Kruche ciastka to delikatne wypieki, które fantastycznie smakują do herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste oraz szybkie (nie licząc czasu odpoczynku ciasta w lodówce). Wystarczy kilka składników, by upiec je samodzielnie i wypełnić dom cudownym zapachem. Jak zrobić ciastka maślane, z cukrem, czekoladą, dżemem lub z innymi dodatkami?
Kruche ciastka — jak upiec idealne?
Mąka, tłuszcz, jajko i cukier — tyle wystarczy, by z podstawowych składników wyczarować pyszne kruche ciastka. Żeby jednak zwiększyć szansę na otrzymanie kruchej masy, warto zastosować zasadę łączenia składników w cieście. Ich proporcje powinny wyglądać tak: 1:2:3 (na 1 część cukru 2 części tłuszczu i 3 części mąki).
Najlepiej przy tym sięgnąć po drobny cukier do wypieków lub cukier puder, oraz mąkę krupczatkę, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania kruchych ciastek. Tłuszcz musi być schłodzony, gdyż ciepły za szybko wchłonie się do mąki i ciastka po upieczeniu mogą okazać się nie tyle kruche ile twarde. Ważne jest także to, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ ciasteczka będą twarde. Na sam koniec trzeba dodać, że kruche ciastka potrzebują chłodu. Gdy ciasto jest zarobione, trzeba je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej — na ponad godzinę.
Kruche ciastka maślane — przepis
Klasyczny przepis na ciastka maślane, których smak każdy zna z dzieciństwa.
Kruche ciastka maślane — składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.
Kruche ciastka z kakao — przepis
Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogacony został o kakao. Ono nadaje charakterystyczny smak i kolor. Efekt końcowy najlepiej podkreśli lukier.
Kruche ciastka z kakao — składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę z kakao, włóż pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.
Kruche ciastka z cukrem — przepis
Ten przepis na kruche ciastka przygotowywany jest inaczej, niż jego klasyczne wersje. Choć gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce, do zagniecenia składników stosuje się miękkie masło, w temperaturze pokojowej.
Kruche ciastka z cukrem — składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 15 dag cukru kryształu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cukier do obtoczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrami i jajkami na puszystą masę. Powoli, po trochę dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż na ok. 30 min do lodówki.
- Wysyp mąkę na blat, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 3 mm, wytnij kształty foremką. Ciastka kładź na talerzyku z cukrem i lekko dociśnij, by cukier przywarł. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 170ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Kruche ciastka z czekoladą — przepis
Wariant klasycznych kruchych ciasteczek z czekoladą to gratka dla miłośników słodkich smaków.
Kruche ciastka z czekoladą — składniki:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 125 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
Przygotowanie:
- Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
- Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
- Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.
Kruche ciastka z dżemem — przepis
Do nadzienia możesz wykorzystać dowolny dżem.
Kruche ciastka z dżemem — składniki:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 12 dkg cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło posiekaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajka. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich po kolei rozwałkuj i wytnij kółka szklanką — w połowie gotowych kółek wytnij jeszcze mniejsze dziurki, np. kieliszkiem od wódki lub innym małym, okrągłym przedmiotem.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do niego ciastka i piecz do momentu, aż się zarumienią.
- Gdy wystygną, na pełne koła nałóż dżem i przykryj go od góry ciastkiem z dziurką w środku. Posyp cukrem pudrem.