Moda

Wiosna w kuchni! Poznaj sezonowe must have

Redakcja
Redakcja
16 marca 2021
Fot. iStock
 

Intensywniejsze promienie słońca sprawiają, że z niecierpliwością zaczynamy rozglądać się za oznakami wiosny. Z utęsknieniem czekamy aż zazieleni się nie tylko za oknem, ale także na naszych talerzach. Bo przecież zmiany w przyrodzie powodują też odmianę w naszej kuchni. Już wkrótce na stoły trafią sezonowe warzywa. Sprawdź, czego nie możesz przegapić, zwłaszcza, że niektóre z nich pojawią się na krótko.

Dziś, kiedy większość warzyw i owoców dostępna jest w sklepach niemalże przez cały rok, zdarza nam się zapominać o ich sezonowości. Tymczasem uwzględnianie w diecie zmienności pór roku ma wiele zalet. Gatunki, które rosną w danej strefie klimatycznej, są w sezonie najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie muszą być transportowane z odległych części świata ani sztucznie konserwowane. Świeże, aromatyczne i pełne składników odżywczych nadają daniom wspaniały smak i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Fot. Materiały prasowe

–  Nie zapominajmy, że nasze ciało przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i w naturalny sposób domaga się zmian w codziennym menu – podkreśla Jarosław Korman, dyrektor handlowy firmy Eisberg. – Gdy nadchodzi wiosna, chętnie rezygnujemy z sycących i rozgrzewających dań zimowych, na rzecz potraw lżejszych, mniej kalorycznych, ale za to bogatych w witaminy i minerały. Sezonowe warzywa i owoce odgrywają w nich kluczową rolę.

Wiosenna odnowa z nowalijkami

Wiosna nieodłącznie kojarzy się z nowalijkami. Sałata, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka to pierwsze ze świeżych warzyw, które pojawiają się w naszej kuchni o tej porze roku. Chwilę później goszczą w niej kalarepa, młoda marchewka, botwinka, ogórki. Stanowią podstawę pysznych sałatek, uzupełniają dania główne, mogą być chrupane na surowo, świetnie komponują się z twarożkiem, a przybrane nimi kanapki skuszą nawet niejadka.

– Nowalijki to świetny sposób na wprowadzenie niezbędnej porcji witamin i minerałów do naszego jadłospisu –  mówi Jarosław Korman z firmy Eisberg. – Wspomogą nas w pokonaniu wiosennego przesilenia, podniosą odporność i przywrócą witalność życiową. Spożywane na surowo nie tracą swoich bezcennych właściwości. Zwróćmy jednak uwagę, żeby korzystać z produktów od sprawdzonych dostawców, którzy dbają, aby warzywa nie były naszpikowane sztucznymi składnikami. Szczególnie pestycydy i nawozy azotowe kumulują się w zbyt szybko hodowanych rzodkiewkach, sałatach, szczypiorku czy ogórkach.

Fot. Materiały prasowe

Nie przegap pory na szparagi

Szparagi to typowe warzywo sezonowe. Ich miłośnicy czekają na nie z utęsknieniem, bowiem smakiem szparagów możemy delektować się tylko raz w roku, od kwietnia do czerwca. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Idealnie komponują się z innymi warzywami w sałatkach i kremowych zupach. Pysznie smakują z sosem winegret lub holenderskim. Nadają się do gotowania, blanszowania, grillowania, zapiekania. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, a zawarty w nich glutation pomaga oczyścić wątrobę z toksyn.

Młody szpinak zdrowia doda

Szpinak jest odporny na niskie temperatury i jest tzw. rośliną dnia krótkiego. Z tego względu w domowych warunkach może być hodowany jako przedplon lub poplon. Wczesną odmianę wysiewanym już z początkiem wiosny, a jej zbiorów nie powinniśmy przeciągać dłużej niż do maja. Warzywo to nie lubi lata – zbyt długie dni oraz niska wilgotność sprawiają, że traci na wartości.

– Młody szpinak posiada delikatne listki z drobnym żebrowaniem i słabo rozwiniętymi łodygami – mówi ekspert. – Zebrany w tej formie ma subtelny smak i lekko korzenny aromat. Obfituje w witaminy i minerały, a także zawiera silne antyoksydanty. Nie bez przyczyny utarło się, że jest synonimem zdrowego odżywiania. Nie musi jednak przybierać postaci mdłej papki, która niekiedy kojarzy nam się z dzieciństwem. Świeże listki młodego szpinaku możemy zjadać na surowo m.in. w kolorowych i pysznych sałatkach. Znajdziemy je np. w mieszance sałat Green Mix marki Eisberg. Stanowi też dobrą bazę do zielonych koktajli i smoothie, które szybko przygotujemy ze specjalnie skomponowanej mieszanki Green Drink.


Moda

Groszek zielony – co dobrego kryje się w jego strączkach?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 marca 2021
Groszek zielony - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock

Groszek zielony to warzywo strączkowe, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów i warto to robić jak najczęściej, ponieważ te małe zielone nasionka kryją w sobie wiele właściwości prozdrowotnych.

Groszek zielony to nic innego jak niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego. Roślina pochodzi z Azji, skąd w średniowieczu trafiła na europejskie stoły i na stałe wpisała się w kulinarne przepisy. Groszek można kupić w postaci świeżej, w puszkach lub mrożonej, nadaje się więc do wykorzystania na różne sposoby. Innym rodzajem jest groszek cukrowy, w przypadku którego można zjadać zarówno ziarna, jak i całe strąki.

Groszek zielony - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Groszek zielony — właściwości

To niepozorne warzywo jest źródłem dużej ilości białka oraz węglowodanów, stąd też jego powodzenie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, które ograniczają, bądź zupełnie wykluczają z jadłospisu mięso. W groszku nie brakuje witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, C, E, K. Obecne są w nim także minerały jak: cynk, magnez, fosfor, mangan, molibden, potas, sód, selen, wapń oraz żelazo. Jego kaloryczność nie jest wysoka – w 100 g groszek dostarcza 80 kcal.

Zapobiega osteoporozie

Groszek dostarcza witaminę K, niezbędną do wchłaniania wapnia w organizmie. Już 150 g zielonego groszku pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Dzięki temu, o ile w organizmie nie brakuje również wapnia, zmniejsza się ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Groszek chroni serce

Substancje zawarte obecne w groszku wpływają na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi. Codzienne spożywanie zielonego groszku wpływa także na obniżenie złego cholesterolu LDL, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Groszek zielony - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Groszek zielony chroni przed nowotworami

W groszku nie brakuje przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna, które wyłapują wolne rodniki i obniżają ryzyko rozwój nowotworu. Groszek, podobnie jak inne zielone warzywa (jarmuż, cukinia, brokuły itp.), zalecane są jako wartościowe składniki w diecie antynowotworowej.

Zapobiega anemii

Groszek dostarcza kwas foliowy, żelazo niehemowe i witaminę C, która wspiera jego wchłanianie. Dzięki temu wzmacnia ochronię przed rozwojem anemii, oraz wpływa na wzmocnienie odporności.

Groszek wspiera układ nerwowy

W groszku nie brakuje kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, które odgrywają ogromną rolę w ochronie układu nerwowego oraz zapobieganiu ryzyka rozwoju m.in. depresji.

Groszek zielony — przepisy 

Niewielkie nasiona groszku zielonego wykorzystuje się w wielu przepisach. Jest niezastąpiony w sałatce jarzynowej oraz zupie kremie z groszku. Można go dodawać do zup z kawałkami warzyw, potraw duszonych, czy przygotować z niego klasycznie serwowany groszek z marchewką.

Groszek zielony - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Groszek z marchewką  

Aby przygotować ten smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, wystarczy kilka prostych składników.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • szklanka groszku zielonego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • odrobina soli do gotowania

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i przygotowane nasiona groszku. Zalej je wodą, dodaj sól (do smaku, nie za dużo), i ugotuj do miękkości. Odcedź, np. na sicie, by obciekło jak najwięcej wody.
  3. W garnuszku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i mieszając zaczekaj, aż bułka się przysmaży i zezłoci. Gotowy groszek z marchewką można serwować na ciepło, jako dodatek do różnych potraw.

Zupa krem z groszku

Fot. iStock/zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku — składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 500 g zielonego mrożonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 średniej pietruszki
  • 1/4 korzenia selera (mały kawałek)
  • 1/2 małej cebuli
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj bulion, a w międzyczasie pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do bulionu. Następnie dodaj seler, pietruszkę, zeszkloną cebulę i gotuj ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj mrożony zielony groszek i podgotuj wszystko razem jeszcze 10 minut aż stanie się miękki. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Za pomocą blendera zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

Groszek pachnący 

Groszek pachnący, w przeciwieństwie do groszku zielonego, nie daje jadalnych nasion, za to sprawdza się jako ozdobna pnąca roślina. Najczęściej można ją spotkać przy altankach, płotach, pergolach, czyli wszędzie tam, gdzie znajdzie miejsce do pięcia się w górę.

Groszek pachnący

Fot. iStock/kwiaty groszku pachnącego

Charakteryzuje się długimi pędami, dorastającymi do długości 2 metrów, na których pojawiają się drobne listki i wąsy czepne. Groszek pachnący kwitnie od czerwca do sierpnia, zachwycając motylkowatymi kwiatami, które mogą przybierać różne barwy — białą, różową, żółtą, pomarańczową, niebieską. Ukwiecone pędy można wykorzystywać jako elementy wiązanek lub dekorację do wazonu. Gdy minie czas kwitnienia, roślina wydaje strączki z nasionami, które warto zebrać. Ponieważ jest to roślina jednoroczna, każdego roku należy wysiewać nowe nasiona.


źródło:  www.ekologia.pl, zielonyogrodek.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Jessica Mercedes nosi najmodniejszą torebkę tego sezonu. Jest piękna, wygodna i pasuje do wszystkiego

Dlaczego torebki są idealnym pomysłem na prezent dla kobiety?

Ogarnij swoja torebkę raz na zawsze