Go to content

Kluski lane na mleku, do zup oraz sosów. Jak przygotować to pyszne danie z dzieciństwa?

Kluski lane - na wodzie, na mleku, z sosem, przez sito
Fot. Screen z Instagrama /zdrowegotowanie

Kluski lane to jedno z wielu smacznych wspomnień z dzieciństwa. Uwielbiane przez dzieci i chętnie zjadane przez dorosłych, jako dodatek do zupy mlecznej lub rosołu, są traktowane jako miła odmiana dla makaronu lub ryżu. Ich przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane. Przepis, jak zrobić kluski lane na mleku, wodzie lub z sosem, każdemu się uda.

Kluski lane to przysmak wielu dzieci. Odpowiednio przygotowane są delikatne w smaku i miękkie, łatwostrawne. Często proponowane są maluchom jako dodatek do lekkich zup w trakcie choroby czy podczas niedyspozycji żołądkowo-jelitowych. Do ich przygotowania wystarczą produkty, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Poratują nawet w awaryjnych sytuacjach, gdy lodówka raczej świeci pustkami.

Kluski lane - na wodzie, na mleku, z sosem, przez sito -

Fot. iStock

Kluski lane – sekret ich przygotowania

Co jest potrzebne, by szybko wyczarować sprężyste lane kluski? Mąka, jajko, odrobina mleka lub wody, niekiedy i masło. Przy tej okazji należy powiedzieć, że najważniejszy jest stosunek proporcji mąki do pozostałych składników. Jeśli będzie jej za dużo, kluski staną się twarde, gumowate. W tej sytuacji należy użyć trochę wody lub mleka (zależy od przepisu), dobrze wymieszać i ponownie sprawdzić konsystencję. Zbyt rzadkie ciasto na kluski spowoduje, że podczas przelewania do wrzątku ciasto się rozwarstwi i utworzy się rozpadająca się, nieestetyczna masa. W tym przypadku dosypanie odrobiny mąki uratuje nasze kluski. Pamiętaj również, ze nieco inaczej przyrządza się lane kluski do zupy, a inaczej jako podstawa dania serwowana z sosem. Jeśli masz pod ręką potrzebne składniki, możesz wziąć się do dzieła, sięgając po sprawdzony przepis na kluski lane jak u mamy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Kasia Majewska (@kasia_1078)

Kluski lane na mleku – przepis

Oto przepis, który wszyscy doskonale kojarzymy z dzieciństwa. Jedni kochają bezwarunkowo, dla drugich zupa mleczna z kluskami lanymi to wspomnienie, które przyprawia o gęsią skórkę. Ten przepis zadowoli miłośników słodkich wersji potraw. Lane kluski na mleku to dobry pomysł na lekkie i ciepłe śniadanie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Karol Mostowski (@przepiskarola)

Składniki:

  • 3 szklanki mleka pełnotłustego (może być także mleko roślinne)
  • 2 jajka
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżeczka cukru z waniliowego
  • łyżeczka miękkiego masła w temperaturze pokojowej – nie jest konieczne

Przygotowanie: 

  1. Do kubka lub miseczki wrzuć jajo i rozkłóć je z łyżką mleka. Do tego dorzuć mąkę, masło i cukier waniliowy. Wszystko rozmieszaj porządnie widelcem, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Masa powinna być lejąca się, nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Ciasto na kluski powinno nabrane na łyżkę lać się zwartym strumieniem. Jeśli będzie za rzadkie, należy dodać mąkę, jeśli zbyt gęste – pomoże odrobina mleka.
  2. Mleko w garnuszku zagotuj i na wrzątek (powinien delikatnie „bulgotać”) wlewaj powoli ciasto. W kontakcie z wrzątkiem ciasto zetnie się – nie mieszaj ich od razu, zaczekaj chwilę, aż uformują się kluski.  Gotuj ok. 1,5 minuty.

Kluski lane na wodzie/rosole – przepis

Przepis na kluski lane na wodzie to klasyka, która pasuje do zup takich jak rosół czy pomidorowa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Jeść i oglądać (@jesc_i_ogladac)

Składniki: 

  • woda lub rosół
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miękkiego masła w temperaturze pokojowej – nie jest konieczne
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do kubka lub miseczki wrzuć jajo  i rozkłóć je z wodą. Do tego dorzuć mąkę, masło i sól, wszystkie składniki rozmieszaj porządnie widelcem, do utworzenia jednolitej, lejącej się masy. Jeśli będzie za rzadkie, należy dodać mąkę, jeśli zbyt gęste – pomoże odrobina wody.
  2. Delikatnie osoloną wodę lub rosół w garnuszku doprowadź do wrzenia i na wrzątek wlewaj powoli ciasto. W kontakcie z warzącą wodą ciasto zetnie się – nie mieszaj ich od razu, zaczekaj chwilę, aż uformują się kluski.  Gotuj ok. 2 minut.

Kluski lane (kładzione) z sosem pieczarkowym – przepis

Przepis na gęste i sycące kluski lane z sosem pieczarkowym to propozycja na samodzielne, obiadowe danie. Ten przepis przygotowuje się nieco inaczej, z gęstszego ciasta, ale równie prosto i szybko jak zwykłe kluski lane na mleku lub wodzie. Jeśli nie jesteś miłośnikiem sosu pieczarkowego, przygotuj inny – np. pomidorowy. Kluski lane są uniwersalne i pasują do różnych smaków.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Olga Bi hepi (@czakuuszyje_itp)

Składniki na kluski lane (kładzione):

  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżeczki miękkiego masła w temperaturze pokojowej – nie jest konieczne
  • szczypta soli

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • cebula
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • łyżeczka masła do smażenia
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki

Przygotowanie sosu pieczarkowego:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki obierz, myj, pokrój w większą kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni masło, podsmaż cebulę aż nie zmięknie, dodaj pieczarki, sól i pieprz. Smaż pieczarki z cebulą, aż płyn się zredukuje
  3. Do niewielkiego garnka rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj mąkę, wymieszaj dobrze i potrzymaj chwilę na ogniu. Do zasmażki wlej śmietanę kremówkę i mieszaj cały czas, żeby się nie zważyła. Gdy składniki będą dobrze zmieszane, wrzuć do garnka usmażone pieczarki z cebulką. Dorzuć do smaku sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej. Sos gotuj na minimalnym ogniu, mieszając go do chwili, gdy zgęstnieje. Poszatkuj natkę pietruszki i posyp nią sos (możesz to zrobić wtedy, gdy polejesz sosem kluski lane wyłożone na talerz.

Przygotowanie klusek lanych (kładzionych):

Gdy sos już jest gotowy, można zabierać się za robienie klusek lanych.

  1. Do miski wrzuć jajka  i rozkłóć je z wodą. Do tego dorzuć mąkę, miękkie masło i sól, wszystkie składniki rozmieszaj drewnianą łyżką lub za pomocą miksera, do momentu utworzenia jednolitego, gęstego ciasta.
  2. Wodę w garnku zagotuj z odrobiną soli, a następnie wykładaj łyżeczką zanurzaną we wrzątku kolejne porcje ciasta. Gdy wszystkie wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty.
  3. Kluski odcedź i podawaj gorące z sosem pieczarkowym.

Kluski lane przez sito

W sieci można często natknąć się na pytanie, jak zrobić lane kluski przez sito. Takie kluski wykonuje się z tych samych proporcji, co do zwykłych klusek gotowanych na wodzie czy mleku. Jedyna różnica polega na tym, że ciasto jest przelewane nie z kubka czy miseczki bezpośrednio do gotującej się wody/mleka, ale przez oparte o garnek sito o większych oczkach tak. Dzięki temu formują się równe paski lanych klusek, które często przypominają makaron. Można kupić także dedykowane temu nakładane na garnek sitko/przecierak do klusek lanych.


źródło:  durszlak.pl , smaker.pl