Choroby Zdrowie

Kolka nerkowa – jak rozpoznać atak i walczyć z bólem, który trudno wytrzymać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2020
Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Fot. iStock/kolka nerkowa
 

Kolka nerkowa to sytuacja, której mało kto sobie życzy. Niesamowity ból, dość charakterystyczny i uniemożliwiający zwyczajne funkcjonowanie – to właśnie atak kolki nerkowej. Czym jest kolka nerkowa, jakie inne objawy powoduje, jak powinna wyglądać dieta przy kolce?

Kolka nerkowa – przyczyny

Kolka nerkowa to efekt kamicy nerkowej, która powstaje przez formownie się nierozpuszczalnych złogów w nerkach.  Powstają one z różnych substancji i mogą mieć pochodzenie: szczawianowo-wapniowe, fosforanowo-wapniowe, moczanowe, cystynowe, struwitowe. Najpierw powstaje tzw. piasek, który często usuwamy niezauważalnie wraz z moczem. Jeśli piasek zaczyna mocniej  „budować się” z nierozpuszczalnych substancji, tworzą się większe złogi, tzw. kamienie nerkowe. Wpływ na taką sytuację może mieć zbyt mała ilość przyjmowanych płynów, zbyt duża ilość białka w pożywieniu, zaburzenia przepływu moczu w drogach moczowych, wskazane choroby układu kostno-stawowego i pokarmowego, a także częste zakażenia układu moczowego. Kolka nerkowa może trwać kilka dni i mija dopiero, gdy kamień przesunie się do pęcherza moczowego, skąd zostanie wydalony – jak określa się to powszechnie „urodzony”. Niestety dla chorych, ataki kolki mogą nawracać co kilka miesięcy lub lat, jako efekt pojawiających się rzutów kamicy.

Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock/kolka nerkowa

Kolka nerkowa – objawy

Kolka nerkowa i jej objawy to przede wszystkim osławiony ból, który wiele osób porównuje do bólu porodowego. Ból jest gwałtowny i nagły, pojawia się na skutek przemieszczania się kamienia z nerki do pęcherza. Ból przy kolce nerkowej jest specyficzny, najczęściej umiejscowiony w okolicy lędźwiowej, wędrujący w kierunku spojenia łonowego, zewnętrznych narządów płciowych i wewnętrznej części ud. Kolka nerkowa daje także inne objawy. Nie licząc przejmującego, uniemożliwiającego normalne funkcjonowanie bólu, chory może odczuwać nudności, wymioty, wzdęcia, bladość skóry i potliwość. Podczas ataku może pojawić się się konieczność oddawania moczu, jednak w efekcie wypływają jego niewielkie ilości, niekiedy z krwią.

W pewnych przypadkach natężenie bólu jest tak wielkie, że dochodzi do spadku ciśnienia tętniczego i omdleń. Gorączka i dreszcze mogą się pojawić, jeśli atak kolki wystąpił w trakcie zakażenia dróg moczowych.

Kolka nerkowa – co robić w trakcie ataku?

W przypadku silnych objawów kolki nerkowej, chory powinien skonsultować się z lekarzem lub udać się do szpitalnego oddziału ratunkowego. Jeśli dolegliwości pojawiają się po raz pierwszy, również należy go skonsultować ze specjalistą, aby mieć pewność co co przyczyn dolegliwości. Zazwyczaj hospitalizacja jest wskazana w przypadkach chorych z zaawansowaną cukrzycą i osób z jedną nerką. Złóg zazwyczaj wypada sam, ale lekarze dysponują środkami przyspieszającymi ten proces. Wykorzystywane są do tego fale ultradźwiękowe, kruszące złogi lub przyrząd do kruszenia złogu przez moczowód. W szczególnych przypadkach zaleca się chirurgię laparoskopową i otwartą.

Jeśli kolka pojawia się po raz kolejny i nie ma wątpliwości co do przyczyny problemu, chory może próbować łagodzenia bólu w domu. W takiej sytuacji pomogą niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) w połączeniu z lekami rozkurczającymi mięśnie gładkie (spazmolitykami). Wypijanie dużych ilości wody może pomóc w szybszym przemieszczaniu się kamienia do pęcherza moczowego. Ciepła kąpiel lub ciepłe okłady/termofor na bolesną okolicę może przynieść efekt rozkurczający i łagodzący dolegliwości. Można sięgnąć też po apteczne środki ziołowe, jednak nie każdy z nich ma potwierdzone działanie w badaniach klinicznych.

Kolka nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock/kolka nerkowa

Kolka nerkowa – dieta

Problemom z kamicą nerkową i powstającą w jej efekcie kolką nerkową można zapobiegać poprzez zmianę sposobu żywienia. W zależności od składu chemicznego złogów, który określa się poprzez badanie moczu, krwi oraz badanie samego kamienia, wskazania dla diety w trzech najczęściej występujących typach kamic są nieco inne:

Kamica szczawianowa

Przeciwwskazane są tu produkty będące źródłem szczawianów: szczawi, szpinak, botwina, rabarbar, buraki, nasiona roślin strączkowych, czekolada, mocna kawa i długo parzona herbata. Mleko i przetwory mleczne należy ograniczyć.

Kamica moczanowa

W tym przypadku ogranicza się spożywanie puryn, metabolizowanych do kwasu moczowego. Niewskazane są: zupy na wywarach mięsnych, sosy mięsne, dziczyzna, baranina, podroby, sardynki, śledzie, szprotki, orzechy, grzyby, soczewica, groch, fasola. Zwiększa się natomiast ilosć produktów mlecznych i warzyw w diecie.

Kamica cystynowa

Tu ogranicza się w diecie ilość mięsa i jego przetworów, ryb, jaj, pszenicy i soi, oraz soli. Zaleca się wodę z wodorowęglanami, soki z cytrusów oraz herbaty owocowe, mleko i przetwory mleczne.

Istnieją także ogólne zasady, które powinny być przestrzegane, by dieta spełniła rolę i kolka nerkowa nie zaatakowała po raz kolejny. Przede wszystkim należy wypijać wskazaną ilość płynów, szczególnie wody filtrowanej lub niskozmineralizowanej. Należy unikać soku grejpfrutowego, który sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Również zalecane w medycynie ludowej piwo nie jest zalecane w tej sytuacji. Pić należy w niewielkich porcjach przez cały dzień, szczególnie przed i po spaniu. To spowoduje większy przepływ moczu, co zapobiega zastojowi i zmniejsza stężenie składników mineralnych, zmniejszając ryzyko ich krystalizacji. Poza tym warto ograniczyć ilość soli w diecie, zarówno z solniczki, jak i z gotowych produktów.


źródło: www.mp.pl ,zdrowie.wprost.pl , www.dbajonerki.pl 

Choroby Zdrowie

Nigdy nie ignoruj tych słów i zachowań. Zadbaj o siebie, o swoją odporność psychiczną i fizyczną

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
7 kwietnia 2020
Fot. iStock / RapidEye
 

Stres, poczucie zagrożenia i niepewność związana z sytuacją, z którą obecnie przyszło nam się mierzyć nie są tak trudne, jak mogłoby się wydawać, jeśli mamy obok bliską osobę – kogoś na kogo wsparcie możemy liczyć. Co jednak, jeżeli okres przymusowego pozostania w domu spędzamy z partnerem, który przejawia skłonności do używania przemocy werbalnej? Jak zorientować się, że to właśnie słowa i zdania, które kieruje on pod naszym adresem wyrządzają nam więcej krzywdy niż poczucie lęku i odosobnienia związane z epidemią?

Przemoc werbalna jest niezwykle podstępna. Odbiera nam poczucie wartości, paraliżuje nasze działania i sprawia, że coraz bardziej wycofujemy się wgłąb siebie, nie szukając pomocy z zewnątrz. Słowa mają realną moc sprawczą, mogą nas zmienić, zdołować, złamać i jeszcze bardziej związać emocjonalnie z ich autorem. Ale mogą też pomóc nam uświadomić sobie kim jest partner, z którym przebywamy dzień i noc.

Warto zrozumieć, że przemoc słowna:

Odbiera ci niezależność

Słowa wypowiedziane przez agresora mają dziwną moc wiązania emocjonalnego ofiary z oprawcą. Im gorsze rzeczy słyszysz, tym bardziej chcesz zasłużyć na to, by usłyszeć te dobre. Żyjesz na nieustannym „stand by”. Partner, który stosuje przemoc słowną jest również zazwyczaj partnerem kontrolującym, może równocześnie zmniejszyć twoje poczucie niezależności na inne sposoby, na przykład używając szantażu emocjonalnego. „Jeśli wolisz teraz rozmawiać z tą swoją głupią przyjaciółką, a nie obejrzeć ze mną film, to znaczy, że nie jestem dla ciebie ważny”- słyszysz i powoli, nie wiesz nawet jak, rezygnujesz z kontaktu z bliskimi osobami.

Zawstydza cię albo jest realną groźbą

Język ciała stanowi ponad połowę całej komunikacji, a zastraszanie słowne powinno jak najszybciej uświadomić ci, że w twoim związku dzieje się bardzo zle. To samo tyczy się niby niewinnego „zawstydzania” lub „ośmieszania” cię z powodu (często nieprawdziwych) słabości lub wyolbrzymionych błędów. W związku powinniśmy czuć się przede wszystkim bezpiecznie.

Sprawia, że robisz rzeczy, których nie chcesz

Manipulacja słowna potrafi doprowadzić do zmiany decyzji, rezygnacji z tego, co było dla nas ważne, a nawet zmiany poglądów. Jeśli Twój ukochany zmusza Cię do dokonania wyboru, którego nie chcesz dokonać, lub do działań, które są sprzeczne z twoimi wartościami, pamiętaj, że ten, kto kocha, nie powinien wymuszać na nas czegokolwiek, co byłoby sprzeczne z naszym osobistym poziomem komfortu. Nie jesteśmy winni ukochanej osobie rezygnacji z siebie, tylko dlatego, że jesteśmy z nią w związku.

Sprawia, że kwestionujesz zasadność i logikę swoich reakcji

Wszyscy czasami czujemy, że jesteśmy zbyt wrażliwi lub że robimy wszystko nie tak jak trzeba. Jeśli jednak nieustannie się zastanawiasz nad tym czy „coś jest z tobą nie tak”, ponieważ twój partner ciągle kwestionuje twój punkt widzenia, twoją inteligencję oraz twoją zdolność do podejmowania mądrych decyzji, pora się zatrzymać. Zapytaj kogoś, komu ufasz, o jego obiektywną opinię o sytuacji i przypomnij sobie, że nie zawsze się mylisz.

Sprawia, że czujesz się bezwartościowy

Obraźliwy język i obelgi są bardziej oczywistymi oznakami słownego znęcania się, ale nie są to jedyne sposoby, którymi twój partner może wpłynąć na twoje wzorce myślowe i twoje poczucie wartości. Słowna przemoc to również brak słów, czyli ciche dni – niebezpieczne narzędzie używane do ignorowania potrzeb drugiej osoby, która czuje się, jakby nie były warta uwagi partnera.

Pamiętajmy, zła kondycja psychiczna obniża naszą odporność fizyczną. Teraz jeszcze mocniej potrzebujemy o siebie zadbać. Może to dobry moment na to, by podjąć życiowe decyzje, a gdy tylko będzie to możliwe – uwolnić się od toksycznych relacji w swoim życiu.


Choroby Zdrowie

Najwyższa pora pokochać banany. Wypróbuj przepis na banany w cieście i w czekoladzie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2020
Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie
Fot. iStock

Banany to smaczne i lekkostrawne owoce, po które sięgamy często. Dla wielu osób stanowią codzienny element diety, jako słodka i zdrowa przekąska. Można z nich także wyczarować proste i smaczne dania, jak banany w cieście czy w czekoladzie. Jakie właściwości mają banany, jakie siedzą w nich witaminy i kalorie?

Znamy prawie 400 gatunków bananów. Wśród nich rozróżniamy owoce słodkie przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, oraz owoce bogate w skrobię, które idealnie sprawdzą się podczas smażenia i gotowania. Najlepiej wybierać te dojrzałe, jeszcze bez czarnych plam. Ciemne przebarwienia świadczą o dojrzałości banana, nie o zepsuciu, więc śmiało można je jeść. Im więcej plam, tym banan bardziej dojrzały i o większej zawartości cukru. Zielone, jeszcze niedojrzałe owoce wystarczy odłożyć na kilka dni w temperaturze pokojowej, by dojrzały i nabrały żółtego koloru.

Fot. iStock

Banany –  witaminy i kalorie

Te słodki owoce są skarbnicą witamin i minerałów. Banany dostarczają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Są one bogate w składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń. Nie brakuje w nich także błonnika i beta karotenu. Banany przez kalorie i dużą zawartość cukru nie są owocami zalecanym cukrzykom i na diecie. Średniej wielkości banan waży ok. 120 g i zawiera ok. 107 kalorii, ma też wysoki indeks glikemiczny >60, a bardzo dojrzałe owce nawet > 70, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.

Banany – zalety dla zdrowia 

Dodają energii 

Banan dostarcza do organizmu dużą ilosć substancji odżywczych oraz dodaje energii, podnosząc poziom cukru we krwi. Zjedzenie banana przy wysiłku intelektualnym czy fizycznym to zdecydowanie zdrowsze, niż sięgniecie po czekoladowy batonik. W dodatku sam owoc nie jest bardzo duży, wystarczy zdjąć skórkę, więc zjedzenie go w przysłowiowym biegu nie sprawia trudności.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Łagodzą problemy żołądkowe i jelitowe

Banany zobojętniają kwas żołądkowy, chroniąc śluzówkę  żołądka przed jej uszkodzeniami i tworzeniem się wrzodów. Ich miąższ zawiera substancję zwaną inhibitorem proteazy, który hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii powodujących rozstrój żołądka. Banany wskazane są zarówno przy biegunce, jak i zaparciu. Elektrolity z miąższu uzupełniają ich braki w organizmie przy biegunce, a błonnik wspiera pracę układu pokarmowego przy zaparciach. Warto jeszcze wspomnieć o innym prozdrowotnym działaniu bananów. Traktowane są one również jako prebiotyk wspierający funkcjonowanie dobrych bakterii jelitowych, które walczą z patogenami.

Poprawiają humor

Banany zawierają tryptofan, który jest niezbędnym związkiem biorącym udział w wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia. Te owoce nie tylko poprawiają humor, ale i łagodzą napięcie nerwowe, ze względu na zawartość magnezu, potasu i witamin z grupy B. Polecane są w diecie osób poddanych dużemu stresowi, cierpiących na zaburzenia lękowe i nerwice, problemy z koncentracją, chroniczne zmęczenie, bezsenność.

Chronią serce

Potas obecny z bananach pomaga obniżać ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami serca i udarem. Magnez reguluje funkcję układu nerwowego, stabilizuje ciśnienie krwi i poziomu cukru.

Chronią kości

Banany zawierają substancje wspierające kondycję kości, chroniąc je przed osteoporozą. Obecny w nich wapń buduje kości i zęby, wzmacnia je, magnez ułatwia prawidłowe przyswajanie wapnia, potas zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Mangan i witamina C wpływa na prawidłowe tworzenie tkanki łącznej, a cynk i miedź są niezbędne w procesie mineralizacji kości.

Banany czerwone   

Banany kojarzymy przede wszystkim z owocami w żółtej skórce, jeśli są już dojrzałe lub zielonkawej, jeśli muszą jeszcze trochę poleżeć. Można kupić także o skórce czerwonej, po które sięgamy z ciekawości coraz częściej. Są nie tylko o połowę lżejsze od żółtych bananów, a czerwonobrązowa skórka skrywa kremoworóżowy miąższ, którego smak określany jest jako słodki, nieco maślany. Miąższ dostarcza węglowodany, roślinne białko, sporo witaminy C, witaminę E oraz K, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Czerwonych bananów, mimo cennych dla zdrowia składników, nie zaleca się osobom na dietach odchudzających oraz zmagających się z cukrzycą. Te owoce są dość  kaloryczne, 54 kcal w 55 g, w dodatku zawierają dużo cukru.

Fot. iStock

Banany w cieście

Zastosowanie bananów w kuchni jest szerokie. Znakomicie nadają się do słodkich deserów, musów, jako składniki ciast. Duża popularnością cieszy się przepis na banany w cieście naleśnikowym, które może nie są specjalnie dietetyczne, ale zdecydowanie pyszne. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Banany w cieście – składniki: 

  • dojrzałe banany,
  • 1 szklanka mleka lub wody gazowane,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Banany w cieście – przygotowanie:

  1. Banany obierz, przekrój wzdłuż i na krótsze części.
  2. Z mąki, mleka lub wody, jajka, soli, cukru i cukru waniliowego przygotuj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany – masa powinna zostawać na bananach.
  3. Zanurz kawałki bananów w cieście i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor.
  4. Serwuj gorące posypane cukrem pudrem.

Banany w czekoladzie

To kolejny przepis na słodkie co nieco. Czekolada pysznie komponuje się ze słodkimi bananami, więc od czasu do czasu nie warto sobie odmawiać takiej słodyczy.

Banany - witaminy, kalorie, banany w cieście i w czekoladzie

Fot. iStock

Banany z czekoladzie – składniki:

  • dojrzały banan – ilość wg. uznania,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • ½ szklanki śmietanki 30%,
  • kolorowa posypka, tłuczone orzechy lub inne dodatki dla smaku.

Banany w czekoladzie – przygotowanie:

  1. Banany obierz, pokrój na mniejsze części, nabij na patyczki do szaszłyków.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dolej śmietankę i mieszaj na parze, aż składniki się dokładnie połączą – masa powinna być gęsta, by nie spłynęła z owoców.
  3. Banany nabite na patyczki do szaszłyków zamocz w czekoladzie, a następnie zanurz w wybranych dodatkach – posypce, kruszonych orzechach lub jeszcze innych.
  4. Pozostaw do wystygnięcia czekolady, wkładając patyczki do np. szklanki, lub układając na papierze do pieczenia.

Źródło: dietetycy.org.pl ,zdrowie.wprost.pl 

Zobacz także

hashimoto niedoczynność tarczycy

Zatrzymaj Hashimoto… odpowiednią dietą. Z tą chorobą trzeba się zaprzyjaźnić

Jeśli budzisz się w nocy, zawsze o tej samej godzinie, koniecznie sprawdź, co to może oznaczać

Ciepłe majty, to nie wszystko! Jak wzmocnić ochronę kobiecości przed zimą