Go to content

Placki ziemniaczane na 6 różnych sposobów. Przepisy dla każdego

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika
Fot. iStock

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Mają wielu miłośników — jedni polecają jeść je na słodko, np. ze śmietaną i cukrem, inni wskazują na opcję z sosem lub na słono, jako jedyną możliwość. Trzeba przyznać, że można to danie serwować na różne sposoby i każdego warto spróbować, by wyrobić ostateczny osąd. Sięgnij po przepis na placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika.

Placki ziemniaczane — przepis podstawowy

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane przepis podstawowy — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami — śmietaną, z sosem, lub gulaszem.

Placki ziemniaczane z cukinią — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane — składniki: 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cukinia średniej wielkości
  • jajko
  • cebula
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z piekarnika — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane z piekarnika — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj. Dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, olej. Całość wymieszaj.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Na blaszce uformuj placki i piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gdy staną się złote i chrupkie, gotowe są do podania w dowolny, ulubiony sposób.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — przepis 

Fot. iStock

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — składniki: 

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  2. Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
  3. Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
  4. Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.
  5. Serwuj gorące placki ziemniaczane polane sosem.

Placki ziemniaczane bez jaj — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane bez jaj — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5  szklanki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier
  • śmietana lub jogurt

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody. Przełóż je do miski, dodaj mąkę i sól do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Podawaj gorące z cukrem i śmietaną lub jogurtem.

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — przepis

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — składniki: 

Fot. iStock

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory, jeśli są w całości, pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , www.olgasmile.com