Polędwica z dorsza to lekkie danie, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. Odpowiednio przyrządzony dorsz nie tylko doskonale smakuje, ale także jest źródłem wartościowych składników odżywczych. Warto wypróbować przepis na dorsza — polędwica pieczona, w sosie, na parze i z grilla — każdy znajdzie coś dla siebie.
Dorsz to ryba u nas niespecjalnie doceniana. Znacznie częściej zajadamy się łososiem czy makrelą, choć dorszowi również nie brakuje smaku. Jest to ryba o delikatnym, jasnym mięsie, wdzięcznym do przyrządzenia. W dodatku jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D i A, witaminy B12, potas, fosfor czy selen. Z tego powodu warto sięgać po mięso dorsza i przyrządzać z niego lekkie i smaczne potrawy.
Polędwica z dorsza pieczona — przepis
Pieczona polędwica z dorsza to prosty, ale bardzo smaczny przepis na przygotowanie ryby. Składniki są proste, ale w połączeniu z mięsem ryby, wspaniale podkreślają jego delikatny smak. To danie można serwować samodzielnie, lub tez podać do pieczonych warzyw oraz ziemniaków.
Polędwica z dorsza pieczona — składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy do smaku
- koperek
Przygotowanie:
- Mięso z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, natrzyj rybę z każdej strony.
- Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.
Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — przepis
Przepis na rybę w sosie pomidorowym to sposób na to, by jej mięso było smaczne i soczyste. Przygotowanie zabiera nieco czasu, ale samo wykonane zadania nie jest trudne.
Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — składniki:
- 50 dag polędwicy z dorsza
- 3 pomidory
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- cebula biała
- sól
- pieprz ziołowy
- kostka rosołowa (lub gotowy bulion)
- 2 liście liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mąka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Polędwicę z dorsza obsyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące i usmaż na rozgrzanym mocno oleju rzepakowym — panierka powinna mieć lekko złoty kolor.
- Paprykę i obie cebule pokrój w drobne paski, posyp solą i usmaż do miękkości na oleju po rybie.
- Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę.
- W międzyczasie zagotuj pół litra wody z kostką rosołową (lub bulion), z pokrojonymi pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i przełóż do garnka kawałki usmażonej ryby i cebulę z papryką. Dopraw do smaku i gotuj, na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
- Do miski lub szklanego naczynia wlej część powstałego sosu, ułóż polędwiczki z dorsza i polej resztą sosu. Całość wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Polędwica z dorsza na parze — przepis
To wyjątkowo prosty przepis na przygotowanie dorsza. W dodatku tak przygotowana ryba jest soczysta i mniej kaloryczna, niż ryba smażona na patelni. Dorsz na parze to dobry wybór dla osób będących na diecie.
Polędwica z dorsza na parze — składniki:
- 2 filety z dorsza
- 2 garści rukoli
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- bazylia,
- oregano
- sól
Przygotowanie:
- Filety z dorsza umyj, gotuj na parze ok. 7-10 min. Jeśli nie masz parowaru, nalej wody do garnka, na górę nałóż durszlak lub specjalne sitko, włóż rybę i nakryj pokrywką — ryba w ten sposób się ugotuje.
- W międzyczasie przygotuj sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny zmieszaj, dodaj bazylię i oregano, sól.
- Rukolę i pomidorki umyj, ułóż na talerzu, a na nie wyłóż kawałki ryby, polej całość sosem.
Polędwica z dorsza z grilla — przepis
Ten przepis to kolejny prosty sposób na przyrządzenie dorsza.
Polędwica z dorsza z grilla — składniki
- 2 filety dorsza
- sól gruba morska
- pieprz świeżo zmielony
- tymianek
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- koperek
Przygotowanie:
- Filety umyj, osusz, przetnij na pół (grubość ok. 2 cm), natrzyj solą i pieprzem, obsyp delikatnie tymiankiem.
- Filetu ułóż na folii aluminiowej, i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Grilluj je ok. 5 minut z każdej strony.
- Przygotuj w międzyczasie sos: dobrze schłodzony jogurt połącz z posiekanym koperkiem, przeciśnij dwa ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotową rybę podawaj polaną sosem.