Ciastka i ciasteczka, z czekoladą lub bez, kruche czy francuskie — każde z nich ma grono zadeklarowanych miłośników. By ułatwić zadanie wielbicielom domowych wypieków, zebraliśmy w jednym miejscu najlepsze przepisy na ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą, z masłem orzechowym, oraz z maszynki. Wybór najlepszego należy do was!
Ciastka owsiane z bananem — przepis
To zdecydowanie zdrowy pomysł na przekąskę, ze względu na płatki owsiane, które są postawą przepisu. Dodatek nasion lub bakalii sprawia, że ciastka owsiane zyskują na wartości.
Ciastka owsiane z bananem — składniki:
- 2 dojrzałe banany
- szklanka płatków owsianych
- łyżka cukru trzcinowego lub miodu
- łyżka dowolnych nasion
Przygotowanie:
Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.
Ciastka maślane z cukrem — przepis:
To delikatne, kruche ciastka, które rozpływają się w ustach. Dla wielu osób zapewne pozostaną ulubionym smakiem z dzieciństwa.
Ciastka maślane z cukrem — składniki:
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 2 surowe żółtka
- białko
- 130 g miękkiego masła
- 180 g mąki
- 60 g cukru
- cukier (jako posypka)
Przygotowanie:
- Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
- W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
- Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj. Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.
Kruche ciastka z czekoladą — przepis
Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach i z wyczuwalnym dodatkiem czekolady — trudno im się oprzeć.
Kruche ciastka z czekoladą — składniki:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 125 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
Przygotowanie:
- Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
- Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
- Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.
Ciastka francuskie z budyniem — przepis
Pyszne i lekkie jak chmurka ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym są proste w przygotowaniu, jeśli sięgnie się po gotowe ciasto francuskie.
Ciastka francuskie z budyniem — składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
- żółtko
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
- Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
- Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciasteczka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis
Czekolada (szczególnie gorzka) jest nie tylko smaczna, zawiera witaminy i minerały, a także jest niezłym źródłem energii. Orzechy nie są wcale gorsze — dostarczają (w zależności od rodzaju) błonnik, witaminy: E, A, B, B1, PP, a także magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk i kwas foliowy. Połączenie czekolady i orzechów w ciasteczkach to nie tylko przyjemność smaku, ale także pozytywny energetyczny „kopniak” dla ciała i umysłu.
Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g (ok. 3 garści) orzechów laskowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
- Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
- Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i spłaszcz je nieco.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.
Ciastka z masłem orzechowym — przepis
Masło orzechowe sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale jest doskonałym składnikiem domowych wypieków.
Ciastka z masłem orzechowym — składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 65 g miękkiego masła
- 250 g masła orzechowego
- ok. 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- aromat waniliowy (do smaku)
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, odrobinę aromatu waniliowego, wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej, wymieszaj wszystko razem.
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż uformowane ciastka.
- Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz je ok. 10-15 minut, do czasu aż się zarumienią. Studź na kratce — gorące będą dość miękkie, ale z czasem nieco stwardnieją.
Ciastka z maszynki z masłem — przepis
Przed laty ciastka z maszynki to był prawdziwy hit, wypiekano je bardzo chętnie w wielu polskich domach. Dziś znów cieszą się powodzeniem, warto wiec wypróbować przepis na te ciasteczka.
Ciastka z maszynki z masłem — składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
- Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.