Dania główne Gotowanie Przepisy

Cukinia faszerowana warzywami i mięsem. Cztery przepisy na sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 września 2020
Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem
Fot. iStock
 

Cukinia faszerowana to uniwersalny pomysł na obiad. Cukinię można nadziewać warzywami i mięsem, lub po prostu eksperymentować z farszem, co za każdym razem pozwala cieszyć się innym smakiem. Przepisy nie są trudne w przygotowaniu, a efekt końcowy sprawia, że warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie faszerowanej cukinii.

Cukinia jest bardzo wdzięcznym tematem na obiad lub sytą kolację. Można ją przyrządzać na różne sposoby, a niewielka kaloryczność tego warzywa sprawia, że polecane jest nawet podczas diety odchudzającej. Oczywiście różnicę robią dodatki do farszu, które mogą mieć różną kaloryczność. Warto sięgnąć po przepisy, które sprawią, że cukinia faszerowana zachwyci smakiem i na stałe wejdzie do repertuaru ulubionych potraw.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistego smaku mięsa. Połączenie go z warzywami sprawi, że danie będzie nie tylko syte, ale także bogate w witaminy i substancje odżywcze.

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Fot. iStock

Cukinia faszerowana mięsem mielonym — składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • pół czerwonej papryki
  • biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy (ew. ketchup)
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie (można pominąć)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż, aby powstało miejsce na farsz.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj czosnek, paprykę i podsmaż chwilę razem, dodaj mięso i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut, po czym dodaj sos pomidorowy, dobrze wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  4. Wydrążone cukinie obsyp solą i pieprzem, włóż do środka farsz. Piecz przez około 25 minut w 200ºC, aż cukinia zmięknie. Pod koniec pieczenia obsyp danie żółtym serem z wierzchu, by się zapiekł. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Cukinia faszerowana warzywami — przepis

Proponowana cukinia zapiekana z warzywami i kaszą to sycący i wartościowy posiłek wegetariański.

Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana warzywami — składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 torebka (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • 4 pomidory
  • 1 biała cebula
  • oliwki zielone — kilka sztuk
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy — słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek — do smaku
  • ser żółty
  • ketchup lub sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj  do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu zdejmij z ognia.
  2. W międzyczasie obie cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż pestki i cześć miąższu, by powstało miejsce na farsz (zostaw ok. 1-2 cm miąższu).
  3. Pestki wyrzuć, a wydrążony miąższ odłóż do miseczki.
  4. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, obsyp solą i pieprzem, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 15 minut.
  5. Sparz i pozbaw skórek pomidory, poszatkuj cebulę i pokrój na pół zielone oliwki.
  6. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, podsmaż pomidory, wrzuć miąższ cukinii i oliwki. Posyp ziołami do smaku, solą i pieprzem, dodaję odrobinę ketchupu lub sosu pomidorowego, by wzmocnić smak. Smaż warzywa ok. 10 minut mieszając, aż składniki się połączą, a nadmiar soku się zredukuje.
  7. Do warzyw dorzuć kaszę, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wyciągnij z piekarnika podpieczoną i  cukinię z piekarnika, nałóż do niej farsz, przykryj żółtym serem, posyp na koniec solą i pieprzem.
  8. Całość włóż z powrotem do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami — przepis 

Kurczak i pieczarki to klasyczne połączenie smaków, które sprawdza się także w zapiekance z cukinią.

Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami — składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • dwie garści pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • tymianek — jeśli lubisz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Oprósz solą, pieprzem, tymiankiem (delikatnie), papryką słodką i ostrą. Kurczaka obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, aż się zetnie z wierzchu.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki w plastry. Kolejno cebulę, paprykę i pieczarki zrumień na patelni.
  3. Natkę pietruszki poszatkuj drobno, ser zetrzyj — dodaj oba składniki do kurczaka i porządnie wymieszaj.
  4. Cukinie przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż z części farszu i nasion (wyrzuć je).  Każdą cukinię oprósz wewnątrz solą i pieprzem. Do każdej włóż farsz i delikatnie uklep, by był zwarty.
  5. Cukinie faszerowane ułóż w naczyniu żaroodpornym, i zapiecz 35 minut w 170ºC.

Cukinia faszerowana tuńczykiem — przepis

Nie tylko mięso mielone i kurczak pasują do zapiekanych warzyw. Miłośnicy ryb będą zadowoleni — ta wersja przepisu na cukinię, dla odmiany serwowana jest z tuńczykiem.

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana tuńczykiem — składniki:

  • 2 młode cukinie
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej (sosu pomidorowego)
  • 2 średnie pomidory
  • ser mozzarella (1 opakowanie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, przekrój na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ i odłóż go do miseczki. Jeśli cukinia ma duże, twardawe pestki, wyrzuć je.
  2. Wydrążony miąższ pokrój na mniejsze kawałki, cebulę drobno poszatkuj i na rozgrzanym tłuszczu z puszki tuńczyka podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj miąższ cukinii i smaż razem, aż cukinia zmięknie.
  3. Wrzuć tuńczyka, przetarte pomidory, sól, pieprz — duś ok. 5 minut.
  4. Gotowy farsz wyłóż na cukinię, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pomidory i mozzarellę.
  5. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok. 35 min. w temperaturze 180ºC.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

Kompot z wiśni – jak go ugotować, by smakował wyśmienicie? Wypróbuj cztery różne przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 września 2020
Kompot z wiśni do obiadu i do słoików na zimę
Fot. iStock
 

Kompot z wiśni to cudowne wspomnienie z dzieciństwa, za którym niejeden zdążył się stęsknić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by znów sięgnąć po stare receptury na orzeźwiające napoje domowe, i samodzielnie go przygotować. Jaki przepis na kompot z wiśni jest najlepszy, oraz jak zrobić go na zimę do słoików?

Kompot z wiśni — dlaczego warto pić?

Wiśnie to owoce, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Zajadamy się nimi na surowo, znakomicie smakują w różnych wypiekach, można z nich robić kompoty, które kojarzą się z dzieciństwem. I właśnie na te domowe kompoty warto się skusić, ze względu na smak, który w sezonie jest nie do podrobienia przez zwykłe napoje, oraz zdrowe orzeźwienie. Wiśnie zawierają witaminę C, K, B1, B2, kwas foliowy, potas, miedź, żelazo, a także błonnik. Mimo że część witamin „ucieka” podczas gotowania, nadal wiele z nich zostaje w odwarze. To sprawia, że warto sięgać po niego zamiast kolorowych napojów, pełnych cukru i innych dodatków, których nie spotkamy w domowym kompocie.

Kompot z wiśni do obiadu i do słoików na zimę

Fot. iStock

Warto jeszcze dodać, że wiśnie w medycynie ludowej stosowane były jako środek moczopędny i sposób na problemy z pęcherzem moczowym i kamicą nerkową. Te owoce powinny szczególnie polubić osoby, które mają kłopot z bezsennością — wiśnie zawierają melatoninę, która reguluje rytm dobowy i wpływa na lepszą jakość snu. Wiśnie nie są owocami kalorycznymi, ponieważ w 100 g dostarczają 50 kcal.

Kompot z wiśni jak u babci — przepis

Stworzenie tego napoju jest dziecinnie proste. W wersji najprostszej wystarczą same wiśnie, woda i cukier. Tu mamy cytrynę, cynamon i miód, które można pominąć, jeśli ktoś woli jeszcze prostszy skład.

Kompot z rabarbaru, truskawek, wiśni

Fot. iStock

Kompot z wiśni — składniki: 

  • 2 litry wody
  • 0,5 kg wiśni
  • cytryna
  • miód do smaku (ok. 3 łyżek)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. Wiśnie umyj, usuń ogonki.
  2. W garnku zagotuj wodę, wrzuć wiśnie i gotuj ok. 15 minut, aż owoce zmiękną i oddadzą smak i kolor kompotowi. Jeśli lubisz posłódź miodem, dodaj odrobinę cynamonu.
  3. Odstaw do ostygnięcia, dodaj sok cytryny.

Kompot z wiśni i rabarbaru

To połączenie dwóch wyrazistych smaków bardzo do siebie pasuje. W dodatku rabarbar podobnie jak wiśnie  dostarcza wiele wartościowych dla organizmu składników. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, sód oraz żelazo. Zawiera także dużo błonnika, więc znakomicie przyspiesza pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Rabarbar zawiera jedyne 21 kcal w 100 g, więc sprawdzi się takie u osób, które są na diecie.

Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Kompot z rabarbaru — składniki:

  • 3 litry wody
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 25 dag wiśni
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyścić, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj rabarbar, wiśnie i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 7 min.

Kompot z wiśni i jabłek — przepis

Słodkie jabłka i kwaskowate wiśnie dobrze komponują się razem. Można z nich przyrządzić także kompot, który świetne smakuje w wersji mocno schłodzonej. Warto przy tym wspomnieć, że poza wyrazistym smakiem, nie brakuje tu także witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że jabłka dostarczają wiele witamin: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). Nie brakuje w nich makro- i mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan, sód, miedź i fluor. Znajdziemy w nich też dużo błonnika i pektyn, dzięki którym pokarm jest szybciej trawiony. Jabłka zawierają niewiele kalorii – ich wartość energetyczna na 100 g wynosi 50 kcal.

Kompot z wiśni do obiadu i do słoików na zimę

Fot. iStock/Kompot z wiśni

Kompot z wiśni i jabłek — składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykły cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Wiśnie umyj i wrzuć do garnka. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj 2 łyżki cukru waniliowego i zagotuj. Zestaw z ognia, a gdy kompot z wiśni i jabłek ostygnie, wstaw do lodówki, na kilka godzin. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.

Kompot z wiśni na zimę do słoików

Przygotowanie przetworów na zimę to doskonały sposób na to, by zatrzymać smaki lata na zimowe miesiące. Domowe kompoty także można wekować i cieszyć się wspomnieniem lata, popijając ciepły domowy napój.

Kompot z wiśni do obiadu i do słoików na zimę

Fot. iStock/kompot z wiśni

Kompot z wiśni na zimę — składniki:

  • wiśnie — ilość dowolna
  • cukier – 0,5 szklanki na litrowy słoik
  • przegotowana woda
  • litrowe słoiki

Przygotowanie:

  1. Wiśnie umyj i zasyp nimi połowę litrowego słoika.
  2. Na wiśnie w każdym słoiku wsyp 0,5 szklanki cukru, i znów dołóż wiśnie tak, aby dosięgały 3/4 wysokości słoika.
  3. W międzyczasie przegotuj i lekko wystudź wodę.
  4. Wiśnie w słoikach zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostawiając na górze ok. 2 cm wolnego miejsca. Słoiki lekko zakręć (bez dokręcania) i pasteryzuj w piekarniku przez 1 h 15 minut, w 150º. Gdy czas upłynie, wyjmij ostrożnie słoiki, mocno dokręć zakrętkę i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Wynieś do piwnicy.

Kompot z wiśni na zimę w słoikach można urozmaicić w smaku przyprawami, które doskonale rozgrzeją i przywołają przyjemne wspomnienia. Możliwości jest wiele, można sięgnąć np. po cynamon, goździki, imbir, wanilię, lub kardamon.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Wyprawa do zamku – idealny pomysł na wakacyjny wyjazd z rodziną

Redakcja
Redakcja
31 sierpnia 2020
Zamek Moszna
Fot. iStock - Zamek Moszna

Tego lata wielu z nas poszukuje nowych przygód i odkrywa wspaniałe zabytki, które skrywa Polska. Opowieści o rycerskich przygodach, zabytkowa zbroja na wyciągnięcie ręki i dodatkowe atrakcje dla najmłodszych – wszystko to znajdziemy, odwiedzając latem polskie zamki. To świetny pomysł na wakacyjny wypad z dzieckiem. Avis Polska, marka wynajmu samochodów podpowiada, które z polskich warowni warto odwiedzić.

Największy zamek gotycki na świecie

Mowa oczywiście o zamku w Malborku – imponującej warowni wzniesionej przez Zakon Krzyżacki w XIII wieku. Średniowieczna architektura, wystawa artystycznego zbioru wyrobów z bursztynu, efektowny zestaw dawnej broni i uzbrojenia – wszystko to znajdziemy na zamku w Malborku. Dla rodzin odwiedzających to miejsce, muzeum proponuje specjalną trasę zwiedzania z audiobookiem dla dzieci. Przechadzając się po kompleksie zamkowym, słuchamy przygód bohaterów opowieści, która bez reszty wciągnie najmłodszych zwiedzających. Muzeum zostało ponownie w pełni otwarte w drugiej połowie czerwca i dla bezpieczeństwa gości zapewnia regularną dezynfekcję sprzętu do wysłuchania audioprzewodnika.

Zamek Malbork, fot. Jan Nijman, Pixabay

Zamek Malbork, fot. Jan Nijman, Pixabay

Wyjazd autem do Malborka, położonego w północnej części Polski, to świetny pomysł na przystanek w drodze nad Bałtyk. Jadąc z Warszawy, wystarczy wydłużyć swoją drogę o około 30 kilometrów, aby zapewnić sobie i pociechom dodatkową frajdę ze zwiedzania wspaniałego zamku.

„Wieczór z duchami” w zamku Ogrodzieniec

XIV-wieczne ruiny zamku tworzą niezwykły klimat. To znakomity cel krótkiego wyjazdu zarówno z Katowic, które od Ogrodzieńca dzieli około 60 kilometrów, jak i z Krakowa – jadąc ze stolicy Małopolski, musimy przemierzyć niecałe 90 kilometrów.

 

Zamek Ogrodzieniec, fot. maciejkow, Pixabay

Zamek Ogrodzieniec, fot. maciejkow, Pixabay

 

Zamek gości wiele imprez plenerowych, turniejów rycerskich. Od lipca, w każdy piątek organizowany jest „wieczór z duchami”. To specjalna forma zwiedzania w towarzystwie przewodnika, opowiadającego historie i legendy na temat zamku. Dodatkową atrakcją jest udział aktorów, którzy wcielają się w postaci związane z tym niezwykłym miejscem. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 21:30, więc jest skierowane do starszych dzieci i dorosłych.

„Wakacje z duchami” w zamku Książ               

Podobnie jak w zamku Ogrodzieniec, również zamek w Książu proponuje najmłodszym podróż do krainy duchów i zamkowych upiorów. W każdy lipcowy i sierpniowy poniedziałek organizowany jest specjalny program zwiedzania dla najmłodszych, zwany „wakacje z duchami”, który startuje o 19:30.

Zamek Książ

Zamek Książ – Fot. istock

Zamek znajduje się w Wałbrzychu, w województwie dolnośląskim, nieco ponad godzinę drogi samochodem od Wrocławia. Budowla pochodzi z końca XIII wieku, została wzniesiona przez piastowskiego księcia Bolko I Surowego. To jeden z trzech największych zamków w Polsce, choć dla zwiedzających jest otwarta tylko jego część. Niektóre z jego zakamarków są udostępniane odwiedzającym jedynie w ramach „wakacji z duchami”.

Zamek Moszna

Imponujący, barokowy zamek, którego budowę rozpoczęto w XVIII wieku. Swój niezwykły charakter zawdzięcza 99 wieżom, które wznoszą się nad głównym budynkiem. Sam zamek ma baśniowy wygląd. Niekiedy jest porównywany jest do Hogwartu – szkoły magii doskonale znanej miłośnikom Harrego Pottera. Oprócz zwiedzania wspaniałych komnat, dzieci mogą również wypróbować stylizowany plac zabaw oraz salę zabaw – Hrabiolandię. Moszna znajduje się w południowej Polsce, nieco ponad 30 kilometrów od Opola.

Zamek Moszna, fot. andreas N, Pixabay

Zamek Moszna, fot. andreas N, Pixabay

Jednodniowe wycieczki z postojami są popularne tego lata. Dobrą wiadomością dla podróżujących jest fakt, że znaczna część miast i regionów w Polsce jeszcze przed sezonem planowało wprowadzić dodatkowe środki ochrony, aby zapewnić bezpieczeństwo turystów w czasie pandemii. Jak wynika z ankiety Avis Polska, prawie jedna czwarta (22%) badanych zapewnia dodatkowe środki do dezynfekcji w pobliżu parkingów oraz udostępnia podróżującym informacje dotyczące środków bezpieczeństwa związanych z epidemią na stronie internetowej (94%) lub w punkcie informacji turystycznej (72%) – mówi Martin Gruber, dyrektor zarządzający Avis Budget Group w Europie Centralnej.

W tym roku znaczna część Polaków wyruszy na wakacje w kraju samochodem. Zwiedzanie zamku może być ciekawym urozmaiceniem letniego wypoczynku. To znakomita atrakcja dla podróżujących rodzin. Osoby, które nie posiadają własnych czterech kółek, mogą skorzystać z wynajmu auta. Klienci Avis mogą skorzystać z maksymalnej elastyczności rezerwacji, ponieważ nie pobieramy opłat za anulowanie rezerwacji, która rozpoczyna się przed 15 grudnia – dodaje Martin Gruber.


Zobacz także

ćwikła - z chrzanem, przepis babci

Ćwikła z chrzanem na dwa sposoby – sprawdzone przepisy. Dlaczego warto sięgać po ćwikłę nie tylko przy świątecznym stole?

sos czosnkowy - fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa

Sos czosnkowy. Jak przygotować go w wersji fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa?

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Papryka marynowana – jak przygotować ją do słoików na zimę, by była smaczna, jędrna i chrupiąca?