Uszka to potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Wymagają nieco czasu i zaangażowania, ale ich niepowtarzalny smak wart jest zachodu. Jak przygotować wigilijne uszka w wersji z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami?
Uszka to tradycyjne świąteczne danie, które serwuje się najczęściej w towarzystwie czerwonego barszczu. Te niewielkie pierożki, przypominające kształtem ucho, można faszerować na wiele sposobów. Gotowe można zjeść samodzielnie, lub też jako wkładkę do czerwonego barszczu, podawanego w postaci czystej zupy. Wigilijny barszcz z uszkami jest dla wielu osób daniem, bez którego nie można zaliczyć świąt do udanych. Warto mieć pod ręką przepis na uszka z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami.
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — przepis
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- jajko
- łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1/2 szklanki grzybów suszonych
- średniej wielkości cebula
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Kapusta z grzybami:
- Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
- Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
- Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
- Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
- Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto:
- Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
- Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Można je od razu zamrozić, lub wykorzystać do barszczu.
Uszka z grzybami — przepis
Uszka z grzybami — składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 3 garści suszonych borowików
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Farsz:
- Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj miękkości, na małym ogniu.
- Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkachi. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.
Ciasto:
- Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
- Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko, zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
- Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.
Uszka z mięsem — przepis
Uszka z mięsem — składniki:
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki gorącej wody
- jajko
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 700 g mięsa z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Farsz:
- Mięso kurczaka ugotuj w bulionie do miękkości (lub wykorzystaj kurczaka z rosołu), pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż, by zmiękły. Cebulę obierz i podsmaż. Gotowe mięso, cebulę i pieczarki zmiel, dodaj bułkę tartą i smaż na oleju mieszając, by się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem mielonym.
Ciasto:
- Gorącą wodę połącz z mlekiem.
- Mąkę przesiej z solą, powoli dolewaj mieszankę mleka i wody, siekając nożem ciasto. Posiekane ciasto polej olejem oraz wbij jajko. Siekaj nadal, do połączenia składników, i zagnieć gładkie ciasto. Odłóż je na ok. 20- 30 minut, by odpoczęło — miskę lub sama ciasto na blacie przykryj ściereczką, lub szklanym naczyniem, by nie wyschło.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, lub naczyniem, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
- Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.
Uszka z pieczarkami do barszczu — przepis
Uszka z pieczarkami do barszczu — składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- gorąca woda
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- cebula
- marchewka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Farsz:
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Marchew zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do cebuli i pieczarek — smaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto:
- Do mąki wbij jajka, dodaj szczyptę soli i tyle bardzo ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na kwadrans.
- Po upływie czasu rozwałkuj ciasto i wytnij kieliszkiem małe kółeczka.
- Nakładaj niewielką ilość farszu i sklej brzegi ciasta jak na pierogi. Przeciwległe końce sklej ze sobą.
- Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.