Herbata z pokrzywy to napój, który budzi coraz większe zainteresowanie. Znana od wieków w ludowej medycynie znów wraca do łask, i nic dziwnego! Pokrzywa ma niezwykłe właściwości dla zdrowia. W tych małych, zielonych liściach kryje się wiele cennych substancji, które leczą, wzmacniają, ale także służą urodzie. Dlaczego herbata z pokrzywy powinna znaleźć się w naszych kubkach?
Można zrozumieć początkową niechęć do picia naparu z pokrzywy. Nie da się ukryć, że kłujące włoski na jej listkach i łodygach nie zachęcają do zbierania, a nawet budzą obawy, czy spożywane mogą parzyć. Do tego specyficzny smak również robi swoje. Nie ma co jednak trzymać się uprzedzeń. Po pierwsze, pokrzywę można nie tylko pić, ale także jeść! I wcale ona nie parzy przy odpowiedniej obróbce. Można ją przelać gorącą wodą, zagotować w zupie, usmażyć jak szpinak, zaparzyć w filiżance, poszatkować do sałatki. Oczywiście im krócej zostanie poddana działaniu wysokich temperatur, tym więcej dobrego trafi wraz z nią do organizmu. Szczególnym powodzeniem cieszy się wspomniana herbata z pokrzywy, bo to najszybszy sposób na czerpanie dobrego z tego ziela.
Herbata z pokrzywy — skąd ją wziąć?
Najprościej kupić ją w sklepie lub w aptece. Pokrzywę można także zebrać od wiosny samodzielnie — najlepiej zrobić to do czerwca. Gdy pokrzywa zaczyna kwitnąć, najbardziej wartościowe składniki wędrują nie do liści, a do kwiatów, a następnie do nasion. Podczas zbioru najlepiej skupić się na czterech najwyższych „piętrach” tej rośliny — najmłodsze listki są delikatne i najbardziej wartościowe. Ważne jest również, by pokrzywa rosła z dala od dróg i pól uprawnych, by nie zrywać roślin, które gromadzą szkodliwe substancje. Warto ją zbierać do wiklinowego kosza lub materiałowej torby — najgorsze są torebki foliowe, w których roślina się może zaparzyć. Gdy ziele trafi do domu, można je zamrozić, ususzyć lub spożyć na bieżąco. Znakomita będzie herbata z pokrzywy. Do zaparzenia jej mogą służyć jednakowo świeże listki, które są najsmaczniejsze, lub susz, który sprawdza się poza sezonem, gdy nie ma świeżych ziół. A dlaczego warto regularnie pić ten napój?
Herbata z pokrzywy — co zawiera?
Tu otwiera się długa lista wartościowych substancji, które znajdują się w tych niepozornych zielonych listkach. Herbata z pokrzywy to zastrzyk witamin, minerałów i nie tylko. Znajdziemy w niej witaminy C, K, E oraz B1, B2, B3, B5, oraz minerały: żelazo, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, selen, i inne. Nie brakuje także kwasów organicznych (kwas mrówkowy, węglowy, szczawiowy, krzemowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, fosforowy, chinowy, masłowy i innych), flawonoidów (kwercetyny i rutyny), karotenoidów (karotenu i ksantofilu). W jej składzie znajdują się także taniny, sterole, kwasy tłuszczowe, lecytyna, betaina, serotonina i inne. To zioło sprawdzi się także na diecie – w 100 g pokrzywy znajdują się tylko 42 kcal.
Herbata z pokrzywy — właściwości
Całe to bogactwo przemawia za tym, by herbata z pokrzywy na stale zagościła w codziennym menu. Jej wpływ na zdrowie jest szeroki i nie sposób go pominąć.
Działa moczopędnie
Herbata z pokrzywy to niezawodny środek moczopędny, znany i stosowany od wieków w medycynie ludowej. Leczono nią kamicę nerkową, czy zapalenie dróg moczowych, stosowana jest także w łagodzeniu objawów łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn. Sprawdza się również przy obrzękach spowodowanych nadmiarem wody w organizmie.
Usuwa toksyny z organizmu
Dzięki właściwościom moczopędnym pokrzywa zwiększa ilość wydalanego moczu, a wraz z nim usuwanie zbędnych produktów przemiany materii oraz nagromadzonych toksyn. Przyspiesza przemianę materii, oczyszcza i poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek i jelit, wspierając detoksykację i regenerację organizmu.
Zapobiega anemii
To chyba najbardziej znana właściwość pokrzywy. Stosowana jest z powodzeniem zapobiegawczo i podczas leczenia anemii (niedokrwistości). Pokrzywa ma właściwości krwiotwórcze, dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K, które są niezbędne do prawidłowego procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Wzmacnia odporność
Nawet tu herbata z pokrzywy może zrobić wiele dobrego. Nie tylko pomaga niszczyć chorobotwórcze drobnoustroje, ale także wspiera wytwarzanie limfocytów T, czyli komórek odpornościowych.
Obniża poziom cholesterolu
Herbata z pokrzywy wpływa na poprawę profilu lipidowego przez wpływ na zmniejszenie poziomu LDL, cholesterolu całkowitego. Przy okazji obniża także poziom cukru we krwi.
Łagodzi przebieg chorób stawowych
Dzięki działaniu moczopędnemu pokrzywa wykazuje działanie przeciwreumatyczne, a dzięki dużej zawartości krzemu wzmacnia także kości. Ponieważ ziele wpływa na szybsze usuwanie szkodliwego kwasu moczowego wraz z moczem, zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból w przebiegu chorób stawowych. Można po nią sięgać przy bólach stawów różnego pochodzenia, lub w domowym wspomagającym leczeniu dny moczanowej i gośćca.
Może łagodzić alergie
I na koniec dobra wiadomość dla osób zmagających się z alergiami sezonowymi. Pokrzywa ze względu na zawartość pochodnych tyrozyny hamuje wydzielanie histaminy. Dzięki temu może być pomocna w łagodzeniu przykrych objawów alergii, takich jak nieżyt nosa.
Herbata z pokrzywy w ciąży
Przyszłe mamy bacznie przyglądają się temu, co jedzą i piją. Ostrożność nie dziwi, szczególnie w przypadku ziół. Z tego powodu często pada pytanie, czy herbata z pokrzywy w ciąży jest bezpieczna dla dziecka? Zdecydowanie tak. Lekarze i dietetycy wręcz polecają to zioło przyszłym mamom i kobietom karmiącym. Warto wiedzieć, że herbata z pokrzywy w ciąży i w czasie karmienia dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin, ma cenne działanie krwiotwórcze, a działanie moczopędne pozwala uniknąć dokuczliwych obrzęków. Po porodzie herbata z pokrzywy wzmocni włosy, które mogą wypadać i być w gorszej kondycji.
Herbata z pokrzywy na włosy – jak stosować?
Herbata z pokrzywy na włosy może pomóc od wewnątrz, wzmacniając czuprynę, a także skórę i paznokcie, ze względu na zawartość krzemu, siarki i wielu cennych witamin i minerałów. Herbatę należy pić regularnie przez kilka tygodni, by przyniosła oczekiwany rezultat. Herbata z pokrzywy stosowana dłuższy czas na włosy pomoże także od zewnątrz. Pomaga na włosy słabe, wypadające, z przetłuszczającą się skórą głowy. Pokrzywę (1 łyżeczka lub torebka suszu na filiżankę) zalej gorącą wodą i ostudź. Po umyciu szamponem przelej skórę głowy i włosy naparem z pokrzywy (nie spłukuj go).
Herbata z pokrzywy — przeciwwskazania
Herbata z pokrzywy, mimo że bezcenna dla zdrowia, nie jest dobrym wyborem dla każdego. Powinni na nią uważać cukrzycy i osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi. Przewlekłe choroby nerek, świeżo przebyte zabiegi chirurgiczne oraz krwawienia z dróg rodnych, mięśniaki lub nowotwór, także są przeciwwskazaniem do sięgania po pokrzywę. Osoby z nadmiernym poziomem żelaza w organizmie również nie powinni jej przyjmować, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom. Nawet zdrowe osoby nie powinny pić bez umiaru herbaty z pokrzywy, ponieważ jej właściwości moczopędne w nadmiarze mogą wypłukiwać sole mineralne z organizmu. U zdrowych osób zaleca się dziennie maksymalnie 3-4 filiżanki naparu. Po kilku tygodniach stosowania należy zrobić kilka tygodni przerwy w kuracji. Należy pamiętać, ze właściwości moczopędne pokrzywy wypijanej w nadmiarze, przyczyniają się do wypłukiwania soli mineralnych z organizmu.