Jagody goji określane są mianem superfood. Te niewielkie czerwone owoce to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek oraz obniżają ryzyko rozwoju nowotworów. Wprowadzenie jagód goji do diety pozytywnie wpłynie na stan zdrowia, ale istnieją też pewne przeciwwskazania, o których należy pamiętać.
Jagody goji — krótka charakterystyka
Jagody goji są owocami kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum lub Lycium chinense), krzewu pochodzącego z Chin. Znane są w kuchni wschodniej od prawie 2000 lat, ale ogromną popularność w Europie zyskały dopiero niedawno. Największą wartość odżywczą i leczniczą mają jagody uprawiane w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach, gdzie tereny są wolne od zanieczyszczeń.
Świeże jagody goji mają barwę pomarańczowoczerwoną i osiągają długość ok. 1-2 cm. Ich smak porównywany jest często do smaku żurawiny. Można je jeść surowe lub suszone, przerabiać na soki, alkohole, pić jako herbaty. Nadają się jako dodatek do wypieków, sałatek, musli, jogurtów, czy po prostu zdrowa przekąska.
Gdy jagody dojrzeją, latem i jesienią, zbiera się je i suszy najpierw w cieniu. Następnie wystawia się je na działanie słońca, dopóki ich skórka nie stanie się sucha i twarda, ale miąższ pozostaje jeszcze miękki. Suszone jagody goji nabierają słodko-pikantnego posmaku.
Jagody goji — wartości odżywcze, witaminy, kalorie
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, zawierają także węglowodany i tłuszcze (w tym z grupy omega-6). Są źródłem witamin takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E oraz C. Nie brakuje w nich minerałów: cynku, żelaza, wapnia, miedzi, fosforu, selenu. Zawierają także kwasy organiczne (jabłkowy, szikimowy, fumarowy, cytrynowy) oraz kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy, mirystynowy). Z racji czerwonej barwy jagód goji, w ich składzie znajduje się duża ilość karetonoidów (zeaksantyna, β-karoten). Nie brakuje w nich także flawonoidów (kemferol, kwercetyna, mirycetyna), rozpuszczalnego w wodzie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP (Lycium Barbarum polysaccharides), oraz olejków eterycznych. Dostarczają do organizmu tryptofan, czyli aminokwas wpływający na wytwarzanie serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) i melatoniny (hormonu odpowiadającego za regenerujący sen).
Owoce goji są kaloryczne — w 100 g świeżych jagód goji znajdziemy 349 kcal, a suszonych nieco więcej, bo 370 kcal. Indeks glikemiczny świeżych owoców wynosi 29, co sprawia, że są one bezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę. W przypadku owoców suszonych indeks jest wyższy.
Jagody goji — właściwości dla zdrowia
Działanie przeciwnowotworowe
Badania wskazują na to, że bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides) ma stymulujący wpływ na układ odpornościowy, działa antyoksydacyjnie oraz obniża ryzyko rozwoju nowotworów.
Kompleks LBP wpływa na zahamowanie wzrostu ludzkich komórek raka żołądka (linia komórkowa MGC-803 i SGC-7901), ludzkich komórek raka okrężnicy SW480 i Caco-2, komórek raka płuc, oraz przyspiesza ich śmierć komórkową. Wpływa również na zahamowanie rozwoju komórek raka gruczołu krokowego i komórek raka piersi (linii komórkowej MCF-7). Wyniki badań wskazują, że kompleks LBP hamuje namnażanie ludzkich komórek wątrobiaka QGY7703, oraz przyspiesza śmierć komórek białaczkowych HL-60.
Jagody goji chronią układ sercowo-naczyniowy
Jagody goji wspierają pracę serca oraz prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Obecny w owocach β-sitosterol i kompleks LBP wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu oraz triglicerydów, co potwierdzają badania przeprowadzone na szczurach. Obecność witaminy C wzmacnia korzystne działanie jagód na układ krążenia.
Normalizują poziom cukru we krwi
Jagody goji wykazują działanie hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom cukru we krwi, na co wskazują badania przeprowadzone na zwierzętach cierpiących na cukrzycę. Związki polisacharydowe wspierają mnożenie się komórek β trzustki oraz poprawiają wychwyt glukozy w tkankach obwodowych. Kompleks LBP może zwiększać wrażliwość na insulinę.
Dbają o zdrowe oczy
Wysoka zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny i luteiny, jest nieoceniona dla zdrowia oczu. Te antyoksydanty chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami, obniżają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto luteina chroni oczy przed szkodliwymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.
Jagody goji — przeciwwskazania
Mimo tego, że jagody goji są bardzo zdrowe, nie powinny sięgać po nie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ze względu na ryzyko krwawień. Ponieważ mogą one wchodzić w niepożądane reakcje z różnymi lekami, w przypadku konieczności stałego ich zażywania, należy zachować ostrożność i przed ich wprowadzeniem do diety skonsultować się z lekarzem. Do przeciwwskazań dla spożywania jagód goji należy także ciąża i okres karmienia piersią. Nie zaleca się podawania ich dzieciom.
Nie należy jeść więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie. Zbyt duża ilość tych owoców może wywołać reakcję alergiczną, a nawet anafilaktyczną, za co odpowiada toksyczna atropina. Także zbyt częste spożywanie przetworów z owoców goji, może skutkować biegunką, osłabieniem i bolesnymi kolkami.
Jagody goji — cena
Cena za jagody goji jest raczej umiarkowana. Za kilogramowe opakowanie suszonych jagód należy zapłacić od ok. 40 zł wzwyż, a za mniejsze, 500 g opakowanie – około 25,00. Cena za jagody goji w opakowaniu 250 g to ok. 15-20 zł, a za 100 g ok. 10 zł.
źródło: www.aptekagemini.pl, www.poradnikzdrowie.pl