Ravioli to delikatne pierożki, które we Włoszech są tak popularne, jak w Polsce pierogi z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom nie wymagają poświęcenia więcej czasu w przygotowaniu. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć do kuchni włoskiej i przyrządzić pierogi nieco inaczej, niż zazwyczaj – tradycyjnie. Jak zrobić ravioli ze szpinakiem i serem ricotta, mięsem lub grzybami, by zachwycało smakiem?
Ravioli coraz śmielej pojawia się na polskich stołach. Serwowane z różnym nadzieniem mają szansę trafić w gusta kulinarne nie tylko osób kochających włoską kuchnię. Te niewielkie i pyszne pierożki nadziewa się nieco innym farszem, niż w przypadku tradycyjnych polskich pierogów. Skoro jednak miłośników szpinaku czy sera ricotta nie brakuje, warto sięgnąć po przepis na ravioli i spróbować czegoś nieco innego. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej klasyczny farsz – nic nie stoi na przeszkodzie, by zaszaleć i połączyć lekkość ravioli z tradycyjnymi polskimi smakami.
Ravioli – przepis na ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina ciepłej wody
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsyp do miski lub do misy robota kuchennego. Dodaj jajka i rozpocznij wyrabianie ciasta. Gdy składniki się połączą, dolej do masy nieco ciepłej wody i dalej wyrabiaj ciasto, do chwili, aż stanie się gładkie i twarde. Pod sam koniec wyrabiania dolej troszkę oliwy z oliwek, ciasto wyłóż na stolnicę, chwilę jeszcze zagniataj i uformuj je na kształt kuli.
- Zawiń w folię spożywczą, przełóż do lodówki na kilkanaście minut, by odpoczęło.
Gdy ciasto znajdzie się w lodówce, przystąp do przygotowania wybranego farszu, z przepisów przedstawionych poniżej.
Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przepis na farsz
Ravioli ze szpinakiem to klasyczna odsłona tego włoskiego dania. Warto po nie sięgnąć nie tylko ze względu na smak, ale i zalety szpinaku. To niepozorne zielone warzywo zawiera witaminę A, C, K, witaminy B1, B2, B6, beta-karoten, selen, magnez, potas, żelazo, wapń, foliany i błonnik. A i to nie wszystko, co kryje się w szpinaku. Jeśli cenisz sobie kuchnię zarazem smaczną i odżywczą, przepis na ravioli ze szpinakiem będzie dobrym wyborem.
Farsz do ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – składniki:
- 500 gramów szpinaku (świeży lub mrożony)
- 200 gramów sera ricotta
- 1-2 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
- masło lub oliwa z oliwek do polania gotowych pierożków
- odrobina parmezanu lub innego twardego sera do posypania
Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przygotowanie
- Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną powyżej, w przepisie na ciasto do ravioli.
- Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, szpinak umyj dokładnie, pozbaw go twardych łodyżek, odsącz. Przysmaż go chwilę na patelni, na oliwie z oliwek do chwili, gdy zmięknie. Jeśli masz do dyspozycji mrożony szpinak, wrzuć go z opakowania na rozgrzaną patelnię i smaż do chwili, gdy zmięknie.
- Przestudzony szpinak odcedź, jeśli wydzielił się nadmiar wody, posiekaj i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę (lub drobniutko poszatkowanym) czosnkiem. Ilość ząbków (1-2) zależy od tego, jak bardzo lubisz wyrazisty smak czosnku.
- Ostudzony szpinak z czosnkiem wymieszaj z ricottą, dodaj sól, pieprz i gałką muszkatołową.
- Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
- Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
- Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek lub masłem, posypane startym parmezanem.
Ravioli z mięsem – przepis na farsz
Przepis na farsz do ravioli z mięsem jest prosty w przygotowaniu i z pewnością trafi w smak osób lubiących sycące, mięsne potrawy.
Farsz do ravioli z mięsem – składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano
- odrobina tymianku lub rozmarynu
- pieprz
- sól
- garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- odrobina oliwy z oliwek
Ravioli z mięsem – przygotowanie:
- Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.
- Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z czosnkiem i przyprawami. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj do mięsa większość startego sera, wymieszaj dobrze składniki.
- Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
- Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
- Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek , posypane pozostałym startym serem.
Ravioli z grzybami – przepis na farsz
Ten specjał będzie ozdobą stołu jesienią, gdy świeżych, aromatycznych grzybów leśnych jest pod dostatkiem. Do tego przepisu można wykorzystać także grzyby zamrożone, gdy sezon na świeże grzyby już minął.
Farsz do ravioli z grzybami – składniki:
- 400 g grzybów leśnych
- 1 ugotowany ziemniak
- 3 łyżki starego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 1 mała cebula
- garstka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Do sosu:
- szklanka śmietany
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Tym razem zacznij od przygotowania farszu – możesz to zrobić nawet dzień wcześniej:
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone na małe kawałki świeże grzyby. Gdy wydzieli się z nich woda, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Duś kilka minut, aż woda wyparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.
- Chłodne grzyby poszatkuj drobniutko, dodaj ugotowany i przeciśnięty przez praskę ziemniak, starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj farsz i odstaw go na kilka godzin do lodówki.
2. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.
3. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski.
- Następnie ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
- Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
4. W międzyczasie przygotuj sos:
- Śmietanę przełóż do małego garnka lub na patelnię, na mały ogień. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól. Delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej sosem gorące ravioli, posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.