Gotowanie Przepisy

Przepis na naleśniki puszyste w różnych wariantach. Im nikt się nie oprze

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lutego 2020
Przepis na naleśniki puszyste na słodko
Fot. Przepis na naleśniki / iStock
 

Przepis na naleśniki to teoretycznie bardzo prosta sprawa, ale w praktyce okazuje się często, że coś idzie nie tak. Bywa, że naleśniki są zbyt gumowate lub rozrywające się, a efekt wcale nie przypomina tego, który znamy z domu mamy czy babci. Jak to zwykle bywa, cały sekret tkwi w cieście i sprytnych trikach, które uczynią je jeszcze lepsze. Znamy przepis na naleśniki idealne, których chętnie się podzielimy.

Naleśniki to potrawa, która nie jest skomplikowana i smakuje wybornie. W zależności od pomysłu, można wykonać przeróżne warianty – słodkie, z mięsem czy warzywami. W zasadzie kwesta tego, co znajdzie się w naleśniku zależy od fantazji i gustu. Naleśniki pozwalają na ręcz nieograniczone wariacje smaku nie tylko z farszem, ale i samym ciastem, do którego można dodawać produkty zmieniające ich kolor i smak.

Przepis na naleśniki puszyste

Wiecie skąd się wzięły naleśniki? Mówi się, że znane są już od czasów starożytności, choć pod nieco inną postacią, niż współcześnie. Danie to zyskało na popularności, gdy z Włoch do Francji przywiozła je królowa Katarzyna Medycejska. Czy tak było rzeczywiście? Bardzo możliwe, ale nie tym będziemy się dziś zajmować. Od historii znacznie ważniejszy jest sam przepis na puszyste naleśniki, który można modyfikować zgodnie z indywidualnymi potrzebami.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki puszyste (10 sztuk):

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (może być zwykła)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła / oleju roślinnego

Przepis na naleśniki puszyste – wykonanie:

  1. Mąkę należy wsypać do wysokiej miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
  2. Ciasto warto przez przez kilka minut zmiksować na gładką masę, by nie pozostały w nim żadne grudki.
  3. Do gotowego ciasta warto dodać roztopione masło lub olej i dobrze zmiksować lub wymieszać. Dzięki temu nie trzeba będzie dolewać tłuszczu na patelnię podczas smażenia naleśników. Jeśli ktoś woli bardziej tradycyjny sposób, patelnię przed smażeniem można posmarować delikatnie kawałkiem słoniny/masła czy oleju. Zabieg należy powtarzać co kolejny naleśnik, by ciasto nie przywierało do patelni.
  4. Ciasto dobrze jest odstawić na 30 minut, w chłodne miejsce, by odpoczęło. To pozwoli uzyskać doskonałą konsystencję gęstej śmietany. Jeśli nie ma tyle czasu, można smażyć od razu.
  5. Czas odpowiednio nagrzać patelnię i jeśli trzeba – posmarować ją tłuszczem. Może to być patelnia mała lub duża (ilość uzyskanych naleśników będzie się różnić) zwykła, płaska lub przeznaczona specjalnie do smażenia naleśników. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, by nie przypalić tłuszczu.
  6. Po zamieszaniu w misce, ciasto nabieramy do chochli i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ilość ciasta nie może być zbyt duża – powinna pokryć jedynie cienką wartą całą powierzchnię patelni. odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. By ułatwić sobie zadanie, patelnią dobrze poruszać tak, by ciasto rozeszło się równomiernie.
  7. Mniej więcej po upływie minuty (na średnim ogniu), ciasto przewracamy na drugą stronę, którą smażymy krócej, by jej nie przypalić. Gdy naleśnik z obu stron jest przyrumieniony, można go przerzucić na talerz i posmarować nadzieniem.
Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki bez mleka

Czy w praktyce sprawdza się przepis na naleśniki bez mleka? Owszem, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować i takie, wcale nie gorsze w smaku. Przepis na naleśniki bez mleka docenią przede wszystkim osoby z uczuleniem na laktozę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka wody gazowanej /soku,
  • 2 łyżki masła / oleju rzepakowego
  • szczypta soli.

Sposób wykonania naleśników nie różni się niczym, od wyżej opisanego. Według miłośników naleśników bez mleka, są one bardziej delikatne w smaku i są przyjemnie kruche. Jeśli jednak uznacie, że czegoś brakuje, krokwie mleko można zastąpić mlekiem roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym i innym. Warto spróbować tej wariacji i samodzielnie porównać efekt.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki bez jajek

Naleśniki bez jajek to kolejny przepis wart uwagi, gdy np. zabraknie w lodówce jaja, a ochota na pyszne co nieco nie mija. Można i w tej sytuacji sobie poradzić. Nie ma tu zbędnej filozofii – po prostu omijamy w tradycyjnym przepisie jajka i tyle. Nie trzeba dodawać nic w zamian, by naleśniki się udały. Warto jedynie smażyć je na patelni, do której ciasto nie będzie przywierać i bez kłopotu da się obrócić na drugą stronę. Natomiast gdy szukacie zamiennika, możecie wykorzystać ciekawą alternatywę zamiast jaja – 1 łyżkę płatków należy zalać 3 łyżkami gorącej wody, i odczekać do napęcznienia. Taka porcja jest zamiennikiem dla 1 jajka i doskonale uzupełni przepis na naleśniki bez jajek.

Przepis na naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko mają rzeszę zadeklarowanych miłośników. Słodkie nadzienie może być różnorodne – dżemy, konfitury, kremy czekoladowe, ser biały ze śmietaną i cukrem, owoce, słodkie polewy. Ale by przepis na naleśniki na słodko był jeszcze ciekawszy, zmiany można wprowadzić do samego ciasta na naleśniki, dorzucając do niego na etapie przygotowań odrobinę kakao, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, miód, czy jogurt owocowy.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki – dobre rady

  • naleśnikom można nadać ciekawy kolor dzięki zastosowaniu naturalnych barwników spożywczych lub przypraw takich jak kurkuma, która barwi na żółto. Przecier z buraków czy sok z wiśni zaróżowi ciasto, dodatek szpinaku nada kolor zielony, a jagód czy jeżyn niebieskawy;
  • gdy farsz ma być ostry czy słony, do ciasta naleśnikowego można dodać różne przyprawy i zioła, które dodadzą wyrazistego smaku i aromatu;
  • zamiast mąki tortowej, można sięgnąć po mąkę orkiszową, gryczaną lub razową do usmażenia naleśników o oryginalnym smaku. Trzeba jedynie zmodyfikować (zwiększyć) ilość wody i mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję;
  • aby uniknąć naleśników łamliwych i kruchych, nie należy przewracać ich z jednej na drugą stronę po kilka razy;
  • aby naleśniki nie wysuszały się i pozostały ciepłe do wysmażenia ciasta do końca, dobrze jest przełożyć je z patelni na talerz i przykryć od góry drugim talerzem. Dzięki temu wilgoć i temperatura naleśników długo pozostanie odpowiednia;
  • w przypadku, gdy usmażonych naleśników jest zbyt dużo, można zachować je na inną okazję. Wystarczy zimne naleśniki bez nadzienia ułożyć jeden na drugim, lub pozwijać w rulon na papierze do pieczenia, i włożyć do zamrażalnika. W przypływie chęci na naleśniki po prostu wyjmuje się je z zamrażalnika i rozmraża. Po dołożeniu farszu, naleśniki można podgrzać np. na patelni.

źródło: www.kwestiasmaku.com 

Gotowanie Przepisy

Przepis na gofry domowe – pyszne, pachnące i chrupiące!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lutego 2020
Przepis na gofry, fit, bez mleka
Fot. Przepis na gofry / iStock
 

Jeśli kochasz domowe słodkości, prosty przepis na gofry jest czymś dla ciebie. Domowe gofry nie muszą ustępować w smaku i chrupkości gofrom serwowanym w cukierniach, czy obleganych latem stoiskach nadmorskich. By gofry były idealne, poza dobrą gofrownicą, warto mieć sprawdzony przepis na gofry.

Podstawowy, prosty przepis na gofry domowe opiera się na kilku prostych składnikach. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie przysparza wielkiego problemu. Jeśli w domu znajduje się gofrownica oraz dobry przepis na gofry, rzecz nie ma prawa się nie udać. Zanim gofry będą gotowe, warto wcześniej przygotować sobie owoce, polewy czy bitą śmietanę, by jak najszybciej obłożyć i zjeść domowe słodkości. Zimne mogą stracić na smaku i chrupkości.

Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Prosty przepis na gofry domowe

Składniki na ok. 6 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka.

Prosty przepis na gofry domowe – przygotowanie:

  • Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sypkie składniki: proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszaj je i dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę, ale nie za długo –  tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto można odstawić, by odpoczęło przez kwadrans. Jeśli nie masz czasu w zapasie, możesz od razu przystąpić do przygotowania gofrów.
  • Rozgrzej gofrownicę, i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem. Chochlą nakładaj równomiernie ciasto do gofrownicy. Gofry piecz do momentu zezłocenia, co w dużej mierze zależne jest od mocy gofrownicy. W jednym przypadku to będą 4 minuty, w innym trzeba poczekać dłużej.
  • Gdy gofry będą gotowe, wyjmij je i odłóż na metalową kratkę, np. od piekarnika, by mogły z każdej strony odparować.
  • Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ze słodkimi dodatkami.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Gofry / iStock

Przepis na gofry fit z mąki pełnoziarnistej

Przepis na gofry fit spodoba się tym, którzy szczególnie dbają o linię, lub są na diecie, a dopadła ich ochota na słodkie co nieco.

Składniki na ok. 6 sztuk: 

  • 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka migdałowego (może być inne, roślinne lub zwierzęce),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jaja,
  • woda (jeśli ciasto będzie zbyt gęste).

Przepis na gofry fit – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmieszaj, by nie było grudek. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, aby lekko je rozrzedzić.
  2. Nagrzej gofrownicę i nałóż ciasto równomiernie w gofrownicy. Piecz gofry kilka minut, aż się zezłocą.
  3. Odłóż upieczone gofry na kratce, by odpoczęły.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Przepis na gofry bez mleka

Dla osób, które z różnych względów nie sięgają po mleko zwierzęce, jest alternatywa – przepis na gofry bez mleka. Nie jest on bardziej skomplikowany, niż przepis na gofry domowe z mlekiem, a efekt jest równie smaczny. Warto wypróbować taką wariację, gdy trzeba zrezygnować z mleka.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 1,1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przepis na gofry bez mleka – przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W jednej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  3. W drugiej misce wymieszaj mikserem pozostałe składniki, by nie było w cieście grudek.
  4. Do ciasta przełóż białka i wymieszaj je ostrożnie, ale dokładnie łyżką.
  5. Rozgrzej gofrownicę i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem.
  6. Nakładaj równomiernie ciasto chochlą na rozgrzaną gofrownicę. Piecz do zrumienienia (w zależności od mocy gofrownicy ok. 3-5 min)
  7. Wyjmij gofry i studź na kratce tak, by z każdej strony mogły swobodnie odparować.

Przepis na gofry – z czym smakują najlepiej? 

Gdy gorące gofry lekko przestygną, nadchodzi czas, by obłożyć je czymś pysznym. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Dla kogoś niezrównany smak będą miały ciepłe gofry posypane cukrem pudrem, ktoś inny z radością zobaczy na nich owoce polane roztopioną czekoladą. Co jeszcze może się przydać do podbicia smaku gofrów?

Gofry smakują fantastycznie ze wszystkim, co słodkie i wyraziste. W zdrowej wersji pasują do nich wszelkie owoce, owoce w żelu, dżemy, konfitury, musy owocowe. Miłośnicy czekolad mogą połamać ją na mniejsze kawałki i narzucić na gofry lub przyrządzić z niej polewę. Gotowe kremy czekoladowe na kanapki także będą smakowały wybornie na gofrach. Nie można zapominać o klasyce – bitej śmietanie z owocami lub posypką, albo miodem czy syropem klonowym. Należy tylko pamiętać, że położenie bitej śmietany na gorącego gofra sprawi, że może się ona rozpłynąć od ciepła.

Fot. Gofr z owocami / iStock

Tak przyrządzone gofry można potraktować jako słodki deser czy przekąskę, z pewnością sprawdzą się jako pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie do pracy.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,codzienniefit.pl,www.kwestiasmaku.com

Gotowanie Przepisy

Choroba Gravesa-Basedowa. Gdy tarczyca pracuje zbyt intensywnie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lutego 2020
Choroba Gravesa-Basedowa – objawy, leczenie
Choroba Gravesa-Basedowa – objawy, leczenie

Choroba Gravesa-Basedowa to kolejna choroba dotykająca tarczycę, wynikająca z autoagresji. U pacjentów z nierozpoznanym schorzeniem konieczna jest odpowiednia diagnostyka i zdrożenie leczenia. Choroba Gravesa-Basedowa powoduje wyraźne objawy, których nie należy ignorować.

Choroba Gravesa-Basedowa jest najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy. To schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które najczęściej dotyka kobiety.

Choroba Gravesa-Basedowa – przyczyny

W tym przypadku układ odpornościowy (immunologiczny) organizmu produkuje przeciwciała przeciwko TSH (hormon wydzielany przez przysadkę mózgową, wpływający na tarczycę). Na skutek tego tarczyca pracuje intensywniej i następuje nadprodukcja hormonów trójjodotyroniny (T3), tyroksyny (T4) i kalcytoniny. Nadmierne stężenie hormonów wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Jedynie wdrożenie odpowiedniego leczenia może zapobiec powikłaniom tej choroby.

Choroba Gravesa-Basedowa nie ma określonej jednej konkretnej przyczyny. Endokrynolodzy wskazują to na istnienie pewnych predyspozycji genetycznych i skłonności do występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym (cukrzyca typu 1, np. reumatoidalne zapalenie stawów). Badania wskazują natomiast, że wpływ na wystąpienie choroby Gravesa-Basedowa ma przewlekły stres i palenie papierosów. Nałogowi palacze są kilkukrotnie bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia nadczynności tarczycy.

Choroba Gravesa-Basedowa – objawy

Nadprodukcja hormonów przez tarczycę negatywnie działa na pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Objawy, które powoduje choroba Gravesa-Basedowa są wyraźne, a ich zauważenie powinno popchnąć chorego do skorzystania z konsultacji lekarskiej.

Choroba Gravesa-Basedowa – objawy:

  • nadmierna potliwość i ciągłe uczuciem gorąca,
  • drżenie rąk, osłabienie siły mięśniowej,
  • powstanie wola – tak się dzieje u 8 na 10 chorych. Wole mimo równomiernego zwiększenia obwodu szyi nie powoduje nacisku, jest miękkie, bez wyczuwalnych guzków,
  • wytrzeszcz oczu – w skrajnych przypadkach może dojść do niedomykalności powiek, wysuszenia i owrzodzeń rogówki,
  • spadek samopoczucia, ciągłe rozdrażnienie i zdenerwowanie,
  • problemy z koncentracją i pamięcią,
  • utrudnione  zasypanie,
  • spadek masy ciała, pomimo zwiększonego apetytu,
  • czucie kołatania i przyspieszona akcja serca,
  • nawracające biegunki,
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego,
  • pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci,
  • zaburzenia libido.

Te objawy w wielu punktach podobne są do objawów jakie powoduje niedoczynność tarczycy. Z tą różnicą, że  choroba Gravesa-Basedowa charakteryzuje się tzw. triadą merseburską, czyli jednoczesnym wystąpieniem wola tarczycy, wytrzeszczu oczu oraz tachykardii.

Choroba Gravesa-Basedowa – objawy, rozpoznanie, leczenie

Fot. Nadczynność tarczycy / iStock

Choroba Gravesa-Basedowa – rozpoznanie

Nie licząc objawów, które wskazują na zaburzenia w pracy organizmu, rozpoznanie choroby opiera się na wykonaniu badań dodatkowych. Najczęściej pacjentowi zalecane jest wykonanie oznaczenia poziomu TSH, poziomu wolnych hormonów tarczycy (T3 i T4) oraz przeciwciał anty-TSHR. Choroba Gravesa-Basedowa stwierdzana jest przy wysokim stężeniu wolnej trijodotyroniny (fT3) i tyroksyny (fT4) w surowicy, podczas gdy stężenie TSH jest znacznie obniżone lub nieoznaczalne. Wysokie miano przeciwciał przeciw receptorowi dla TSH, tyreoglobulinie oraz peroksydazie tarczycowej w zasadzie przesądza diagnozę.

Dodatkowo zaleca się wykonanie badania USG tarczycy. Zazwyczaj przy chorobie Gravesa-Basedowa na obrazie można stwierdzić powiększenie tarczycy i widoczne na niej guzki.

Choroba Gravesa-Basedowa – leczenie

Leczenie choroby opiera się na trzech metodach: farmakologicznej, operacyjnej, lub opartej na jodzie promieniotwórczym. Rodzaj wdrożonej terapii zależy od kilku czynników – od stanu pacjenta, zaawansowania choroby, rozmiarów wola, oraz wieku.

Farmakoterapia zalecana jest w przypadku, gdy wyrównać poziom hormonów tarczycy do stanu prawidłowego. Leki tyreostatyczne hamują produkcję hormonów tarczycy. Jeśli zostały przepisane pacjentowi, należy ściśle przestrzegać zaleceń endokrynologa, ponieważ możliwe jest wystąpienie skutków ubocznych. W trakcie farmakoterapii wykonuje się badania krwi, by kontrolować ilość leukocytów.

Jod promieniotwórczy. Leczenie radioizotopowe przeprowadza się przy użyciu jodu radioaktywnego I-131. Promieniowanie jodu stopniowo niszczy komórki tarczycy, co prowadzi do zmniejszenia jej wielkości i zmniejszenia wydzielania hormonów tarczycowych. Na efekt terapii jodem promieniotwórczym oczekuje się około 6 miesięcy. Metodę tę stosuje się w przypadku, gdy farmakoterapia nie przynosi pożądanych efektów. Skutkiem ubocznym tego rodzaju leczenia może być rozwój niedoczynności tarczycy. Terapia jodem jest przeciwwskazana kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.

Leczenie operacyjne. Jeśli choroba Gravesa-Basedowa nadal jest trudna opanowana, a leczenie zachowawcze nie przynosi skutku, stosuje się leczenie operacyjne. W zależności od konkretnego stanu pacjenta, chirurg wykonuje częściowe lub całkowite usunięcie tarczycy.

Choroba Gravesa-Basedowa od momentu postawienia diagnozy wymaga stałej opieki endokrynologa i leczenia, które może trwać długo. Nawet po osiągnięciu stanu równowagi hormonalnej pacjent musi stale kontrolować swój stan u endokrynologa.

Choroba Gravesa-Basedowa – dieta

Dieta może wesprzeć pacjenta, jeśli choroba Gravesa-Basedowa została u niego zdiagnozowana. Warto odwiedzić dietetyka, który ułoży odpowiedni jadłospis pod indywidualne potrzeby pacjenta. Istnieją ogólne wskazania dietetyczne dla osób cierpiących na te chorobę, jednak ich samodzielne zastosowanie może nie być tak skuteczne jak kierowanie się radami specjalisty.

Choroba Gravesa-Basedowa – dieta, ogólne zasady:

  • posiłki powinny zapewniać odpowiednią dla pacjenta kaloryczność, by uniknąć nadmiernego chudnięcia. Nie powinno brakować białka zwierzęcego, które jest dobrym źródłem energii dla organizmu. Białko znajdziemy w mięsie (cielęcina, drób, wołowina, ryby), oraz produktach mlecznych (kefiry, jogurty, mleko);
  • należy zadbać o odpowiednią ilość witaminy D. Jest ona niezwykle istotna w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina D hamuje reakcję autoimmunologiczną, która odpowiada za wystąpienie chorób takich jak choroba Gravesa-Basedowa. Poza promieniami słonecznymi, które aktywują wytwarzanie witaminy D w skórze, znajdziemy ją w tranie i rybach morskich;
  • nie powinno zabraknąć także selenu, który bierze udział w przekształcaniu tyroksyny (T4) do
    trójjodotyroniny (T3) jak również hamuje hormony tarczycy. Selen można znaleźć w rybach morskich i owocach morza, nasionach roślin strączkowych, drożdżach, mięsie z indyka i wołowinie;
  • dieta powinna być lekkostrawna, ze względu na często występujące biegunki, oraz bogata w antyoksydanty, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. W antyoksydanty bogate są świeże warzywa i owoce.

Należy pamiętać, że zarówno różnego typu niedobory, jak i nadmiar w diecie mogą zaszkodzić. Dieta nie zastąpi leczenia i powinna być skonsultowana z lekarzem endokrynologiem lub dietetykiem.


źródło: pulsmedycyny.pl ,bonavita.pl 

Zobacz także

Cold brew - herbata na zimno

Cold brew. Herbata, na którą warto poczekać

Szczypta mięty – przepis na orzeźwiającą Inkę na zimno

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca