Go to content

Sernik na zimno w wersji FIT z serków homogenizowanych lub z twarogu z wiaderka

Sernik na zimno fit - przepis z truskawkami, z serków homogenizowanych, twarogu z wiaderka
Fot. iStock

Sernik na zimno FIT z serków lub twarogu to prosty w wykonaniu słodki deser, z którym poradzi sobie nawet wyjątkowy „antytalent” cukierniczy. Jest pyszny, cieszy oko i cudownie chłodzi w ciepłe dni. Warto wypróbować przepis na sernik na zimno z twarogu z wiaderka z truskawkami i galaretkami, lub w innych wersjach smakowych, obok których trudno przejść obojętnie.

Sernik na zimno w wersji FIT z truskawkami, malinami czy brzoskwiniami jest idealnym deserem nie tylko na imprezę planowaną latem. Robi się go nieco mimochodem, choć trzeba zaplanować kilka godzin na tężenie masy w lodówce. Można sięgnąć po gotowy sernik na zimno w proszku, ale znacznie więcej satysfakcji gwarantuje samodzielne przygotowanie sernika z serków homogenizowanych lub twarogu z wiaderka. Inspiracji w sieci nie brakuje, każdy znajdzie coś dla siebie.

Sernik na zimno - przepis z truskawkami, z serków, z wiaderka, fit

Fot. iStock/sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkami – przepis 

Sernik i truskawki to rewelacyjne połączenie kolorów i smaku. Cudownie kojarzy się z latem i serwowany o tej porze roku ze świeżych owoców jest nie do przebicia w smaku. Oczywiście można do niego użyć truskawek poza sezonem, a nawet mrożonych. Wypróbuj przepis na sernik na zimno z truskawkami.

Sernik na zimno - przepis z truskawkami, z serków, z wiaderka, fit

Fot. iStock/sernik na zimno

Sernik na zimno z serków z truskawkami – składniki: 

Składniki na spód

  • 200 g ciasteczek owsianych (lub herbatników, biszkoptów)
  • 50-70 g masła

Składniki na masę z serków waniliowych

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego – 4 x opakowanie 200 g
  • 2 galaretki winogronowe/cytrynowe/o smaku gruszki
  • 400 ml wrzątku

Składniki na owoce z galaretką

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzątku
  • 500 g świeżych truskawek

Sernik na zimno z serków homo z truskawkami – przygotowanie

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm na sernik. Jej boki wysmaruj masłem, następnie wyłóż dno i boki  papierem do pieczenia.
  2. Ciastka (herbatniki lub biszkopty) rozkrusz jak najdrobniej w folii wałkiem do ciasta, lub rozdrobnij w melakserze. Miękkie lub roztopione masło wymieszaj z masą z ciasteczek. Ilość wykorzystanego masła zależy od samych ciastek, ile tłuszczu potrzebują. Sypką masę wyłóż na dno tortownicy, następnie łyżką uklep ciasteczka.  Tortownicę wstaw do lodówki.
  3. Gdy masa z ciasteczek tężeje w lodówce, zagotuj 400 ml wody (1 cała i 3/5 szklanki o pojemności 250 ml). Wsyp dwa opakowania galaretki przezroczystej o smaku winogron (może być też gruszek, cytryn) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, gdy nie będzie widać już drobinek żelatyny. Odstaw go do przestudzenia.
  4. Do dużej miski przełóż serki waniliowe homogenizowane. Jeżeli  serki są mocno słodkie, można dla złagodzenia słodyczy część serków homogenizowanych waniliowych zamienić na serki homogenizowane naturalne.
  5. Do serków wlej przestudzoną galaretkę, która jeszcze nie zaczęła tężeć. Wymieszaj delikatnie całość łyżką lub  rózgą kuchenną (bez ubijania). Masa serowa będzie rzadka, więc trzeba ją odstawić, aż lekko zgęstnieje. Jeśli odkładasz masę do lodówki, musisz zaglądać co kilka minut, by za mocno się nie ścięła.
  6. Gdy masa z serków i galaretki zacznie lekko tężeć, wylej do tortownicy ze spodem z ciastek, która odpoczywa w lodówce. Po przełożeniu masy, tortownicę ponownie umieść w lodówce.
  7. Czas na galaretkę i owoce. Jedną galaretkę truskawkową zalej wrzątkiem (ok. 350 ml). Mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Po rozpuszczeniu odstaw na bok, by przestygła.
  8. Tryskawki umyj, pozbądź się szypułek i osusz. Pokrój na połówki i wyłóż na sernik po ok. 30 minutach chłodzenia masy serowej. Masa powinna stężeć na tyle, by owoce się nie zapadły mocno, ale delikatnie przykleiły – co zapobiegnie wypływaniu ich po zalaniu galaretką.
  9. Galaretkę truskawkową wylej na owoce, gdy całkowicie przestygnie i zacznie lekko tężeć.
  10. Sernik na zimno z serków homogenizowanych włóż do lodówki na kilka godzin (od 3 do 5) do całkowitego stężenia masy i galaretki.

Sernik na zimno z serków homo z truskawkami po stężeniu z pewnością zachwyci domowników smakiem. Taki sernik na zimno równie dobrze będzie smakował z brzoskwiniami czy malinami, lub innymi ulubionymi owocami. W przypadku zmiany owoców warto dobrać pod nie inny smak galaretki na wierzch.

Sernik na zimno - przepis z truskawkami, z serków, z wiaderka, fit

Fot. iStock

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przepis

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to jedna z możliwości przygotowania pysznego deseru. Można również sernik na zimno zrobić z twarogu z wiaderka – przepis jest równie prosty.

Sernik na zimno - przepis z truskawkami, z serków, z wiaderka, fit

Fot. iStock/sernik na zimno

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – składniki:

Składniki na spód:

  • ok. 120 g biszkoptów

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (winogronowa lub cytrynowa, by była najlepiej przezroczysta)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Składniki na owoce z galaretką:

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej lub winogronowej
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron 

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przygotowanie:

  1. Dwie galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia
  3. Na dnie formy ułóż ciasno biszkopty, by jak najbardziej zakryć dno.
  4. Twaróg (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Nadal miksując, wlej cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  5. Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  6. Masę serową wyłóż na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  7. W międzyczasie przygotuj galaretkę z owocami. W 450 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, odstaw ją do ostygnięcia.
  8. Winogrona umyj, osusz. Ułóż na stężałej masie serowej i zalej delikatnie lekko tężejącą galaretką.
  9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby dobrze stężało.

Sernik na zimno fit z jogurtem greckim – przepis

Przepis na sernik na zimno fit z jogurtem greckim to alternatywa dla sernika z serków homogenizowanych lub twarogu z wiaderka. Jest mniej kaloryczny, więc bez wyrzutów sumienia mogą sobie pozwolić na niego osoby dbające o linię.

Fot. iStock/sernik na zimno

Sernik na zimno fit z jogurtem greckim – składniki:

Składniki na spód:

  • 220 g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50 g daktyli

Składniki na jogurtową masę:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 g twarogu chudego
  • 2 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 30 g żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada

Składniki na truskawkową masę:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • 200 ml wrzątku
  • 300 g truskawek
  • 3-4 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 150 g truskawek
  • polewa fit: 2 płaskie łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki odżywki białkowej o smaku biała czekolada
  • lub tradycyjnie –  50 g białej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki

Sernik na zimno fit z jogurtem greckim – przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź.
  2. Płatki owsiane wsyp do miski i zblenduj na drobne cząstki. Dodaj daktyle i zblenduj je ponownie z płatkami.
  3. Dodaj masło orzechowe (by ciasto było lekko klejące) i wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 23 cm. Włóż tortownicę z masą do lodówki.
  4.  Żelatynę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu w małej ilości wody (np. 50 ml). Odstaw na chwilę, aż napęcznieje.
  5. W drugiej misce zmiksuj jogurt grecki  ksylitolem i miodem. Dodaj twaróg oraz żelatynę i ponownie miksuj przez 2-3 minuty. Masa będzie dosyć płynna, ale dość szybko zacznie gęstnieć.
  6. Masę przelej na spód i wstaw do lodówki na minimum godzinę czasu.
  7. Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  8. Truskawki zblenduj na gładko. Dodaj do nich jogurt, ksylitol i tężejącą galaretkę. Miksuj do połączenia się składników. Rzadką masę włóż do lodówki na ok. 20 minut, aby lekko stężała. Gdy lekko zgęstnieje, przemieszaj ją łyżką i przelej na masę jogurtową. Włóż do lodówki na noc, by stężała.
  9. Sernik na zimno fit udekoruj umytymi truskawkami i polewą z białej czekolady. Polewę możesz przygotować na dwa sposoby:
  • polewa fit – do małego garnka włóż olej kokosowy i odżywkę białkową, rozpuść na małym ogniu.
  • polewa tradycyjna – do małego garnka wlej śmietankę i dodaj białą czekoladę. Całość rozpuść na małym ogniu.

Inspiracji na sernik na zimno jest znacznie więcej. Nic nie stoi na przeszkodzie modyfikowania przepisów, by otrzymać smak, jaki lubisz najbardziej.


źródło:  aniagotuje.pl  , www.domowe-wypieki.pl  ,www.poprostupycha.com.pl