Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka owsiane. Wypróbuj 5 przepisów na zdrowe domowe słodkości

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 września 2020
Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem
Fot. iStock
 

Ciastka owsiane to dobry sposób na samodzielne przygotowanie zdrowych słodyczy. Pomysłów na nie jest wiele, ponieważ można do nich dodawać przeróżne dodatki, takie jak nasiona, świeże i suszone owoce. Jak upiec najlepsze ciasteczka owsiane? To naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu.

Ciastka owsiane — zalety  

Ciastka owsiane to prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, za którym przepadają mali i duzi. W dodatku jest to zdrowa alternatywa dla zwykłych słodyczy, które są znacznie bardziej kaloryczne, zazwyczaj nie zawierają zbyt wielu (a często nawet żadnych), witamin i minerałów. W przypadku ciasteczek owsianych jest lepiej, ponieważ piekąc je w domu, mamy świadomość, co do nich wkładamy. Płatki owsiane, z których tworzy się ciasteczka, są skarbnicą różnych substancji wpływających na zdrowie. To dobry sposób na zdrową przekąskę, szczególnie jeśli przygotowuje się je samodzielnie.

Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść? Przepis na owsiankę

Fot. iStock

Płatki owsiane to krojone, łamane lub jeszcze bardziej rozdrabniane ziarna owsa. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B (B1 i B5), witaminę K, oraz minerały takie jak: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Są tu flawonoidy oraz frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie (beta-glukan), który jest zbawienny dla naszego układu trawiennego. Płatki dostarczają cenne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), flawonoidy, oraz beta-glukan (błonnik rozpuszczalny w wodzie). Wspomnieć jeszcze trzeba o kaloriach — płatki owsiane w 100 g dostarczają 366 kcal. To sporo, jednak raczej nie zjada się aż takich ilości płatków na jeden posiłek, więc to nie powinno zniechęcać do sięgania po nie.

Ciastka owsiane fit (bez cukru)— przepis

Ciastka owsiane w wersji fit są mniej kaloryczne, w porównaniu ze zwykłymi ciastkami. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które są na diecie, oraz tym, którzy po prostu dbają o szczupłą sylwetkę. Obecny w płatkach owsianych beta-glukan zmniejsza poziom cholecystokininy, hormonu głodu. Hamuje również proces przyswajania cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe, poprawia pracę jelit i na długo zapewnia uczucie sytości po posiłku, ograniczając chęć na podjadanie.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane fit (bez cukru) — składniki:

  • 50 g. płatków owsianych
  • 150 g. banana
  • garść daktyli
  • 40 g. mieszanki studenckiej
  • 40 g. nasion słonecznika
  • 15 gramów jęczmienia ekspandowanego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 40 g. czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie. Gdy zmiękną, za pomocą widelca lub blendera rozdrobnij z bananem. Dodaj ziarna i pozostałe składniki, wymieszaj dobrze. Uformuj ciastka (ok. 11 sztuk) i piecz je przez 25 – 30 min w 180ºC.

Ciastka owsiane z bananem — przepis

Ten przepis to prosty sposób na pyszne ciasteczka owsiane. Dodatek bananów sprawia, ze przekąska wzbogaca się o wartościowe dla zdrowia substancje. Warto wspomnieć, że banany zawierają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Nie brakuje im potasu, magnezu, fosforu i wapnia, także błonnika i beta-karotenu. Niestety ciasta owsiane z bananem nie są polecane każdemu. Banany przez kaloryczność (ok. 100 kcal w 100g) i dużą zawartość cukru, nie powinni się nimi zajadać cukrzycy i osoby na diecie.

Fot. iStock

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka owsiane z bakaliami — przepis

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z bakaliami — składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 50 gr roztopionego masła
  • bakalie i orzechy dowolne (lub 3/4 paczki mieszanki studenckiej)
  • łyżka mleka — gdyby masa była zbyt sucha

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozpuść masło i zostaw do wystudzenia.
  2. Większe bakalie i orzechy posiekaj, przesyp do miski, dodaj cukier, mąkę i płatki owsiane.
  3. Wlej do miski wystudzone masło, wymieszaj dobrze i uformuj ciasteczka. Piecz je ok. 15 min (w zależności od wielkości) w 160ºC.

Ciastka owsiane z miodem — przepis

Miód to zdrowszy zamiennik cukru. Warto po niego sięgać ze względu na właściwości wspierające odporność. W miodzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Ponieważ miód zawiera naturalne cukry — fruktozę i glukozę, które szybko dostają się do krwiobiegu, skutecznie podnosi poziom energii.

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z miodem — składniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Miód, jajko i cynamon miksuj przez kilka minut w wysokiej misce. Dodaj po tym płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie zamieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

Ciastka owsiane z czekoladą — przepis

Słodka wersja ciastek z czekoladą przypadnie do gustu łasuchom, którzy jednak zwracają uwagę na to, co jedzą.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z czekoladą — składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , beszamel.se.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Jak bije narcyz? Pięć rodzajów przemocy (często fizycznej), której narcyz używa w związku

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
3 września 2020
Fot. iStock
 

Partnerka narcyza widziała już naprawdę wiele. Taki związek to ciągły taniec na krawędzi, balansowanie nad przepaścią z przepaską na oczach. Czasem uda się podglądać przez prześwitujący materiał, coś podejrzeć, w porę odsunąć się od urwiska. Czasem nie. A gdy tańczysz nad przepaścią, prędzej czy później spadniesz. Wiesz, że musisz umieć spadać… i spadać, wciąż od nowa.

Bywa jednak, że ktoś pchnie cię z całej siły i wtedy naprawdę się boisz. Nie jest to strach ja co dzień. Ten jest gorszy. Czy zdarzyło się, że „twój” narcyz posunął się za daleko? Stracił nad sobą kontrolę i stał się przerażająco zły? Czy użył fizycznej przemocy, a ty miałaś poczucie, że w jakiś sposób go sprowokowałaś? Byłaś na siebie zła, że w porę nie dostrzegłaś, że jesteś zbyt blisko skraju?

Narcystyczny partner zawsze obwinia a swoje zachowanie ofiarę. „Zdenerwowałaś mnie”, „Jeśli tego nie będziesz mówić (ani nie zachowasz się tak), to nie będę musiał tego robić” lub „To przez ciebie jestem taki”.

Typowe uwagi. Za każdym razem, w każdym narcystycznym domu, na całym świecie – jak kalki.

Zwykle te stwierdzenia są wciśnięte między bezczelne przeprosiny (jeśli masz szczęście, że je usłyszysz). Najważniejsze jest to, że pod koniec tyrady ich gwałtowna reakcja była spowodowana przez innych, a nie ich. On nie chciał – został zmuszony. A ty, no cóż, powinnaś się co najmniej wstydzić, a najlepiej żałować i przepraszać, że do tego doprowadziłaś… Brzmi znajomo?

Istnieje wiele form przemocy. To, że nie masz siniaków i podbitego oka, nie oznacza, że ​​nie było okrucieństwa, przemocy, zaniedbywania ani wyzysku. Ta przemoc fizyczna, bazująca na sile, nie zawsze musi uderzyć. Może robić inne rzeczy. Równie okrutne i niedopuszczane. Jak „bije” narcyz?

Pięć rodzajów przemocy (często fizycznej), której narcyz używa w związku

Zastraszanie

Narcystyczny małżonek lub partner staje się tyranem, stojąc nad ofiarą, patrząc na nią z góry lub stając „prosto w twarz”, a następnie odmawiając wycofania się.

To pierwszy etap przemocy fizycznej, w której przecież nikt nikogo jeszcze nie dotknął. Dlaczego fizycznej? Choć ta metoda łączy w sobie strach (czyli przemoc psychiczną) bazuje na fizycznej barierze, na odebraniu możliwości ucieczki.

Narcyz ,może rzucać przedmiotami, niszczyć je lub rzucać o ściany i drzwi niebezpiecznie blisko Ciebie.

Jest to taktyka zastraszania mająca na celu przestraszenie i zmuszenie do uległości poprzez poinformowanie współmałżonka, że ​​jest w stanie wyrządzić mu fizyczną krzywdę. To swoiste „PATRZ i zastanów się, co teraz zrobisz”.

Chociaż nie ma faktycznego kontaktu fizycznego, groźba uszkodzenia ciała jest tak samo realna, jakby już się wydarzyła.

Izolacja

Czy twój partner lub mąż zamknął cię kiedyś „za karę” w mieszkaniu i zabrał klucze? Zostawił, może zabrał ze sobą dziecko i skazał na niemoc, na czekanie, czy w ogóle wróci. Narcyz  znacznie ogranicza zdolność partnerki do ucieczki, zwłaszcza w niebezpiecznych sytuacjach.

Na przykład: Może uwięzić cię w samochodzie i straszyć lekkomyślną i niebezpieczną jazdą.

Mogą narazić innych na trudne warunki pogodowe lub środowiskowe. Mogą zabrać małżonka w totalnie opustoszałe i przerażające miejsca. Lubują się w wyzwania strachu.

Kiedy masz wypadek, kontuzje, jesteś chora – uniemożliwiają ci uzyskanie pomocy, bagatelizują.

Mogą zniszczyć ważne i osobiste dla ciebie przedmioty, nazywając je nieistotnymi.

Wszystko po to, aby zmusić małżonka do polegania wyłącznie na nich i ufania tylko ich osądowi.

Zastawiasz się, jak daleko może posunąć się narcyz? Odpowiedź brzmi: nie ma żadnej granicy.

Uwięzienie

Tak, uwięzienie. Serio. Kontakt fizyczny rozpoczyna się od powstrzymania cię przed oddalenie, ucieczką czy uniknięciem konfrontacji.

Narcyz zblokuje drzwi, zamknie je i pozbawi cię klucza. Powoduje to poczucie uwięzienia lub po prostu uwięzienia bez możliwości ucieczki. Na czyich warunkach teraz gracie?

Ponieważ poprzez izolację zademonstrował już, co chciał, zmanipulował, uwięzienie staje się obietnicą dodatkowej agresji.

Kiedy się zaczyna, jest to znak ostrzegawczy, aby natychmiast uciekać. Póki jeszcze można.

Agresja

Należy pamiętać, że jakakolwiek siła fizyczna powodująca ból, dyskomfort lub uraz jest całkowicie nie do przyjęcia w związku. Istnieje wiele rodzajów agresji, takich jak: bicie, kopanie, uderzanie pięścią, wykręcanie ramion, pchanie, bicie, popychanie, gryzienie, uderzanie, uderzanie przedmiotami, potrząsanie, szczypanie, podduszenie, wyrywanie włosów, ciągnięcie, przypalanie, cięcie, kłucie i karmienie na siłę (w tym przedawkowanie lub nadużywanie narkotyków). Ponieważ narcyz będzie obwiniał współmałżonka za swoje brutalne zachowanie, nie przestanie używać siły po jej rozpoczęciu. Zamiast tego znajdzie więcej powodów, by usprawiedliwić swoją brutalność.

Zagrożenie życie

To najbardziej niebezpieczny etap, ponieważ twoje życie jest zagrożone. Zastraszanie i izolacja stają się tak zwyczajne, że małżonek jest odrętwiały na jego skutki. Uwięzienie staje się grą, a agresja jest oczekiwana i już nie szokuje ofiary. Narcyz zdaje sobie wtedy sprawę, że nie panuje już na tym samym poziomie strachu, więc eskaluje ataki. Słowne groźby zabicia współmałżonka, członków rodziny lub siebie, są mieszane z przemocą fizyczną i użyciem broni. Nie zostawaj. Uciekaj natychmiast.

Nie wszyscy narcyzi uciekają się do przemocy fizycznej, niektórzy nigdy nie wykraczają poza zastraszanie i manipulację. Nie wszyscy sprawcy przemocy fizycznej są narcyzami, niektórzy cierpią na inne choroby psychiczne. Ale narcystyczny sprawca przemocy fizycznej nie jest kimś, kogo można lekceważyć. Bez względu na to, co mówią, nie możesz ich naprawić. Jest to decyzja, którą muszą podjąć sami dla siebie i żeby było to możliwe, najpierw muszą przyznać kim są.


Na podstawie: pro.psychcentral.com

Ciasta Gotowanie Przepisy

Leczo z cukinią – cztery przepisy na pyszny obiad oraz słoiki na zimę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 września 2020
Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę
Fot. iStock

Leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, które ma wielu wielbicieli. Lato i jesień jest idealnym czasem na jego przyrządzenie, ze względu na wysyp świeżych warzyw, ale można cieszyć się nim także zimą. Jest ono sycące i smaczne, warto więc skusić się na leczo z cukinią ze sprawdzonych przepisów.

Jeśli najdzie was ochota na treściwy obiad, w którym nie brakuje warzyw, to danie znakomicie sprawdzi się na talerzach. Co więcej, leczo z cukinią można włożyć do słoików, by zachować je na zimę. Co prawda wymaga to pewnych przygotowań, ale wystarczy później jedynie odkręcić wieczko i podgrzać zawartość słoika, by mieć gotowy dodatek do obiadu (np. do ryżu) lub potraktować je jako samodzielną potrawę.

Leczo z cukinią i kiełbasą — przepis 

Leczo z cukinią to swojska alternatywa dla tradycyjnego węgierskiego leczo, które przyrządza się na smalcu, z papryką i pomidorami, kawałkiem słoniny lub kiełbasą. W leczo z cukinią prym wiedzie właśnie cukinia podsmażana na oleju, z różnymi dodatkami.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią — składniki:

  • 1 cukinia (duża)
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, cukier, chili
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, podsmaż na oleju, przełóż do garnka.
  2. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, podsmaż z czosnkiem.
  3. Cukinię obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż z cebulą i papryką.
  4. Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, na drugiej patelni i wrzuć do warzyw.
  5. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, chili. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się wymieszają.

Leczo z cukinią i pieczarkami — przepis 

Pieczarki, to podobnie jak cukinia, uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do różnych dań. Znakomicie pasuje także do potrawy takiej jak leczo z cukinią, nadając jej wyrazisty smak.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i pieczarkami — składniki

  • 2 dość duże cukinie
  • 20 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy: typu vegeta, papryka słodka, papryka ostra, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym zdejmij ją na talerzyk.
  2. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię po cebuli, podsmaż do miękkości, dodaj zeszkloną cebulkę.
  3. Cukinię umyj. Jeśli cukinia jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę, należy ją obrać, a duże pestki usunąć. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na drobne plastry. Dodaj do cebuli i pieczarek, duś, aż cukinia zmięknie.
  4. Papryki umyj, wyrzuć gniazda nasienne, pokrój na paski i dodaj do duszących się warzyw.
  5. Pomidory umyć, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na drugiej patelni na oleju, po czym dodaj przygotowane pomidory — podduś je razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i duś wszystko jeszcze chwilę razem. Dopraw  przyprawami wg. upodobań.

Leczo z cukinią i kurczakiem — przepis 

Miłośnicy mięsa kurczaka w różnych odsłonach nie będą zawiedzeni. Kurczak doskonale komponuje się z warzywami, a odpowiednio przyrządzony w daniu, będzie soczysty i bardzo smaczny.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i kurczakiem — składniki: 

  • 1 duża cukinia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 3 duże pomidory (ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa uniwersalna typu vegeta

Przygotowanie:

  1. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż je. Zdejmij z patelni na talerz.
  2. Piersi umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, oprósz przyprawami i usmaż na patelni po cebuli i papryce.
  3. Cukinię obierz, wydrąż miąższ ze środka, pokrój w kosteczkę.
  4. Do patelni z warzywami dolej około 1/4 szklanki wody, wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Wrzuć gotowego kurczaka, dodaj pomidory bez skórek (lub koncentrat), wymieszaj i duś wszystko razem około 10 minut.

Leczo z cukinią na zimę do słoików — przepis 

Leczo z cukinią można zawekować na zimę. Wtedy mamy gotowe danie, które wystarczy jedynie przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, osobno podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, podać z ryżem lub ziemniakami — zgodnie z ochotą.

Fot. iStock

Leczo z cukinią na zimę — składniki:

  • 3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
  • 2 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 60 ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli (oraz odrobina do doprawienia)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Dodatkowo: 10 słoików litrowych

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
  3. Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
  5. Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie – niezawodny przepis na pyszne, sycące danie

10 ciekawostek o pączkach - Film o pączkach

10 ciekawostek o pączkach 🍩 Tłusty Czwartek 2019

Delecta - Beziki „jaja sadzone”

Beziki „jaja sadzone”