Zdrowie Zioła

Wrotycz na pasożyty wewnętrzne, dokuczliwe owady i reumatyzm. Jak go stosować, by sobie nie zaszkodzić?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 września 2021
Wrotycz pospolity
Fot. i.Stock
 

Wrotycz pospolity to wszędobylska roślina, która nie potrzebuje szczególnych warunków do wzrostu. Jego kwiaty i ziele stosowane są od dawna w medycynie ludowej jako silny lek na pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne. Wrotycz jednak zawiera toksyczny tujon, dlatego odchodzi się od jego zastosowania wewnętrznego. Co trzeba wiedzieć o wrotyczu, by sobie nie szkodzić?

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare L.) jest byliną z rodziny astrowatych, którą można spotkać na łąkach, na poboczach dróg, w zaroślach i na obrzeżach lasu. Żadne warunki nie są mu straszne, nie potrzebuje szczególnej gleby i oświetlenia, wytrzymuje niskie temperatury, a nawet przymrozki. Jego intensywnie żółte, pachnące kamforą kwiaty można zbierać od połowy lipca do połowy września. Ziele wrotyczu można zbierać od maja do sierpnia. Zarówno kwiaty jak i ziele można ususzyć.

Wrotycz pospolity

Fot. iStock/Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity — zastosowanie  

Zarówno ziele jak i kwiaty wrotyczu stosowane były wewnętrznie oraz zewnętrznie. Ich działanie wynika z obecności około 1,5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem wykazującym działanie lecznicze jest jednocześnie toksyczny związek o nazwie tujon. Wrotyczem leczono dolegliwości takie jak:

  • problemy związane z układem pokarmowym, szczególnie niedomagania wątroby i nadmierne gazy;
  • infekcje układu moczowego, ze względu na działanie moczopędne;
  • infekcje wirusowe, w tym opryszczkę — wrotycz zawiera flawonoid zwany aksylaryną, która wykazuje silne działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne;
  • stłuczenia, zwichnięcia, bóle stawów;
  • zakażenie pasożytami układu pokarmowego;
  • stosowano go również jako środek odstraszający komary, kleszcze i inne owady.
Wrotycz pospolity

Fot. iStock/Wrotycz pospolity

Obecnie kwiaty i ziele wrotyczu stosowane są najczęściej zewnętrznie na skórę, w zwalczaniu świerzbu, pcheł oraz wesz, oraz znalazły zastosowanie w uprawie roślin, jako sposób na szkodniki upraw takie jak: stonka ziemniaczana, muchy, mszyce, mrówki, gąsienice szkodliwych motyli i mole. Wrotycz można wykorzystać wczesną wiosną do oprysków drzew, by usunąć z nich zimujące formy przędziorków oraz jaja mszyc. Można go również wykorzystać jako sposób na mączniaki oraz rdzę, która poraża liście.

Wrotycz przeciw owadom

Wrotycz działa odstraszająco na owady, w tym kleszcze. Bukiet (świeży lub suszony) wstawiony do wazonu, roztarcie kwiatów wrotyczu lub spryskanie ubrania naparem z jego kwiatów stanowi ochron przed dokuczliwym sąsiedztwem komarów czy muszek. Można kupić także olejek eteryczny z wrotyczu. Nie można go jednak stosować bezpośrednio na skórę. Przed użyciem rozcieńcza się go z olejem (słonecznikowym, migdałowym, z pestek winogron) w stosunku: 15 kropli olejku na jedną piątą szklanki oleju.

Stosowanie w chorobach skóry

W aptece można kupić gotowe preparaty zawierające wyciągi alkoholowe z wrotyczu. Stosuje się je jedynie zewnętrznie na skórę, przeciw inwazji wesz, świerzbowcom i nużeńcom. Wykorzystuje się jego lecznicze właściwości jako pomoc w gojeniu owrzodzeń i leczenia opryszczki.  Tradycyjnym sposobem można zewnętrznie wykorzystać również samodzielnie przygotowany napar z tego zioła.

Na reumatyzm

Wyciąg alkoholowy z kwiatów wrotyczu stosowany jest zewnętrznie do nacierania w bólach stawów, oraz chorób takich jak reumatoidalne zapaleniem stawów czy dnę moczanową. Wrotycz zawiera partenolid, który wykazuje działanie silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowe. Kwiaty wrotyczu stosuje się w medycynie ludowej jako środek na przyspieszenie leczenia zwichnięć, skręceń i kości po złamaniach.

Wrotycz pospolity

Fot. iStock/Wrotycz pospolity

Wrotycz — toksyczne działanie

Silne działanie przeciwpasożytnicze sprawiało, że wrotycz był popularnym lekarstwem na robaki bytujące w układzie pokarmowym człowieka. Obecnie odchodzi się od stosowania wewnętrznego wrotyczu, ze względu na jego trujące działanie i niebezpieczeństwo dla zdrowia. Wspomniany tujon to dla człowieka toksyczna substancja, która po spożyciu może powodować problemy z układem pokarmowym, zawroty głowy, a nawet utratę przytomności. Jeśli ktoś jednak zdecyduje się na stosowanie wrotyczu wewnętrznie, powinien robić to z rozwagą i zgodnie z zaleceniami. Gotowy susz należy trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Wrotycz pospolity wykorzystywano jako środek wywołujący poronienie, w dodatku przenika do kobiecego mleka, dlatego bezwzględnie nie mogą go stosować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

FB/ohmepl

 


źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Zdrowie Zioła

„Nie żałuję, że odebrałam Ci męża. Ty po prostu na niego nie zasługiwałaś”

Listy do redakcji
Listy do redakcji
7 września 2021
fot. Goodboy Picture Company/iStock
 

Piszę ten list, aby Ci powiedzieć, że nie żałuję, że odebrałam Ci męża. Ty po prostu na niego nie zasługiwałaś. Michał przy mnie poczuł się jak facet, który traktowany jest z godnością, szacunkiem, nie jest tylko maszynką do zarabiania pieniędzy, bez żadnych potrzeb. Myślisz, że to moja wina, bo weszłam w Twoje życie z butami i zniszczyłam Ci rodzinę… Sama to zrobiłaś. Kiedy ostatnio z nim rozmawiałaś, zapytałaś tak po ludzku „ co słychać”, „ jak idą interesy”, „czy u Ciebie wszystko w porządku?”. Nie pamiętasz?

Z seksem też słabo, uważasz ze jak będzie zbliżenie raz na miesiąc czasami rzadziej to jest ok, myślisz ze jesteś usprawiedliwiona bo zajmujesz się domem, dziećmi.?! Spójrz na siebie… chodzisz w tych wyciągniętych dresach, ciągle tych samych, włosy spięte jak zawsze w koński ogon, bez makijażu…pytasz po co mam się malować w domu?

Po to żeby być ciągle pożądaną przez męża, żeby pożerał Cię wzrokiem, abyś uruchamiała jego wyobraźnię. Teraz już wiesz czemu chce być ze mną. Tak wiem, że wiesz o mnie i o naszym romansie.

Jesteś taka słaba, nieporadna i dla statusu społecznego zniesiesz nawet to, że niedawno sypiał ze mną. Pozwoliłaś mu wrócić, by ratować wasze małżeństwo i rodzinę… tzn. ja pozwoliłam mu odejść. To ja nie jestem jeszcze gotowa na związek z nim, ale wrócę po niego i wezmę, co moje.

Tak, on jest mój, bo wiem, że o mnie myśli, dalej się widujemy, przeżywamy świetną przygodę. Tak. to ja pozwalam mu zostać! Ja nie jestem tą drugą… jego serce, umysł i ciało jest moje, bo ciągle o mnie myśli, nawet uprawiając seks z Tobą. Myślisz, że to nieludzkie?

Sama sobie na to zasłużyłaś, nie doceniłaś tego, co masz więc przyszłam i odebrałam coś co było kiedyś dla Ciebie bezużyteczne. Myślisz, że jak teraz będzie częściej seks, to to naprawisz? Już za późno, ja już dawno Ci go zabrałam… przyjdę niebawem po niego!!!

Kochanka … ta pierwsza


Zdrowie Zioła

Kombucha (kombucza) – prozdrowotny napój, po który należy sięgać z głową. Co trzeba o nim wiedzieć?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 września 2021
Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój
Fot. iStock

Kombucha, czy też kombucza, to zarównio określenie na rodzaj „grzybka” oraz napój musujący ze sfermentowanej posłodzonej herbaty. Brzmi dość oryginalnie, ale warto mu się przyjrzeć, ponieważ kombucha kryje w sobie nie tylko orzeźwiający smak, ale i wiele wartościowych substancji. Jakie właściwości ma kombucza, kto może po nią sięgnąć a kto nie powinien jej próbować?

Kombucha (kombucza) — grzybek i herbata

Herbata kombucha powstaje dzięki „grzybkowi” o tej samej nazwie. Grzybek herbaciany to zbiór żywych, symbiotycznych kultur bakterii i drożdży, które nadają mu mleczny kolor i galaretowatą konsystencję. W jego skład wchodzą głównie kultury bakterii kwasu octowego, drożdży, i w mniejszym stopniu bakterii kwasu mlekowego. Grzybek herbaciany, biorąc udział w fermentacji, nadaje powstającemu napojowi szczególne wartości, dzięki temu, że wytwarza wiele związków bioaktywnych. Kombuchę można kupić w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Jak powstaje napój kombucza?

Do jego wytworzenia potrzebna jest osłodzona herbata (ok. 5-10 % cukru) oraz wspomniany grzybek herbaciany. Do przygotowanej i przestudzonej, zazwyczaj czarnej herbaty, wkłada się grzybek i odstawia na ok. 7-14 dni w ciepłe miejsce, by rozwinęły się procesy fermentacyjne. Powstały napój jest słodkawo-kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej podawać go prosto z lodówki, mocno schłodzony.

Kombucha — przepis na domowy napój 

Składniki na kombuchę:

Kombuchę można przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Potrzebne będą:

  • grzybek kombucha,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 torebki herbaty — najlepiej czarnej,
  • 2 l wody filtrowanej,
  • 150 gramów cukru – najlepiej trzcinowego,
  • duży słoik,
  • gaza lub cienka ściereczka,
  • gumka recepturka.

Przygotowanie kombuchy

  1. Wodę zagotuj (2 litry) i z 3 torebek zaparz herbatę, posłódź ją.
  2. Gdy przestygnie do temperatury ok. 25-20 °C przelej herbatę do słoika i dodaj dwie łyżki octu jabłkowego. W słoiku umieść grzybek kombuchy. Na górze słoika połóż gazę i przyciśnij ją do słoika gumką recepturką. Słoik ustaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 7-8 dni.
  3. Po tym czasie wyjmij grzybek ze słoika. Napój pij od chwili, gdy nie będą się już wydzielały bąble świadczące o trwającym jeszcze procesie fermentacji. Napój przelej przez sitko bądź filtr.

Kombuchę możesz przechowywać w lodówce, maksymalnie do 5 dni.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Kombucza — właściwości

Fermentacja nadaje napojowi prozdrowotne zalety, które już dawno doceniono w krajach Dalekiego Wschodu. Kombucza zawiera bogactwo  wielu witamin (witamina C, witaminy z grupy B), minerałów (miedź, żelazo, mangan, potas, cynk), enzymów i kwasów organicznych. Zawiera antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się. Kombucza wpływa na poprawę koncentracji, reguluje ciśnienie krwi, łagodzi migreny. Zawartość kwasu octowego wpływa na niskie pH napoju i jego działanie przeciwbakteryjne.

Kombucza, dzięki procesowi fermentacyjnemu, nabiera cennych dla zdrowia  właściwości probiotycznych. Żywe kultury bakterii zasiedlające jelita wzmacniają odporność, ułatwiają przyswajanie mikroelementów w jelitach, uczestniczą w produkcji kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6. Wpływają na poprawę trawienia, zapobiegają zaparciom i wzdęcia. Uszczelniają również nabłonek jelit, wzmacniając barierę  dla  szkodliwych substancji, które z jelit mogą przedostawać się do krwi.

Inną zaletą kombuczy jest wpływ na hamowanie gromadzenia się tłuszczu w organizmie, dzięki obecności kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli. Według naukowców z Indii kombucha może wspierać leczenie wrzodów żołądka. Fermentowana herbata wpływa odtruwająco na organizm, ze względu na obecność kwasu glukuronowego, który wchłania substancje toksyczne i pomaga wydalać je z organizmu.

Osoby zdrowe mogą zacząć pić fermentowaną herbatę od niewielkich ilości (1-2 łyżki dziennie) i stopniowo zwiększać jej ilość.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Kombucha (kombucza) — kto powinien na nią uważać?

Kombucha ma wiele zalet dla zdrowia, jednak nie każdy powinien ją pić. Trzeba wiedzieć, że kombucha zawiera również alkohol i kofeinę, więc nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i dzieci. Nie jest również wskazana osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Nie poleca się spożywania szczególnie domowej kombuczy przez osoby cierpiące na obniżenie odporności (AIDS, nowotwory, podeszły wiek itp.). Wynika to z obawy o sterylność i bezpieczeństwo napoju. Podczas produkcji może dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, których toksyny są szczególnie niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym. Nie powinny po nią sięgać osoby cierpiące na kandydozę (grzybicę).

Specjaliści przestrzegają także przed długotrwałym spożywaniem kombuchy. U różnych osób, które wypijały jej więcej niż ok. 118 ml, odnotowano skutki uboczne takie jak m.in.: nudności, wymioty. Niekiedy dochodziło do reakcji alergicznych, uszkodzenia wątroby, kwasicy mleczanowej.


źródło:  dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

 

 

 


Zobacz także

Dobre bakterie są wyjątkowym sojusznikiem kobiety. Dowiedz się, gdzie je znaleźć i na co zwrócić uwagę, by cieszyć się zdrowiem intymnym

Botoks nie tylko wygładza zmarszczki. Zobacz, co jeszcze potrafi

Kosmetyki organiczne

To musisz wiedzieć. Co „siedzi” w organicznych kosmetykach?