Go to content

Krem do tortu – 7 pysznych wariantów, które zachwycą smakiem i ozdobią tort

krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache
Fot. iStock

Krem do tortu — bez niego nie obejdzie się żaden tort na różne, bardziej i mniej uroczyste okazje. Stworzono wiele przepisów na poszczególne kremy różniące się od siebie smakiem. Bez kłopotu można przyrządzić go w domu — wystarczy tylko dobry przepis, by stworzyć krem do tortu w różnych odsłonach — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, ganache lub maślany.

Krem do tortu powinien być nie tylko smaczny, ale także puszysty i delikatny. Ważne, by pasował do całości i dopełniał przygotowane blaty biszkoptu czy też bezy.

Krem do tortu budyniowy

Tym kremem można nie tylko przekładać i dekorować torty, ale także nadziewać nimi eklery lub rurki.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot iStock

Składniki na krem budyniowy

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W połowie szklanki mleka roztrzep żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem waniliowym zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową (możesz to zrobić przez gęste sito, żeby krem był gładki), gotuj do chwili zgęstnienia cały czas mieszając.
  2. Budyń przełóż do miseczki i ostudź.
  3. Masło w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń, utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier puder i znów dokładnie ucieraj. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Ważne, by masło i budyń miały taką samą temperaturę, co zmniejsza ryzyko, że krem się zważy.
  4. Ucieraj aż krem będzie puszysty i dopiero wtedy przełóż nim blaty ciasta.
  5. Gotowy tort z kremem wstaw do lodówki.

Krem do tortu bezowego z mascarpone

Krem do tortu bezowego przygotowany na podstawie serka mascarpone doskonale będzie komponował ze świeżymi owocami, którymi najczęściej torty bezowe są dekorowane.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu bezowego

  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 300 ml (szklanka) śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
  • 3 kopiaste łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier umieść w misce lub w misie miksera. Jeżeli składniki nie są zimne, wstaw je do czasu schłodzenia do lodówki.
  2. Z zimnych składników zacznij od najniższych obrotów ubijanie kremu, następnie zwiększaj obroty, aż do końca. Krem powinien się ubić po ok. 2 min. Masa musi być gęsta, nie powinna się rozlewać i przemieszczać.

Krem do tortu oreo

Uwielbiane ciasteczka oreo mogą stać się oryginalnym i bardzo smacznym dodatkiem do kremu. Miłośnicy słodkości docenią połączenia ciasteczek i serka mascarpone.

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu oreo:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki min. 36% tłuszczu
  • 10 ciasteczek Oreo

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozkrusz drobno blenderem, lub za pomocą tłuczka do mięsa i grubej torebki foliowej (wrzuć do środka ciasteczka i rozbij), ciasteczka oreo.
  2. Mascarpone ze śmietaną ubijaj na niskich obrotach do chwili połączenia się składników, po czym zwiększ obroty i miksuj, aż śmietana się ubije.
  3. Rozkruszone ciasteczka dodaj do masy, miksując na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Krem do tortu malinowy 

Smak malin zachwyci nie tylko miłośników owoców. Krem jest nie tylko pyszny, ale także orzeźwiający, wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami, które można dodać do masy lub ozdobić nimi tort.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu malinowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 120 ml wody

Przygotowanie:

  1. Opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuść w pół szklanki gorącej wody (120 ml). Wymieszaj, by galaretka się rozpuściła.
  2. Maliny zagotuj i zrób puree. Możesz przetrzeć puree przez sitko, by usunąć pestki, jeśli ci przeszkadzają.
  3. Gorącą, rozpuszczoną galaretkę wymieszaj z malinowym puree. Odstaw, by masa przestygła i zaczęła się delikatnie ścinać.
  4. W międzyczasie, gdy masa będzie gotowa, ubij na sztywno śmietanę. Lekko ścinające się puree wlej powoli do  ubitej na sztywno śmietany, wymieszaj ręcznie lub na najmniejszych obrotach miksera. Gotowym kremem możesz przełożyć tort w rancie, lub poczekaj aż krem stężeje, przed przełożeniem nim blatów.

Krem do tortu czekoladowy — przepis

Nie planuj przygotowania tego kremu na chwilę przed obłożeniem tortu, ponieważ wymaga on dwuetapowego podejścia. Konieczne jest najpierw schłodzenie części masy, a następnie połączenie jej z pozostałymi składnikami.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem czekoladowy do tortu:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 czekolady deserowe — łącznie 200 g,
  • 2 czekolady mleczne — łącznie 200 g,
  • śmietanka śnieżka 2 opakowania

Przygotowanie:

  1. Śmietanę 30 % przelej do garnka i podgrzej na małym ogniu, dodając połamane kawałki czekolady.
  2. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolad, mieszając cały czas.
  3. Gdy czekolady się rozpuszczą, garnek z masą czekoladową wystudzić, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia masę czekoladową zmiksuj z bitą śmietanką w proszku — śnieżką.

Czekoladowy krem ganache

Krem do tortu ganache to typowy krem kryjący, bardziej gęsty i sztywny, niż zwykły krem. Można nim pokrywać i dekorować nie tylko torty, ale i babeczki, ciasta oraz inne desery.

Fot. iStock

Składniki na krem ganache:

  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %  (2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, kilka minut na małej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie już bardzo gorąca, dodaj gorzką czekoladę w kawałkach i wymieszaj delikatnie, by rozpuściła się w śmietance. Zdejmij ganache z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy całkiem wystygnie i będzie miał konsystencję gęstej pasty, możesz już użyć go jako „tynku” czy też polewy do tortu. Jeśli ma być bardziej sztywny i przeznaczony do dekorowania, umieść go w lodowce na kilka godzin.

Krem do tortu maślany

To klasyczny pomysł na krem, dość treściwy, jest idealny do „tynkowania” tortów, doskonały pod masę cukrową.

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu maślany:

  • 200g miękkiego masła 82%
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru dobrej jakości
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ew. barwniki spożywcze

Przygotowanie: 

  1. Masło wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej — nie może być zimne. Utrzyj je na puch mikserem (ok.8 minut).
  2. Jajko wyparz w gorącej wodzie, białko oddziel  od żółtka do dwóch misek.
  3. Ubijaj białko do białości, dodaj połowę cukru pudru i miksuj ok. 3 minut. Dodaj cukier puder do żółtka w drugiej misce i ucieraj do białości.
  4. I białko i żółtko dodaj do ubitego masła, na koniec dodaj sok z cytryny. Ubijaj aż do chwili, gdy składniki się połączą. Krem możesz zabarwić barwnikami spożywczymi.

źródło: akademiatortu.pl ,www.przyslijprzepis.pl , aniagotuje.pl