Kasza jaglana to jedna z najczęściej kupowanych rodzajów kasz. Ciekawa w smaku doskonale nadaje się do wykorzystania w różnych przepisach, na mleku, na słodko z owocami lub z warzywami. Dodatkowo nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z celiakią. Kasza jaglana jest zdrowa i lekkostrawna – warto wypróbować różne przepisy z nią w roli głównej.
Z czego powstaje kasza jaglana?
Kasza jaglana jest smaczną kaszą gruboziarnistą, o żółtym zabarwieniu i z charakterystyczną czarną kropką. Kaszę jaglaną wytwarza się z rozdrobnionych albo całych ziaren zbóż, takich jak proso zwyczajne. Ziarno jest najpierw oczyszczane i częściowo pozbawione okrywy, następnie można z tak przygotowanych ziaren przyrządzać różne potrawy. Na stołach Polaków ta kasza pojawia się już od wieków, określana niegdyś krupem lub jagłami. Wyparta przez ziemniaki, znów wraca do łask, ze względu na smak i pewne właściwości dla zdrowia.
Kasza jaglana – wartości odżywcze, kcal
Kasza jaglana jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera dużo błonnika – 3,2 g na 100 g. Z tego powodu można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. Ma niewiele tłuszczu, ale posiada dużą wartość odżywczą ze względu na białko zawierające cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). W kaszy jaglanej nie brakuje witaminy B1, B2 i B6, oraz minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, krzem. Nie brakuje w niej antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponieważ działa łagodząco i neutralizuje kwasy żołądkowe, warto ją jeść regularnie przy problemach żołądkowych. Po kaszę jaglaną warto szczególnie często sięgać jesienią i zimą, ponieważ rozgrzewa organizm, działa antywirusowo, wysusza błony śluzowe i łagodzi katar.
Jest niestety kaloryczna – w 100 gramów kasza jaglana dostarcza ok. 350 kcal. Ma wysoki indeks glikemiczny, równy 71. Ponieważ szybko podnosi glikemię, nie jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę.
Kasza jaglana – gotowanie na sypko
By osiągnąć sypkość i pełnię smaku bez goryczki, kasza jaglana powinna być odpowiednio przygotowana.
Kasza jaglana – gotowanie
By przyrządzić idealną kaszę jaglaną, potrzebujesz:
- 1 szklankę kaszy jaglanej,
- 2,5 szklanki wody,
- łyżkę oleju (na 100 g kaszy) i szczyptę soli.
- W garnku zagotuj wodę z solą i olejem.
- Dokładnie opłucz ziarna kaszy pod zimną bieżącą wodą na sitku, by utraciła swoją goryczkę. Następnie przelej ziarenka wrzątkiem.
- Do gotującej się wody wsyp kaszę, wymieszaj ją delikatnie, przykryj pokrywką i pozostaw na minimalnym ogniu do czasu na ok 20 minut. W tym czasie kasza jaglana wciągnie wodę. Warto unikać mieszania kaszy w trakcie gotowania na sypko, by nie otrzymać z niej rozwalonej papki.
- Gdy woda się wchłonie, zdejmij kaszę z ognia i odstaw pod przykryciem na ok 10 minut.
Można również przygotować kaszę nieco inaczej przed gotowaniem. Jeśli masz garnek z grubym dnem, który nie przypala, podpraż kilka minut suchą kaszę, często mieszając, do chwili, gdy kasza jaglana zacznie ładnie pachnieć. Tak wstępnie przygotowane ziarna możesz ugotować zgodnie w powyższym opisem.
Kasza jaglana – przepisy
Jaglanka doskonale sprawdzi się na ciepło na śniadanie lub jako słodki deser z owocami. To także dobry zamiennik ziemniaków czy ryżu na obiad. Fantastycznie smakuje z serwowanym do niej duszonym mięsem i sosem, lub jako dodatek do zup (np. krupnik). Przepisy, w których kasza jaglana gra pierwsze skrzypce są liczne, więc każdy znajdzie w nich coś dla siebie, czym warto się inspirować.
Kasza jaglana z warzywami
Dobrym pomysłem na lekkostrawny i zdrowy obiad jest kasza z warzywami. To proste w przygotowaniu danie, które rozgrzeje i doda energii na resztę dnia. Składniki w daniu można dowolnie modyfikować zgodnie z uznaniem.
Kasza jaglana z warzywami – składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wody,
- 2 cebule,
- duży ząbek czosnku,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- mała cukinia,
- duży pomidor,
- mały pęczek pietruszki,
- tymianek dla smaku,
- sól himalajska lub morska,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz zimną wodą, potem przelej wrzątkiem. Zagotuj 2 szklanki delikatnie osolonej wody, i do wrzątku przełóż kaszę. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż woda się nie wchłonie. Następnie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą. Gdy cebula zmięknie, wyciśnij czosnek przez praskę i chwilę przesmaż z cebulą. Dorzucić paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, chwilę je razem przesmaż. Dorzuć tymianek, jeśli lubisz. Dolej pół szklanki wody, wrzuć na patelnię cukinię pokrojoną w plasterki cukinii, duś ok. 15 minut.
- Na gorące warzywa wyłóż ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem. Obsyp drobno poszatkowaną pietruszką.
- Podawaj jeszcze gorące.
Kasza jaglana na mleku
Jaglanka na mleku to propozycja na delikatne i słodkie danie, równie dobre na śniadanie jak i deser.
Kasza jaglana na mleku – składniki:
- 50 g kaszy jaglanej,
- 100 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego,
- garstka rodzynek,
- łyżeczka cukru do smaku (zwykły lub trzcinowy),
- szczypta cynamonu do smaku
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj na wolnym ogniu, uważając, by nie wykipiało lub nie przypaliło się.
- Kaszę jaglaną opłucz najpierw pod zimną, a potem pod gorącą/wrzącą wodą. Wsyp kaszę do wrzącego mleka, dodaj cukier, cynamon i rodzynki. Garnczek nakryj i gotuj na minimalnym ogniu ok 15 minut. Delikatnie przemieszaj co jakiś czas, by kasza nie przywarła.
- Po upływie wskazanego czasu gotowania, kaszę z rodzynkami przełóż do miseczki, polej miodem.
Kasza jaglana na słodko z owocami
Na deser bardzo dobre sprawdzi się coś ciepłego i słodkiego, ale pełne witamin. Kasza jaglana na słodko z owocami, to zdrowa alternatywa dla kupnych słodkości, w dodatku serwowana na ciepło doskonale syci i rozgrzewa.
- 50 g kaszy jaglanej,
- 100 ml wody,
- 150 ml mleka,
- kilka truskawek,
- garść malin,
- garść porzeczek,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj z mlekiem.
- Kaszę jaglaną opłucz najpierw pod zimną, a potem pod gorącą wodą. Wsyp kaszę do wrzącej wody z mlekiem, dodaj cukier waniliowy. Garnczek nakryj i gotuj na minimalnym ogniu 10–12 minut. Delikatnie przemieszaj co jakiś czas, by kasza nie przywarła.
- Gdy kasza będzie się gotowała, owoce umyj, usuń szypułki.
- Po upływie wskazanego czasu gotowania, do kaszy dodaj owoce. Gotuj jeszcze przez chwilę razem.
- Kaszę z owocami włóż do miseczki, polej miodem.