Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Mają wielowiekową tradycję i wiele wariantów przygotowania. Odpowiednio wyrobione ciasto na pierogi sprawi, że nie będą się one rozpadały, a ulubiony farsz zagwarantuje doskonały smak. Najbardziej popularne bez wątpienia są pierogi ruskie (z serem i ziemniakami), z kapustą i grzybami, z mięsem, oraz z jagodami.
Ciasto na pierogi to podstawa
Nie ma dobrych pierogów bez idealnego ciasta. Aby nie rozpadały się podczas gotowania lub nie wychodziły zbyt twarde, ważny jest sprawdzony przepis, który pozwoli uniknąć rozczarowania.
Ciasto na pierogi — przepis:
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. W szklance/miseczce roztrzep jajo i odstaw. Do wrzącej wody włóż masło i roztop. Gorące stopniowo wlewaj do mąki, mieszając składniki łyżką.
- Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki. Zagnieć gładkie ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i zagniataj przez ok. 8 minut.
- Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj po kolei na grubość ok. 3 mm. Szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz.
Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami)— przepis
Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) to najpopularniejsza wersja tego dania. Co ciekawe, pochodzą one nie z Rosji, a Rusi Czerwonej, historycznych ziem na części południowo-zachodniej Ukrainy i Polski. W Polsce funkcjonują one pod nazwą ruskich, natomiast na Ukrainie jako pierogi polskie. Do przygotowania tych pierogów używano tradycyjnie farszu z ziemniaków, smalcu i w bardziej zasobnych domach — z dodatkiem białego sera.
Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przepis:
Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów):
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Farsz:
- 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki smalcu do podsmażenia
Do podsmażenia:
- pokrojony boczek (skwarki)
Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.
Farsz:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź włóż z powrotem do garnka i gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudź.
- Ser pokrusz, rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj.
Przygotowanie całości:
- W gotowym cieście szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Możesz w międzyczasie przygotować przyrumieniony na patelni pokrojony boczek do gotowych pierogów.
Pierogi z kapustą i grzybami — przepis
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wyjątkowo kojarzy się ze świątecznym stołem. Przygotowanie tych pierogów nie jest specjalnie skomplikowane, a smak wart jest każdego zachodu. Tego rodzaju pierogi fantastycznie smakują podane z gorącym czerwonym barszczem do picia.
Pierogi z kapustą i grzybami — przepis:
Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów):
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Farsz:
- 0,5 l słoik litrowy suszonych grzybów
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 mała marchewka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
Do podsmażenia:
- cebula
- olej
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.
Farsz:
- Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę ugotuj w 300 ml osolonej wody do miękkości (ok. 45 minut), dokładnie odciśnij.
- Grzyby i marchew odcedź, odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule i dodaj do farszu. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie całości:
- W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.
Pierogi z mięsem — przepis
Przepis na pierogi z mięsem również cieszy się niemałym powodzeniem.
Pierogi z mięsem — przepis:
Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów):
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Farsz:
- 250 g ugotowanego mięsa z rosołu
- marchewka i pietruszka z rosołu
- 150 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka masła
- jajko
Pierogi z mięsem — przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.
Farsz:
- Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła i odparuj, zaczekaj aż się zrumienią.
- Mięso z rosołu, pieczarki, cebulę oraz warzyw zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i wymieszaj.
Przygotowanie całości:
- W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.
Pierogi z jagodami — przepis
Przepis na pierogi z jagodami to słodka odsłona pierogów. Smakuje wybornie podane z kwaśną śmietaną obsypaną cukrem. Jeśli akurat nie macie pod ręką jagód lub wolicie inne owoce, pierogi z truskawkami czy wiśniami smakują równie wybornie.
Pierogi z jagodami — przepis:
Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów):
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Farsz:
- 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka mąki do oprószenia owoców
Dodatkowo:
- śmietana 12 lub 18%
- cukier do smaku
Pierogi z jagodami — przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.
Farsz:
- Świeże jagody opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż i oprósz 1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).
Przygotowanie całości:
- W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną i cukrem.