Go to content

11 produktów, które idealnie sprawdzają się w diecie przeciwsłonecznej

Fot. iStock / pixdeluxe

Wakacje zachęcają do korzystania ze słońca, zanim jednak wybierzemy się na długi spacer czy położymy się na plaży, musimy pamiętać o zabezpieczeniu przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Temu służą różne filtry przeciwsłoneczne, które są obecne nawet w mgiełkach do włosów czy kremach na dzień do twarzy.

Co prawda słońce jest potrzebne organizmowi, aby mógł on wytworzyć witaminę D, jednak nadmiar zawsze jest szkodliwy. Ten, kto bez umiaru korzysta z kąpieli słonecznych i wystawia się każdego dnia na działanie promieni słonecznych, ryzykuje pojawieniem się przedwczesnych zmarszczek, problemów ze skórą, oparzeń oraz ryzykiem zachorowania na nowotwór skóry.

Sięgnięcie po wysokie filtry przeciwsłoneczne zabezpiecza skórę przed negatywnymi skutkami opalania, ale można chronić się również w inny sposób. Dzięki modyfikacji codziennej diety i spożywaniu produktów naturalnie wspierających skórę w ochronie przeciwsłonecznej i sięganie po odpowiednie kosmetyki skóra będzie lepiej chroniona od wewnątrz i zewnątrz.

11 produktów, które wspierają naturalną ochronę przeciw słońcu

1. Pokarmy bogate w kwasy omega 3

Najwięcej zdrowych kwasów nienasyconych zawierają ryby morskie, które powinniśmy spożywać 2 – 3 razy w tygodniu. Sięgaj również po siemię lniane, czyli swojską rośliny, które znakomicie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega 3.

energia

Fot. Pixabay / Meditations / CC0 Public Domain

2. Pomidor

Pomidory doskonale chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, ze względu na bogactwo likopenu, silnego antyutleniacza. Przeprowadzono badania, które pokazały, że ochotnicy jedzący każdego dnia w ciągu 12 tygodni koncentrat pomidorowy, mieli 30% lepszą naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, od tych, którzy po niego nie sięgali. Jedz na zdrowie surowe owoce, przeciery, pasty, zupy i soki z pomidorów.

3. Produkty z naturalnymi tłuszczami

Produkty takie jak prawdziwe masło, ser, orzechy, nasiona dyni czy olej kokosowy, zawierają naturalne wysoko nasycone tłuszcze, które są niezbędne, aby organizm jak najlepiej przyswajał witaminę D. Obecne w nich witaminy A i E odpowiadają za regenerację naskórka, więc warto po nie sięgać, jednak należy pamiętać o umiarze.

4. Szpinak

Szpinak bogaty jest w zawartość koenzymu Q10, który znakomicie radzi sobie z neutralizacją szkodliwych wolnych rodników. Zapobiega on starzeniu się skóry i chroni ją przed uszkodzeniami. Poza szpinakiem sięgaj również po inne zielonolistne warzywa, takie jak sałata czy rukola — zawierają one duże ilości witaminy E chroniącej skórę przed promieniowaniem UVB i zapobiegają oparzeniu słonecznym.

5. Granat

Ten egzotyczny owoc obfituje w antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Mniej szkodliwych wolnych rodników, oznacza mniejsze ryzyko rozpadu kolagenu i elastyny w skórze oraz uniknięcia powstawania plam zmarszczek i nowotworów.

6. Brokuły

To warzywo jest świetnym źródłem kwasu alfa-liponowego ALA, który ma właściwości przeciwzapalne. Zawarte w brokułach izotiocyjaniany zwalczają rakotwórcze czynniki, które podnoszą ryzyko zachorowania.

7. Przetwory sojowe

Jedząc tofu oraz przetwory sojowe dostarczasz organizmowi genisteinę, czyli silny przeciwutleniacz, który bierze udział w produkcji kolagenu. Należy jednak uważać z nadmiernym spożywaniem soi, która w wielu przypadkach może szkodzić.

8. Jagody

Jagody dzięki alfa-hydroksykwasom, witaminie PP oraz beta-karotenowi, pomagają zwalczać wolne organiki w organizmie i zapobiegać uszkodzeniom skóry. Mają pozytywny wpływ na skórę zniszczoną przez opalanie, opóźniają starzenie się skóry, a także zmniejszają ryzyko nowotworu skóry.

Fot. iStock / -slav-

Fot. iStock / -slav-

9. Owoce i warzywa

Bogatym źródłem beta-karotenu są żółto-pomarańczowe warzywa i owoce oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Żółta, pomarańczowa i czerwona barwa wynika z obecności karotenoidów, które działając antyoksydacyjnie, opóźniają także proces starzenia i mogą ograniczać powstawanie chorób spowodowanych starzeniem się komórek. Beta-karoten jest obecny także w warzywach o zielonych liściach.

10. Jajka

Zawierają lecytynę, która odgrywa dużą rolę w ochronie skóry przed słońcem. Jest również potrzebna do naprawy tkanek, ponieważ pozwala organizmowi budować zdrowe nowe komórki z błon komórkowych.

11. Ogórki

To niepozorne warzywo odgrywa dużą rolę w nawodnieniu komórek organizmu, szczególnie latem. Składa się one w 96%. z wody i dodatkowo zawierają krzemionkę, minerał śladowy, który przyczynia się do wytrzymałości tkanki łącznej skóry oraz witaminy A, C i kwas foliowy.

źródło: www.ofeminin.plkuchnia.wp.plwww.aktywniepozdrowie.pl