Szczęśliwa, czyli jaka? Po prostu w formie! Bo to, co zjadasz i jak traktujesz jedzenie, ma ogromny wpływ na całe twoje życie. Bez względu na to czy wierzysz w diety, czy ich potrzebujesz, żeby zrzucić zbędne kilogramy, czy też nie – bez zdrowego i zadowolonego ciała, daleko nie zajedziesz!
A co najczęściej odbiera nam szczęście? Zmęczenie.
5 rzeczy, które zabierają ci siłę i szczęście
1. Woda
Jest nieprzeceniona. Odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa do lekkiej i zdrowej egzystencji. Obojętnie czy rozumiesz przez to uporanie się z chronicznym bólem głowy, czy lepsze włosy. Bez wody (nie herbaty, kawy, soku i czegokolwiek innego) ani rusz! Wodę „liczymy” zawsze solo.
2. Jedzenie przy okazji
Jemy za dużo i za rzadko. Nieregularnie. Posiłek rzadko kiedy wyznacza rytm dnia, raczej trzeba go gdzieś i jakoś upchnąć w kalendarz. Niedobrze i zdradliwie. Twoje ciało dostaje nieustannie poczucie, że nie wiadomo, co i kiedy „się trafi”. Magazynuje i chomiczy z radością każda nadmiar dostarczanej energii – bo jesz na zapas, przecież musi wystarczyć do wieczora… Przestań stresować swój żołądek, odpuść mu trochę.
3. Za późno
Jedzenie na noc… mmm. Kto z nas nie podziwiał o północy światła w lodówce, niech pierwszy rzuci kamień… Niestety, to najlepszy przepis na zmęczenie i brak energii następnego dnia. To jak wybrać się na pierwszą lekcje pływania z kamieniami w kieszeniach. Owszem nie chodzi o to, że płakać z głodu pod kołdrą – zdarza się, ale gdy zdarza się codziennie, trudno mówić o wyjątkowej sytuacji… Objadasz się lub podjadasz późnym wieczorem – licz się ze skutkami „spożywczego kaca”.
4. Ciężko i nudno
O to dopiero grzeszek powszedni. Trudno być szczęśliwym i cieszyć się swoim życiem (obojętnie z jakiego powodu), gdy samo trwanie w bezruchu zdaje się być wysiłkiem olimpijskim. A mniej więcej tak czuje się człowiek przejedzony lub obciążony zbyt tłustymi i monotematycznymi posiłkami. Celebrujcie jedzenie, niech sprawia przyjemność, nie chodzi o to, by głodzić się i żyć o przysłowiowym listku sałaty. Wystarczy zadbać o różnorodność – nie tylko potraw, ale i ich składników
5. Zacznij dobrze
Każdy dzień. Śniadanie – rzecz dobra, choć dla niektórych trudna do okiełznania. Masz wrażenie, że umrzesz na miejscu od porządnego śniadania? Nikt nie każe ci zjadać całej masy jedzenia, zjedz mało, tyle, żeby się dobrze czuć. Ważniejsze jest to, co zjesz. Nie stawiaj na cukier! Nawet małe śniadanie i jego „poprawka” na wynos jest lepsze niż jego brak.