Gotowanie Przepisy

Chwasty od kuchni. Daj się zaskoczyć i wypróbuj przepisy na niezwykłe kulinaria

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 maja 2021
Chwasty od kuchni
Fot. iStock
Następny

Chwasty od kuchni, czyli zaskakujące przepisy na niezwykłe dania z chwastami, to propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego, naturalnego jedzenia. Warto dać się zaskoczyć, ponieważ rośliny, które często omijamy wzrokiem na spacerach w plenerze, okazują się być ciekawym i wartościowym składnikiem wielu potraw.  Dlaczego warto poznać przepisy na chwasty od kuchni?

One aż się proszą, by schylić się po nie! Wbrew pozorom, te rośliny mają wiele do zaoferowania. Zaskakują smakiem, wartościami odżywczymi i zastosowaniem.

Chwasty od kuchni — rośliny z potencjałem 

Chwasty, czyli rośliny rosnące dziko, niepożądane np. w uprawach, wbrew pozorom mają nam wiele do zaoferowania. Wiele z nich, to rośliny jadalne, które poza ciekawym wyglądem i smakiem, zawierają szereg wartościowych dla zdrowia składników. Po jakie chwasty, czy też zioła,  można sięgnąć, by wykorzystać je w kuchni?

Jest  ich naprawdę sporo. Kulinarnych inspiracji dostarczają m.in.: bez czarny, bluszczyk kurdybanek, chaber bławatek, chmiel zwyczajny, cykoria podróżnik, czosnek niedźwiedzi, jastrun właściwy, koniczyna łąkowa, krwawnik pospolity, lebiodka pospolita, macierzanka piaskowa, i wiele innych roślin, które, pod niepozornym wyglądem, kryją wielki potencjał. Warto przyjrzeć się choć kilku chwastom od kuchni, które aż się proszą o wykorzystanie.

Babka lancetowata

Babka lancetowata jest rośliną powszechnie spotykaną. Widujemy ją na trawnikach, mijamy poboczach lub łąkach. Tymczasem ten niepozorny chwast ma łagodne w smaku liście, które najlepiej zbierać od kwietnia do czerwca, gdy są najdelikatniejsze. Nasiona również można wykorzystać, zbierając je po przekwitnięciu rośliny, kiedy nabiorą brązowej barwy. Babka lancetowata zawiera między innymi witaminy C, K, prowitaminę A, oraz minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, a także dobre kwasy tłuszczowe. Nie brakuje w niej substancji śluzowych, pektyn, garbników i flawonoidów. Liście babki lancetowatej, które działają także przeciwzapalnie i bakteriobójczo, sprawdzają się jako składniki sałatek, kiszonek. Można z nich przygotować miniaturowe gołąbki, a także zielone zdrowe koktajle.

Stokrotka

Ten piękny mały kwiatuszek nadaje się nie tylko do podziwiania w bukietach, ale także jako składnik różnych potraw. Możemy znaleźć ją wszędzie — występuje na trawnikach, pastwiskach, polanach, w parkach, na skraju lasu. Młode liście stokrotki można dodać do sałatek, lub przygotować z nich pesto, dodać do kanapek. Za to kwiaty sprawdzą się jako podstawa octu, a także słodkiego syropu, którym można polać pyszne racuchy. Ponadto kwiatki posłużą za jadalną ozdobę deserów, ciast, tortów, sałatek, a także dań obiadowych.

Nawłoć pospolita

Nawłoć pospolita kojarzy się z końcówką wakacji. Jej żółte charakterystyczne kwiatki wesprą pracę układu pokarmowego, zwiększą produkcję żółci. Roślina ta kwitnie od lipca do września, ale najlepiej zbierać ją pod koniec lata. Nawłoć, wbrew powszechnej opinii, nie jest rośliną trującą dla ludzi. Kwiaty nawłoci świetnie nadają się na przygotowanie nawłociowego miodu. Można je również zebrać, zasuszyć i przygotować herbatkę na dobre trawienie. Suszone kwiatki, pozbawione uprzednio zielonej części, sprawdzą się jako dekoracja do sosów, czy przekąsek.

Mniszek lekarski

Mniszek zwany zakwita wczesną wiosną i wielu osobom kojarzy się z wybudzeniem Natury z zimowego snu. Dziewczynki chętnie zaplątają z nich wianki, ale szkoda to zioło przeznaczać wyłącznie na krótkotrwałą ozdobę. Mniszek jest jadalny od samego korzenia po słoneczne kwiaty. Znajdziemy w nim żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminy D, C, B. Mniszek wspiera trawienie, szczególnie pracę wątroby.

A ponieważ jest on pospolitym chwastem, można znaleźć go praktycznie wszędzie. Liście mniszka można zbierać przez cały sezon, pąki kwiatowe w kwietniu, kwiaty warto zbierać na początku lata, a korzenie wykopywać jesienią lub wczesną wiosną. Im młodsze listki, tym delikatniejszy ich smak. Mniszek pospolity jest bardzo wdzięcznym chwastem, który w kuchni ma szerokie zastosowanie. Pąki mniszka można marynować i wykorzystać jako dodatek do sałatek, czy sosów. Każdy słyszał o syropie lub miodzie z kwiatów mniszka, lub occie. Można przygotować z nich także szampan o niesamowitym smaku.

A co, zanim chwasty trafią do kuchni?

Pamiętaj jeszcze o jednym. Zanim wybierzesz się na zbiór roślin, które cię zaciekawią, koniecznie poszukaj informacji na ich temat i upewnij się, że zbierasz właściwe. Na początek wybierz tylko kilka roślin, by poznać się z ich smakiem i ewentualnie zauważyć możliwe objawy alergii.  Zachowaj zdrowy rozsądek i nie zbieraj roślin, do których nie ma pewności, że są jadalne. Zioła zbieraj z terenów czystych, oddalonych od pól, ścieków, zabudowań, czy dróg, tak by nie chłonęły szkodliwych substancji, które trafiają później do twojego pożywienia. Wybierając się po zioła, pamiętaj również o wygodnym ubraniu, nożyczkach oraz wiklinowym koszyku, lub siatce z naturalnych materiałów. A gdy już zbierzesz to, co cię interesuje, koniecznie wypróbuj przepisy, które pochodzą z książki Chwasty od kuchni.

chwasty od kuchni

Fot. Chwasty od kuchni/ Materiały prasowe

 

Gotowanie Przepisy

Wiosenne spodnie w stylu casual. Przedstawiamy 3 najgorętsze trendy!

Redakcja
Redakcja
19 maja 2021
Portrait shooting of a stylish girl. Beige shades. Trends of spring and summer 2019. Pants of cork.Trench cloak, a wide jacket.
 

Szykujesz swoją garderobę na wiosnę i szukasz najmodniejszych, wygodnych spodni? Nie wiesz, jaki fason dopasować do swojej figury? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co jest trendy w tym sezonie! Dobierz najlepszy model do swojego stylu i sylwetki. Postaw na damskie bawełniane spodnie z obniżonym krokiem, alladynki i kuloty!

Modne, wygodne i korzystne dla sylwetki. Jak wybrać spodnie idealne?

Każdy element stroju musi być dopasowany do osoby, która go nosi. Powinien także uwydatniać zalety sylwetki, a jednocześnie ukrywać jej niedoskonałości.

Panie o figurze:

  • jabłka ‒ szerokie ramiona i biodra, szczupłe nogi i nieco wystający brzuszek ‒ powinny postawić na spodnie z wysokim stanem: rurki, skinny, cygaretki czy chinosy. Warto zakładać do nich luźne bluzki i koszule,
  • gruszki ‒ wąskie ramiona i talia, szersze biodra i większe pośladki ‒ chętnie wybierają modele z prostymi nogawkami, boyfriendy, a także alladynki,
  • klepsydry ‒ spory biust, proporcjonalne ramiona i biodra oraz wąska talia ‒ doskonale prezentują się zarówno w rurkach, jak i dzwonach czy kulotach,
  • kielicha ‒ wąskie biodra, szczupłe nogi i niewielkie wcięcie w talii oraz szerokie ramiona i spory biust ‒ powinny zakładać dopasowane jeansy, gładkie lub z przetarciami czy dziurami, cygaretki i modele z nogawkami typu marchewki.

Bez względu na to, jaką masz figurę, kupując spodnie, zwróć uwagę na:

  • materiał, z którego zostały wykonane. W nadchodzącym sezonie zdecyduj się na damskie spodnie bawełniane, przyjemne w dotyku i bardzo wygodne,
  • odcień ‒ w Twojej garderobie nie powinno zabraknąć podstawowych, niewychodzących z mody kolorów: czarnego, granatowego czy niebieskiego, jak i delikatnych pasteli, idealnych na wiosnę,
  • dobranie odpowiedniego rozmiaru, który zapewni Ci komfort noszenia,
  • stosunek jakości do ceny.

Alladynki z krainy tysiąca i jednej nocy

Absolutnym must-have w Twojej szafie są alladynki, nazywane także pumpami. Charakteryzują je szerokie nogawki zakończone ściągaczem. Łączą w sobie wygodę, z racji luźnego kroju, i oryginalny design. Co bardzo istotne, sprawdzą się w każdej codziennej sytuacji! Wiosną zakładaj je na spacer, spotkanie z przyjaciółką, zakupy czy wypad do kina. Powinny także znaleźć się w walizce każdej kobiety udającej się na weekend poza miasto lub wakacje w górach czy nad morzem.

Postaw na model uszyty z delikatnej, przewiewnej tkaniny. Łącz go ze wzorzystym topem, obcisłym lub luźnym t-shirtem. W chłodniejsze dni załóż do niego katanę, ramoneskę lub kardigan. Wybieraj spośród kilku kolorów: standardowej czerni, modnej czerwieni, pastelowego różu czy błękitu.

Szykowne szerokie kuloty

Jeśli szukasz wygodnych spodni przypominających krojem spódnicę, postaw na kuloty. Ich luźne, szerokie nogawki do połowy łydki doskonale sprawdzą się wiosną i latem. Ten model warto łączyć z:

  • obcisłymi topami lub koszulami z dekoltem w literę V,
  • hiszpankami ‒ bluzkami odsłaniającymi ramiona,
  • szpilkami czy butami na słupku,
  • trampkami i sneakersami.

Jak widzisz, możesz stworzyć wiele różnych stylizacji z kulotami w roli głównej. Są doskonałą alternatywą dla spódnicy, sprawdzą się w pracy czy podczas mniej formalnych rodzinnych uroczystości.

Jeśli szukasz propozycji, którą będziesz mogła wszechstronnie wykorzystać, postaw na jednokolorowe spodnie. Te niebieskie kuloty wykonano z przyjemnej w dotyku 100% bawełny. Elastyczna gumka w pasie sprawia, że idealnie dopasujesz je do swojej sylwetki.

Dresowe spodnie z pazurem

Niegdyś dresy kojarzyły się tylko z uprawianiem sportu. Dziś nie zakłada się ich wyłącznie na siłownię czy do biegania. Dresowe spodnie damskie są podstawą wielu oryginalnych stylizacji. Gorący trend na teraz? Dresy z obniżonym krokiem! Świetnie wyglądają połączone ze sportową bluzą lub skórzaną ramoneską. Są odpowiednie na każdą porę roku, dlatego muszą znaleźć się w Twojej szafie! Spróbuj, a docenisz wygodę, jaką zapewniają w każdej sytuacji.

Znalazłaś już fason dla siebie?

Już wiesz, na co zwrócić uwagę kupując spodnie damskie oraz jak dobrać je do figury. Proponowane modele i wiele więcej znajdziesz w najnowszej kolekcji Unisono. Pamiętaj, co jest trendy w tym sezonie! Postaw na wygodę i już dziś kup bawełniane alladynki, kuloty lub dresowe modele w niebanalnym stylu.

Artykuł partnera


Gotowanie Przepisy

Złość nie zawsze szkodzi. Istnieją 3 ważne powody, dla których czasem warto jest się zezłościć

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 maja 2021
Złość
Fot. iStock

Złość to emocja, o której najczęściej chcielibyśmy zapomnieć. Kojarzy się z nerwową atmosferą, czasem z krzykiem lub inną formą agresji, a na końcu z poczuciem winy. Tymczasem złość, mimo negatywnego skojarzenia, miewa i pozytywne strony. Nie zawsze jest sens ją tłumić, gdy można z niej wyciągnąć coś dobrego dla siebie. A w jaki sposób złość może się nam przysłużyć?

Złość bywa przewrotną emocją. Jeśli pozwolimy jej wpływać na życie bez kontroli, stanie się ona siłą destrukcyjną. Jeśli złość będzie mądrze zarządzana, może być pożyteczna i przynieść pewne wymierne korzyści. 

Co dobrego może dać nam złość?

Złość pozwala przetrwać

Co prawda już dawno minęły czasy, gdy głównym celem człowieka było przede wszystkim przetrwanie w czasach wszelkich niebezpieczeństw, ale złość bywa przydatna także teraz, gdy wiedziemy bezpieczne i wygodne życie. Odczuwanie złości pozwala intensywniej reagować na sytuacje, które mogą nam w jakiś sposób zagrażać. Sygnalizuje niebezpieczeństwo i zapala lampkę alarmową, gdy ktoś próbuje nagiąć nasze granice. Złość skłania do zachowania czujności i popycha do szybkiego działania i do walki o swoje racje, jeśli jest taka potrzeba.

Pomaga rozładować nagromadzone emocje

Oczywiście wszystko jest łatwiej sobie poukładać, gdy można spokojnie usiąść i pomyśleć, a złość do tego nie skłania. Jednak jest i druga strona medalu — zezłoszczenie się może otworzyć furtkę do wywalenia z siebie nadmiaru negatywnych emocji. Taka złość nie dziwi, gdy doświadczamy bólu, zarówno fizycznego, jak i emocjonalnego. To pomaga radzić sobie ze stresem, rozładować napięcie i pokierować energię w stronę czegoś, co przyniesie ukojenie. Najczęściej po przeżyciu i wyciszeniu złości w sposób kontrolowany, odczuwamy spokój.

Złość może prowadzić nas do upragnionego celu

Odczuwanie złości czy gniewu, może pomóc się skupić na tym, co ważne, przyspieszyć realizację upragnionego celu. Dzieje się tak w sytuacji, gdy z jakichś przyczyn trudno jest nam osiągnąć coś, na czym nam zależy. Odczuwanie złości na daną sytuację pozwala na zmobilizowanie się za wszelką cenę do usunięcia z drogi przeszkód i realizacji planów.

Jak sobie radzić sobie z rozładowaniem złości, by nikogo nie krzywdzić?

Nie ma sensu tłumić w sobie złości, gniewu, wściekłości, które są przecież naturalnymi emocjami pojawiającymi się z różnych przyczyn. Wiadomo jednak, że wyładowywanie na kimś swojej złości, obrażanie kogoś, stosowanie gróźb, czy wręcz przemocy, jest niedopuszczalne. To nie tylko nie rozwiązuje problemu, ale i nakręca spiralę. Nie zawsze wyrzucanie z siebie złości poprzez np. krzyk, czy rzucanie talerzami o ścianę przynosi oczekiwanie oczyszczenie. Ale też nie ma sensu za wszelką cenę się przed nią bronić. O wiele lepiej jest, gdy już ta złość się pojawi, sprawować nad nią kontrolę, wyrazić w sposób mądry, z szacunkiem dla siebie i innych osób. Mamy prawo do złości, jako do naturalnej emocji. Mamy prawo do przeżycia jej i albo wyciągnięcia dla siebie wniosków na przyszłość lub podjęcia działania, albo po prostu  do zdystansowania się od całej sytuacji.


źródło: www.psychologytoday.com, pracowniaintegra.pl

 


Zobacz także

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Nalewka z pigwy – cztery przepisy na rozgrzewający, domowy trunek

Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Przepis na ciasto na pizzę – to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Polewa czekoladowa w czterech odsłonach. Przygotuj klasyczną polewę ganache, z kakao, z chili, lub białą, idealną na sernik