Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Kalafior – smaczne warzywo o potencjale antynowotworowym. Istnieje więcej powodów, dla których warto po niego sięgaćkala

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 czerwca 2021
Kalafior - właściwości dla zdrowia, przepisy na kalafior zasmażany, gotowany, zupa z kalafiora
Fot. iStock
 

Kalafior to nie tylko warzywo, którego smak doceniamy w kuchni, ale także źródło wielu wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Co więcej, kalafior ma działanie antynowotworowe, na które wskazują naukowcy. Tym bardziej warto sięgać po to smaczne warzywo i przygotowywać je na różne sposoby.

Kalafior — wartości odżywcze

Kalafior zawiera białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. Dostarcza do organizmu duże ilości witaminy C, a także witaminy, A, E i K oraz witamin z grupy B. Nie brakuje mu zdrowych kwasów omega-3 oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń, cynk, potas, sód, fosfor, magnez i mangan. W 100 g kalafior zawiera jedyne 23 kcal, więc jest warzywem sprzyjającym szczupłej sylwetce. Jego indeks glikemiczny wynosi 15, dlatego mogą śmiało po niego sięgać osoby cierpiące na cukrzycę.

Kalafior - właściwości dla zdrowia, przepisy na kalafior zasmażany, gotowany, zupa z kalafiora

Fot. iStock

Kalafior — właściwości dla zdrowia

Kalafior posiada wiele właściwości dla zdrowia, o których warto pamiętać.

Chroni przed wrzodami

Kalafior zawiera izotiocyjaniany, które niszczą bakterie. Te związki działają między innymi na Helicobacter pylori, które są jedną z przyczyn powstawania wrzodów żołądka. Izotiocyjaniany wzmacniają ochronę przed stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, obniżają również ryzyko rozwoju raka żołądka.

Kalafior na zdrowe stawy

Kalafior jest warzywem zalecanym w diecie przeciwko reumatoidalnym zapaleniu stawów. Zaobserwowano, że kobiety, w których diecie nie brakuje warzyw z rodziny kapustnych, między innymi kalafiora, rzadziej chorują na to schorzenie.

Chroni przed rakiem

Kalafior może chronić przed rakiem prostaty i pęcherza. Warzywo to posiada ogromny potencjał antynowotworowy, co potwierdzają badania publikowane m.in. w „International Journal of Cancer”. Może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju agresywnego raka prostaty oraz raka pęcherza. Dzieje się tak ze względu na obecność wspomnianych już izotiocyjanianów, które neutralizują szkodliwą działalność wolnych rodników i hamują rozwój nowotworów. Również indole, czyli związki siarkowe odpowiadające za specyficzny zapach kalafiora, wykazują działanie antynowotworowe.

Kalafior nie dla każdego

Powinny na niego uważać osoby cierpiące na schorzenia tarczycy, ponieważ tak jak inne warzywa z rodziny kapustnych, zawiera goitrogeny, czyli naturalne związki wolotwórcze. W organizmie wiążą one jod, co utrudnia prawidłową syntezę hormonów tarczycy. To przyczynia się do przerostu gruczołu tarczowego, rozwoju niedoczynności tarczycy i powstania tzw. wola. Ryzyko jest większe, gdy w diecie jest zbyt mało jodu, a dużo warzyw kapustnych zawierających goitrogeny. W tym przypadku warzywa krzyżowe powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, tuż obok produktów zawierających jod, jak np. ryby morskie.

Kalafior — przepisy

Bez wątpienia jest warzywem, które pozwala na przygotowanie wielu smacznych i zdrowych posiłków. Sprawdzi się w zupach, przygotujemy z niego kotleciki, pyszny kalafior z bułką kartą czy smażony w cieście naleśnikowym. Można go dodawać do surówek, zarówno surowy, jak i gotowany. Możliwości na jego kulinarne wykorzystanie jest wiele i warto z nich korzystać jak najczęściej.

Kalafior gotowany z bułką tartą — przepis

Kalafior - właściwości dla zdrowia, przepisy na kalafior zasmażany, gotowany, zupa z kalafiora

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Do garnka z osoloną wodą (ok. 2 litry) wrzuć różyczki i gotuj około 20 minut, do miękkości.
    Ugotowane różyczki odcedź i wyłóż na talerz.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie bułkę tartą. Gdy zasmażka uzyska rumiany kolor, polej nią różyczki.

Kalafior zapiekany z serem — przepis

Kalafior - właściwości dla zdrowia, przepisy na kalafior zasmażany, gotowany, zupa z kalafiora

Fot. iStock

Składniki:

  • duży kalafior

Sos serowy:

  • 150 g tartego żółtego sera
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na różyczki, umyć, ugotuj w osolonym wrzątku przez 5-7 minut (powinien być al dente). Odcedź i ułóż go w formie do zapiekania.
  2. Przygotuj sos: Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. W małym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i trzymaj na ogniu, ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Nie przerywając mieszania dolej delikatnie zimne mleko i gotuj razem kilka minut. Sos powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z palnika, dodaj ser i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
  3. Gorącym sosem polej różyczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170º z termoobiegiem. Zapiekaj około 30 minut.

Kalafior w cieście naleśnikowym — przepis

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki — opcjonalnie
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Z mąki, jajka, mleka, wody i przypraw przygotuj gęste ciasto naleśnikowe, odstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Warzywo umyj, podziel na różyczki i gotuj 10 minut w wodzie z solą i łyżeczką cukru. Osącz z nadmiaru wody.
  3. Różyczki zanurzaj w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odkładaj gotowe różyczki na chwilę na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące.

Zupa krem z kalafiora — przepis

v

Fot. iStock

Składniki:

  • duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w garnku bulion (wodę).
  2. Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
  5. Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
  6. Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Biała kapusta – niedoceniane warzywo. Jak wpływa na zdrowie i co można z niej przyrządzić?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 czerwca 2021
Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -
Fot. iStock – Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -
 

Biała kapusta to jedno ze sztandarowych warzyw polskiej kuchni, zbyt rzadko docenianych. Bywa, że rezygnujemy z jej spożywania, przez opinię ciężkostrawnej oraz ze względu na specyficzny zapach uwalniany w trakcie jej gotowania. Tymczasem jest ona skarbnicą witamin i minerałów, dobrze wpływa na zdrowie, w dodatku można z niej wyczarować różne potrawy. Jaki biała kapusta wpływa na zdrowie?

Biała kapusta — właściwości dla zdrowia

Biała kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć m.in.: witaminy C i K, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), beta-karoten, błonnik, siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g dostarcza zaledwie 40 kcal, a przez to polecanym w diecie odchudzającej, np. w osławionej diecie kapuścianej. Jej indeks glikemiczny jest równy 15, dlatego kapusta jest zalecana diabetykom, jako produkt obniżający poziom cukru we krwi.

Biała kapusta, spożywana najlepiej na surowo lub w postaci soku, znakomicie wpływa na układ odpornościowy i  sprzyja regeneracji osłabionego organizmu. Chlorofil, żelazo, miedź i magnez obecne w kapuście wspierają walkę przeciw niedokrwistości. Zawartość siarki działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Biała kapusta na problemy skórne i reumatyzm

Łagodzi zmiany skórne takie jak: trądzik, egzemy, liszaje, odmrożenia i oparzenia. Łagodzi również ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Sprawdza się jako środek łagodzący przykre efekty ukąszeń owadów. Można ją stosować w postaci okładów na zmienione chorobowo miejsca, nasączonych wyciśniętym sokiem z kapusty lub ze miażdżonych liści kapusty.

Biała kapusta na problemy z układem pokarmowym

Wbrew obiegowej opinii warzywa obciążającego układ pokarmowy, kapusta może łagodzić pewne schorzenia układu pokarmowego. Jest wskazana przy leczeniu zgagi, choroby refluksowej lub niedoboru kwasu w żołądku, przy nieżytach pokarmowych. Wypijanie soku ze świeżej lub kiszonej kapusty przed planowanym posiłkiem poprawia trawienie i zmniejsza dyskomfort ze strony żołądka. Raport opublikowany na stronie amerykańskiego National Library of Medicine National Institutes of Health, biała kapusta jest pomocna w łagodzeniu bólu żołądka i wspiera gojenie wrzodów żołądka.

Warto wiedzieć, że kapusta i inne pokrewne jej warzywa (np.: brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż) zawierają rafinozę. Jest to cukier trawiony przez organizm dopiero w jelicie grubym. Podczas rozkładu rafinozy wytwarza się metan, gaz o wyjątkowo nieprzyjemnym zapachu, który powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Aby ich uniknąć, można przyrządzać kapustę z dodatkiem ułatwiającego trawienie kminku, majeranku czy koperku.

Biała kapusta a tarczyca

Warto również wiedzieć, że biała kapusta, oraz inne warzywa krzyżowe, zawierają goitrogeny, czyli naturalne związki wolotwórcze. Gdy dostaną się one do organizmu, wiążą jod, który nie może zostać wykorzystany do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. To może spowodować przerost gruczołu tarczowego — rozwoju niedoczynności tarczycy i powstania tzw. wola. Ale dzieje się tak w sytuacji niedoboru jodu w organizmie, przy jednoczesnej diecie zawierającej większe ilości goitrogenów. Dla bezpieczeństwa zalecane jest spożywanie kapusty i innych warzyw krzyżowych w umiarkowanych ilościach oraz wzbogacenie jadłospisu o produkty będące źródłem jodu, np. ryby morskie, produkty mleczne, czy żółtko.

Kapusta kiszona 

Kiszona kapusta to podstawa kapuśniaka, surówek, świątecznego bigosu i pierogów. Trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Warto po nią sięgać, ponieważ jest źródłem dużej ilości witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Zawiera także minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest tym cenniejsza dla zdrowia, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się w niej bakterie kwasu mlekowego. Są one niezwykle ważne m.in.: dla prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. Z tego powodu warto wprowadzić kiszoną kapustę do diety przez cały rok.

Istnieje wiele przepisów, które pozwalają wykorzystać potencjał białej kapusty.

Biała kapusta zasmażana — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki: 

  • mała główka kapusty
  • marchew
  • cebula
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • czubata łyżka mąki
  • olej lub smalec do zasmażki

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchew, przyprawę warzywną, pieprz, sól.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Pod koniec duszenia na smalcu lub oleju zasmaż mąkę, aż się lekko zarumieni. Rozprowadź ją wywarem z kapusty, dodaj do kapusty i doprowadź do zagotowania.
  5. Chwilę przed końcem dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Biała kapusta surówka — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • marchew
  •  jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dodaj kukurydzę według uznania, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Łazanki z białą kapustą — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Łazanki z białą kapustą — składniki: 

  • opakowanie makaronu do łazanek
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • przyprawa typu vegeta
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem (kapusta powinna być przykryta wodą) i odstaw na 10-15 min. Po tym czasie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kapustę, smaż do miękkości, dopraw do smaku papryką, solą, pieprzem i vegetą.
  3. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

źródło:  ncez.pzh.gov.pl,www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Uwaga, uwaga! Jest akcja! Tylko w ten weekend Małgosia Ohme w roli kelnerki w warszawskiej „Polanie Smaków”!

Redakcja
Redakcja
17 czerwca 2021
Małgorzata Ohme i Andrzej Polan

Lockdown był ciosem. Zmieniło się całe nasze życie. Nieustannie mówimy o negatywnych skutkach pandemii: stresie, braku poczucia bezpieczeństwa, upadków firm, rozstań, problemów finansowych. Ale w tym wszystkim jest jedna dobra rzecz. To był i jest sprawdzian. Dla nas, dla innych. Sprawdzian z umiejętności wspierania, z życzliwości, z pomagania. I ten sprawdzian zdaliśmy ale musimy być w tej pomocy uważni jeszcze przez długi czas!

Egzamin zdali restauratorzy i pracownicy gastronomii organizując akcje takie jak #GastroPomaga #kawiarenka dla seniora, czy wiele innych. Zdali go też ludzie, dotychczasowi klienci, kupujący. To dzięki nim wiele biznesów, nie tylko gastronomicznych (wspomnijmy choćby tutaj Małgorzatę Halber i jej akcję ratowania małego zakładu poligraficznego w centrum Warszawy) przetrwało. Teraz pojawiły się kolejne problemy – ludzi do pracy jest coraz mniej.

My, ekipa OH!ME, z Małgosią Ohme na czele (ale nie tylko, bo dołącza do nas mnóstwo osób, naszych przyjaciół, znajomych) najbliższy weekend poświęcimy, by pomóc warszawskiej restauracji „Polana Smaków”. Andrzej Polan, właściciel, na cztery dni zostanie naszym szefem. Będziemy kelnerkami, ogarniaczkami, pomocami kuchennymi, nawet zmywak będzie nasz! Jeśli chcesz być obsłużonym przez Małgosię, porozmawiać, a może pomóc – zajrzyj do warszawskiej Polany Smaków. To nie koniec niespodzianek, bo swoją pomoc zaoferował również m.in. Filip Chajzer!

#mogepomóc

Namawiamy wszystkich bardzo serdecznie – rozejrzyjcie się, zobaczcie czy osiedlowe manufaktury, piekarnie, cukiernie nie potrzebują Waszej pomocy! Może organizują ogródki restauracyjne, a jak wiemy wtedy każda doniczka jest na wagę złota. Po prostu – pomagajcie jak możecie. Nasza akcja to symbol, ponieważ nie wiemy z jakimi problemami boryka się miła pani, co prowadzi kawiarenkę na rogu, pan, który otworzył pyszny kebab, rodzina od lat prowadząca cukiernie, czy w końcu właściciele ksero, czy wielu innych miejsc. Zapytajmy. Organizujmy zbiorki. A jak nie możemy pomóc finansowo, pomagajmy jak umiemy.

Weźcie udział w naszej akcji #mogepomóc. Wysyłajcie nam w ten weekend zdjęcia, filmiki, część z nich będziemy opisywać, wrzucać na nasz Instagram i profil na FB. Nie zapomnijcie o #mogępomóc!

 


Zobacz także

Masz przyjaciół? Zyskujesz 5 ważnych rzeczy dla swojego zdrowia

krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Krokiety na 5 różnych sposobów, na co dzień i na święta

Jak wygląda rak piersi? Jak go wyczuć i zauważyć. To zdjęcie może uratować życie wielu kobiet