Gulasz z szynki to jedna z wielu możliwości podania tradycyjnego węgierskiego gulaszu na obiad. To smaczny i prosty sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego, które doskonale sprawdza się w tego rodzaju daniach. Propozycja gulaszu jest warta uwagi, ponieważ pozwala na różne modyfikacje i nie zawsze trzeba trzymać się sztywno przepisu. Gulasz z szynki wieprzowej świetnie smakuje z pieczarkami lub warzywami, koniecznie serwowany na gorąco.
Myśląc o nim w kontekście dania obiadowego, można zdecydować się na różne dodatki. Sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, jak i placki ziemniaczane, kluski śląskie, ryż, kasza, a także chleb. Sposób podania zależy wyłącznie od indywidualnego smaku. Świeże mięso oraz kilka prostych produktów pozwalają stworzyć danie, które ma szanse na stałe zagościć w jadłospisie.
Prosty gulasz z szynki wieprzowej — przepis
Prosty gulasz z szynki wieprzowej — składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2-3 duże cebule
- 2 średnie lub 1 duża marchewka
- 1-2 liście laurowe
- przyprawa do mięsa
- sól
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
- papryka słodka w proszku
- kostka bulionowa
- ok. 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
- 2 łyżki mąki — opcjonalnie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w większą, równą kostkę. Przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, aż składniki połączą się ze sobą. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc, by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
- Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mięso wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Następnie przełóż je do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, gdy zmięknie dodaj marchew i duś razem do miękkości. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa i zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i kostkę bulionową. Mięso powinno być zakryte wodą.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Gdy mięso zmięknie, dopraw gulasz z szynki solą i pieprzem. Zaciągnij odrobiną śmietany, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia.
Gulasz z szynki z pieczarkami — przepis
Gulasz z szynki z pieczarkami — składniki:
- 1 kg mięsa z szynki
- 500 g pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 2 opakowania fix do gulaszu
- sól
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w równą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć i podsmaż mięso z solą i pieprzem do smaku. Zrumienione mięso wrzuć do dużego garnka.
- Na oleju po mięsie podsmaż pokrojone pieczarki. Wrzuć do garnka, następnie ogórki pokrój i dorzuć do mięsa i pieczarek. Zalej ok. 1,5 litra wody, dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj ok. 30 min na niewielkim ogniu.
- Po upływie tego czasu dodaj fix i gotuj wszystko razem ok. godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz z szynki z warzywami — przepis
Gulasz z szynki z warzywami — składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 250 g pieczarek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- marchew
- cukinia
- cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta chili
- 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
- Papryki oczyść i pokrój. Cebulę pokrój i zeszklij razem z papryką na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni.
- Mięso dodaj do cebuli i papryki, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż zacznie mięknąć. Do mięsa dodaj pokrojoną na plastry marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, Po kolejnych kilku minutach dorzuć cukinię pokrojoną w kawałki. Duś do miękkości mięsa i warzyw.
- Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Mieszaj, duś jeszcze chwilę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu do czasu aż zgęstnieje.