Amaretto to uwielbiany przez wielu, tradycyjny słodki likier deserowy. Fantastycznie smakuje dodany do kawy, świetnie podkreśla smak lodów i drinków. Stworzono go we Włoszech, a stamtąd jego sława obiegła świat. Warto poznać przepisy na rewelacyjne drinki i kawy z amaretto.
Amaretto — niezwykła historia likieru
Za amaretto stoi niezwykła historia, powtarzana jako ciekawa legenda. Trunek stworzono w Lombardii, w mieście Saronno, w 1525 roku. W tym czasie Bernardino Luini uczeń Leonarda da Vinci, miał wykonać fresk w kaplicy poświęconej Maryi Dziewicy. W związku z tym zadaniem szukał modelki, która miała stanowić wzór do stworzenia fresku. Upatrzył on sobie młodą kobietę, która niedawno straciła męża. Legenda mówi, że oboje zakochali się w sobie, a kobieta, chcąc odwdzięczyć się za uwiecznienie jej na fresku, podarowała twórcy bursztynowy likier, niezwykle pachnący migdałami. Mieszkańcy miasteczka nazwali go później amaretto, co wywodzi się od słowa amaro oznaczającego gorzki smak. W rzeczywistości likier nie jest gorzki, bo w bogatym smaku goryczka jedynie gdzieniegdzie przebija się przez słodycz.
Amaretto – z czego powstaje?
W oryginalnej formule, by stworzyć amaretto, potrzeba 17 wybranych ziół i owoców, naparu z pestek migdałów (ale czasem z pestek winogron, brzoskwiń, wiśni i innych), alkoholu i spalonego cukru, który nadaje lakierowi ciepły, bursztynowy kolor. Zawartość alkoholu w likierze wynosi maksymalnie 30% objętościowych. Bursztynowy, słodki likier jest dodatkiem, który rewelacyjnie pasuje do przeróżnych deserów z lodami, koktajli alkoholowych, lub podany z kawą. Bardzo często wykorzystuje się go przy pieczeniu ciast, by nadać im wyjątkowy aromat, stanowi także ciekawy dodatek do kremów do tortów. Miłośnicy jego mocnego smaku mogą pić go bez dodatków, małymi łyczkami rozkoszując się oryginalnym smakiem.
Nietrudno też rozpoznać amaretto także po butelce, która jest charakterystyczna dla tego likieru. Butelka jest wytworzona z ciemnego szkła, w kształcie prostokąta, z kwadratową nakrętką.
Amaretto — przepisy
Ponieważ likier ten pozwala na szerokie zastosowanie przy przyrządzaniu deserów, opracowano wiele pomysłów na to, jak wykorzystać jego walory smakowe.
Drink pomarańczowy z amaretto — przepis
Składniki:
- 1 część amaretto
- 1 część wina musującego (np. prosecco)
- 2 części soku pomarańczowego
- kostki lodu
Przygotowanie:
Likier amaretto i sok pomarańczowy zmieszaj dobrze w szejkerze. Do szklanki wrzuć 2-3 kostki lodu, wlej likier z sokiem i dolej wino musujące.
Godfather z whisky — przepis
Drink Godfather (Ojciec Chrzestny) nazwano w hołdzie filmu Francisa Forda Coppoli.
Składniki:
- 40 ml szkockiej whisky
- 20 ml likieru amaretto
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie podane składniki. God Father gotowy.
Drink Rafaello — przepis
Składniki:
- 40 ml likieru kokosowego
- 30 ml Bailey’s
- 30 ml mleczka skondensowanego
- 20 ml likieru amaretto
- kostki lodu
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w szejkerze wypełnionym lodem. Odcedź drink do kieliszków udekorowanych wiórkami kokosowymi.
Kawa z amaretto i kokosem — przepis
Składniki na 4 porcje:
- 8 płaskich łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej (po 2 na szklankę)
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 4 kieliszki (po 25 ml) likieru amaretto (po 1 na szklankę)
- 100 ml spienionego, gorącego mleka
- 4 łyżeczki cukru (po 1 na szklankę)
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe podpraż na delikatnie złoty kolor na suchej patelni. Mieszaj je w trakcie dość często, by się nie przypaliły.
- W wysokich szklankach zaparz mocną kawę i posłodź cukrem, jeśli lubisz.
- Podgrzej mleko (nie gotuj!) i spień je np. przy pomocy spieniacza lub w ekspresie.
- Do zaparzonej kawy wlej likier (po jednym kieliszku na szklankę) i delikatnie przełóż na wierzch pianę z mleka.
- Posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi.
- I gotowe, teraz możesz delektować się gorącą, aromatyczną kawą.
Kawa mrożona z amaretto — przepis
Składniki na dwie szklanki:
- 350 ml chłodnej wody
- 150 ml mleka
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 kostki lodu
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki lodów waniliowych
- kostka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki amaretto
Przygotowanie:
- Do miski blendera wsyp kawę, cukier, wlej wodę z mlekiem i wszystko zblenduj, aż powstanie delikatna pianka.
- Dodaj kostki lodu i lekko rozkrusz je blenderem.
- Kawę wlej do szklanek, dołóż łyżkę lodów, polej łyżeczką likieru. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wierzch mrożonej kawy.