Go to content

Dieta sokowa – oczyszczająca kuracja dla szczupłej figury. Na czym polega i jakie efekty może przynieść?

Dieta sokowa - zasady, zalety, wady, efekty
Fot. iStock

Dieta sokowa jest jedną z wielu diet, która zdobyła niemałą popularność. Pozwala ona zredukować wagę i przyspiesza detoks organizmu. Miłośnicy warzyw i owoców z pewnością są usatysfakcjonowani posiłkami na diecie, w postaci wyciskanych soków i koktajli. Na czym dokładnie polega dieta sokowa i jakie efekty może przynieść?

Dieta sokowa — na czym polega?

Dieta sokowa opiera się sokach i koktajlach przyrządzanych z dostępnych warzyw, owoców, lub w wersji mieszanej. Przede wszystkim polecane są zielone warzywa liściaste, bogate w błonniki chlorofil. Można do nich dodawać tzw. superfoods, które podnoszą walory prozdrowotne soków i koktajli. Zaliczamy do nich m.in.: nasiona chia, jagody goi, jagody açai, spirulinę, młody jęczmień. Najlepiej korzystać z roślin pochodzących z ekologicznych upraw, by uniknąć nadmiernego spożycia środków ochrony roślin (różnych pestycydów), które najczęściej są stosowane w konwencjonalnych uprawach.

Dieta sokowa - przepis, zasady, zalety, wady, efekty

Fot. iStock/Dieta sokowa

Soki najlepiej wyciskać ze zwłókniałych roślin (marchew, burak, jarmuż), lub o dużej ilości pestek (granat, pomarańcza). Rośliny delikatne i miękkie (np. banan, truskawki, sałata) warto zmiksować w całości w koktajlu. Do wyciśnięcia soku najlepsza będzie wyciskarka wolnoobrotowa, która w porównaniu do sokowirówki, daje bardziej wartościowe soki.

Warto także wziąć pod uwagę, że przejście z diety bogatej w przetworzone produkty na surowe produkty roślinne może być szokiem dla organizmu. Aby uniknąć sensacji jelitowych, warto w takim przypadku dietę sokową poprzedzić stopniowym wprowadzaniem do posiłków coraz większych ilości surowych warzyw i owoców.

Produkty, po które należy sięgać na diecie sokowej:

  • soki warzywne i owocowe,
  • koktajle,
  • superfoods jako dodatki;
  • przyprawy korzenne, np. imbir;
  • woda,
  • zielona herbata,
  • herbaty ziołowe,
  • herbatki owocowe,
  • czysta woda kokosowa (bez cukru i dodatków),
  • czysty bulion warzywny bez tłuszczu.
Dieta sokowa - przepisy, zasady, zalety, wady, efekty

Fot. iStock/Dieta sokowa

Czego nie wolno spożywać na diecie sokowej?:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty zbożowe i produkty roślinne inne niż wyżej wymienione,
  • żywność przetworzona,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • napoje słodzone,
  • alkohol.

Jak długo można być na diecie sokowej?

Dieta sokowa, w której soki i koktajle są jedynymi posiłkami, najczęściej jest wprowadzana na okres 1 do 7 dni. Nie należy przedłużać tego stanu, ponieważ długotrwała dieta oparta wyłącznie na płynnych posiłkach z owoców i warzyw jest dietą niedoborową. Organizm potrzebuje także innych produktów, które dostarczą m.in. białko i zdrowe tłuszcze, potrzebne do funkcjonowania. Podczas diety sokowej należy obserwować organizm i reagować na ewentualne sygnały o konieczności odstawienia diety. Dieta sokowa powinna zostać potraktowana jako doraźny detoks i wstęp do zmiany nawyków żywionych. Po zakończeniu diety sokowej nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełnić ją o zbilansowane posiłki stałe. W tym przypadku soki i koktajle staną się nie podstawą, a uzupełnieniem zdrowej, zbilansowaną diety.

Dieta sokowa — zalety i wady

W czasie stosowania diety sokowej organizm skuteczniej pozbywa się z toksyn, poprawia metabolizm i procesy trawienne. Osoby stosujące tę dietę chwalą ją sobie za zmniejszenie masy ciała. W ciągu tygodnia diety można zrzucić nawet 5 kg, choć to przede wszystkim ubytek wody z organizmu. Dieta sokowa wpływa także na poprawę stanu cery i włosów oraz na lepsze samopoczucie. Posiłki, czyli soki i koktajle, nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu na przygotowanie. Różnorodność składników sprawia, że można je dopasować do indywidualnych preferencji osób będących na tej diecie.

Dieta sokowa - przepisy, zasady, zalety, wady, efekty

Fot. iStock

Dieta sokowa ma także pewne minusy, o których nie należy zapominać. Przede wszystkim jest ona bardzo niskokaloryczna, ponieważ dostarcza maksymalnie 800 – 1000 kcal. Dostarcza do organizmu węglowodany, ale brakuje w niej białka i tłuszczu. Długotrwałe stosowanie jej prowadzi do niedoborów białka i tłuszczu, niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Po dłuższym stosowaniu dieta sokowa prowadzi do niedoborów tych składników, możliwego ubytku masy mięśniowej i obniżenia tempa przemiany materii. Ponieważ dostarcza ona niewiele kalorii, zakończenie diety i powrót do zwyklej diety najpewniej doprowadzi do powstania efektu jojo. Z innych skutków ubocznych diety należy wymienić niedyspozycje wynikające ze spożywania jedynie warzyw i owoców. Należą do nich: odczuwanie głodu, brak energii i osłabienie, bóle głowy, bóle brzucha i towarzyszące im problemy trawienne.

Istnieją pewne przeciwwskazania, przez które nie należy sięgać po tę dietę. Dieta sokowa nie jest dla każdego. Nie powinny po nią sięgać:

  • kobiety ciężarne i karmiące piersią;
  • dzieci, dorastająca młodzież oraz seniorzy;
  • osoby cierpiące na niedowagę, niedożywienie;
  • cierpiący na hipoglikemię;
  • przewlekle chorującym;
  • wykonującym ciężką pracę fizyczną oraz osobom regularnie trenującym.

Dieta sokowa — przepisy na soki i koktajle

Dieta sokowa zawiera różne przepisy, które można modyfikować, zmieniając rodzaje warzyw i owoców. Wobec różnorodności składników każdy znajdzie dla siebie przepisy, które nie tylko posmakują, ale także zadbają o sylwetkę. Warto zadbać, by dieta sokowa opierała się o przepisy przede wszystkim oparte o warzywa, a dopiero tuż za nimi owoce.

Fot. iStock

źródło: stronazdrowia.pl