Go to content

Rośliny, które leczą raka i depresję? Zdrowotne właściwości 8 warzyw korzeniowych

Szukając skutecznej terapii w trakcie leczenia różnych chorób, sięgamy nie tylko po rozwiązań proponowanych przez nowoczesną medycynę. Naturalne sposoby leczenia chorób nadal mają rzeszę zwolenników, a można wręcz odnieść wrażenie, że są coraz bardziej popularne. Sięganie do swojskich i bardziej egzotycznych ziół, warzyw i owoców ma długą historię i uzasadnienie w skuteczności działania, w wielu przypadkach podpartymi naukowymi badaniami.

Nie można odmówić temu racji, ponieważ właśnie ziołolecznictwo niegdyś stanowiło podstawę leczenia chorych, a obecnie w wielu przypadkach stanowi uzupełnienie standardowego leczenia lub zupełnie je zastępuje. Jednak do tematu naturalnych terapii należy podejść z rozsądkiem i nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. A jeśli chcecie po prostu zmienić nawyki żywieniowe i jeść zdrowiej, by zapobiegać chorobom, taka wiedza o zaletach i właściwościach roślin będzie bardzo przydatna. Warzywa korzeniowe są znakomitym źródłem witamin, minerałów i czynnych związków dbających o naszą wątrobę i serce, podnoszących odporność i przedłużających młodość.

Poznajcie 8 warzyw korzeniowych, którym przypisuje się lecznicze właściwości w wielu chorobach.


źródło: zdrowie.gazeta.pl, www.naturaity.pl

Fot. iStock/Sabinoparente

1/8 Przeciwnowotworowy seler

Swojski i na co dzień niedoceniany seler, to warzywo o niezwykłym potencjale leczniczym. Zawiera 86 czynnych związków, a wśród nich:

  • flawonoidy – związki silnie przeciwutleniające, działające przeciwnowotworowo oraz wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych,
  • furanokumaryny działają przeciwbakteryjnie, pleśniobójczo i również rozkurczająco,
  • witaminy: C (do 150 mg/100 g), A, E, większość witamin z grupy B (w tym kwasy foliowy i nikotynowy – witamina PP)
  • minerały takie jak wapń, fosfor, cynk, magnez i żelazo.

Substancje w nim obecne sprawiają, że seler ma szereg zalet dla zdrowia. Wykazuje właściwości moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Wspiera także układ oddechowy, odpornościowy i krwionośny (obniża ciśnienie i wspomaga produkcję krwinek). Działa przeciwzapalnie, wzmacnia mięsień sercowy i leczy schorzenia górnych dróg oddechowych. W medycynie ludowej seler traktowany jest jako afrodyzjak.

Fot. iStock/margouillatphotos

2/8 Topinambur na cukrzycę typu II

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty w medycynie ludowej znany jest jako lek na choroby krążenia i reumatyzm.

W jego składzie znajdziemy:

  •  znaczne ilości błonnika,
  •  witaminy A, C oraz z grupy B: B1 i B5,
  • sporo potasu, wapnia (30 mg/100 g), żelazo i niewielkie ilości sodu.

Jest jednym z najlepszych warzyw wspomagających leczenie cukrzycy, dzięki zawartości inuliny – rozpuszczalnej frakcji błonnika, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej glikemii oraz masy ciała. Inulina zmniejsza również we krwi poziom złego cholesterolu, poprawia obraz krwi, stabilizuje ciśnienie, wykazuje działanie moczopędne i pozytywnie wpływa na pracę nerek. Dzięki temu pomaga zapobiegać chorobom towarzyszącym i będącym powikłaniami cukrzycy: hipercholesterolemii, nefropatii i nadciśnieniu. Jako swoisty immunostymulator topinambur działa również osłonowo na wątrobę.

 

Fot. iStock/5PH

3/8 Przeciwkaszlowy chrzan

Po niego sięgamy najczęściej przy okazji wekowania słoików latem oraz do świątecznej wędliny. A chrzan, który charakteryzuje się ostrym zapachem i smakiem ma wiele zalet dla zdrowia, które warto docenić.

Chrzan obfituje w:

  •  fitoncydy – związki o charakterze bakteriostatycznym i pleśniobójczym,
  • olejki gorczycowe, m.in. izosiarkocyjanian allilu, który ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe,
  • witaminę C, która pomaga w odbudowie i utrzymaniu odporności organizmu.
  • enzymy wspierają pracę przewodu pokarmowego, dlatego łączy się go z ciężkostrawnymi i tłustymi mięsami.

Chrzan działa drażniąco na skórę, więc wywołując proces zapalny, doprowadza do rozgrzania obolałego miejsca, rozluźnia przykurcze mięśni, usprawnia krążenie i zmniejsza obrzęki, poprawiając ruchomość stawów w kończynach i kręgosłupie. Należy jednak uważać, ponieważ chrzan zawiera synigrynę, która może powodować podrażnienia, pogarszające sytuację.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/buraki-warzyw-produktu-1019580/”target="_blank">RobynsWorld</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

4/8 Burak przeciw zmianom miażdżycowym

Burak często gości na naszych stołach, szczególnie zimą, gdy przyrządzamy z niego surówkę lub zupę. I należy robić to jak najczęściej, ponieważ poza smakiem, burak oferuje wiele prozdrowotnych własciwości. Pamiętajcie, że kiszone buraki są wyjątkową skarbnicą cennych substancji i doskonale wzmacniają organizm. W swoim składzie buraki zawierają:

  • betainę — barwnik, który zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych oraz zakrzepowych w naczyniach sercowych i mózgu. Betaina wspomaga również funkcje wątroby i doskonale wpływa na proces trawienny,
  • betacyjany—barwnik, wzmacnia naczynia krwionośne, w niewielkim stopniu reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
  • błonnik — poprawia trawienie,
  • potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, witamy A, z grupy B (także cenny dla układu nerwowego kwas foliowy -B9) oraz witaminę C.

Buraki wykazują działanie wzmacniające organizm i są chętnie wykorzystywane jako uzupełnienie diety z terapii antynowotworowej.

Fot. iStock/beemore

5/8 Żeń-szeń na menopauzę

W chińskiej medycynie korzeń żeń-szenia znany jest od 4000 lat. Zawiera on niemal 200 substancji, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. W jego składzie znajdziemy:

  • witaminy: A, B1 i B2, C,
  • minerały: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarkę,
  • ginsenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, umożliwiają lepsze dotlenienie całego organizmu. W efekcie wzrasta zdolność do wysiłku intelektualnego i fizycznego. Ginsenozydy również pobudzają do pracy układ odpornościowy.

Żeń-szeń wykorzystywany jest do walki z cukrzycą, ponieważ obniża stężenie cukru we krwi. Pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, łagodzi skutki menopauzy i andropauzy. Wykorzystywany jest także jako naturalny i skuteczny afrodyzjak, po  który sięgał sam król-Słońce Ludwik XIV.

Uwaga! Nadużywanie preparatów z żeń-szeniem może powodować senność, bóle głowy, złe samopoczucie, nadciśnienie, biegunkę i zmiany skórne.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/imbir-pierwiastek-z-pieprz-1191927/”target="_blank">Ajale</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n\n

6/8 Imbir przeciw mdłościom

Korzeń imbiru to przyprawa o dość ostrym smaku, która doskonale nadaje się do ciasteczek czy gorących napojów. Ma swoich zwolenników, którzy podkreślają jego prozdrowotne właściwości. W jego składzie znajdziemy:

  • witaminy z grupy B, witaminy E, C i kwasu foliowy,
  • minerały wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu,
  • zingiberol – olejek eteryczny,
  • gingerol i zinferon – substancje żywicowe.

Dzięki temu imbir ma wiele zastosowań:

  • poprawia apetyt,
  • usprawnia proces trawienia, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia,
  • zapobiega wymiotom po narkozie i chemioterapii,
  • działa rozgrzewająco, pomaga przy bólach mięśni stosowany w maści,
  • wspiera odporność i działa przeciwzapalnie,
  • jest moczopędny, zatem zapobiega obrzękom,
  • pomaga łagodzić dolegliwości migrenowe podczas masażu olejkiem,
  • jest skutecznym lekiem łagodzącym dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną, nie powinny go jednak zażywać dzieci poniżej 6 r.ż.
Fot. iStock/AndyVernum1

7/8 Pasternak pobudza apetyt

Korzeń pasternaku do złudzenia przypomina korzeń pietruszki, i podobnie jak pietruszka, ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Ta niedoceniana roślina zwiera:

  • znaczne ilości witaminy C (30 mg/100 g), potasu (490 mg/100 g), folianów (59 µg/100 g) oraz wapnia (41 mg/100 g)
  • jest dobrym źródłem błonnika, magnezu, jodu, miedzi, cynku, żelaza i manganu.

W starożytności wykorzystywano go do zwalczania przeziębień i chorób płuc, wsparcie procesu trawienia i środek wypłukujący piasek z przewodów moczowych oraz uzdrawiający wątrobę. Dzięki obecności  furanokumaryn (np. bergaptenu) i glikozydów flawonoidowych (np. izokwercytyny i rutyny), pobudza apetyt, trawienie, działa moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco.

Fot. iStock/STUDIO GRAND OUEST

8/8 Rzepa poprawia kondycję skóry i włosów

Zapomniana przez wielu z nas rzepa znajduje zastosowanie w kosmetyce, kuchni i domowej apteczce. Jest ona dobrym źródłem:

  • witaminy C (11,6 mg/100 g) oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 (0,67 mg/100 g) i kwasu foliowego (9 µg/100 g), a także witamin A, E i K,
  • wapnia (33 mg/100 g), potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu,
  • błonnika (2,2 g/100 g).

Sok z surowej roztartej bulwy z dodatkiem brązowego cukru jest dobrym lekiem na przeziębienie, łagodzi suchy kaszel, działa moczopędnie i bakteriobójczo. Kosmetyki z rzepą wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu oraz poprawiają stan cery.