Dania główne Desery Gotowanie Przepisy

Przepisy dla chorych na insulinooporność

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
23 kwietnia 2021
Fot. Materiały prasowe
 

Mierzysz się z insulinoopornością? Nie wiesz, jakie produkty wybierać? Zastanawiasz się, jak komponować swój codzienny jadłospis? Dr Hanna Stolińska – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, stworzyła multimedialny poradnik dla wszystkich chorych na insulinooporność.

„Dieta dla insulinoopornych” to nie tylko pełne cennych porad i praktycznych wskazówek kompendium wiedzy dotyczące odżywiania, ale też kopalnia kulinarnych inspiracji dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się zdrowo gotować. Poniżej prezentujemy kilka przepisów dr Hanny Stolińskiej na smaczne pełnowartościowe posiłki idealne dla insulinoopornych. 

Lekka sałatka

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • Rzodkiewka 60 g (4 szt.)
  • Grejpfrut różowy 100 g (0,5 szt.)
  • Sałata 75 g (15 liści)
  • Orzechy włoskie – 30 g (1 garść)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Sałatę poszarp na kawałki, rozłóż na talerzu.
  2. Dodaj rzodkiewki,
  3. Grejpfruta obierz ze skórki i podziel na cząstki, połóż na sałacie.
  4. Zrób sos z oliwy i soku z cytryny.
  5. Sałatkę polej sosem i posyp orzechami.

Wrap z omleta z pieczarkami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

Farsz:

  • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) 45 g (3 szt.)
  • Pieczarka uprawna, świeża 80 g (4 szt.)

Omlet:

  • Jaja kurze całe 112 g (2 szt.)
  • Otręby pszenne 8 g (2 łyżki)
  • Bazylia (suszona) 2 g (0,5 łyżeczki)

Dodatki:

  • Ser, mozzarella 30 g (2 porcje)
  • Roszponka 20 g (1 garść)
  • Olej rzepakowy 5 g (0,5 łyżki)
  • Chleb żytni staropolski 30 g (1 kromki)

Przygotowanie:

  1. Pokrojone pomidory podsmaż na łyżce oleju, dołóż pokrojone pieczarki, dopraw do smaku.
  2. Jajka rozbij widelcem, wymieszaj z bazylią i otrębami, posól do smaku.
  3. Usmaż omlet na pozostałym tłuszczu.
  4. Na omlet wyłóż roszponkę, farsz pieczarkowy, pokrojoną mozzarellę.
  5. Złóż omlet na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
  6. Zjedz z chlebem.

Chia pudding z granatem

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • Nasiona chia 35 g (7 łyżeczek)
  • Woda – 30 ml (3 łyżki)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 250 ml (1 szklanka)
  • Granat 100 g (1 szt.)
  • Orzechy laskowe – 15 g (0,5 garści)
  • Ksylitol – 7 g (1,5 łyżeczki)
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z ksylitolem, 3 łyżkami wody i nasionami chia.
  2. Odstaw pudding na minimum 5 godzin (zamieszaj go co jakiś czas).
  3. Po tym czasie posyp pudding owocami, orzechami i udekoruj miętą.
  4. Pierś z kurczaka zapiekana pod porami z ryżem

Pierś kurczaka zapiekana pod porami z ryżem

Fot. Materiały prasowe

Składniki (na 2 porcje):

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 200 g (2 porcje)
  • Pomidor 120 g (1 szt.)
  • Por 280 g (2 szt.)
  • Ryż brązowy 120 g (8 łyżek)
  • Ser, kozi (twardy) 30 g (1,5 plastra)
  • Bazylia (suszona) 2 g (0,5 łyżeczki)
    Oregano (suszone) 1,5 g (0,5 łyżeczki)
  • Pieprz czarny mielony 2 g (2 szczypty)
  • Sól himalajska 1 g (1 szczypta)
  • Olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij i dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora, ser i pomidory pokrój w plastry i w takiej kolejności połóż warstwami na kurczaku.
  3. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. około 180 st. C.
  4. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz w ebooku „Dieta dla insulinoopornychdostępnym na platformie How2.


Dania główne Desery Gotowanie Przepisy

Szkodliwe jednorazówki na śmietnik! Wystartowała kolejna edycja kampanii edukacyjnej Czas Na Wzrok

Redakcja
Redakcja
23 kwietnia 2021
 

Każdego roku do naszego kraju trafia blisko 14 mln sztuk tzw. „gotowych”, jednorazowych okularów – zarówno korekcyjnych bezbarwnych, jak i gotowych okularów przeciwsłonecznych. Mimo że blisko 80 proc. Polaków ma świadomość zagrożeń wynikających z użytkowania okularów niedobranych przez specjalistę, do ich zakupu przyznaje się aż 25 proc. ankietowanych. Wiele z tych osób, pomimo wyraźnych, rygorystycznych wskazań producentów, z tzw. „gotowców” korzysta niezgodnie z instrukcją. Okulary te nie tylko szkodzą naszym oczom, ale też mocno zaśmiecają naszą planetę ponieważ finalnie trafiają najczęściej na wysypisko śmieci. Pod hasłem #SuperMocOkularów wystartowała kolejna edycja kampanii Czas Na Wzrok, w ramach której organizatorzy będą edukować Polaków na temat zagrożeń wynikających z korzystania z tzw. „gotowców” i przekonają Polaków, że po okulary powinno się chodzić WYŁĄCZNIE DO OPTYKA!


Grupa Essilor (firmy JZO, Essilor Polonia oraz JAI KUDO) od przeszło trzech lat prowadzi intensywną komunikację opartą na działaniach edukacyjnych konsumentów w zakresie dbania o wzrok i prawidłowej korekcji okularowej. W tym roku za główny cel postawiła budowanie świadomości Polaków na temat zagrożeń płynących z użytkowania gotowych, „uniwersalnych” okularów korekcyjnych i przeciwsłonecznych nie tylko dla wzroku, ale dla całej naszej PLANETY. W czwartej już edycji kampanii Czas Na Wzrok, wspólnie z partnerskimi salonami optycznymi, organizuje akcję zbiórki szkodliwych, niepotrzebnych, jednorazowych okularów i przetworzenie ich w energię.

Szkodliwe „jednorazówki”

Okulary jednorazowe z apteki, marketu czy bazaru to wyjście awaryjne, na które konsument powinien się zdecydować wyłącznie w szczególnych sytuacjach. Tymczasem, jak wynika ze zleconego prze Grupę Essilor i przeprowadzonego w lutym b.r. badania opinii, aż 25 proc. ankietowanych przyznaje się do korzystania z tzw. „jednorazówek”. Dobierane są one bardzo często bez wcześniejszego badania wzroku, przy niepełnej świadomości, jakie zagrożenia niesie za sobą długotrwałe i nieprawidłowe ich użytkowanie.

Celem tegorocznej edycji kampanii Czas Na Wzrok jest zwrócenie uwagi na szkodliwość okularów niedopasowanych przez specjalistę oraz szeroka edukacja społeczeństwa w zakresie regularnych badań wzroku oraz prawidłowej, profesjonalnej korekcji okularowej – w myśl idei, że w trosce o własne o zdrowie i środowisko, okulary powinno się kupować wyłącznie w salonie optycznym.

Posprzątajmy razem świat ze szkodliwych okularów!

Z kwestią tanich okularów, których jakość pozostawia często wiele do życzenia, wiąże się drugi cel tegorocznej kampanii. Konsumenci, którzy korzystają z tzw. „gotowców”, kupują je znacznie częściej niż ci, którzy okulary wykonują w profesjonalnych salonach optycznych. Konsekwencją tego jest pogłębianie problemu zaśmiecania środowiska niepotrzebnymi już okularami. Gromadzone, a następnie wyrzucane do kosza nieużywane już okulary – zarówno „jednorazowe” korekcyjne, jak i stare, zniszczone okulary korekcyjne i przeciwsłoneczne, trafiają na wysypiska śmieci, coraz bardziej zanieczyszczając naszą planetę.

Grupa Essilor postanowiła zmierzyć się z tą kwestią i wspólnie z partnerskimi salonami optycznymi organizuje ogólnopolską zbiórkę okularów, których konsumenci z różnych względów już nie używają i nie będą używać. Do każdego, oznakowanego logiem tegorocznej
kampanii salonu optycznego, konsumenci mogą przynieść stare, nieużywane, zniszczone oraz –przede wszystkim – szkodliwe jednorazowe okulary, i w zamian otrzymać specjalną ofertę na kupno nowej, profesjonalnie wykonanej i dopasowanej indywidualnie przez specjalistę pary okularów wraz z badaniem wzroku w cenie okularów (w tych salonach, w których prowadzone są badania wzroku), a Grupa Essilor przetworzy wszystkie zebrane, niepotrzebne okulary w energię dla naszej PLANETY.

#SuperMocOkularów #PoOkularyDoOptyka


Dania główne Desery Gotowanie Przepisy

6 filmów o Ziemi, które trzeba zobaczyć!

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
23 kwietnia 2021
6 filmów o Ziemi, które trzeba zobaczyć!
Fot. iStock
Następny

Jesteśmy pierwszym pokoleniem, które jest świadome, że niszczy świat i możemy być ostatnimi, które może cokolwiek z tym zrobić. Przypomnijcie sobie jak piękna i niezwykła jest Ziemia.

Popatrzcie na swoje dzieci i zacznijcie już dzisiaj, robić coś dobrego dla ich przyszłości.

Zobacz także

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Śledzie – 6 sprawdzonych przepisów na pyszne, świąteczne dania ze śledzia

Bajgle, a może tradycyjne sandwiche? Propozycje kanapkowe z różnych stron świata

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek

Barszcz biały – czym się różni od żurku i jak przygotować tę tradycyjną zupę?