Go to content

Ciastka owsiane. Wypróbuj 5 przepisów na zdrowe domowe słodkości

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem
Fot. iStock

Ciastka owsiane to dobry sposób na samodzielne przygotowanie zdrowych słodyczy. Pomysłów na nie jest wiele, ponieważ można do nich dodawać przeróżne dodatki, takie jak nasiona, świeże i suszone owoce. Jak upiec najlepsze ciasteczka owsiane? To naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu.

Ciastka owsiane — zalety  

Ciastka owsiane to prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, za którym przepadają mali i duzi. W dodatku jest to zdrowa alternatywa dla zwykłych słodyczy, które są znacznie bardziej kaloryczne, zazwyczaj nie zawierają zbyt wielu (a często nawet żadnych), witamin i minerałów. W przypadku ciasteczek owsianych jest lepiej, ponieważ piekąc je w domu, mamy świadomość, co do nich wkładamy. Płatki owsiane, z których tworzy się ciasteczka, są skarbnicą różnych substancji wpływających na zdrowie. To dobry sposób na zdrową przekąskę, szczególnie jeśli przygotowuje się je samodzielnie.

Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść? Przepis na owsiankę

Fot. iStock

Płatki owsiane to krojone, łamane lub jeszcze bardziej rozdrabniane ziarna owsa. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B (B1 i B5), witaminę K, oraz minerały takie jak: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Są tu flawonoidy oraz frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie (beta-glukan), który jest zbawienny dla naszego układu trawiennego. Płatki dostarczają cenne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), flawonoidy, oraz beta-glukan (błonnik rozpuszczalny w wodzie). Wspomnieć jeszcze trzeba o kaloriach — płatki owsiane w 100 g dostarczają 366 kcal. To sporo, jednak raczej nie zjada się aż takich ilości płatków na jeden posiłek, więc to nie powinno zniechęcać do sięgania po nie.

Ciastka owsiane fit (bez cukru)— przepis

Ciastka owsiane w wersji fit są mniej kaloryczne, w porównaniu ze zwykłymi ciastkami. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które są na diecie, oraz tym, którzy po prostu dbają o szczupłą sylwetkę. Obecny w płatkach owsianych beta-glukan zmniejsza poziom cholecystokininy, hormonu głodu. Hamuje również proces przyswajania cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe, poprawia pracę jelit i na długo zapewnia uczucie sytości po posiłku, ograniczając chęć na podjadanie.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane fit (bez cukru) — składniki:

  • 50 g. płatków owsianych
  • 150 g. banana
  • garść daktyli
  • 40 g. mieszanki studenckiej
  • 40 g. nasion słonecznika
  • 15 gramów jęczmienia ekspandowanego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 40 g. czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie. Gdy zmiękną, za pomocą widelca lub blendera rozdrobnij z bananem. Dodaj ziarna i pozostałe składniki, wymieszaj dobrze. Uformuj ciastka (ok. 11 sztuk) i piecz je przez 25 – 30 min w 180ºC.

Ciastka owsiane z bananem — przepis

Ten przepis to prosty sposób na pyszne ciasteczka owsiane. Dodatek bananów sprawia, ze przekąska wzbogaca się o wartościowe dla zdrowia substancje. Warto wspomnieć, że banany zawierają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Nie brakuje im potasu, magnezu, fosforu i wapnia, także błonnika i beta-karotenu. Niestety ciasta owsiane z bananem nie są polecane każdemu. Banany przez kaloryczność (ok. 100 kcal w 100g) i dużą zawartość cukru, nie powinni się nimi zajadać cukrzycy i osoby na diecie.

Fot. iStock

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka owsiane z bakaliami — przepis

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z bakaliami — składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 50 gr roztopionego masła
  • bakalie i orzechy dowolne (lub 3/4 paczki mieszanki studenckiej)
  • łyżka mleka — gdyby masa była zbyt sucha

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozpuść masło i zostaw do wystudzenia.
  2. Większe bakalie i orzechy posiekaj, przesyp do miski, dodaj cukier, mąkę i płatki owsiane.
  3. Wlej do miski wystudzone masło, wymieszaj dobrze i uformuj ciasteczka. Piecz je ok. 15 min (w zależności od wielkości) w 160ºC.

Ciastka owsiane z miodem — przepis

Miód to zdrowszy zamiennik cukru. Warto po niego sięgać ze względu na właściwości wspierające odporność. W miodzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Ponieważ miód zawiera naturalne cukry — fruktozę i glukozę, które szybko dostają się do krwiobiegu, skutecznie podnosi poziom energii.

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z miodem — składniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Miód, jajko i cynamon miksuj przez kilka minut w wysokiej misce. Dodaj po tym płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie zamieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

Ciastka owsiane z czekoladą — przepis

Słodka wersja ciastek z czekoladą przypadnie do gustu łasuchom, którzy jednak zwracają uwagę na to, co jedzą.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z czekoladą — składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , beszamel.se.pl