Napoje Przepisy

Amaretto – przepisy na pyszną kawę i drinki z dodatkiem aromatycznego likieru

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 sierpnia 2020
Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto
Fot. iStock
 

Amaretto to uwielbiany przez wielu, tradycyjny słodki likier deserowy. Fantastycznie smakuje dodany do kawy, świetnie podkreśla smak lodów i drinków. Stworzono go we Włoszech, a stamtąd jego sława obiegła świat. Warto poznać przepisy na rewelacyjne drinki i kawy z amaretto.

Amaretto — niezwykła historia likieru

Za amaretto stoi niezwykła historia, powtarzana jako ciekawa legenda. Trunek stworzono w Lombardii, w mieście Saronno, w 1525 roku. W tym czasie Bernardino Luini uczeń Leonarda da Vinci, miał wykonać fresk w kaplicy poświęconej Maryi Dziewicy. W związku z tym zadaniem szukał modelki, która miała stanowić wzór do stworzenia fresku. Upatrzył on sobie młodą kobietę, która niedawno straciła męża. Legenda mówi, że oboje zakochali się w sobie, a kobieta, chcąc odwdzięczyć się za uwiecznienie jej na fresku, podarowała twórcy bursztynowy likier, niezwykle pachnący migdałami. Mieszkańcy miasteczka nazwali go później amaretto, co wywodzi się od słowa amaro oznaczającego gorzki smak. W rzeczywistości likier nie jest gorzki, bo w bogatym smaku goryczka jedynie gdzieniegdzie przebija się przez słodycz.

Fot. iStock

Amaretto – z czego powstaje?

W oryginalnej formule, by stworzyć amaretto, potrzeba 17 wybranych ziół i owoców, naparu z pestek migdałów (ale czasem z pestek winogron, brzoskwiń, wiśni i innych), alkoholu i spalonego cukru, który nadaje lakierowi ciepły, bursztynowy kolor. Zawartość alkoholu w likierze wynosi maksymalnie 30% objętościowych. Bursztynowy, słodki likier jest dodatkiem, który rewelacyjnie pasuje do przeróżnych deserów z  lodami, koktajli alkoholowych, lub podany z kawą. Bardzo często wykorzystuje się go przy pieczeniu ciast, by nadać im wyjątkowy aromat, stanowi także ciekawy dodatek do kremów do tortów. Miłośnicy jego mocnego smaku mogą pić go bez dodatków, małymi łyczkami rozkoszując się oryginalnym smakiem.

Nietrudno też rozpoznać amaretto także po butelce, która jest charakterystyczna dla tego likieru. Butelka jest wytworzona z ciemnego szkła, w kształcie prostokąta, z kwadratową nakrętką.

Amaretto — przepisy

Ponieważ likier ten pozwala na szerokie zastosowanie przy przyrządzaniu deserów, opracowano wiele pomysłów na to, jak wykorzystać jego walory smakowe.

Drink pomarańczowy z amaretto — przepis

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 część amaretto
  • 1 część wina musującego (np. prosecco)
  • 2 części soku pomarańczowego
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Likier amaretto i sok pomarańczowy zmieszaj dobrze w szejkerze. Do szklanki wrzuć 2-3 kostki lodu, wlej likier z sokiem i dolej wino musujące.

Godfather z whisky — przepis

Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto

Fot. iStock

Drink  Godfather (Ojciec Chrzestny) nazwano w hołdzie filmu Francisa Forda Coppoli.

Składniki:

  • 40 ml szkockiej whisky
  • 20 ml likieru amaretto

Przygotowanie: 

Wymieszaj dokładnie podane składniki. God Father gotowy.

Drink Rafaello — przepis

Składniki: 

  • 40 ml likieru kokosowego
  • 30 ml Bailey’s
  • 30 ml mleczka skondensowanego
  • 20 ml likieru amaretto
  • kostki lodu
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w szejkerze wypełnionym lodem. Odcedź drink do kieliszków udekorowanych wiórkami kokosowymi.

Kawa z amaretto i kokosem — przepis

Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto

Fot. iStock

Składniki na 4 porcje:

  • 8 płaskich łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej (po 2 na szklankę)
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 4 kieliszki (po 25 ml) likieru amaretto (po 1 na szklankę)
  • 100 ml spienionego, gorącego mleka
  • 4 łyżeczki cukru (po 1 na szklankę)

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe podpraż na delikatnie złoty kolor na suchej patelni. Mieszaj je w trakcie dość często, by się nie przypaliły.
  2. W wysokich szklankach zaparz mocną kawę i posłodź cukrem, jeśli lubisz.
  3. Podgrzej mleko (nie gotuj!) i spień je np. przy pomocy spieniacza lub w ekspresie.
  4. Do zaparzonej kawy wlej likier (po jednym kieliszku na szklankę) i delikatnie przełóż na wierzch pianę z mleka.
  5. Posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi.
  6. I gotowe, teraz możesz delektować się gorącą, aromatyczną kawą.

Kawa mrożona z amaretto — przepis

Amaretto - drink godfather, rafaello, z pomarańczą, kawa z amaretto

Fot. iStock

Składniki na dwie szklanki:

  • 350 ml chłodnej wody
  • 150 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 kostki lodu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki lodów waniliowych
  • kostka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki amaretto

Przygotowanie:

  1. Do miski blendera wsyp kawę, cukier, wlej wodę z mlekiem i wszystko zblenduj, aż powstanie delikatna pianka.
  2. Dodaj kostki lodu i lekko rozkrusz je blenderem.
  3. Kawę wlej do szklanek, dołóż łyżkę lodów, polej łyżeczką likieru. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wierzch mrożonej kawy.

źródło:  kuchnia-włoska.pl, eluxo.pl , www.mojbar.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Napoje Przepisy

Twerking – sposób na to, by dosłownie ruszyć cztery litery. Na czym polega ten taniec?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 sierpnia 2020
twerking taniec
Fot. iStock
 

Twerking to rodzaj tańca, który opiera się na intensywnym poruszaniu pośladków. Zyskuje on niezwykłą popularność, ale bywa także kontrowersyjny i odbierany negatywnie, ze względu na występujące w nim erotyczne zabarwienie ruchu. Twerking ma wielu zwolenników zarówno wśród zwykłych ludzi kochających taniec, jak i wśród  największych gwiazd muzyki. Co to jest twerking i  na czym polegają ruchy w tym tańcu?

Twerking — skąd się wziął ten taniec?

Twerking rozpowszechnił się w Stanach Zjednoczonych, gdzie nadal święci największe triumfy. Nie można jednak powiedzieć, by to USA było jego kolebką. Ten rodzaj ruchu posiada korzenie afrykańskie, łączone z różnymi plemiennymi tańcami, w szczególności mapouka, pochodzącego z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Zanim zainteresował on masę ludzi, twerkujące tancerki zaczęły pojawiać się od lat 90. XX wieku w teledyskach wykonawców hip-hopu. Potraktowany on został nie tylko jako oryginalna choreografia, ale także jako element ruchu przywołujący erotyczne skojarzenia. O wiele większą popularność ten taniec zyskał kilka lat temu, dzięki wykonawcom takim jak Nicki Minaj, czy Miley Cyrus. To one, jako jedne z pierwszych piosenkarek, pochwaliły się swoimi umiejętnościami we własnych teledyskach, zachwycając swoich fanów, którzy zaczęli naśladować idolki.  Ale nie ominęło to innych gwiazd — z zamiłowania do twerkowania znane są np.: Iggy Azaela, Rihanna, Ciara, Vanessa Hudgens, Jennifer Lopez.

twerking taniec

Fot. iStock

Twerking — na czym polega?

Twerking polega na rytmicznym potrząsaniu pośladkami, ale nie tylko. Bardzo często twerkowaniu towarzyszą skomplikowane układy choreograficzne, które wymagają niemałej wprawy i wyczucia rytmu. Sam ruch pośladkami w rytm muzyki przyciąga uwagę, bywa naprawdę zmysłowy. By zatańczyć efektownie, wymagane jest nie tylko poczucie rytmu, ale i sporej dawki energii, ponieważ ruchy wymagają włożenia w nie odpowiedniego wysiłku. Twerkować mogą kobiety, jak i mężczyźni, osoby szczupłe, a także te o pełniejszych kształtach. Przede wszystkim chodzi tu o poddanie ciała ruchowi i dobrą zabawę, luz.

Twerking — zalety tańca

Wiele osób traktuje twerking także jako sposób na utrzymanie dobrej sylwetki. Dzięki intensywnemu ruchowi bioder  można spalić sporo kalorii i poprawić wygląd. Podczas tańca pracują mocno mięśnie ud i pośladków, można także wyszczuplić talię i biodra, wzmocnić dolne partie pleców, a także brzuch. W trakcie 15 minut tańca można pozbyć się  100 kalorii. Dodatkowo, w trakcie przyjemnego ruchu, wytwarzają się endorfiny wpływające na poprawę samopoczucia.

Jak nauczyć się twerkować?

Aby posiąść umiejętność twerkowania można albo nauczyć się ruchów samodzielnie, z filmików dostępnych na kanałach internetowych, lub też zapisać się na zajęcia proponowane przez różne szkoły tańca. Ucząc się samodzielnie, warto mieć do dyspozycji lustro, w którym można obserwować własny ruch i korygować go, jeśli trzeba. Konieczne jest opanowanie podstawowych kroków, które umożliwiają prawidłowy ruch.

Fot. iStock

Trzy kroki do twerkingu:

Krok pierwszy: zrób głęboki przysiad tak, by kąt tworzący się pomiędzy udem a łydką był równy lub większy 90º. Kolana nie powinny wychodzić przed palce stóp, nogi należy rozstawić na szerokość większą niż szerokość barków, palce stóp należy skierować do zewnątrz, a dłonie oprzeć na biodrach. Jest to istotne, by zachować stabilną postawę ciała, które umożliwi komfortowy ruch.

Krok drugi: odchyl pośladki do tyłu, jak najdalej możesz (warto wyobrazić sobie siadanie na dalej odsunięte krzesło). Górna część ciała powinna być usztywniona, a plecy wyprostowane.

Krok trzeci: poruszaj pośladkami w górę i dół, zachowując cały czas proste plecy i napięte mięśnie brzucha.

Gdy podstawa jest już opanowana, można dodać poruszanie biodrami do boku i przejść do bardziej zaawansowanych pozycji, na przykład twerkowanie w klęku czy też stania na głowie.

twerking taniec

Fot. iStock

Twerking — jak się ubrać?

Odpowiedni strój jest istotny. Zazwyczaj podkreśla on sylwetkę i pozwala poczuć się pięknie i zmysłowo podczas tańca. Aby ruch był w nim komfortowy, trój musi być przewiewny, oddychający i wygodny. Często wybierane są przylegające do ciała legginsy lub króciutkie spodenki podkreślające pośladki, ale równie dobrze sprawdzi się wygodny dres. Góra jest dowolna, choć najczęściej widuje się niekrępujące ruchów topy i krótkie koszulki. Wygodne obuwie jest równie ważne. Podczas treningu należy mieć pod ręką wodę, ponieważ twerking zabiera sporo energii i należy uzupełnić tracone z potem płyny.


źródło:  www.fitplanner.pl, uroda.info.pl, www.mentalfloss.com

Napoje Przepisy

Najlepsze domowe hamburgery w trzech różnych odsłonach – z wołowiną, z kurczakiem lub wegetariański

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 sierpnia 2020
Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie
Fot. iStock

Hamburgery bezsprzecznie kojarzą się z amerykańskim stylem życia, choć najpewniej wywodzą się z Niemiec. Soczysty kotlet z wołowiny, ukryty w świeżej bułce z dodatkami, to sztandarowa wersja tego dania. Obecnie hamburgery mają różne oblicza, a wegetarianie znajdą je także w wersji bezmięsnej. Poznajcie przepisy na domowe hamburgery, które smakują rewelacyjnie.

Hamburgery — skąd wzięła się ich sława?

Hamburger to osławiona bułka ze smażonym kotletem z mielonej lub siekanej wołowiny, z dodatkiem sosu i świeżych warzyw — sałaty, pomidora, ogórka, cebulki i innych. Składniki wkładane są do przekrojonej na pół pszennej, miękkiej bułki pszennej. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc bez kłopotu to danie zdobyło tak wielu miłośników na całym świecie. Z czasem danie zaczęło się zmieniać, i tak powstały jego odmiany — cheeseburgery (z dodatkiem serca), chickenburgery (z kurczakiem zamiast wołowiny), lub fishburgery (z kawałkami ryb).

Fot. iStock

Teoria dotycząca ich pochodzenia mówi, że hamburgery powstały najpewniej w niemieckim Hamburgu, już w XIV wieku – stąd też nazwa. Następnie przepis powędrował dalej, na Zachód, a w XIX wieku grillowane wołowe kotlety włożono między dwie pajdy chleba. Od 1921 roku w USA zaczęto serwować hamburgery w restauracjach.

Do niedawna hamburgery postrzegane były wyłącznie jako kaloryczne fast foody, które przyrządza się ekspresowo i zdecydowanie nie służą one zdrowiu. W dodatku popijano je przede wszystkim słodzonymi, gazowanymi napojami, co jeszcze gorzej wpływało na sylwetkę i zdrowie. Teraz gdy chętniej eksperymentujemy w kuchni i zamieniamy niezdrowe składniki na te wartościowe, także hamburgery zyskały nowe oblicze.

Hamburgery domowe z wołowiną — przepis na 4 sztuki

Nie trzeba koniecznie wybierać się do restauracji, by zjeść pyszne hamburgery. W domu można przygotować je z powodzeniem, w dodatku w wersji jeszcze zdrowszej, z wybranymi dodatkami.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock /hamburgery

Składniki: 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • ogórek konserwowy
  • dowolna sałata
  • 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
  • 2 jajka
  • 2 niewielkie cebule
  • łyżka ostrej musztardy
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
  • majonez i ketchup lub gotowy sos

Przygotowanie:

  1. Jedną cebulę poszatkuj, dodaj do wołowiny razem z jajkiem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem, mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
  2. Wyrobione mięso podziel na 4 części, przygotuj z nich kotlety.
  3. Drugą cebulę pokrój na krążki i podsmaż na patelni z odrobinę oleju. Uważaj, by jej nie przypalić. Sałatę umyj i odsącz, ogórka pokrój na plastry.
  4. Bułki przekrój na pół i podpiecz je kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć, ale podpieczone bułki będą bardziej chrupiące.
  5. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i usmaż kotlety z każdej strony — przez ok. 3 minuty cieńsze lub ok. 4 — 5 minut grubsze, by nie stały się suche.
  6. Podpieczone bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery gotowe.

Domowe hamburgery z kurczakiem

Jeśli ktoś nie przepada, lub po prostu nie ma pod ręką mielonej wołowiny, bez kłopotu może przygotować hamburgery z kurczakiem.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 bułki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek szklarniowy
  • mała czerwona cebula
  • ketchup
  • majonez lub ulubiony sos
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • mąka
  • olej do smażenia

Do ciasta naleśnikowego:

  • jajko
  • szklanka mąki
  • ok. 1/2 szklanki mleka lub wody
  • sól

Przygotowanie:

  1. Piersi umyj, usuń błonki. Pokrój je na plastry ok. 2 cm, natrzyj solą, pieprzem, papryką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Przygotuj ciasto jak na naleśniki do obtoczenia piersi: składniki wymieszaj na gładko.
  3. Do głębokiego garnka wlej olej i mocno go rozgrzej.
  4. Plastry z piersi kurczaka umocz w cieście, obtoczyć w mące i wrzuć na gorący olej. Gdy zarumienią się z obu stron, odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz w międzyczasie przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
  6. Dół bułki posmaruj ketchupem, górę majonezem lub ulubionym sosem. Od dołu połóż sałatę, piersi, plaster pomidora, plastry ogórków oraz cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj górą bułki.

Wegetariańskie hamburgery z ciecierzycą

To alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Kotlety do hamburgerów można przygotować także z kaszy.

Hamburgery domowe z wołowiną, z kurczakiem i wegetariańskie

Fot. iStock

Składniki na 4 sztuki: 

  • 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka tartego żółtego sera
  • ketchup
  • musztarda
  • chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę, dodaj odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę, rozdrobnij blenderem na jednolitą masę.
  2. Dodaj jajko, bułkę tartą, ser, dokładnie wymieszaj. Dorzuć do smaku przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chili.
  3. Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
  4. Przygotuj z masy 4 kotlety (będą dość duże, więc możesz zrobić 5-6 mniejszych, jeśli takie wolisz) i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Cebulę i ogórka pokrój w grubsze plastry. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery możesz także zaserwować z innymi, ulubionymi dodatkami, np. plastrami pomidora.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,zajadam.pl

Zobacz także

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Leczo z cukinią – cztery przepisy na pyszny obiad oraz słoiki na zimę

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Kasza manna – lekkostrawna, smaczna i wcale nie bezwartościowa. Jak przygotować ją, by była zdrowsza?

Babka marmurkowa. Wasze przepisy wielkanocne