Ciasta Przepisy

3 bit – proste i efektowne ciasto bez pieczenia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 lipca 2020
3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy
Fot. iStock/3 bit
 

3 bit to bardzo smaczne ciasto przygotowywane bez pieczenia. Przepis na 3 bit jest prosty do wykonania, więc pokusić się mogą o to nawet ci, którzy z pieczeniem są na co dzień na bakier. Można wypróbować przepis na klasyczny 3 bit, jak i truskawkowy lub z przewagą kakao i czekolady, który zyskał wielu zwolenników w tej odsłonie.

Jeśli lubicie smak batonika 3 bit, ciasto was nie zawiedzie. Trzy warstwy herbatników przekłada się zazwyczaj masą kajmakową (krówkową), budyniową i bitą śmietaną. Na samej górze miłośników słodkości czeka warstwa startej czekolady, kakao i rozdrobnionych orzechów. Posypaną mieszanką startej czekolady, orzechów i kakao. Szykując ciasto 3 bit na uroczystość trzeba pamiętać o tym, że potrzebuje ono minimum 3 godzin na porządne schłodzenie w lodówce.

3 bit — przepis podstawowy

Ciasto przewidziane jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm lub zbliżoną. Jeśli jesteś miłośniczką kakaowych herbatników, możesz je wykorzystać w przepisie.

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy

Fot. iStock/3 bit

3 bit — składniki:  

  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • ok. 510 g herbatników
  • 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Wyłóż na to następną warstwę herbatników.
  2. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszaj  proszek budyniowy i mąki. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 min, do chwili, aż zgęstnieje.
  3. Gorący budyń wylej na masę z herbatników i przykryj kolejną warstwą ciastek. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą na tarce czekoladą. Czekoladę możesz w wersji bogatszej wymieszać z kakao oraz drobno kruszonymi orzechami.
  5. Gotowe ciasto 3 bit odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

3 bit z truskawkami — przepis 

Przepis na 3 bit z truskawkami to owocowa wariacja na temat ciasta przygotowanego bez pieczenia. Ilość podanych składników przewidziano na blaszkę o wymiarach 36×24.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Magda (@maggie_w_kuchni)

3 bit z truskawkami — składniki:

  • 1 paczka (350 g) herbatników
  • 30 g gorzkiej czekolady

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 200 g masła

Masa truskawkowa:

  • 80 dag truskawek+ kilka do dekoracji
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 galaretki truskawkowe

Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, odcedź i zmiksuj blenderem. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.
  2. Na blaszce rozłóż warstwę herbatników.
  3. Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj budyń.
  4. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem i wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Rozsmaruj tężejącą masę truskawkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki aż masa stężeje.
  7. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstaw do stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj tężejącą galaretkę i dobrze wymieszaj.
  8. Masę śmietanową wyłóż na herbatniki i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
  9. Posyp startą gorzką czekoladą.

3 bit możesz wykonać nie tylko z truskawkami. Sprawdzą się tu także maliny, czy dojrzałe jeżyny.

3 bit intensywnie czekoladowy  — przepis 

Ta wersja spodoba się miłośnikom łączenia smaku kawy i czekolady. Ilość składników przeznaczona jest na tortownicę o średnicy 20 cm.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @agnes_wkuchni

3 bit czekoladowy — składniki

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g herbatników maślanych

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa kremowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 25 dag serka mascarpone o smaku „espresso”
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 przegotowanej wody

Dekoracja:

  • 1/2 czekolady deserowej

Przygotowanie:

  1. Spód tortownicy wyłóż herbatnikami kakaowymi. Na nie wyłóż warstwę masy kajmakowej — przykryj ją drugą warstwę herbatników kakaowych.

Masa budyniowa:

  1. 1.5 szklanki mleka zagotuj z cukrami. Rozmieszaj budynie z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem rozmieszane budynie w mleku, żółtko i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw masę do wystygnięcia.
  2. Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce budyniu, zmiksuj krótko, a następnie wyłóż masę na herbatniki.
  3. Na budyniu ułóż kolejną warstwę ze zwykłych herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.

Masa kremowa:

  1. Kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
  2. Krem wyłóż na wierz, posyp startą czekoladą.
  3. Całość schłódź porządnie w lodówce — najlepiej ostaw na całą noc.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Ciasta Przepisy

7 rzeczy, których nigdy zmienisz u swojego partnera, niezależnie od tego jak bardzo ci na tym zależy

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
30 lipca 2020
Fot. iStock/Eva Katalin Kondoros
 

Właściwie powinniśmy od razu powiedzieć to sobie wyraźnie: naszym zadaniem nie jest zmienianie partnerów w kogoś innego niż osoba, którą pokochaliśmy. Ludzie powinni zmieniać się sami, rozwijać, ewoluować – dlatego, że nadszedł taki właśnie moment w ich życiu, moment na dojrzewanie, na zmiany. Jeśli dzieje się to w jakimś stopniu pod wpływem ukochanej osoby lub jej uczucia to wspaniale. Jednak nie wierzmy w to, że sami jesteśmy w stanie partnera zmienić. I zdajmy sobie sprawę z tego, że są takie aspekty, które nigdy zmianie nie ulegną.

7 rzeczy, których nigdy zmienisz u swojego partnera

1. Zaburzenie osobowości i „twarde” uzależnienia

Nie jesteś psychiatrą, a partner nie jest twoim pacjentem. Nie wierz w banały typu „miłość potrafi uleczyć choroby duszy”. Narcyzm, choroba dwubiegunowa, niestabilność emocjonalna, seksoholizm, alkoholizm… Tu pomoże tylko silna wolna i terapia. Jego, nie twoja.

2. Przeszłość

Spotykając miłość, musimy mieć świadomość, że osoba, która staje się dla nas najważniejsza ma swoją przeszłość,  osoby, które są dla niej ważne i wydarzenia, które naznaczyły ich życie. Choć w pewnych okolicznościach to może być trudne, nie zmienimy tego faktu, należy go więc zaakceptować i nie drążyć, nie doszukiwać się w nim tego, co mogłoby nas zranić. Pomyślmy raczej o tym, że to właśnie różne doświadczenia doprowadziły nas do siebie.

3. Brak odpowiedzialności za swoje życie

Zakładając, że mówimy tu o osobach powyżej 30-go roku życia, ciągłe uciekanie od codziennych problemów i brak umiejętności zadbania o zwykłe, życiowe sprawy są mocno niepokojące. Istnieje pewne grupa osób, które partnera traktują jako kogoś kto „ogarnie za nich życie” i będzie im matkował, tłumaczył przed innymi, rozwiązywał za nie trudne sytuacje. Ta postawa wynika raczej z pewnych stałych cech charakteru.

4. Zamiłowanie do flirtu, skłonność do niewierności

Zdrada już na samym początku związku powinna dać ci do myślenia. Tak samo wiecznie rozbiegany wzrok partnera oraz stała liczba „znajomych” chętnych na spotkania o charakterze innym niż jedynie przyjacielskim. Są ludzie, którzy z jakichś powodów nie potrafią dochować wierności. I prawdopodobnie nie powinni się wiązać w poważne relacje.

5. Bardzo bliski związek z matką lub ojcem

Chodzi tu o związek toksyczny, rodzaj współuzależnienia, które bardzo negatywnie wpływa na waszą relację. Nie oderwiesz go siłą z tej relacji, nie zmienisz jego uczuć. I nie jest to twoją rolą. O tej zmianie może zadecydować i dokonać jej tylko on. Tak jest z resztą lepiej. Przecież nie chcesz, żeby ktoś ci zarzucił, że rozbijasz rodzinę…

6. Niechęć do posiadania dzieci

Niektórzy ludzie po prostu nie powinni ich mieć i… tak jest lepiej. Jeśli on mówił ci od początku, że nie chce zakładać „tradycyjnej” rodziny i starać się o potomstwo bo nie czuje, że mógłby się w rodzicielstwie spełnić, nie upieraj się, że „jak zobaczy tę maleńką kropeczkę na monitorze”, to nagle ogarnie go ocean szczęścia. Najprawdopodobniej to wszystko skończy się dramatem. Głównie twoim.

7. Brak szacunku dla innych ludzi oraz brak szacunku dla zwierząt

Przykro mi to mówić, ale nie wierz w to, że ktoś, kto od początku pokazywał ci się z tej gorszej strony, nagle dozna olśnienia i zacznie traktować ludzi tak, jak na to zasługują. Brak szacunku do innych wynosi się najczęściej z domu, a coś, co jest w nas aż tak głęboko naprawdę bardzo trudno wykorzenić.

Pewnie myślisz teraz „nigdy nie mów nigdy”… Oczywiście, zdarzają się wyjątki. Nie liczyłabym jednak na cud tam, gdzie pewne sytuacje przytrafiają się notorycznie.


Ciasta Przepisy

Czarny czosnek – skoncentrowane źródło cennych dla zdrowia substancji. Jak powstaje i co zawiera czarny czosnek?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 lipca 2020
Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock

Czarny czosnek to produkt, który ogromną popularnością cieszy się w krajach Dalekiego Wschodu, ale i w Europie wzbudza coraz większe zainteresowanie. Charakteryzuje się nietypowym wyglądem i właściwościami, które przewyższają właściwości czosnku białego. Jak wytwarza się czarny czosnek,  jakie ma właściwości i w jaki sposób go jeść?

Co to jest i jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek nie jest pomysłem z ostatnich lat. Przygotować go potrafiono już w starożytności, poddając zwykły czosnek fermentacji. Zwyczaj ten powstał w Korei, skąd przeniósł się na inne kraje azjatyckie, a następnie dalej do Europy i na cały świat. W Europie najwięcej czarnego czosnku produkuje Hiszpania, której klimat najbardziej sprzyja naturalnej fermentacji czosnku.

Czarny czosnek powstaje długo i wymaga cierpliwości. Proces polega na tym, by świeży zwykły czosnek odłożyć do zamkniętego miejsca z wysoką temperaturą (60–70°C) wysoką wilgotnością (70–80%) na całe 2 miesiące. Miejsce fermentacji musi być czyste, bez grzybów czy bakterii, nie mogą być przy tym stosowane środki konserwujące. Po upływie dwóch miesięcy otrzymujemy oczekiwany efekt, czyli czarny czosnek. Ale to nie koniec — nie można z niego jeszcze skorzystać. Musi on przez wiele następnych tygodni przejść naturalny proces oksydacji.

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny

Fot. iStock

O ile zwykła fermentacja zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, tak w przypadku czarnego czosnku fermentację wyzwalają enzymy i następujące w nim reakcje biochemiczne. W trakcie dojrzewania czosnek zyskuje nowy kolor, przechodzi od bieli do barwy czarno-granatowej. Zmienia także konsystencję ze zwartej, twardej, na miękką i delikatną, przypominającą serek topiony.

Wielbiciele czarnego czosnku twierdzą, że czuć w nim nie czosnek, a raczej wędzone owoce — śliwkę, morelę, czy też wanilię.

Czarny czosnek — co w nim siedzi?

W składzie chemicznym czarnego czosnku wyszczególniono ponad dziewięćdziesiąt różnych związków chemicznych. Z pewnością długi czas fermentacji czarnego czosnku ma pozytywny wpływ na przyswajalność cennych substancji odżywczych i lepsze oddziaływanie na organizm. Jedną z największych zalet czarnego czosnku jest to, że stężenie przeciwutleniaczy jest w nim jeszcze wyższe, niż w czosnku świeżym. Znajdziemy tutaj substancje o silnym działaniu, takie jak: S-allilocysteina, związki siarkoorganiczne, fenolowe, flawonoidy, czy pochodne tetrahydro-β-karbonylków. Jest również wartościowym źródłem potasu, magnezu, siarki, żelaza, cynku i tiaminy.

Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Właściwości dla zdrowia

Czarny czosnek czarny jest znakomitym wsparciem dla pracy układu odpornościowego, dzięki obecności lizyny, która wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Określany jest także mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ działa niszcząco na chorobotwórcze drobnoustroje, dzięki obecności związków siarkoorganicznych i fenolowych. Jego działanie odnotowano podczas stosowania przy infekcjach bakteryjnych, infekcjach dróg moczowych, biegunkach bakteryjnych, a także gruźlicy.

Czarny czosnek poprawia pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Wspiera procesy trawienne, działa moczopędnie. Stabilizuje również poziom glukozy we krwi, dodaje energii, poprawia funkcjonowanie mięśni, wspiera również sprawność umysłową.

W przeciwieństwie do zwykłego białego czosnku czarny jest wyjątkowo łagodny na układu pokarmowego, nie podrażnia, go więc jest lepiej i szybciej trawiony. Ponadto sfermentowany czosnek nie powoduje przykrego zapachu z ust, co jest jego niewątpliwą zaletą. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, wspiera metabolizm tłuszczy, dzięki zawartości izoleucyny i treoniny.

Czarny czosnek zawiera fenyloalaninę, która bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników (dopamina, noradrenalina), które pełnią ważną funkcję przy zachowaniu zdrowia psychicznego. Z kolei tryptofan jest niezbędny w wytwarzaniu serotoniny, wspomaga regulację cykli snu.

Z racji z zawartości skoncentrowanej ilości antyoksydantów działa również antynowotworowo, więc jest wartościowym elementem profilaktyki nowotworów.

Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

 Jak jeść czarny czosnek?

Powinno się go jeść w ilości nie większej, niż trzy ząbki dziennie. Należy go przyjmować najlepiej rano, przed i po śniadaniu, ponieważ ma właściwości pobudzające i nie jest dobrym pomysłem spożywaniem go przed snem. Czarny czosnek możemy nabyć w postaci suplementu.

Sfermentowany czosnek w ząbkach sprawdzi się jako dodatek do potraw, a także smarowidło na kanapki. Dobrze komponuje się  z sałatkami,  owocami morza, wszelkimi daniami kuchni azjatyckiej. Dodany do koktajlu przed treningiem zapewni zastrzyk potrzebnej energii i poprawi wydajność organizmu. W przypadku, gdy ktoś przyjmuje lekarstwa, należy przyjmowanie czarnego czosnku omówić z lekarzem.

źródło:  czarny-czosnek.pl , www.naturoterapiawpraktyce.pl , bonavita.pl 


Zobacz także

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Pierogi – tradycyjne danie kuchni polskiej. Jak przygotować pierogi na różne sposoby?

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Papryka faszerowana – pięć przepisów na sycące i pyszne dania dla wegetarian i mięsożerców

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym