone (kwaszone) to ogórki gruntowe, które poddano procesowi fermentacji mlekowej, w wyniku której ogórki wzbogacają się o bezcenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego i zwiększają zawartość witamin, choćby witaminy C, w którą obfitują wszelkie kiszonki. Aby otrzymać ogórki kwaszone, konieczne jest ich umieszczenie w zalewie wody z solą, z chrzanem, koprem, czosnkiem, czasem także liśćmi porzeczki, wiśni lub winorośli.
W pierwszym etapie fermentacji (2-3 dni) powstają ogórki małosolne, natomiast po upływie około tygodnia mamy już gotowe ogórki kiszone. Ogórki kiszone nie są poddawane procesowi pasteryzacji i należy je przechowywać przez zimowe miesiące w chłodnej piwnicy, aby się nie popsuły.

Ogórki konserwowe, zwane także korniszonami, powstają po zalaniu ogórków specjalną zalewą z octem, cukrem, solą oraz przyprawami, np.  ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, chili, pieprz itd. Można do nich dodać także kawałek marchewki, cebuli, czosnku, korzenia chrzanu czy też papryki. Następnie korniszony są pasteryzowane, aby poprawić ich trwałość.

Ogórki konserwowe mają charakterystyczny, w zależności od użytej zalewy, nieco słodko-kwaśny smak, natomiast kiszone są mocno kwaśne i nieco słonawe. Oba rodzaje przetworów sprawdzają się jako dodatek na kanapki, do obiadów, surówek, oraz jako tradycyjna zakąska podawana do wódki.

Ogórki konserwowe - właściwości, czy są zdrowe, przepis

Fot. iStock

Ogórki konserwowe — czy są niezdrowe? Wartości odżywcze korniszonów, kcal

Wiele osób zastanawia się, czy ogórki konserwowe, przez zawartość octu i cukru są zdrowe. Wbrew pozorom, szczególnie domowe korniszony są bardziej wartościowe, niż powszechnie się uważa. Marynowanie nie tylko nadaje im ciekawy smak, ale także powoduje, że warzywa nie tracą zbyt wiele ze swych pierwotnych właściwości odżywczych. Marynata nie niszczy minerałów i nieznacznie wypływa na obniżenie zawartości witamin w ogórkach. Korniszony są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, C, D, E, witamin z grupy B, oraz minerałów takich jak: magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor.

Pasteryzacja korniszonów w wysokiej temperaturze niszczy enzymy obecne w ogórkach. W marynatach nie wytwarzają się, jak w procesie fermentacji, dodatkowe witaminy ani probiotyki. Ponieważ marynata zawiera ocet spirytusowy, zbyt częste spożywanie korniszonów może zakwaszać organizm, co nie jest sytuacją pożądaną.

Kiszone czy korniszony? Co lepsze?

Porównując korniszony do kiszonek, te drugie wygrywają ze względu na obecność bezcennych dla zdrowia probiotyków, większe wartości dla zdrowia, oraz niższą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny. W 100 g ogórków kiszonych znajduje się 12 kcal, natomiast ogórki konserwowe dostarczają ok. 26 kcal. Ogórki kiszone są lżej strawne i zdrowsze.

Ogórki konserwowe — przeciwwskazania

Mimo iż ogórki konserwowe nie są szkodliwe, nie każdy powinien się nimi zajadać.  Ocet biały (spirytusowy) obecny w marynacie może niszczyć krwinki czerwone, nie jest więc lepiej z niego zrezygnować w przypadku niedokrwistości (anemii). Marynata octowa nie należy do produktów lekkostrawnych i może również podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego nie jest polecana osób z wrażliwym układem pokarmowym, z nadkwasotą oraz wrzodami żołądka.

Korniszony dostarczają niezdrowy cukier, którego w marynacie może być sporo, co zależy od konkretnego przepisu. A im więcej cukru, tym wyższy indeks glikemiczny. To sprawia, że po zjedzeniu korniszonów szybciej podnosi się poziom glukozy we krwi, co jest istotne dla osób cierpiących na cukrzycę.

Ogórki konserwowe — przepis na domowe korniszony

Domowe ogórki konserwowe są zdrowsze od kupnych, ponieważ samodzielnie decydujemy o tym, jakie składniki trafią do słoika. Przygotowanie domowych korniszonów na zimę nie jest trudne i z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący amator przetworów na zimę.

Ogórki konserwowe - właściwości, czy są zdrowe, przepis

Fot/ iStock

Ogórki konserwowe — składniki:

Wsad do słoika:

  • ogórki gruntowe (ilość wg uznania)
  • baldachy (kwiat) kopru lub same gałązki
  • gorczyca żółta
  • ząbki czosnku
  • plasterki marchwi
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Zalewa (na ok. trzy litrowe słoiki):

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (może być mniej, jeśli ogórki mają być delikatniejsze w smaku)
  • 5-8 łyżek cukru (dokładna ilość zależy od indywidualnego smaku)
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Zalewa: Wodę zagotuj z octem, solą i cukrem.

Wsad do słoja:

  1. Słoiki umyj i wyparz.
  2. Chrzan i marchewkę umyj i obierz, ogórki umyj, ciasno ułóż w słoikach.
  3. Do każdego słoika wrzuć 2-3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu, kilka plasterków marchwi, 2-3 ząbki czosnku, gałązkę lub baldach kopru i 1 łyżeczkę gorczycy.
  4. Ogórki zalej gorącą zalewą, zakręć i zapasteryzuj.

Pasteryzacja ogórków konserwowych:

Włóż słoiki do dużego garnka z wrzącą wodą, wyłożonego na dnie ściereczką. Przykryj pokrywką i pasteryzuj ok. 7-10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoje z garnka, dokręć i ustaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Zostaw je do ostygnięcia.


źródło:  bonavita.pl, www.odzywianie.info.pl, www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Jeśli kogoś kochasz, zrób mu filiżankę kawy. To symbol przyjaźni i miłości, który umocni waszą więź

Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety niemowlęcia?

Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety niemowlęcia? Czyli zasady rozszerzania najmłodszych pod lupą

Niedoczynność tarczycy - dieta

Niedoczynność tarczycy a dieta. Co jeść, by sobie nie szkodzić?