Gorąca czekolada do picia to napój, który kojarzy się z ciepłym kocem i czasem na relaks. To świetny sposób na rozgrzanie jesienią i zimą, oraz poprawę humoru. Gorąca czekolada ma wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, więc warto sobie co jakiś czas fundować taką przyjemność. Jak zrobić domową gorącą czekoladę? Przepis jest naprawdę prosty.
Gorąca czekolada do picia
Gorąca czekolada do picia szybko rozgrzewa, gdy za oknem panuje zimowa aura, a dodatkowo cudownym zapachem relaksuje i pozwala zatopić się w przyjemności. Najczęstszym naszym wyborem jest gorąca czekolada w proszku, której największą zaletą jest szybkość przygotowania. Po prostu zalewa się proszek gorącym mlekiem lub wodą, miesza się i już można pić. Decydując się na taki wybór, trzeba zwracać uwagę na etykiety. Gorąca czekolada w proszku bywa pełna cukru, którego i tak na co dzień spożywamy w nadmiarze. Im mniej cukru i sztucznych dodatków w składzie, tym dla zdrowia lepiej. O wiele zdrowszy oraz smaczniejszy jest samodzielnie przygotowany czekoladowy napój. I nie jest to trudne ani specjalnie czasochłonne zadanie.
Najlepsza do tego jest gorzka czekolada, która sama w sobie nie jest tucząca – jedna kostka dostarcza około 30 kcal. Ale by powstała gorąca czekolada potrzebne jeszcze mleko, słodzik (miód, melasa, syrop klonowy), co sprawia, że napój jest bardziej treściwy i kaloryczny. Smak gorącej czekolady można podkreślić, dodając do niej rozgrzewające i aromatyczne dodatki takie jak: chili, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, wanilię, imbir, czy też przyprawę do piernika. Możliwości jest wiele i każdy znajdzie propozycję idealną dla siebie.
Właściwości czekolady
Zanim przejdziemy do przepisu na gorącą czekoladę, warto przypomnieć, co dobrego kryje się w czekoladzie, ale tej gorzkiej, która uważana jest za najbardziej wartościową spośród czekolad.
Gorzka czekolada to taka, w której znajduje się co najmniej 70% miazgi kakaowej. Wysoka zawartość kakao sprawia, że w jej składzie znajduje się więcej cennych składników odżywczych niż w innych czekoladach. Gorzka czekolada odżywia i wzmacnia, ponieważ zawiera białko, witaminy A, E i z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwasy omega-6, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan. Nie brakuje w jej składzie błonnika potrzebnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, antynowotworowych flawonoidów, teobrominy (działa podobnie do kofeiny), fenylotylaminy. Co ciekawe, fenylotylamina występuje również w ludzkim mózgu, gdzie wpływa na produkcję serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój.
Gorąca czekolada koi nerwy, poprawia humor i dodaje energii, ze względu na obecność żelaza, potasu i magnezu. Kubek gorącej gorzkiej czekolady pobudzi umysł do pracy, ponieważ teobromina i kofeina pobudzą i poprawią koncentrację.
Sięgnięcie po gorzką czekoladę zapewni sporą dawkę dobrych dla zdrowia substancji. Równie zdrowa, a może nawet i zdrowsza, jest surowa czekolada, ale nie zawsze można na nią trafić w stacjonarnych sklepach i kosztuje nieco więcej, niż tabliczka zwykłej gorzkiej czekolady. Jeśli pod ręką nie ma gorzkiej czekolady, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po czekoladę mleczną, a nawet białą. Trzeba wtedy kontrolować ilość dokładanego cukru, ze względu na to, że inne czekolady są słodsze (ale i mniej zdrowsze) niż czekolada gorzka.
Gorąca czekolada — prosty przepis
Gorącą czekoladę można przygotować w kilka chwil i warto choć raz skusić się na przygotowanie domowej czekolady do picia według prostego przepisu. Jeśli masz ochotę, podkreśl jej smak ulubionymi dodatkami. Do gorącej czekolady pasuje również ubita śmietana.
Gorąca czekolada do picia – prosty przepis
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mleka
- przyprawy
- miód do smaku (lub inny słodzik)
Przygotowanie:
Mocno podgrzej mleko i dodaj do niego połamaną czekoladę. Podgrzej na niewielkim ogniu, aż do zagotowania i zdejmij z ognia. Dosłodź i dodaj ulubione przyprawy (jeśli lubisz). Jeśli lubisz naprawdę intensywny smak czekolady, zwiększ jej ilość w przepisie według upodobania.
Gorąca czekolada z piankami — przepis
- szklanka mleka
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- kilka pianek
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku, wrzuć do niego połamaną gorzką czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, dodaj przyprawę do piernika. Gorącą czekoladę przelej kubka, a na wierzchu ułóż pianki.
FB/ohmepl