Go to content

5 produktów, które pomogą jesienią i zimą wzmocnić odporność

Fot. iStock / freemixer

Po cudownym, ciepłym lecie nadszedł czas na wyciągnięcie cieplejszych płaszczy. Bywa, że jesienna aura zamiast dopieścić nas słonecznymi promieniami i dywanem złotych liści, częstuje deszczem, wiatrem i chęcią pozostania w domu. Okres chłodnych miesięcy jesieni i zimy zdecydowanie nie jest łaskawy dla zdrowia. Bardzo często dopadają nas infekcje, które nawet jeśli nie przeradzają się w poważne zachorowania, psują nam plany oraz dobre samopoczucie. 

Najczęściej dopada nas przeziębienie, kaszel, drapanie w gardle. Można sobie radzić nawet i domowymi sposobami. Można również sięgnąć po skuteczne preparaty wzmacniając odporność, które wybawią nas z opresji.

Wsparcie dla odporności poszukiwane

Niestety, odporność sama z siebie nie będzie pracowała zawsze na najwyższych obrotach. Trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników, które negatywnie wpływają na nasz układ immunologiczny. Na szwank narażają ją nieodpowiedni ubiór, nagłe spadki temperatur i załamania pogody. Przemoknięta i przemarznięta osoba, łatwiej poddaje się szkodliwemu działaniu patogenów. A szczególnie jesienią nie brak w powietrzu chorobotwórczych drobnoustrojów — wirusów, bakterii  czy grzybów. Samymi dobrymi chęciami nie jesteśmy w stanie jej wzmocnić, by nie ulegała za każdym razem banalnej infekcji wirusowej. Należy podjąć mądre kroki, które naturalnie pomogą zbudować silną odporność.

Jesienno-zimowe naturalne wzmocnienie 

Do tej pory wzmacnianie odporności kojarzone było z jedzeniem czosnku, cebuli, kiszonek, oraz zapijaniem soku z malin i dzikiego bzu, z nadzieją, że uda się umknąć chorobie. Naturalne metody mają rację bytu od pokoleń, jednak szukając nowoczesnych i niekłopotliwych rozwiązań — bo skąd wziąć domowy syrop z czarnego bzu lub pójść do pracy po kilku ząbkach czosnku na śniadanie? – warto pójść o krok dalej sięgając po zdobycze współczesności.

Są sposoby, które wybawią każdego z opresji:

  • dieta bogata w składniki odżywcze i witaminy. Zbilansowane posiłki, w których nie brakuje owoców i warzyw, oraz pieczywa pełnoziarnistego, dokładają ważną cegiełkę do naszego zdrowia,
  • porzucenie destrukcyjnych nałogów. Nawet z pozoru tak niewinne dla odporności przyzwyczajenie jak częste picie mocnej kawy, ma znaczenie dla odporności, podobnie jak w przypadku mocnej herbaty, alkoholu, papierosów i innych używek,
  • regularna aktywność fizyczna wpływa na dotlenienie i lepszą pracę całego organizmu, a tym samym wzmacnia nas,
  • ostrożność podczas przyjmowania antybiotyków. Gdy już przytrafi się poważniejsze zachorowanie, trudno, trzeba ratować zdrowie antybiotykami. Paradoksalnie jednak antybiotyki stosowane zbyt często i nieadekwatnie do potrzeby, szkodzą, obniżając naturalną odporność uzyskaną przez tzw. bakterie probiotyczne. Zbyt częsta antybiotykoterapia wpływa również na uodparnianie się szczepów bakterii na kolejne leki,
  • ubiór dostosowany do pogody. Jesień bywa nieobliczalna, warto więc ubierać się na cebulkę. Możliwość ściągnięcia lub założenia dodatkowej warstwy ubioru, uchroni nas przed przegrzaniem lub wychłodzeniem, które są jednakowo obciążające dla zdrowia,
  • przyjmowanie naturalnych suplementów, które bez wyrzeczeń z naszej strony zmobilizują układ odpornościowy do wzmożonej pracy nie tylko przez jesienne miesiące, ale także zimą.

5 naturalnych środków, które zmobilizują odporność

Zastosowanie powyższych sposobów jest ważnym krokiem w stronę poprawienia odporności. Aby zwiększyć swoje szanse na zdrowe przetrwanie zimnych i mało słonecznych miesięcy, warto sięgnąć po sprawdzone i bezpieczne środki, stworzone w 100% w oparciu o naturalne składniki:

1. Olej z kryla NKO 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

NKO™ to synergiczne połączenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, fosfolipidów i antyoksydantów.

Głównym fosfolipidem zawartym w oleju jest fosfatydylocholina. Składnik ten będący formą lecytyny jest bardzo ważnym elementem odżywczym dla mózgu. Aby nasz organizm mógł prawidłowo przetworzyć suplementowane fosfolipidy, muszą być one związane z odpowiednim rodzajem tłuszczu, którego organizm nie potrafi sam syntetyzować. Takimi tłuszczami są wielonienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA-3 (dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA).

NKO® (Neptune Krill Oil) to połączenie fosfolipidów z kwasami OMEGA-3 w postaci niespotykanej nigdzie indziej w przyrodzie. Do utrzymania niezbędnego dla człowieka poziomu kwasów tłuszczowych OMEGA-3 niezbędne są antyoksydanty, a NKO® posiada je już w swoim składzie: w tym najsilniejszy z nich – astaksantynę – ksantofilowy pigment.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie

2. WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych fizycznie oraz palących papierosy. Jest to suplement diety dobrze przyswajalny, który korzystnie wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.

Jej działanie:

  • wspiera układ odpornościowy i nerwowy,
  • wzmacnia organizm,
  • wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
  • odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza,
  • jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu,
  • zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku

3. WITAMINA D 1000 IU  

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu (wapń jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci),   pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

Sposób użycia: 1 raz dziennie po 1 kapsułce

4. Beta glucan z alg PureAlgal™ Paramylon 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Beta glukan wpływa na związki, które wspomagają odporność organizmu chroniąc go przed infekcjami.

Beta glucan z alg (PureAlgal™ Paramylon) to czysty ekstrakt beta 1,3 glukanu pochodzący z alg Euglena Gracilis. Jest to całkowicie naturalny produkt, pozyskiwany podczas procesu fermentacji w sterylnych zbiornikach. Produkt końcowy zawiera 85-99% beta glukanu.

Sposób użycia: 2 razy dziennie po jednej kapsułce

5. Spirulina Hawajska Pacifica® 500 mg 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Spirulina jest tzw. cyjanobakterią, a dokładnie niebiesko-zieloną algą, nie posiada celolulozy i z tego powodu wszystkie substancje odżywcze są bardzo łatwo trawione. Skład spiruliny to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta karotenu. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, c-fikocyjanina, dysmutaza nadtlenkowa (S.O.D), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B – to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze.

Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś. Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.

Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.

  • 100% wegetariańska, 100% wegańska, Non-GMO
  • nie zawiera glutenu, laktozy, soi, pestycydów, herbicydów, rozpuszczalników
  • w całości naturalna

Warto dopasować do potrzeb odporności idealne wsparcie. Ważne, by robić to tylko z pewnych źródeł, by zdecydowanie służyło w oparciu o naturalne rozwiązania.


Wpis powstał we współpracy z KenayAG