Dania główne Przepisy

Przepis na ciasto na pizzę – to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Redakcja
Redakcja
3 kwietnia 2020
Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!
Fot. iStock – Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!
 

Pizza – ucieleśnienie przyjemnego wieczoru, włoskiej randki i urodzinowego kinderparty. Chyba nie ma na świecie drugiej, równie słynnej potrawy. Jak zrobić ją samodzielnie w domu i czy wyjdzie tak wspaniała, jak ta z restauracji? Sekret pizzy to… przepis na ciasto. Sprawdźcie koniecznie, przepis na ciasto na pizzę – to wcale nie takie trudne. Smacznego!

Cienkie i chrupiące czy pulchne i grube? Każdy miłośnik pizzy ma swój ulubiony rodzaj ciasta. A możliwości jest naprawdę wiele. Pamiętajcie, że nie tylko grubość ma znaczenie. Dobre ciasto na pizzę, to to, przygotowane  z miłością do ucztowania. Nie trzeba jednak szczególnych umiejętności, by przygotować pyszną domową pizzę. Zawsze za to można poeksperymentować.

Pamiętajcie, że fajnym dodatkiem, który podniesie aromatyczność ciasta poziom wyżej są zioła. Możecie dodać swoje ulubione włoskie zioła już do ciasta. Możecie również zawinąć w jej brzegach przyjemną niespodziankę – ser lub szynkę. W domowej pizzy, wszystkie chwyty dozwolone.

Przepis na pizzę – przepis na ciasto na pizzę

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Fot. iStock

Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie

  1. Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiej do miski,  zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
  3. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
  6. Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
  7. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.

A jeśli nie masz piekarnika – nic straconego! Zrób pizzę z patelni!

Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Fot. iStock

FB/ohmepl


Dania główne Przepisy

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować przepis na pizzę z patelni!

Redakcja
Redakcja
3 kwietnia 2020
Pizza z patelni - przepis
Fot. iStock – Pizza z patelni - prosty przepis
 

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować koniecznie ten przepis  – pizza z patelni jest obłędna i łatwa w przygotowaniu!

Wbrew pozorom nie trzeba mieć piekarnika, żeby coś upiec 🙂 Nie brakuje przepisów na pyszne wersje dań typowo „piekarnikowych”, które można przyrządzić korzystając ze zwykłego palnika kuchenki czy kuchenki mikrofalowej. Co ciekawe, smakują doskonale, a alternatywna forma przyrządzenia pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Łapcie za patelnie i szykujcie ulubione dodatki – czas na pizzę!

Pizza z patelni – przepis

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki / Pizza z patelni - przepis

Fot. iStock

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Pizza z patelni bez drożdży – przepis

Jeśli nie macie w domu drożdży lub zwyczajnie nie chcecie ich używać, nic straconego, możecie wypróbować inną wersję tego przepisu. Ciasto będzie miało nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe. Będzie bardziej kruche i chrupiące na brzegach.

Przepis na pizzę z patelni bez drożdży: składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylii i tymianku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto
  2. Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie i rozmiarze pasującym do twojej patelni 🙂
  3. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień.
  4. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
  5. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Smacznego!

Pizza z patelni bez drożdży

Fot. iStock

FB/ohmepl


Dania główne Przepisy

Przepis na pizzę z piekarnika, z patelni, i na pizzerinki. Wybierz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 kwietnia 2020
Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki
Fot. iStock/przepis na pizzę

Przepis na pizzę przyda się, kiedy przyjdzie ochota na zdrowszy, domowy posiłek. To znakomita alternatywa, gdy chodzi za nami jej smak, ale nie ma możliwości zakupu z pizzerii, a za mrożonkami nie przepadamy. Przepis na pizzę z piekarnika czy patelni jest prosty, w dodatku samodzielne przygotowanie nie sprawia problemów.

Przepis na pizzę, a dokładnie na ciasto, nie jest skomplikowany. Można do ciasta dobierać dowolne dodatki, na które przyjdzie ochota. Oczywiście szukając klasycznego przepisu np. na margheritę, dobrze jest utrzymać wskazane składniki i ich proporcje, ale w każdym innym przypadku ogranicza nas jedynie indywidualny smak. Przedstawiamy wyszukane w internecie pomysły do wypróbowania: przepis na pizzę – ciasto w różnych wariantach, pizzerinki i pizzę z patelni.

Przepis na pizzę – ciasto

Ten przepis na pizzę wymaga przygotowania sobie zapasu czasu, ale zaangażowanie i cierpliwość poskutkuje pięknie wyrośniętym i smacznym ciastem na pizzę.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/przepis na pizzę

Przepis na pizzę – ciasto: składniki

  • 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie

  1. Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiej do miski,  zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
  3. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
  6. Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
  7. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.

Przepis na pizzę – ciasto bez wyrabiania i wyrastania

To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/przepis na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie

  1. Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
  2. Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto.
  3. Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.

Przepis na pizzę z patelni

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/pizza z patelni

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Przepis na pizzerinki

Pizzerinkę można określić mianem mini pizzy, takiej na przysłowiowy jeden kęs. Sprawdzi się doskonale jako szybka i smaczna przekąska na imprezę.

Przepis na pizzerinki: składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 300 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • sos pomidorowy
  • wybrane dodatki

Przepis na pizzerinki: przygotowanie 

  1. Składniki na ciasto dokładnie wyrób, po czym ciasto odłóż w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel, rozwałkuj i przy pomocy miseczki wytnij z ciasta kółka.
  3. Na każdy mały placek nałóż sos pomidorowy i dodatki.
  4. Pizzerinki włóż na blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 15 minut.

Przepis na pizzę – jakie dodatki wybrać?

To, co wyląduje na wierzchu pizzy, zależy zazwyczaj od indywidualnego smaku. Są oczywiście takie podstawy, jak sos pomidorowy, bez którego trudno sobie wyobrazić pyszną pizzę. Jakie dodatki wybrać do sosu, by było smacznie?

pizza

Fot. iStock/pizza

  • pizza margherita – mozzarella, pomidory, oregano, bazylia;
  • wiejska – cebula, papryka, kukurydza; bekon, salami;
  • hawajska – ananas, szynka, ser żółty, oregano, bazylia;
  • pepperoni – ser, salami, peperoni;
  • meksykańska – ser, oliwki, salami, sos chili, ostra papryka, czerwona cebula;
  • wegetariańska – sos czosnkowy, brokuły, pieczarki, pomidor, kukurydza, cebula, ogórek;
  • jamajca – ser, owoce morza, czosnek,
  • grecka – ser feta, oliwki, bekon, pomidor, cebula, pepperoni, oregano.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,www.kwestiasmaku.com 

Zobacz także

koktajle odchudzanie

Koktajle na odchudzanie – 8 przepisów na dietetyczne napoje

Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit

Zupa krem z cukinii – z ziemniakami, serkiem topionym, lub w wersji fit dla tych, którzy dbają o sylwetkę

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca