Go to content

Kapusta czerwona – właściwości dla zdrowia. Jak przyrządzić kapustę czerwoną do obiadu, by smakowała jak u mamy?

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy
Fot. iStock

Kapusta czerwona, zwana również modrą, to warzywo, które często gości w polskiej kuchni. Przyrządza się z niej surówki, serwuje jako dodatek do obiadów, oraz kisi. Ponadto jest także bardzo zdrowa, więc warto sięgać po nią jak najczęściej. A żeby trafiała na  talerze nie tylko od święta, warto wykorzystać przepisy na czerwoną kapustę.

Kapusta czerwona — co w sobie kryje?

Choć wydaje się być tym samym, co kapusta biała, kapusta czerwona jest od niej nie tylko bardziej wyrazista w smaku  i intensywnie kolorowa, ale także bogatsza różne składniki wartościowe dla zdrowia. Niestety w porównaniu ze swoją białą kuzynką, trafia do potraw znacznie rzadziej. Warto to zmienić jak najszybciej, ponieważ czerwona bije w wielu kwestiach białą na przysłowiową głowę.

Fot. iStock

Kapusta czerwona swoją intensywną barwę, podobnie jak w przypadku buraka czy jagód, zawdzięcza antocyjanom, naturalnym barwnikom o istotnych właściwościach. Antocyjany to niezwykle silne przeciwutleniacze, które są bardzo ważne w profilaktyce nowotworów. Nie brakuje w niej także witamin, a szczególnie dużo jest w niej witaminy A. W porównaniu z białą kapustą posiada jej aż 10 razy więcej! Dzięki witaminie A możemy prawidłowo widzieć, mamy zdrową skórę, błony śluzowe, kości oraz zęby. W czerwonej kapuście kryje się moc witaminy C, która jest niezbędna dla układu odpornościowego. Poza tym znajdziemy w niej witaminy E, K, B1, B2, B6, C. Czerwona odmiana dostarcza również więcej minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, w porównaniu do białej kapusty. Poza tym jest dobrym źródłem sodu, wapnia, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu.

Kapusta czerwona wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu, łagodzi dolegliwości gastryczne i jelitowe. Medycyna ludowa wykorzystywała ją do leczenia osłabienia i chorób dróg oddechowych.

Kapusta czerwona — przepisy

Najczęściej kapusta czerwona dodawana jest jako podstawa do surówek, ale można ją ugotować i ukisić. Można przyrządzić ją jako dodatek przyrządzony na gęsto do pieczonych mięs z ciemnym sosem, oraz dań z ziemniaków, np. klusek śląskich. Sprawdzi się jako zewnętrzna warstwa otulająca farsz gołąbków, a także składnik zup warzywnych.

Kapusta czerwona — surówka z jabłkiem

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Fot. iStock/Kapusta czerwona

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • duże jabłko
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by kapusta zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to także solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Czerwona kapusta parzona — surówka

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Fot. iStock/Kapusta czerwona

Składniki:

  • mała kapusta czerwona
  • duża cebula
  • ogórki kiszone
  • 2 duże słodkie jabłka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Kapustę poszatkuj cienko, wrzuć do wrzącej wody i obgotuj tylko przez ok. 1 -1,5 minuty.
  3. Odcedź przez durszlak, przelej zimną wodą, odsącz i przełóż do większej miski.
  4. Pokrój kwaszone ogórki i cebulę, jabłka utrzyj — dodaj wszystko do kapusty.
  5. Dopraw solą, pieprzem, pieprz, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, musztardą oraz oliwą z oliwek.
  6. Wymieszaj dokładnie i schłódź dobrze w lodówce.

Kapusta czerwona na ciepło — przepis

Kapusta czerwona serwowana na ciepło to smaczny i sycący dodatek do mięs z ciemnym sosem.

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Fot. iStock/kapusta czerwona

Składniki: 

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • kminek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, jabłko pokrój w kostkę.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim lekko czosnek. Dodaj poszatkowaną kapustę, jabłko, sok jabłkowy, pieprz, sól i kminek.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kapusta czerwona kiszona — przepis

Nie tylko białą kapustę można kisić — czerwona również nadaje się do tego bardzo dobrze.

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Fot. iStock/kapusta kiszona

Składniki:

3 główki czerwonej kapusty
3 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę czerwoną przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną.
  2. Kapustę wkładaj do kamiennego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

źródło:  bonavita.pl ,  www.przyslijprzepis.pl , gotujmy.pl