Dania główne Gotowanie Przepisy Zdrowie

Marchew – dlaczego warto jeść ją jak najczęściej? Przepisy na marchew duszoną na maśle i gotowaną z groszkiem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę
Fot. iStock
 

Marchew to warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić domowe zupy, czy gulasze. Można ją jeść na surowo, wyciskać z niej sok, dusić, piec i gotować. Marchewka jest uniwersalnym i zdrowym warzywem, którego nie powinno brakować w kuchni. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej i jak ją przyrządzić, by była naprawdę smaczna?

Marchew — wartości odżywcze

Marchewka szczególnie znana jest ze swojego wyrazistego koloru będącego efektem obecności kilku rodzajów karotenoidów, takich jak: luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitamina A). To cenne dla zdrowia substancje, które, m.in. chronią przed rozwojem nowotworów. W korzeniu marchwi nie brakuje również witaminy K, witaminy C, E, witamin z grupy B (B1, B3, B6, kwasu foliowego), kwasu pantotenowego, oraz minerałów takich jak: potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź. Marchewka zawiera także błonnik i pektyny, niezbędne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Fot. iStock/Marchew

Marchew składa się głównie z wody (w 90%), węglowodanów (ok. 9%), a także niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Jej wartość kaloryczna jest niewysoka, więc można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia, także na diecie — marchew w 100 g dostarcza 33 kcal. Ważna informacja dotyczy indeksu glikemicznego marchewki. Surowa marchew może mieć różny IG: cała — 16; pokrojona w kostkę, ma IG 35, a surowa tarta 39. Im bardziej rozdrobniona, tym wyższy indeks glikemiczny, ale nadal w normie dla produktów o niskim IG. Podobnie jest z marchewką gotowaną — IG marchewki gotowanej w całości wynosi 33, natomiast krojonej tylko 49. Obala to mit, który mówi, że gotowana marchew ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Marchew — właściwości dla zdrowia i urody

Substancje wchodzące w skład marchwi sprawiają, że odgrywa ona ważną rolę dla zdrowia i urody, więc warto sięgać po nią jak najczęściej.

Marchew na dobry wzrok

Marchew zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli roślinnej prowitaminy A, niezbędnej dla zdrowego wzroku. W przypadku niedoborów tej witaminy dochodzi do rozwoju ślepoty zmierzchowej, gdy wzrok znacznie wolniej adaptuje się do widzenia po zmierzchu (tzw. kurza ślepota). Dodatkowo obecność witaminy C, która jest antyoksydantem, obniża ryzyko rozwoju zaćmy starczej, a witaminy z grupy B mają pływ na prawidłowe funkcjonowanie nerwu wzrokowego.

Marchewka dla mocnych nerwów

Regularne spożywanie marchewki wzmacnia układ nerwowy, dzięki witaminom z grupy B, a szczególnie kwasowi foliowemu. Substancje te wpływają na obniżenie stężenia homocysteiny we krwi. Jej niski poziom ułatwia produkcję serotoniny, oraz obniża ryzyko rozwoju depresji i chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson). Magnez z kolei działa kojąco na układ nerwowy i działa uspokajająco.

Marchew chroni układ sercowo-naczyniowy 

Witamina A zapobiega utlenianiu się „złego cholesterolu” LDL i tworzeniu się złogów miażdżycowych, podobnie jak witamina K. Z kolei witamina C wpływa na zahamowanie syntezy cholesterolu i usprawnia jego metabolizm. Marchew chroni przed zawałem serca, udarem mózgu i zatorem płucnym.

Fot. iStock/Marchew

Marchewka na piękną skórę

Jedząc marchew w prosty sposób można zadbać o kondycję skóry. Dzieje się tak, ponieważ obecna w marchewce witamina C wspiera produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność. Im mniej kolagenu, tym szybciej pojawią się zmarszczki. Witamina A przyspiesza regenerację naskórka, chroni przed promieniowaniem słonecznym, przyśpiesza także leczenie poparzeń słonecznych. Dodatkowo witamina E, zwana witaminą młodości, opóźnia proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Ponadto regularne jedzenie marchewki lub picie jej soku wpływa na zdrowy koloryt skóry, nadając jej nieco ciemniejszy, bardziej opalony wygląd.

Marchew w diecie antynowotworowej

Marchewka zawiera antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki, prowadząc do stanów zapalnych oraz zwiększając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do silnych antyoksydantów obecnych w marchwi zaliczamy witaminę A, witaminę C, witaminę E, miedź i cynk. Dodatkowo w korzeniu marchwi znajduje się falkarinol, czyli substancję cenioną w profilaktyce nowotworów. Według naukowców z Uniwersytetu w Newcastle falkarinol obniża ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 33%.

Gotowana marchew z groszkiem — przepis

Połączenie marchewki z groszkiem jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Groszek jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, C, E, K. Zawiera również minerały jak: cynk, magnez, fosfor, mangan, molibden, potas, sód, selen, wapń oraz żelazo. Warto więc łączyć groszek z marchewką i serwować je, jako dodatek do obiadu.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew z groszkiem

Gotowana marchew z groszkiem — składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka groszku zielonego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • odrobina soli do gotowania

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i przygotowane nasiona groszku. Zalej je wodą, dodaj sól (do smaku, nie za dużo), i ugotuj do miękkości. Odcedź, np. na sicie, by obciekło jak najwięcej wody.
  3. W garnuszku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i mieszając zaczekaj, aż bułka się przysmaży i zezłoci. Gotowy groszek z marchewką  serwuj na ciepło.

Marchewka duszona na maśle — przepis

Duszona marchewka to idealny dodatek do obiadu. Marchew duszona na maśle jest miękka, słodka i aromatyczna. Świetnie się komponuje z purée ziemniaczanym, z kluskami lub mięsem.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew duszona na maśle

Marchewka duszona na maśle — składniki: 

  • 5 marchewek
  • łyżka cukru
  • 3,5 łyżki masła (1,5 + 2 łyżki masła)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  • Marchewki obierz, umyj, pokrój na równe plasterki i wrzuć do garnka o grubym dnie. Wlej 1,5 szklanki zimnej wody. Dorzuć cukier,  1,5 łyżki masła, sól i nieco pieprzu.
  • Duś marchewki pod przykryciem na średniej mocy palnika, dopóki nie zmięknie (od 15 do 30  minut, w zależności od grubości plastrów). Gdy marchew stanie się miękka dodaj drobno poszatkowaną natkę pietruszki i pozostałe 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, można wyłożyć marchew na talerze.

Aby marchew szybciej zmiękła, można ją, zamiast kroić w plastry, zetrzeć na dużych oczkach tarki.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl ,verdum.pl, ncez.pl,przyślijprzepis.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy Zdrowie

Jarmuż – dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej? Wypróbuj przepis na koktajl, chipsy i sałatkę z jarmużu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy
Fot. iStock
 

Jarmuż to zdrowe, choć jeszcze niedoceniane warzywo, traktowane częściej jako dekoracja na talerzu, niż wartościowy element diety. Tymczasem z jarmużu można przygotować smaczne i zdrowe posiłki, np.: koktajl, chipsy lub sałatka. Dlaczego warto jeść jarmuż jak najczęściej?

Jarmuż to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Można go rozpoznać po ciemnozielonych podłużnych i pierzastych liściach, z pofalowanymi brzegami. Uprawiany od ponad 2000 lat, trafił na polskie stoły pod koniec XIV wieku. Wówczas traktowano go jako dodatek do sałatek i zup. Z czasem przestał budzić zainteresowanie, i dopiero niedawno znów  odzyskuje znaczenie. Dlaczego warto sięgać po jarmuż?

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Jarmuż — właściwości dla zdrowia

Jarmuż to lekkostrawna i zdrowa roślina, polecana także na dietach odchudzających i oczyszczających organizm. Ciemnozielone liście zawierają ponad 80% wody, ponadto 4,28 g białka, 8 g węglowodanów i 3,6 g błonnika w 100 g. Są niskokaloryczne — jarmuż w 100 g to tylko 49 kcal.

Jego liście są również skarbnicą witamin. Warto wiedzieć, że 100 g jarmużu pokrywa 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ponad 128% dziennego zapotrzebowania na witaminę K dla osób dorosłych. Poza tym jarmuż kryje w sobie wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk oraz żelazo. Nie brakuje w nim również silnych przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna.

Jarmuż posiada liczne właściwości dla zdrowia. Wspiera kondycję oczu, skóry, pracę układu odpornościowego i nerwowego, wspomaga również prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi. Zawiera również bardzo istotny składnik — sulforafan, który może mieć wpływ na przyspieszanie naturalnej śmierci komórek nowotworowych, oraz hamuje procesy zapalne w organizmie. Szczególnie poleca się jarmuż w profilaktyce nowotworów jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelita grubego. Sulforafan wpływa także na niszczenie bakterii Helicobacter pyroli, odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Fot. iStock

Jarmuż — jak wybrać i przechowywać?

Wybierając jarmuż, sięgaj po ten o ciemno zabarwionych liściach i twardych łodygach. Liście muszą być świeże, jędrne, bez dziur i zmian w kolorze. Im mniejsze liście wybierzesz, tym delikatniejszy smak będzie miało to warzywo. Przechowuj go koniecznie w lodówce, bez wcześniejszego mycia jego liści. Maksymalnie może leżeć w chłodzie przez 5 dni. Aby wykorzystać w pełni właściwości dla zdrowia, jakie ma jarmuż, najlepiej spożywać go na surowo i jak najświeższy. Obróbka cieplna obniża zawartość cennych dla zdrowia składników. Warto stosować go do sałatek i koktajli, na które przepisy znajdują się poniżej.

Koktajl jarmuż z bananem — przepis

Koktajl jest prosty i szybki w przygotowaniu, idealny na pierwsze lub na drugie śniadanie. Dzięki dodatkowi banana koktajl staje się zastrzykiem szybkiej energii. Warto wspomnieć także, że banan zawiera błonnik, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Koktajl jarmuż z bananem jest smaczny i zdrowy, ale powinni uważać na to połączenie chorzy na cukrzycę. Banany mają wysoki  indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG wzrasta nawet > 70. Z tego powodu zjedzenie banana gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Koktajl jarmuż z bananem — składniki: 

Przygotowanie:

Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i liście jarmużu. Blenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Jarmuż chipsy — przepis

Chipsy z jarmużu to ciekawy sposób na wprowadzenie do diety większej ilości tego zdrowego warzywa.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock/Chipsy z jarmużu

Jarmuż chipsy — składniki:

  • świeże liście jarmużu (dowolna ilość)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • ew. ulubione zioła, przyprawy

Przygotowanie: 

Liście jarmużu umyj, usuń z nich zgrubiałą łodyżkę. Osusz je z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem, jeśli trzeba, porwij je na mniejsze kawałki, a następnie skrop je odpowiednio oliwą z oliwek i solą, ewentualnie ulubionymi przyprawami, ziołami. Kawałki jarmużu ułóż na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy. Piecz liście przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 190⁰C .

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • ok. 15 liści jarmużu
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych czerwonych
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ew. przyprawa do kurczaka

Przygotowanie: 

  1. Umytą pierś osusz delikatnie ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posól i oprósz pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka. Odstaw na 15 minut, po czym podsmaż na oliwie.
  2. Liście jarmużu umyj, odetnij zgrubiałą łodygę, a liście porwij na mniejsze kawałki.
  3. Warzywa umyj — pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w słupki, ogórka na półplasterki. Na talerzu rozłóż porwane liście jarmużu, rozsyp pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone warzywa i podsmażonego kurczaka. Całość posyp świeżo zerwanymi listkami cytryny. Całość, jeśli lubisz, możesz skropić delikatnie oliwą z oliwek.

źródło: naturalnieozdrowiu.pl, faktyozywnosci.pl ,www.przyslijprzepis.pl

 

 


Dania główne Gotowanie Przepisy Zdrowie

6 zalet minimalizmu, dla których warto wprowadzić go w życie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
minimalizm
Fot. iStock

Minimalizm nie opiera się wyłącznie na przekonaniu, że szczęście zależy od ograniczenia ilości posiadanych dóbr. Minimalizm to podejście do życia, dzięki któremu można odłożyć na bok to, co nie jest potrzebne do szczęścia. To szansa na wykorzystanie przestrzeni dla dobrej energii i nas samych. Dlaczego warto wprowadzić minimalizm w życie?

Minimalizm ma wielu zwolenników, którzy podkreślają, jak wiele dobrego zyskali dzięki wprowadzeniu jego zasad do własnego życia. Funkcjonowanie w zgodzie z nim najczęściej spowodowane jest głęboką wewnętrzną potrzebą uporządkowania codzienności. To nie tylko faktyczne porządki na półkach, ale także nauka rozróżnienia rzeczy, które są nam potrzebne, by być szczęśliwym od tych, które w nadmiarze rozpraszają naszą uwagę, sprawiają, że koncentrujemy się nie na tym co trzeba. W minimalizmie nie chodzi o życie w uderzającej po oczach skromności, ale o refleksję, która pozwoli na lepsze i prostsze życie.

Dlaczego warto wcielić w życie minimalizm?

Pomaga ustalić priorytety

Minimalizm zachęca do skupiania się na rzeczach najbardziej istotnych, odsunięciu na boczny tor tego, co rozbija naszą uwagę. Jest prostym krokiem do ustalenia tego, co rzeczywiście daje nam szczęście. Pozwala na nadawanie odpowiednich priorytetów, reagowanie na potrzeby, stawianie ważnych pytań i uzyskanie na nie uczciwych odpowiedzi. Ten proces może nie być łatwy, ale uświadomienie sobie tego, na czym naprawdę nam zależy, jest uskrzydlające.

Minimalizm pozwala poczuć wolność

Uwolnienie się od nadmiaru rzeczy oraz wypuszczenie osób, których tak naprawdę nie potrzebujemy w naszym życiu powoduje, że tworzymy przestrzeń dla własnych potrzeb. Uwalniamy się od przymusu, konieczności, często negatywnych emocji. Przestajemy spoglądać na siebie oczami innych i równać do wymagań stawianych przez inne osoby.

Minimalizm to mniej dylematów 

Minimalizm odrzuca konieczność skupiania się na dużej ilości rzeczy i spraw koniecznych do załatwienia. Dzięki temu uwalnia nas od ciągłego stresu, konieczności bycia w gotowości do działania. Zamiast ciągłej analizy sytuacji i spoglądania na zegarek, lepiej w to miejsce spędzić czas w o wiele bardziej przyjemny, czy konstruktywny sposób. Zyskujemy spokój.

Minimalizm oszczędza czas

Zarówno otaczanie się nadmiarem przedmiotów, jak i robienie zbyt dużej ilości rzeczy na raz powoduje, że czas przecieka nam przez palce. Zamiast spędzać go na porządkowaniu dziesiątków bibelotów, czy marnowanie go na przeglądanie kolejnych profili nowych znajomych w mediach społecznościowych, można skupić się na ważnych rzeczach, które wnoszą coś dobrego w nasze życie.

Minimalizm to lepsza organizacja

Im mniej posiadamy, tym łatwiej się funkcjonuje na co dzień. To prosty wybór. Nie ma bałaganu, nie trzeba tyle sprzątać, nie potykamy się o stos bibelotów poupychanych w każdym kącie. Łatwiej wybrać ubranie, gdy w szafie wiszą najpotrzebniejsze rzeczy. Nie spóźniamy się, bo łatwiej jest się zorganizować, gdy wszystko ma swoje miejsce.

Minimalizm to troska o świat

Minimalizm oznacza siłą rzeczy mniejszą konsumpcję, która praktykowana przez coraz więcej osób spowoduje zmniejszenie ilości niepotrzebnych przedmiotów, a tym samym śmieci. Zmaleje ilość foliowych torebek, ubrań założonych tylko raz, tony plastiku, który rozkłada się nawet kilkaset lat. To świadomy ukłon w stronę Matki Natury.


źródło:  www.psychologytoday.com

Zobacz także

Jak złagodzić nudności w ciąży?

Jak złagodzić nudności w ciąży?

Oda do wdzięczności. Jak mogę być wdzięczna za to, co mnie spotkało? Za chorobę, rozwód, samotność, ból?

Rak pęcherza moczowego. 4 objawy, które powinny skłonić do wizyty u specjalisty