Go to content

Sos do spaghetti bolognese, Napoli lub carbonara – przepisy, które kochają Polacy

Sos do spaghetti bolognese, Napoli, carbonara
Fot. iStock

Sos do spaghetti to dodatek, bez których miłośnicy kuchni nie wyobrażają sobie makaronu we włoskim wydaniu. Wariacji na temat smaku sosu jest wiele, w dodatku można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Sos do spaghetti oraz makaron pozwalają wyczarować w niedługim czasie pyszne i sycące danie, którym chętnie zajadają się nawet dzieci. Warto wypróbować przepis na sos do spaghetti bolognese, Napoli i carbonara.

Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym  

Spaghetti bolognese swoją nazwę zawdzięcza Bolonii, miastu, z którego się wywodzi. Do jego przyrządzenia można wykorzystać wiele różnych rodzajów mięs, choć najczęściej trafia do niego zmielona wieprzowina lub wołowina. Oryginalny sos do spaghetti bolognese powinien zostać przyrządzony także na włoszczyźnie (seler, pietruszka, marchew). Nie powinno w nim zabraknąć oliwy z oliwek i dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów. W wielu przepisach uwzględnia się także dodatek czerwonego wina, który nadaje potrawie zdecydowanej, południowej nuty. Najczęściej jednak sięgamy na naszym rodzimym podwórku po uproszczoną wersję sosu, równie smaczną i aromatyczną, jak w oryginalnym przepisie.

Sos do spaghetti bolognese, Napoli, carbonara

Fot. iStock/Sos do spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym – przepis

Składniki: 

  • 30 dag zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 300 ml przecieru/passaty/pulpy pomidorowej
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • garść startego parmezanu lub innego twardego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • garstka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmaż na niej poszatkowany drobno czosnek i cebulę drobno krojoną w kostkę.
  2. Gdy się lekko przesmażą, dorzuć mielone mięso i rozdrobnij je od razu na patelni (może być widelcem lub łyżką), by nie skleiło się w grudy.
  3. Gdy mięso się zetnie, dorzuć oregano, tymianek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj kilka chwil, by przyprawy wszędzie dotarły. Dołóż na patelnię przecier pomidorowy i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut.
  4. Gdy sos do spaghetti bolognese będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i zostaw go pod pokrywką. Ugotuj makaron do spaghetti al dente wg. wskazówek na opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem, obrzuć tartym serem i obsyp listkami świeżej bazylii.

Sos do spaghetti Napoli (neapolitański)  

Ten prosty i wspaniały w smaku sos wywodzi się z Neapolu. Można go przygotować z zaledwie kilku składników warzywnych i ziół. Sos do spaghetti Napoli można przyrządzić zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z pomidorów w puszce. W przeciwieństwie do sosu bolognese, tu nie dodaje się mięsa, więc zdecydowanie polubią go wegetarianie.

Sos do spaghetti bolognese, Napoli, carbonara

Fot. iStock/Sos do spaghetti Napoli,

Przepis na sos do spaghetti Napoli (neapolitański)  

Składniki:

  • 2 opakowania pomidorów w puszce (2 x 400 g),
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • suszony tymianek,
  • garść sera typu parmezan
  • garstka świeżych liści bazylii do dekoracji
  • ew. koncentrat pomidorowy, jeśli pomidory okażą się niedostatecznie aromatyczne
  • 50 dag makaronu spaghetti

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  2. Na patelnię wrzuć pomidory z obu puszek, dodaj sól i zioła. Trzymaj razem kilka minut na ogniu, po czym jeśli jest taka konieczność, dołóż łyżeczkę lub nawet kilka koncentratu pomidorowego. Duś kilka minut, by składniki się połączyły.
  3. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj go z sosem Napoli posypanym startym serem i listkami świeżej bazylii.

Sos do makaronu carbonara

Przepis na sos do spaghetti carbonara powstał w sposób dość nietypowy. Nie jest to klasyczne danie kuchni włoskiej, ponieważ – jak plotka głosi – powstało dopiero w czasie II wojny światowej, jako efekt zmieszania ze sobą kilku produktów, które były po ręką na froncie. Alianccy żołnierze walczący we Włoszech mieli sobie poradzić aż tak dobrze, że sos wszedł na stałe do kuchni, jako jedno z dań typowych dla kuchni włoskiej. Z początku do przyrządzania carbonary wykorzystywano wyłącznie jajka, parmezan, podgardle oraz czarny pieprz. Obecnie znacznie popularniejsza jest wersja ze śmietaną i boczkiem, która na polskim gruncie przyjęła się bardzo dobrze.

Sos do spaghetti bolognese, Napoli, carbonara

Fot. iStock/Sos do spaghetti carbonara

Przepis na sos carbonara – przepis

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 18% lub 30%
  • garść startego  parmezanu
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • 20 dag makaronu spaghetti

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zmięknie, przerzuć go na durszlak, a w międzyczasie zacznij przygotowywać sos.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż go na rozgrzanej patelni, aż się przyrumieni.
  3. Do miski włóż śmietanę, jajka, większość tartego sera (odrobinę odłóż do dekoracji), sól, świeżo zmielony pieprz – mikserem lub trzepaczką połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
  4. Do gorącego boczku na patelni wrzuć makaron, mieszając, smaż razem przez ok. 1 minutę. Żeby uniknąć ścięcia się masy śmietanowo-jajecznej, patelnię zdejmij z ognia i dopiero wtedy wlej na makaron z boczkiem masę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą, a sos nieco zgęstnieje.
  5. Wyłóż makaron z sosem do spaghetti carbonara na talerze, posyp resztą startego sera i natką pietruszki, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

źródło:  www.przepisy.pl, www.ekologia.pl