Go to content

Olej z nasion rącznika – pod tą nazwą kryje się popularny olejek do zadań specjalnych. Dlaczego warto mieć go na półce?

Olej z nasion rącznika
Fot. iStock

Olej z nasion rącznika, to nic innego, jak inna nazwa na popularny olejek rycynowy. Ten doskonale znany naturalny specyfik jest ceniony za liczne właściwości pielęgnacyjne oraz lecznicze. Olej z nasion rącznika ma wiele zalet i w dodatku, dzięki niskiej cenie, jest on na każdą kieszeń. Dlaczego warto mieć na półce ten olejek?

Olej z nasion rącznika — pochodzenie 

Olej z nasion rącznika, zwany również olejem rącznikowym lub olejem rycynowym, jest produktem roślinnym pozyskiwanym z nasion rącznika pospolitego. Rącznik pospolity należący do rodziny wilczomlecznych, pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu oraz północno-wschodnich regionów Afryki. Po rozprzestrzenieniu się go na inne kontynenty spotykany jest również w Polsce.

Olej z nasion rącznika

Fot. iStock

Rącznik przybiera postać krzewu lub niewielkiego drzewa, które może osiągać wysokość do 4 metrów. W Polsce uprawiany jest jako jest roślina jednoroczna, natomiast w krajach o tropikalnym klimacie rośnie jako roślina wieloletnia, na co wpływ mają wysokie temperatury przez cały rok. Rącznik pospolity funkcjonuje jako roślina ozdobna, i jako surowiec zielarski. Pozyskuje się z niego olej, który znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce i domowej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Przy okazji trzeba powiedzieć, że rącznik jest byliną silnie trującą. Zawiera dwie substancje toksyczne – rycyninę oraz rycynę. Dopiero tłoczenie oleju z nasion rącznika najpierw na zimno, a następnie wygotowanie go w wodzie, neutralizuje toksyny. Zjedzenie już 3 nasion rącznika może być równoznaczne z przyjęciem dawki śmiertelnej tych substancji.

Olej z nasion rącznika — po czym go rozpoznać?

Olej z nasion rącznika (olej rycynowy) jest dość gęstą cieczą, w kolorze białym lub jasnożółtym, nierozpuszczalną w wodzie. Charakteryzuje się delikatnym zapachem. Jest on tani i jednocześnie wydajny. Za niewielką buteleczkę trzeba zapłacić kilka złotych.

Olej z nasion rącznika

Fot. iStock/Olej rącznikowy (rycynowy)

Olej z nasion rącznika — właściwości dla urody 

Właściwości lecznicze oleju z nasion rącznika wynikają z substancji obecnych w jego składzie. Znajdują się w nim glicerydy kwasu rycynowego, oleinowego, linolowego, palmitynowego oraz stearynowego. Obecne są cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6. Nie brakuje witamin E i A, różnych minerałów, a także białka.

Ponieważ olej z nasion rącznika wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, często stosuje się go w branży kosmetycznej. Występuje jako składnik różnych kosmetyków, można go stosować bezpośrednio na skórę czy paznokcie, lub łączyć z innymi olejami do twarzy i ciała.

Olej z nasion rącznika do pielęgnacji skóry twarzy

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne oleju rącznikowego powodują, że jest on chętnie stosowany na skórę problemową, z trądzikiem, łuszczycą. Pomaga na przesuszoną skórę, oraz łagodzi skutki oparzeń słonecznych. Stosowany jest do zwalczania grzybicy i kurzajek.  Wypryski można bezpośrednio smarować punktowo olejem rącznikowym, natomiast na zamiany o większej powierzchni można obłożyć czystym materiałem namoczonym olejem i pozostawić na maksimum godzinę. Należy uważać jednak z nadmiarem takiej pielęgnacji, ponieważ olejek rycynowy może zatykać pory, powodować podrażnienia skóry i wypryski.

Olej z nasion rącznika poprawia produkcję kolagenu oraz elastyny w skórze, co opóźnia proces powstawania zmarszczek. Kobiety ciężarne sięgają po olejek rycynowy jako broń przeciwko bliznom i rozstępom już istniejącym, jak i zapobiegawczo, aby chronić przed uszkodzeniem rozciągającą się skórę brzucha.

Olej rącznikowy na włosy, rzęsy i brwi

Olej odżywia włosy przez pobudzenie krążenia krwi i jej dopływu do cebulek. Kwasy tłuszczowe omega-6 pozytywnie wpływają na kondycję skóry głowy. Aby wzmocnić włosy, można nieco podgrzać olejek i wsmarować go w skórę głowy, pozostawiając na noc. Warto owinąć włosy  foliowym czepkiem i ręcznikiem, by substancje odżywcze lepiej się wchłaniały, a włosy nie zabrudziły pościeli. Rano należy zmyć olej z włosów szamponem. Jeśli włosy nadal są obciążone, mycie należy powtórzyć. Aby zapobiec rozdwajaniu się końcówek, wystarczy wetrzeć nieco olejku w same końce włosów już po umyciu.

Olej z nasion rącznika wzmocni również brwi i rzęsy, ochroni je przed nadmiernym wypadaniem i łamliwością. Wystarczy przy pomocy  czystej szczoteczki do rzęs lub patyczka kosmetycznego nałożyć olejek na rzęsy i brwi, po czym zostawić go na noc. Po kilku tygodniach regularnego stosowania poprawa powinna być zauważalna.

Olej z nasion rącznika

Fot. iStock

Olej z nasion rącznika na paznokcie

Olejek rącznikowy wzmacnia również paznokcie. Obecność witaminy E w olejku sprawia, że płytki paznokci stają się mocniejsze, rzadziej się rozdwajają. Warto prowadzić kurację przez najmniej dwa miesiące, wcierając kropelkę oleju w paznokcie.

Olej z nasion rącznika (rycynowy) na zaparcia

Olej rycynowy jest znanym ze skuteczności naturalnym środkiem na zaparcia. Już 1-2 łyżeczki oleju pobudzą perystaltykę jelit i ułatwią wypróżnianie. Olejek powinien zadziałać po ok. 3 godzin od wypicia. Należy jednak pamiętać, że nie jest to środek odpowiedni do ciągłego stosowania, ale raczej jako doraźny sposób na kłopoty w toalecie. Ważne jest także, by nie podawać go samodzielnie dzieciom do 7 roku życia, kobietom ciężarnym i karmiących piersią. Przeciwwskazaniem są także bóle brzucha o nieokreślonym pochodzeniu i stany zapalne przewodu pokarmowego.

FB/ohmepl