Kalafior to nie tylko warzywo, którego smak doceniamy w kuchni, ale także źródło wielu wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Co więcej, kalafior ma działanie antynowotworowe, na które wskazują naukowcy. Tym bardziej warto sięgać po to smaczne warzywo i przygotowywać je na różne sposoby.
Kalafior — wartości odżywcze
Kalafior zawiera białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. Dostarcza do organizmu duże ilości witaminy C, a także witaminy, A, E i K oraz witamin z grupy B. Nie brakuje mu zdrowych kwasów omega-3 oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń, cynk, potas, sód, fosfor, magnez i mangan. W 100 g kalafior zawiera jedyne 23 kcal, więc jest warzywem sprzyjającym szczupłej sylwetce. Jego indeks glikemiczny wynosi 15, dlatego mogą śmiało po niego sięgać osoby cierpiące na cukrzycę.
Kalafior — właściwości dla zdrowia
Kalafior posiada wiele właściwości dla zdrowia, o których warto pamiętać.
Chroni przed wrzodami
Kalafior zawiera izotiocyjaniany, które niszczą bakterie. Te związki działają między innymi na Helicobacter pylori, które są jedną z przyczyn powstawania wrzodów żołądka. Izotiocyjaniany wzmacniają ochronę przed stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, obniżają również ryzyko rozwoju raka żołądka.
Kalafior na zdrowe stawy
Kalafior jest warzywem zalecanym w diecie przeciwko reumatoidalnym zapaleniu stawów. Zaobserwowano, że kobiety, w których diecie nie brakuje warzyw z rodziny kapustnych, między innymi kalafiora, rzadziej chorują na to schorzenie.
Chroni przed rakiem
Kalafior może chronić przed rakiem prostaty i pęcherza. Warzywo to posiada ogromny potencjał antynowotworowy, co potwierdzają badania publikowane m.in. w „International Journal of Cancer”. Może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju agresywnego raka prostaty oraz raka pęcherza. Dzieje się tak ze względu na obecność wspomnianych już izotiocyjanianów, które neutralizują szkodliwą działalność wolnych rodników i hamują rozwój nowotworów. Również indole, czyli związki siarkowe odpowiadające za specyficzny zapach kalafiora, wykazują działanie antynowotworowe.
Kalafior nie dla każdego
Powinny na niego uważać osoby cierpiące na schorzenia tarczycy, ponieważ tak jak inne warzywa z rodziny kapustnych, zawiera goitrogeny, czyli naturalne związki wolotwórcze. W organizmie wiążą one jod, co utrudnia prawidłową syntezę hormonów tarczycy. To przyczynia się do przerostu gruczołu tarczowego, rozwoju niedoczynności tarczycy i powstania tzw. wola. Ryzyko jest większe, gdy w diecie jest zbyt mało jodu, a dużo warzyw kapustnych zawierających goitrogeny. W tym przypadku warzywa krzyżowe powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, tuż obok produktów zawierających jod, jak np. ryby morskie.
Kalafior — przepisy
Bez wątpienia jest warzywem, które pozwala na przygotowanie wielu smacznych i zdrowych posiłków. Sprawdzi się w zupach, przygotujemy z niego kotleciki, pyszny kalafior z bułką kartą czy smażony w cieście naleśnikowym. Można go dodawać do surówek, zarówno surowy, jak i gotowany. Możliwości na jego kulinarne wykorzystanie jest wiele i warto z nich korzystać jak najczęściej.
Kalafior gotowany z bułką tartą — przepis
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Kalafior umyj, podziel na różyczki. Do garnka z osoloną wodą (ok. 2 litry) wrzuć różyczki i gotuj około 20 minut, do miękkości.
Ugotowane różyczki odcedź i wyłóż na talerz. - Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie bułkę tartą. Gdy zasmażka uzyska rumiany kolor, polej nią różyczki.
Kalafior zapiekany z serem — przepis
Składniki:
- duży kalafior
Sos serowy:
- 150 g tartego żółtego sera
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pieprz
- sól
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na różyczki, umyć, ugotuj w osolonym wrzątku przez 5-7 minut (powinien być al dente). Odcedź i ułóż go w formie do zapiekania.
- Przygotuj sos: Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. W małym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i trzymaj na ogniu, ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Nie przerywając mieszania dolej delikatnie zimne mleko i gotuj razem kilka minut. Sos powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z palnika, dodaj ser i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Gorącym sosem polej różyczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170º z termoobiegiem. Zapiekaj około 30 minut.
Kalafior w cieście naleśnikowym — przepis
Składniki:
- główka kalafiora
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- jajko
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki — opcjonalnie
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Z mąki, jajka, mleka, wody i przypraw przygotuj gęste ciasto naleśnikowe, odstaw na pół godziny do lodówki.
- Warzywo umyj, podziel na różyczki i gotuj 10 minut w wodzie z solą i łyżeczką cukru. Osącz z nadmiaru wody.
- Różyczki zanurzaj w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odkładaj gotowe różyczki na chwilę na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące.
Zupa krem z kalafiora — przepis
Składniki:
- duży kalafior
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 1,5 litra bulionu lub wody
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta curry
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku bulion (wodę).
- Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
- Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
- Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.