Dieta Przepisy Zdrowie

Najwyższa pora pokochać banany. Wypróbuj przepis na banany w cieście i w czekoladzie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2020
Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie
Fot. iStock
 

Banany to smaczne i lekkostrawne owoce, po które sięgamy często. Dla wielu osób stanowią codzienny element diety, jako słodka i zdrowa przekąska. Można z nich także wyczarować proste i smaczne dania, jak banany w cieście czy w czekoladzie. Jakie właściwości mają banany, jakie siedzą w nich witaminy i kalorie?

Znamy prawie 400 gatunków bananów. Wśród nich rozróżniamy owoce słodkie przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, oraz owoce bogate w skrobię, które idealnie sprawdzą się podczas smażenia i gotowania. Najlepiej wybierać te dojrzałe, jeszcze bez czarnych plam. Ciemne przebarwienia świadczą o dojrzałości banana, nie o zepsuciu, więc śmiało można je jeść. Im więcej plam, tym banan bardziej dojrzały i o większej zawartości cukru. Zielone, jeszcze niedojrzałe owoce wystarczy odłożyć na kilka dni w temperaturze pokojowej, by dojrzały i nabrały żółtego koloru.

Fot. iStock

Banany –  witaminy i kalorie

Te słodki owoce są skarbnicą witamin i minerałów. Banany dostarczają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Są one bogate w składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń. Nie brakuje w nich także błonnika i beta karotenu. Banany przez kalorie i dużą zawartość cukru nie są owocami zalecanym cukrzykom i na diecie. Średniej wielkości banan waży ok. 120 g i zawiera ok. 107 kalorii, ma też wysoki indeks glikemiczny >60, a bardzo dojrzałe owce nawet > 70, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.

Banany – zalety dla zdrowia 

Dodają energii 

Banan dostarcza do organizmu dużą ilosć substancji odżywczych oraz dodaje energii, podnosząc poziom cukru we krwi. Zjedzenie banana przy wysiłku intelektualnym czy fizycznym to zdecydowanie zdrowsze, niż sięgniecie po czekoladowy batonik. W dodatku sam owoc nie jest bardzo duży, wystarczy zdjąć skórkę, więc zjedzenie go w przysłowiowym biegu nie sprawia trudności.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Łagodzą problemy żołądkowe i jelitowe

Banany zobojętniają kwas żołądkowy, chroniąc śluzówkę  żołądka przed jej uszkodzeniami i tworzeniem się wrzodów. Ich miąższ zawiera substancję zwaną inhibitorem proteazy, który hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii powodujących rozstrój żołądka. Banany wskazane są zarówno przy biegunce, jak i zaparciu. Elektrolity z miąższu uzupełniają ich braki w organizmie przy biegunce, a błonnik wspiera pracę układu pokarmowego przy zaparciach. Warto jeszcze wspomnieć o innym prozdrowotnym działaniu bananów. Traktowane są one również jako prebiotyk wspierający funkcjonowanie dobrych bakterii jelitowych, które walczą z patogenami.

Poprawiają humor

Banany zawierają tryptofan, który jest niezbędnym związkiem biorącym udział w wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia. Te owoce nie tylko poprawiają humor, ale i łagodzą napięcie nerwowe, ze względu na zawartość magnezu, potasu i witamin z grupy B. Polecane są w diecie osób poddanych dużemu stresowi, cierpiących na zaburzenia lękowe i nerwice, problemy z koncentracją, chroniczne zmęczenie, bezsenność.

Chronią serce

Potas obecny z bananach pomaga obniżać ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami serca i udarem. Magnez reguluje funkcję układu nerwowego, stabilizuje ciśnienie krwi i poziomu cukru.

Chronią kości

Banany zawierają substancje wspierające kondycję kości, chroniąc je przed osteoporozą. Obecny w nich wapń buduje kości i zęby, wzmacnia je, magnez ułatwia prawidłowe przyswajanie wapnia, potas zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Mangan i witamina C wpływa na prawidłowe tworzenie tkanki łącznej, a cynk i miedź są niezbędne w procesie mineralizacji kości.

Banany czerwone   

Banany kojarzymy przede wszystkim z owocami w żółtej skórce, jeśli są już dojrzałe lub zielonkawej, jeśli muszą jeszcze trochę poleżeć. Można kupić także o skórce czerwonej, po które sięgamy z ciekawości coraz częściej. Są nie tylko o połowę lżejsze od żółtych bananów, a czerwonobrązowa skórka skrywa kremoworóżowy miąższ, którego smak określany jest jako słodki, nieco maślany. Miąższ dostarcza węglowodany, roślinne białko, sporo witaminy C, witaminę E oraz K, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Czerwonych bananów, mimo cennych dla zdrowia składników, nie zaleca się osobom na dietach odchudzających oraz zmagających się z cukrzycą. Te owoce są dość  kaloryczne, 54 kcal w 55 g, w dodatku zawierają dużo cukru.

Fot. iStock

Banany w cieście

Zastosowanie bananów w kuchni jest szerokie. Znakomicie nadają się do słodkich deserów, musów, jako składniki ciast. Duża popularnością cieszy się przepis na banany w cieście naleśnikowym, które może nie są specjalnie dietetyczne, ale zdecydowanie pyszne. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Banany w cieście – składniki: 

  • dojrzałe banany,
  • 1 szklanka mleka lub wody gazowane,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Banany w cieście – przygotowanie:

  1. Banany obierz, przekrój wzdłuż i na krótsze części.
  2. Z mąki, mleka lub wody, jajka, soli, cukru i cukru waniliowego przygotuj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany – masa powinna zostawać na bananach.
  3. Zanurz kawałki bananów w cieście i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor.
  4. Serwuj gorące posypane cukrem pudrem.

Banany w czekoladzie

To kolejny przepis na słodkie co nieco. Czekolada pysznie komponuje się ze słodkimi bananami, więc od czasu do czasu nie warto sobie odmawiać takiej słodyczy.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Banany z czekoladzie – składniki:

  • dojrzały banan – ilość wg. uznania,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • ½ szklanki śmietanki 30%,
  • kolorowa posypka, tłuczone orzechy lub inne dodatki dla smaku.

Banany w czekoladzie – przygotowanie:

  1. Banany obierz, pokrój na mniejsze części, nabij na patyczki do szaszłyków.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dolej śmietankę i mieszaj na parze, aż składniki się dokładnie połączą – masa powinna być gęsta, by nie spłynęła z owoców.
  3. Banany nabite na patyczki do szaszłyków zamocz w czekoladzie, a następnie zanurz w wybranych dodatkach – posypce, kruszonych orzechach lub jeszcze innych.
  4. Pozostaw do wystygnięcia czekolady, wkładając patyczki do np. szklanki, lub układając na papierze do pieczenia.

Źródło: dietetycy.org.pl ,zdrowie.wprost.pl 

Dieta Przepisy Zdrowie

Kolka nerkowa – jak rozpoznać atak i walczyć z bólem, który trudno wytrzymać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2020
Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Fot. iStock/kolka nerkowa
 

Kolka nerkowa to sytuacja, której mało kto sobie życzy. Niesamowity ból, dość charakterystyczny i uniemożliwiający zwyczajne funkcjonowanie – to właśnie atak kolki nerkowej. Czym jest kolka nerkowa, jakie inne objawy powoduje, jak powinna wyglądać dieta przy kolce?

Kolka nerkowa – przyczyny

Kolka nerkowa to efekt kamicy nerkowej, która powstaje przez formownie się nierozpuszczalnych złogów w nerkach.  Powstają one z różnych substancji i mogą mieć pochodzenie: szczawianowo-wapniowe, fosforanowo-wapniowe, moczanowe, cystynowe, struwitowe. Najpierw powstaje tzw. piasek, który często usuwamy niezauważalnie wraz z moczem. Jeśli piasek zaczyna mocniej  „budować się” z nierozpuszczalnych substancji, tworzą się większe złogi, tzw. kamienie nerkowe. Wpływ na taką sytuację może mieć zbyt mała ilość przyjmowanych płynów, zbyt duża ilość białka w pożywieniu, zaburzenia przepływu moczu w drogach moczowych, wskazane choroby układu kostno-stawowego i pokarmowego, a także częste zakażenia układu moczowego. Kolka nerkowa może trwać kilka dni i mija dopiero, gdy kamień przesunie się do pęcherza moczowego, skąd zostanie wydalony – jak określa się to powszechnie „urodzony”. Niestety dla chorych, ataki kolki mogą nawracać co kilka miesięcy lub lat, jako efekt pojawiających się rzutów kamicy.

Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock/kolka nerkowa

Kolka nerkowa – objawy

Kolka nerkowa i jej objawy to przede wszystkim osławiony ból, który wiele osób porównuje do bólu porodowego. Ból jest gwałtowny i nagły, pojawia się na skutek przemieszczania się kamienia z nerki do pęcherza. Ból przy kolce nerkowej jest specyficzny, najczęściej umiejscowiony w okolicy lędźwiowej, wędrujący w kierunku spojenia łonowego, zewnętrznych narządów płciowych i wewnętrznej części ud. Kolka nerkowa daje także inne objawy. Nie licząc przejmującego, uniemożliwiającego normalne funkcjonowanie bólu, chory może odczuwać nudności, wymioty, wzdęcia, bladość skóry i potliwość. Podczas ataku może pojawić się się konieczność oddawania moczu, jednak w efekcie wypływają jego niewielkie ilości, niekiedy z krwią.

W pewnych przypadkach natężenie bólu jest tak wielkie, że dochodzi do spadku ciśnienia tętniczego i omdleń. Gorączka i dreszcze mogą się pojawić, jeśli atak kolki wystąpił w trakcie zakażenia dróg moczowych.

Kolka nerkowa – co robić w trakcie ataku?

W przypadku silnych objawów kolki nerkowej, chory powinien skonsultować się z lekarzem lub udać się do szpitalnego oddziału ratunkowego. Jeśli dolegliwości pojawiają się po raz pierwszy, również należy go skonsultować ze specjalistą, aby mieć pewność co co przyczyn dolegliwości. Zazwyczaj hospitalizacja jest wskazana w przypadkach chorych z zaawansowaną cukrzycą i osób z jedną nerką. Złóg zazwyczaj wypada sam, ale lekarze dysponują środkami przyspieszającymi ten proces. Wykorzystywane są do tego fale ultradźwiękowe, kruszące złogi lub przyrząd do kruszenia złogu przez moczowód. W szczególnych przypadkach zaleca się chirurgię laparoskopową i otwartą.

Jeśli kolka pojawia się po raz kolejny i nie ma wątpliwości co do przyczyny problemu, chory może próbować łagodzenia bólu w domu. W takiej sytuacji pomogą niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) w połączeniu z lekami rozkurczającymi mięśnie gładkie (spazmolitykami). Wypijanie dużych ilości wody może pomóc w szybszym przemieszczaniu się kamienia do pęcherza moczowego. Ciepła kąpiel lub ciepłe okłady/termofor na bolesną okolicę może przynieść efekt rozkurczający i łagodzący dolegliwości. Można sięgnąć też po apteczne środki ziołowe, jednak nie każdy z nich ma potwierdzone działanie w badaniach klinicznych.

Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock/kolka nerkowa

Kolka nerkowa – dieta

Problemom z kamicą nerkową i powstającą w jej efekcie kolką nerkową można zapobiegać poprzez zmianę sposobu żywienia. W zależności od składu chemicznego złogów, który określa się poprzez badanie moczu, krwi oraz badanie samego kamienia, wskazania dla diety w trzech najczęściej występujących typach kamic są nieco inne:

Kamica szczawianowa

Przeciwwskazane są tu produkty będące źródłem szczawianów: szczawi, szpinak, botwina, rabarbar, buraki, nasiona roślin strączkowych, czekolada, mocna kawa i długo parzona herbata. Mleko i przetwory mleczne należy ograniczyć.

Kamica moczanowa

W tym przypadku ogranicza się spożywanie puryn, metabolizowanych do kwasu moczowego. Niewskazane są: zupy na wywarach mięsnych, sosy mięsne, dziczyzna, baranina, podroby, sardynki, śledzie, szprotki, orzechy, grzyby, soczewica, groch, fasola. Zwiększa się natomiast ilosć produktów mlecznych i warzyw w diecie.

Kamica cystynowa

Tu ogranicza się w diecie ilość mięsa i jego przetworów, ryb, jaj, pszenicy i soi, oraz soli. Zaleca się wodę z wodorowęglanami, soki z cytrusów oraz herbaty owocowe, mleko i przetwory mleczne.

Istnieją także ogólne zasady, które powinny być przestrzegane, by dieta spełniła rolę i kolka nerkowa nie zaatakowała po raz kolejny. Przede wszystkim należy wypijać wskazaną ilość płynów, szczególnie wody filtrowanej lub niskozmineralizowanej. Należy unikać soku grejpfrutowego, który sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Również zalecane w medycynie ludowej piwo nie jest zalecane w tej sytuacji. Pić należy w niewielkich porcjach przez cały dzień, szczególnie przed i po spaniu. To spowoduje większy przepływ moczu, co zapobiega zastojowi i zmniejsza stężenie składników mineralnych, zmniejszając ryzyko ich krystalizacji. Poza tym warto ograniczyć ilość soli w diecie, zarówno z solniczki, jak i z gotowych produktów.


źródło: www.mp.pl ,zdrowie.wprost.pl , www.dbajonerki.pl 

Dieta Przepisy Zdrowie

Jak odróżnić ból nerek od bólu kręgosłupa? Sprawdź, jego najczęstsze przyczyny

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2020
Ból nerek - objawy, w ciąży, jak sobie pomóc
Fot. iStock

Ból nerek nie przydarza się codziennie. Zapewne dlatego tak często jest on mylony z bólem kręgosłupa i ignorowany, bądź niewłaściwie leczony. Ponieważ nerki chorują „po cichu”, osoby, które dotyka ten problem, nie są świadome zagrożenia. Jakie jeszcze objawy powoduje ból nerek, co oznacza w ciąży, i jak sobie pomóc, gdy się pojawi?

Nerki to bardzo „pracowity” narząd, który nieustannie wykonuje ważną dla organizmu pracę. Nerki zbudowane są z około miliona nefronów, w których nieustannie filtrowana jest krew. W ciągu doby przepływa przez nie nawet 1500 litrów krwi, z czego organizm wydala około 1,5-2 litry moczu. Podczas filtrowania organizm pozyskuje i wchłania wartościowe substancje, takie jak: białka, aminokwasy, glukozę, elektrolity. Substancje toksyczne i zbędne usuwane wraz z moczem. Dzięki wytężonej pracy nerek regulowane jest także ciśnienie osmotyczne, oraz ilość i skład płynów ustrojowych. Nerki pełnią także funkcję wydzielniczą dla hormonów, enzymów oraz kalcytriolu, czyli aktywnej formie witaminy D.

Ból nerek – objawy

Ból sam w sobie nie oznacza, że zawsze dzieje się coś złego, ale warto go potraktować jako sygnał alarmowy. Często pada pytanie, jakie objawy daje ból nerek? Ból nerek mylony jest z bólami pochodzącymi od kręgosłupa, z powodu lokalizacji. Nerki są parzystym narządem zlokalizowanym na tylnej ścianie jamy brzusznej poza jamą otrzewnej, po obu stronach kręgosłupa lędźwiowego, poniżej dolnej krawędzi żeber. Właśnie to sąsiedztwo może powodować kłopoty z określeniem źródła bólu.

"<yoastmark

Ból nerek a ból kręgosłupa

Ból nerek i objawy mu towarzyszące czasem pojawiają się nagle i są bardzo gwałtowne, a w innym przypadku nasilają się stopniowo, zaczynając od dyskomfortu w okolicy pleców. Trzeba wiedzieć, że ból kręgosłupa różni się od bólu nerek. W przypadku kręgosłupa, ból nie jest przeszywający, zazwyczaj narasta po długim czasie w jednej pozycji, np. podczas siedzenia, lub po wysiłku fizycznym. O ile nie doszło do urazu kręgosłupa czy też np. wypadnięcia dysku, ból może być silny, ale nie zwala z nóg, jest raczej tępy i jednostajny. Natomiast ból nerek jest przeszywający, pojawia się bez ostrzeżenia, promieniuje poziomo z jednej do drugiej nerki lub w stronę pachwiny. Wbrew pozorom, nie dotyczy środka pleców, ale okolicy jednego boku. Może pojawić się tkliwość i silna wrażliwość na ból w okolicy nerek. Ból spowodowany kolką nerkową uniemożliwia normalne funkcjonowanie.

Ból nerek – objawy towarzyszące

Bólowi nerek mogą towarzyszyć inne dolegliwości, które uzależnione są od przyczyny bólu. Pacjenci skarżą się często na towarzyszące bólowi problemy takie jak: nacisk na pęcherz, pieczenie podczas oddawania moczu, częstomocz lub skąpomocz. Może pojawić się krwiomocz, gorączka, dziwny zapach i barwa moczu, nudności, wymioty, pieczenie w podbrzuszu, złe samopoczucie, osłabienie.

Ból nerek – możliwe przyczyny

Ból nerek – atak kolki nerkowej

Kolka nerkowa jest efektem kamicy nerkowej, czyli sytuacji, w której w drogach moczowych pojawiają się nierozpuszczalne złogi różnych substancji obecnych w moczu. Gdy „piasek”, który zazwyczaj wydalany jest bezboleśnie wraz z moczem „obudowuje się” w inne substancje, które nie są wypłukiwane z dróg moczowych, formują się duże złogi. Gdy te zaczynają przemieszczać się od nerki przez moczowód, do pęcherza, dochodzi do ataku kolki nerkowej, która charakteryzuje się trudnym do zniesienia bólem. Ogromny ból, porównywany do bólu porodowego, odczuwalny jest w okolicy lędźwiowej. Ból okolicy nerek w kolce, to nie jedyne objawy. Mogą się również pojawić nudności, wymioty, wzdęcia, niepokój, bladość skóry, potliwość. Pacjent odczuwa silną potrzebę skorzystania z toalety, jednak częste wizyty skutkują jedynie oddaniem moczu w bardzo małych ilościach, czasem z obecnością krwi.

"<yoastmark

Ból nerek – kłębuszkowe zapalenie nerek

Kłębuszkowe zapalenia nerek to grupa chorób nerek, będących efektem procesu zapalnego kłębuszków nerkowych, powodujących nieprawidłową pracę nerek. Kłębuszkowe zapalenie nerek może pojawić się w formie:

  • ostrej i przemijającej – trwające od 1. do 3. tygodni. Przy ostrym przebiegu zapalenia mogą pojawić się objawy takie jak: nudności, brak apetytu, skąpomocz, pogorszenie samopoczucia. Najczęściej z tego powodu cierpią dzieci i młodzież.
  • przewlekłej – długo bezobjawowe, trwające latami i ostatecznie prowadzące do niewydolności nerek. Najczęściej pacjenci dowiadują się o chorobie przy okazji wykonywania badania moczu z innego powodu.

W ciężkim przypadku kłębuszkowego zapalenia nerek, mogą pojawić się także obrzęki twarzy i kostek, oraz zaburzenia widzenia jako wynik wysokiego ciśnienia krwi i nadmiaru wody w organizmie.

Ból nerek – odmiedniczkowe zapalenie nerek

Odmiedniczkowe zapalenie nerek najczęściej powoduje zakażenie przez bakterie E.coli. Poza tym, że występuje silny ból lędźwi, może pojawić się parcie na pęcherz i ból przy oddawaniu moczu. Charakterystyczna jest wysoka gorączka, dreszcze, niekiedy nudności i wymioty, osutka plamisto-grudkowa na skórze. Odmiedniczkowe zapalenie nerek wymaga leczenia antybiotykiem.

Śródmiąższowe zapalenie nerek

To proces zapalny, który pojawia się w nerkach, poza kłębuszkami nerkowymi. Pojawiają się nacieki komórek zapalnych, które prowadzą do zaburzeń czynności nerek. Gdy stan zapalny pojawi się u osoby zdrowej nagle, mówimy o ostrym śródmiąższowym zapaleniu nerek. Przyczyną ostrego śródmiąższowego zapalenia nerek w ok. 70% przypadków są leki. Jeśli proces zapalny nie jest leczony i trwa długi czas, choroba przekształca się w przewlekłe śródmiąższowe zapalenie nerek. W tym przypadku pojawia się bliznowacenie tkanki i dochodzi do niewydolności nerek. Choroba objawia się tępym bólem w okolicy lędźwiowej, gorączką, wysypką na skórze w różnych miejscach na ciele, krwiomocz i bóle stawów.

Ból nerek w ciąży 

Podczas ciąży organizm ciężarnej przechodzi szereg zmian. Nerki również im podlegają powiększając się o ok. 1 cm, ponieważ przepływ krwi przez nie wzrasta nawet o 80%. Pod wpływem hormonów ciążowych pojawia się tzw. fizjologiczne wodonercze ciężarnych, do tego dochodzi ucisk rosnącej macicy. To może wpływać na odczuwane przez ciężarne ból nerek w ciąży. Dolegliwości bólowe okolicy krzyżowo-lędźwiowej od II trymestru są w tym czasie częste, ale mogą mieć różne przyczyny. Powodować je może zarówno nacisk na kręgosłup, jak i kamica moczowa, zakażenie układu moczowego, stany zapalne nerek i inne. Każdy niepokojący ból okolicy nerek w ciąży należy kontrolować u lekarza. Wykonanie badania moczu, stężenie kreatyniny, czy USG układu moczowego pozwolą określić przyczynę bólu.

Fot. iStock

Ból nerek – jak sobie pomóc?

Często pojawia się pytanie, jak sobie pomóc, gdy pojawia się ból nerek? Doraźnie można ratować się zażyciem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czy preparatów o działaniu rozkurczowym. Pomocne mogą być ciepłe okłady lub rozluźniająca ciepła kąpiel, jednak dolegliwości, zwłaszcza gdy trwają długo lub przybierają na sile, zawsze należy skonsultować z lekarzem.

źródło: www.mp.pl, www.dbajonerki.pl ,zdrowie.wprost.pl

Zobacz także

Rak szyjki macicy. Powinnaś znać te 6 czynników ryzyka

Rak szyjki macicy. Powinnaś znać te 6 czynników ryzyka

przekąski

Jak pohamować nadmierny apetyt? Znajdź przyczynę podjadania

6 przyczyn wypadania włosów i sposoby na ich ratunek