Go to content

3 bit – proste i efektowne ciasto bez pieczenia

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy
Fot. iStock/3 bit

3 bit to bardzo smaczne ciasto przygotowywane bez pieczenia. Przepis na 3 bit jest prosty do wykonania, więc pokusić się mogą o to nawet ci, którzy z pieczeniem są na co dzień na bakier. Można wypróbować przepis na klasyczny 3 bit, jak i truskawkowy lub z przewagą kakao i czekolady, który zyskał wielu zwolenników w tej odsłonie.

Jeśli lubicie smak batonika 3 bit, ciasto was nie zawiedzie. Trzy warstwy herbatników przekłada się zazwyczaj masą kajmakową (krówkową), budyniową i bitą śmietaną. Na samej górze miłośników słodkości czeka warstwa startej czekolady, kakao i rozdrobnionych orzechów. Posypaną mieszanką startej czekolady, orzechów i kakao. Szykując ciasto 3 bit na uroczystość trzeba pamiętać o tym, że potrzebuje ono minimum 3 godzin na porządne schłodzenie w lodówce.

3 bit — przepis podstawowy

Ciasto przewidziane jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm lub zbliżoną. Jeśli jesteś miłośniczką kakaowych herbatników, możesz je wykorzystać w przepisie.

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy

Fot. iStock/3 bit

3 bit — składniki:  

  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • ok. 510 g herbatników
  • 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Wyłóż na to następną warstwę herbatników.
  2. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszaj  proszek budyniowy i mąki. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 min, do chwili, aż zgęstnieje.
  3. Gorący budyń wylej na masę z herbatników i przykryj kolejną warstwą ciastek. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą na tarce czekoladą. Czekoladę możesz w wersji bogatszej wymieszać z kakao oraz drobno kruszonymi orzechami.
  5. Gotowe ciasto 3 bit odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

3 bit z truskawkami — przepis 

Przepis na 3 bit z truskawkami to owocowa wariacja na temat ciasta przygotowanego bez pieczenia. Ilość podanych składników przewidziano na blaszkę o wymiarach 36×24.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Magda (@maggie_w_kuchni)

3 bit z truskawkami — składniki:

  • 1 paczka (350 g) herbatników
  • 30 g gorzkiej czekolady

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 200 g masła

Masa truskawkowa:

  • 80 dag truskawek+ kilka do dekoracji
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 galaretki truskawkowe

Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, odcedź i zmiksuj blenderem. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.
  2. Na blaszce rozłóż warstwę herbatników.
  3. Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj budyń.
  4. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem i wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Rozsmaruj tężejącą masę truskawkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki aż masa stężeje.
  7. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstaw do stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj tężejącą galaretkę i dobrze wymieszaj.
  8. Masę śmietanową wyłóż na herbatniki i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
  9. Posyp startą gorzką czekoladą.

3 bit możesz wykonać nie tylko z truskawkami. Sprawdzą się tu także maliny, czy dojrzałe jeżyny.

3 bit intensywnie czekoladowy  — przepis 

Ta wersja spodoba się miłośnikom łączenia smaku kawy i czekolady. Ilość składników przeznaczona jest na tortownicę o średnicy 20 cm.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @agnes_wkuchni

3 bit czekoladowy — składniki

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g herbatników maślanych

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa kremowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 25 dag serka mascarpone o smaku „espresso”
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 przegotowanej wody

Dekoracja:

  • 1/2 czekolady deserowej

Przygotowanie:

  1. Spód tortownicy wyłóż herbatnikami kakaowymi. Na nie wyłóż warstwę masy kajmakowej — przykryj ją drugą warstwę herbatników kakaowych.

Masa budyniowa:

  1. 1.5 szklanki mleka zagotuj z cukrami. Rozmieszaj budynie z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem rozmieszane budynie w mleku, żółtko i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw masę do wystygnięcia.
  2. Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce budyniu, zmiksuj krótko, a następnie wyłóż masę na herbatniki.
  3. Na budyniu ułóż kolejną warstwę ze zwykłych herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.

Masa kremowa:

  1. Kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
  2. Krem wyłóż na wierz, posyp startą czekoladą.
  3. Całość schłódź porządnie w lodówce — najlepiej ostaw na całą noc.

źródło: www.przyslijprzepis.pl