Przepisy

Sos śmietanowy do makaronu, kurczaka i pizzy. Proste przepisy, na które warto się skusić

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy
Fot. iStock
 

Sos śmietanowy to prosty w przygotowaniu dodatek, który nadaje głębię smaku wielu potrawom. Znakomity sos śmietanowy sprawdzi się do makaronu, a także do kurczaka czy pizzy. Wystarczy wykorzystać sprawdzony przepis, by zaserwować znane dania w nowy sposób.

Sos śmietanowy ma specyficzny, głęboki smak, za którym przepada wiele osób. W zależności od dodatków, ten uniwersalny sos może nadawać różnym potrawom nowe, smaczniejsze oblicza. Powinny na niego jednak uważać osoby na diecie, ponieważ sos śmietanowy jest prawdziwą bombą kaloryczną.

Sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu

Ten prosty sos fantastycznie komponuje się z makaronem, tworząc z nim pyszne i bardzo sycące danie. Dodatek szpinaku podnosi jego walory, nie tylko smakowe – szpinak to skarbnica witamin i minerałów, których nie powinno brakować w zdrowej diecie. Zajadając się nim pamiętajcie jednak o kaloriach ze śmietany, których nadmiar nie posłuży zdrowiu.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Przepis nas sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu

Składniki:

  • 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz
  • dowolny makaron

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  3. Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
  4. Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż szpinak zmięknie.
  5. Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
  6. Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos śmietanowy do kurczaka z brokułami

Ten przepis sprawdza się jako dodatek podkręcający smak piersi z kurczaka. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do makaronu lub ryżu.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanowy do kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • śmietana 18% (400 ml)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć różyczki na wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Przelej je na durszlak i zahartuj zimną wodą.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na kawałeczki, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni, smaż na nim kawałki piersi, do chwili ich usmażenia. Wrzuć na patelnię różyczki brokuła, chwilę razem podsmaż. Zmniejsz ogień pod patelnią i wlej śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zdejmij całość z ognia.

Sos śmietanowy do pizzy

Pizza bez sosu jest dla wielu osób rzeczą wprost trudną do wyobrażenia. Miłośnicy pizzy dzielą się na wielbicieli sosów pomidorowych, oraz śmietanowych, ze sporą zawartością czosnku. Sos śmietanowy do pizzy, przygotowywany na zimno, wymaga tylko kilku prostych składników i dosłownie minuty, by stworzyć wyrazistą w smaku kompozycję. Aby sos nieco odchudzić, zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny, choć wtedy trudno będzie ten dodatek nazwać sosem śmietanowym.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanowy do pizzy – przepis

Składniki: 

  • duża śmietana 12%
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Śmietanę  zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził. Tak przygotowany prosty sos śmietanowy możesz serwować na pizzę i różne zapiekanki.

Sos śmietanowo-pieczarkowy

Ten sos śmietanowy rewelacyjnie smakuje serwowany do mięs,  gotowanych/pieczonych ziemniaków oraz dań stworzonych na ich bazie – klusek śląskich i kopytek. Nie wymaga wiele zaangażowania i czasu, wystarczy kwadrans, by sos śmietanowy z pieczarkami gotowy był do podania.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanow0-pieczarkowy – przepis

Składniki: 

  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Obierz czosnek i drobniutko poszatkuj lub wyciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki. Duś wszystko kilka minut, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dorzuć czosnek i śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś na minimalnym ogniu kilka minut do miękkości pieczarek. Natkę pietruszki posiekaj tak, by mniej więcej było jej na łyżce stołowej.
  3. Sosem polej danie i posyp poszatkowaną natką pietruszki.

źródło: www.przepisy.pl

Przepisy

Botwina – zupa, w słoikach lub na surowo. Przepisy na zdrowe, młode buraczki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo
Fot. iStock
 

Botwina to określenie na młode korzenie, łodyżki i liście buraka ćwikłowego. Doceniana za swój smak, jest źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla organizmu. Botwina smakuje wybornie – pyszna jest zupa, można ją jeść na surowo lub wekować w słoikach, na zimę. Warto skusić się na przepisy, w których zdrowa botwina gra główną rolę.

Botwina – wartości odżywcze

Botwina to nic innego, niż młode buraczki czerwone (ćwikłowe), które na początku wzrostu cechują się potężną dawką witamin i minerałów, oraz smakiem, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię przełomu wiosny i lata. Jest ona cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy C, A, K oraz E. Znajdziemy w niej także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, siarka, selen, sód, wapń, a także ważny dla kości i zębów fosfor. Nie brakuje w botwinie kwasu foliowego, i aż 13 cennych przeciwutleniaczy chroniących przed uszkodzeniem komórki, a także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego.

Fot. iStock/botwina

Mówiąc o botwinie, nie sposób przy okazji nie poruszyć tematu stosowanych wymiennie, i zarazem błędnie, nazw: botwina, botwinka i boćwinka. Botwina to młode buraczki ćwikłowe, botwinka jest określeniem na zupę z nich przyrządzaną, a nazwą boćwinka określa się liście buraka liściowego.

Botwina – zupa z ziemniakami (botwinka)

Młodziutka botwina jest pyszna i lekkostrawna, w dodatku nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowywania. Przepis na botwinkę nie jest skomplikowany i każdy sobie z nim bez kłopotu poradzi. Botwina może być gotowana jako zupa z ziemniakami lub bez nich, w zależności od tego, czy ktoś jest miłośnikiem lżejszej wersji zupy czy też gęstej, bardziej treściwej. Chcąc zrobić botwinkę bez ziemniaków, wystarczy je pominąć w przepisie.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina zupa

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 większych młodych ziemniaczków,
  • 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana 12% lub 18%
  • jajko,
  • pęczek młodego kopru lub szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
  4. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
  6. Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
  7. Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Botwina w słoikach

Idealnym czasem na przyrządzanie odżywczych zup jest wiosna i lato. Nie oznacza to jednak, że zimą trzeba zapomnieć o botwinie. Można ją z powodzeniem wekować. Botwina w słoikach, odpowiednio przygotowana, będzie przyjemnym wspomnieniem lata w chłodnie, zimowe dni.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny (buraczki, liście, łodygi)
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek octu 10 % lub jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyj dokładnie, buraczki obierz. Botwinkę pokrój w drobną kosteczkę (buraczki nieco cieńsze, łodygi i liście trochę większe).
  2. Koper umyj, osusz, a następnie posiekaj. Czosnek pokrój na części.
  3. Do czystych, wyparzonych słoików włóż botwinę, koper i czosnek.
  4. Wodę zagotowuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Botwina na surowo 

Delikatna w smaku botwina na surowo sprawdza się także w sałatkach, pasujących do lekkiego obiadu czy do potraw z grilla. Wystarczy kilka składników, by w mgnieniu oka wyczarować smaczny i zdrowy dodatek.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/sałatka z botwiny

Botwina na surowo – przepis na sałatkę 

Składniki na sałatkę: 

  • 1 pęczek liści i łodyg botwiny
  • 1 kostka sera feta
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych,
  • pestki słonecznika.

Składniki na sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub francuskiej,
  • ząbek czosnku – nie jest konieczny,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodygi botwiny umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
  2. Ser pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a cebulę w delikatne piórka.
  3. Przygotuj sos: olej, ocet, miód i musztardę wymieszaj porządnie w miseczce. Jeśli lubisz, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (możesz je podprażyć na patelni wcześniej) i polej sosem.

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorące, letnie dni. Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnych zup jadanych na gorąco, należy jedynie pamiętać, że chłodnik potrzebuje kilku godzin, by uzyskać idealny smak.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 4-5 buraków
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 1/2 litra maślanki
  • koncentrat z barszczu czerwonego

Przygotowanie:

  1. Botwinę wypłucz i posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej niedużą ilością wody (ok. szklanki) i gotuj ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Chłodną botwinę wymieszaj z kefirem i maślanką, dodaj zgnieciony czosnek, koperek, szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę.
  3. Posól do smaku, dokwaś (gdy za słodki) lub dodaj koncentrat z barszczu. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. Podawaj mocno schłodzony.

źródło: beszamel.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Przepisy

Mięta – leczy i orzeźwia. Po jakie gatunki mięty warto siegać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa
Fot. iStock

Mięta to krzew, który występuje pospolicie zarówno w naturze, jak i w przydomowych ogródkach, czy też w doniczkach, na balkonie lub kuchennym parapecie. To zioło jest bardzo cenione w naturalnej medycynie. Warto docenić fakt, że mięta nie tylko leczy, ale także orzeźwia, wzbogaca smak potraw, sprawdza się w kosmetykach.

Mięta – właściwości dla zdrowia

Mięta jest źródłem witaminy A, C, B1 i kwasu foliowego (witamina B9), dostarcza również minerały takie jak magnez, żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, fosfor oraz selen. Przede wszystkim kojarzy się ona z naturalnym lekiem stosowanym na ból brzucha w postaci herbat czy kropli miętowych. Choć wszystkie rodzaje mięty wykazują właściwości lecznicze, najczęściej surowiec do celów leczniczych pozyskiwany jest z liści mięty pieprzowej.

Na trawienie

Mięta to skuteczny środek łagodzący dolegliwości trawienne, kojący nudności i skurcze. Olejki eteryczne obecne w mięcie pieprzowej zmniejszają napięcie mięśniowe dolnego odcinka zwieracza przełykowego, dzięki czemu rozluźniają napięty układ pokarmowy. Przez to żółć szybciej rozkłada tłuszcze i cały proces trawienny trwa krócej, ponieważ pokarm szybciej przemieszcza się przez jelito. Odciąża także wątrobę poprzez zwiększenie przepływu żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Dzięki temu obniża także poziom złego cholesterolu we krwi.

Mięta chroni wyściółkę jelit przed podrażnieniami, łagodzi także bóle skurczowe, pojawiające się w trakcie biegunki. Wpływa także na wydzielanie śliny przez ślinianki w jamie ustnej, dzięki czemu proces trawienia jest skuteczniejszy. Wg badań, substancje obecne w mięcie niszczą bakterie wywołujące biegunkę, w tym gronkowca złocistego, salmonellę i E. coli.

Fot. iStock

Na przeziębienie

Badania wykazały, że olejek miętowy stosowany podczas inhalacji wpływa na rozluźnienie mięśni oddechowych i zwiększa tym samym pojemność płuc. Dzięki temu również stężenie tlenu w mózgu wzrasta i poprawia się koncentracja i zdolność do przyswajania wiedzy. Olejek miętowy łagodzi katar, pozwala odetkać nos i działa niczym środek wykrztuśny.

Na trudne chwile

Mięta dzięki olejkom eterycznym działa odświeżająco, relaksująco, łagodzi niepokój i odczuwalne napięcie. Warto docenić ten kojący wpływ w chwilach dużego stresu.

Mięta – popularne gatunki

Gatunki mięty można liczyć w dziesiątkach. Różnorodność powoduje, że uprawiać w ogrodzie lub na balkonie można gatunki mięty nie tylko różniące się od siebie kształtem liści, czy ich zapachem, ale także ich zastosowaniem. Nasze rodzime gatunki to np. pieprzowa i polna, a od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywają  inne gatunki mięty, nieco bardziej egzotyczne. Przykładem tego jest mięta cytrynowa, czekoladowa czy meksykańska.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa rośnie dziko, ale często spotyka się ją w ogródkach. Jak wspomniano wyżej, wymieniając liczne zalety dla zdrowia, jest ona znakomitym surowcem farmaceutycznym. Aromatyczne liście mięty pieprzowej bogate są w olejek eteryczny, wpływający na działanie całego organizmu. Można ją zaparzać, dodawać do twarogu, sałatek i chłodnych napojów.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta polna

W Polsce jest ona spotykana pospolicie, szczególnie na wilgotnych stanowiskach. Tak jak w przypadku mięty pieprzowej, zawiera sporą ilość olejku eterycznego mentolu, który wykazuje działanie lecznicze. Mięta polna jest pomocna przy problemach trawiennych – nieżytach żołądka i jelit, wzdęciach. Stosowana jest również przy katarze i kaszlu. Można po nią sięgać jako dodatek do deserów, napojów, sałatek.

Mięta cytrynowa

Nazwa tego gatunku mięty pochodzi od jej pachnących cytrusami listków. Jest to główna cecha, pozwalająca odróżnić ją od innych gatunków mięt. Dzięki aromatycznym listkom sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów, wód smakowych czy drinków. Mięta cytrynowa wpływa pozytywnie na działanie układu trawiennego, ale znacznie silniejsze działanie wykazuje w leczeniu bezsenności, migreny oraz nerwobóli.

Mięta czekoladowa

Ten rodzaj mięty cechuje się ciemnozielonymi listkami o lekko brązowym zabarwieniu o czekoladowo-miętowym zapachu. Sprawdza się jako aromatyczny dodatek do różnych potraw i słodyczy, wykorzystuje ją również przemysł farmaceutyczny. Mięta czekoladowa da sobie radę w doniczce na balkonie, dodatkowo odstraszając owady.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta meksykańska

Ta ciekawa roślina posiada wiele nazw, które bywają mylące: mięta meksykańska, grubolistna lub kubańska, a także oregano lub tymianek meksykański, hiszpański lub kubański. Cechuje się ona mięsistymi pędami, grubszymi, owalnymi, owłosionymi liśćmi z widoczną siateczką nerwów. W medycynie naturalnej jej liście stosowane były jako lek na przeziębienie, kaszel, stany zapalne gardła i jamy ustnej, choroby skóry.

Ma intensywnie ziołowy smak, kojarzący się z połączeniem tymianku, oregano, bazylią z intensywnym zapachem mięty. Wspaniale podkreśla smak mięs i ryb, pasuje do orzeźwiających napojów i deserów owocowych. Stosowanie jej w niewielkich ilościach, jako przyprawy jest dozwolone, natomiast należy uważać, ponieważ obecny w niej tymol, spożyty w większym stężeniu, jest trujący i może uszkadzać organy wewnętrzne. Mięta meksykańska uprawiana w doniczkach, nie nadaje się do trzymania na balkonie, jako nieodporna na duże spadki temperatur. W domu staje się rośliną, którą można z powodzeniem uprawiać bez względu na porę roku.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta w ciąży – ile można jej wypić?

Czy mięta w ciąży jest dozwolona? To pytanie pojawia się często. Nie ma wielkiego powodu do niepokoju – herbata miętowa pita  w ciąży jest bezpieczna, o ile – jak ze wszystkim – zachowuje się przy tym zdrowy rozsądek. Najlepiej pić nie więcej niż 2-3 filiżanki mięty w ciągu dnia. Trzeba pamiętać, że w późniejszych miesiącach ciąży mięta może powodować dokuczliwą zgagę i bóle brzucha. W ciąży nie należy natomiast spożywać i stosować zewnętrznie olejku z mięty.


źródło:  www.e-ogrodek.pl ,www.swiatkwiatow.pl

Zobacz także

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

makaron ze szpinakiem i kurczakiem, łososiem czy suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i dodatkami – cztery pyszne przepisy

Zielone miniplacuszki z owocami_fot_Orchidea_Creative_Group

Kuchnia na pokuszenie, czyli magiczna moc afrodyzjaków