Koktajl z jarmużem to sposób na smaczny i zdrowy napój, który można wypić do śniadania, lub potraktować jako lekką przekąskę w ciągu dnia. Pomysłów na koktajle z jarmużem jest wiele i warto po nie sięgać, ponieważ to świetny sposób na przemycenie do diety wielu witamin i minerałów. Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem w pięciu odsłonach.
Jarmuż to obecnie niedoceniane warzywo, choć dawno temu stanowiło ono nieodłączny element diety wielu osób. Współcześnie częściej traktujemy go jako element dekoracyjny przy serwowaniu potraw, niż ich składnik. Warto to zmienić, ponieważ jarmuż jest cennym źródłem witaminy K i C, wapnia oraz żelaza. Nie brakuje w nim białka, błonnika, a także beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jarmuż połączony z innymi owocami lub warzywami i nabiałem w koktajlach, to prawdziwa witaminowa bomba, której nie warto sobie odmawiać.
Koktajl z jarmużem to szybki w przygotowaniu posiłek, który zadba o zdrowie i szczupłą figurę. Przepisów na koktajle jest wiele i bez kłopotu można dla siebie znaleźć taki, który przypadnie do gustu. Warto przy tym wspomnieć, że typowe koktajle opierają się na mleku i jego przetworach, ale jeśli ktoś nie może, lub nie lubi zwierzęcego mleka, może zamienić je na mleko roślinne.
Koktajl z jarmużem i mango — przepis
To propozycja smacznego i energetyzującego koktajlu, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w ciągu dnia. Przyrządzając go zwróć uwagę na mango — im bardziej dojrzałe, tym słodsze. Wybierając owoc, szukaj takich z wyraźnym słodkim zapachem i ładnie wybarwioną skórką (nie może być zielona). Mango zawiera witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim karotenów, przeciwutleniaczy oraz błonnika, dostarcza minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód, wapń. Mango na długo zaspokaja apetyt, więc nie tylko nasyci, ale zadba o szczupłą sylwetkę.
Koktajl z jarmużem i mango — składniki:
- 500 ml mleka (ewentualnie roślinnego)
- 4 liście jarmużu (bez twardej łodygi)
- 1 mango
- 1 jabłko (obrane)
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Z jarmużu odetnij twardą łodygę, jabłko i mango obierz ze skórki, pokrój.
- Do misy blendera kielichowego wlej mleko (nie wlewaj od razu całości, wlej mniej, a jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, dolej resztę), oraz pozostałe produkty.
- Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Koktajl z jarmużem i owocami — przepis
Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie owoce bardziej smakują, lub w danej chwili akurat są pod ręką. Warto przyrządzać go wiosną i latem, gdy świeżych owoców, jest pod dostatkiem i są one bardziej wartościowe dla zdrowia.
Koktajl z jarmużem i owocami — składniki:
- 2 garści jarmużu
- 2-3 plastry świeżego ananasa
- 1 banan
- jabłko
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 250 ml mleka lub mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu — jeśli lubisz słodszą wersję
Przygotowanie:
- Jarmuż umyj, usuń łodygi, osusz.
- Jabłko, plastry ananasa, banan i pomarańcze obierz, pokrój na kawałki i przełóż do blendera kielichowego. Dodaj jarmuż.
- Wlej mleko (mleko kokosowe), sok z limonki (cytryny), miód i zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Schłódź w lodówce przez ok. 30-40 minut.
Koktajl z jarmużem i bananem — przepis
To prosty w przygotowaniu koktajl, który nasyci z rana i dostarczy szybkiej energii. Banany są źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B, beta-karotenu i błonnika. Dostarczają również składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Na koktajle z bananami powinni jednak uważać diabetycy, ponieważ te owoce mają indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG może wynosić nawet > 70, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.
Koktajl z jarmużem i bananem — składniki:
- 1 szklanka jarmużu
- dojrzały banan
- 1 szklanka mleka
- mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę.
- Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i jarmuż.
- Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Koktajl z jarmużem i szpinakiem — przepis
Zielony koktajl ze szpinakiem to doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości szpinaku. Zarówno szpinak, jak i jarmuż, są warzywami niskokalorycznymi, więc warto sięgać po nie przy okazji prowadzenia diety odchudzającej. Szpinak zawiera przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, dostarcza witaminy E, A, C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera także związki miedzi i jodu.
Koktajl z jarmużem i szpinakiem — składniki:
- garść jarmużu
- garść szpinaku
- jogurt naturalny
- łyżka miodu – do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj.
Koktajl z jarmużem i kiwi — przepis
Zielony koktajl to skarbnica wartościowych dla zdrowia substancji. Kiwi zawiera polifenole, karotenoidy, kwas foliowy, kwas omega-3, potas, witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E. Znajdziemy tu też magnez, miedź, wapń i mangan. Wybierając kiwi do koktajlu, warto sięgnąć po owoce intensywnie pachnące. Jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, pozostawiony w temperaturze pokojowej, dojrzeje w ciągu kilku dni.
Koktajl z jarmużem i kiwi — składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego o naturalnym smaku
- garść jarmużu
- 2 dojrzałe kiwi
- łodyga selera naciowego
- sok z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Kiwi obierz, pokrój na mniejsze części, seler naciowy umyj, pokrój.
- Do blendera kielichowego wlej mleko sojowe, dorzuć kiwi i seler naciowy.
- Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.