Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz, której nikt się nie oprze

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 lutego 2020
ciasto marchewkowe przepis klasyczny, fit, z kremem
Fot. Ciasto marchewkowe / iStock
 

Ciasto marchewkowe, dyniowe czy z buraków – to może brzmieć dziwnie, ale prawda jest znacznie słodsza. Ciasta oparte na tych warzywach są pyszne, słodkie i cudownie wilgotne, aż proszą się o zjedzenie. Szczególnie wilgotne ciasto marchewkowe ma wielu miłośników, czemu absolutnie nie można się dziwić. Podobnie jego inni warzywni kuzyni.

Ciasto marchewkowe, wbrew obawom tych, którzy jeszcze go nie próbowali, nie przypomina w smaku marchewki znanej w surowym wydaniu. Wielbiciele tego wypieku twierdzą, że raczej przypomina piernik i naprawdę trudno przejść obok niego obojętnie. A gdy jeszcze oblany jest grubą warstwą pysznego lukru lub kremu, trafiamy do kulinarnego nieba. Właśnie dlatego, gdy raz spróbujesz – zakochasz się w nim na zabój.

Wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe zyskuje na popularności, co powinno cieszyć. To w porównaniu do innych ciast zdrowy wypiek, który dodatkowo smakuje obłędnie. Czy można chcieć czegoś więcej?

ciasto marchewkowe przepis klasyczny, fit, z kremem

Fot. Ciasto z marchwi / iStock

Ciasto marchewkowe – przepis z Kwestia Smaku

Ten zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku przepis na ciasto marchewkowe, określony został mianem najlepszego. To opinia wielu osób, które miały przyjemność z niego skorzystać i polecają go dalej. Warto więc spróbować i samemu stwierdzić, czy to prawda.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 2 jajka,
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g drobno startej marchewki,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji,
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jabłka,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 125 g kremowego serka, np. Philadelphia,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru.

Ciasto marchewkowe – wykonanie ciasta 

  1. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki tak, by osiągnęły temperaturę pokojową. Gdy tak się stanie, ubijamy je do momentu, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Gdy nie będzie grudek, ubijając dalej na wysokich obrotach masę, dolewamy do niej powoli, cienkim strumieniem olej.
  2. Dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C.
  4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy suche składniki i przesypujemy do miski z marchewką, delikatnie łącząc wszystko ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Ciasto marchewkowe – polewa  
  1. Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Gotową masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Dobrze wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwie części. Spód smarujemy 1/3 ilości polewy, przykrywamy drugą częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę polewy. Na koniec ciasto dekorujemy orzechami.

Fot. Ciasto marchewkowe / i Stock

Przepis na ciasto marchewkowe fit z kremem

Ciasto marchewkowe w wersji dla osób na diecie? Da się zrobić, internet aż pęka od ilości pomysłów na odchudzone ciasto. My proponujemy przepis na ciasto marchewkowe fit, ze strony Codziennie Fit, które zdecydowanie przysłuży się figurze.

Przepis na ciasto marchewkowe fit z kremem:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej 
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
  • 1 jajko duże
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki aromatu z wanilii
  • 5 łyżek ksylitolu lub erytrolu
Składniki na krem:  
  • 250 g serka twarogowego śmietankowego 
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 1-3 łyżki cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • garść malin

Przepis na ciasto marchewkowe fit z kremem – wykonanie 

  1. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni, w termoobiegu. Przygotowujemy prostokątną blaszkę małych rozmiarów (połowa standardowej, dużej).
  2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę, sól, ksylitol.
  3. W drugiej misce mieszamy ze sobą: olej roślinny, jajko, mleko, aromat.
  4. Do miski z płynnymi produktami dodajemy startą marchew.
  5. Powoli łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Jeśli ciastu brakuje mąki bądź mleka – należy je dodać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut lub do suchego patyczka.

Wykonanie kremu: 

  1. Miksujemy serek twarogowy z ksylitolem i cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. UWAGA: ksylitol i cukier puder dodajemy stopniowo sprawdzając, czy nie jest za słodki. Wkładamy krem do lodówki.
  2. Po wystygnięciu ciasta smarujemy je kremem i dekorujemy malinami. Odkładamy do lodówki na 40 minut, po czym jest gotowe do jedzenia.  
ciasto marchewkowe przepis klasyczny, fit, z kremem

Fot. Ciasto z marchwi / iStock

Ciasto marchewkowe – zalety 

Wilgotne ciasto marchewkowe nie licząc smaku, ma jeszcze inne zalety. Przede wszystkim marchew, która jest podstawą ciasta, zawiera karotenoidy wpływające na zdrowy wygląd skóry. Zawiera ponadto witaminy z grupy B, witaminę A , witaminy C, E, H, K. Marchew jest także źródłem błonnika oraz minerałów takich, jak: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, siarka, miedź, fosfor, kobalt, mangan.

To niepozorne warzywo zawiera bogactwo flawonoidów, alkaloidów, kwasu foliowego. Marchew przyspiesza trawienie, dobrze wpływa na poziom cholesterolu we krwi, pomaga pozbyć się pasożytów, wspiera metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Właśnie dlatego to cenne dla zdrowia i urody warzywo warto jeść gotowane i na surowo, pić soki z jego dodatkiem, a także piec ciasta, które są smacznymi i zdrowymi wypiekami.

Być może ciasta warzywne zostaną waszymi ulubionymi deserami? Wydaje się, że to ciasto uwielbiane przez wszystkich – od przedszkolaków po wyrafinowanych amatorów słodkości.


źródło przepisów:  www.kwestiasmaku.com , codzienniefit.pl

Ciasta Gotowanie Przepisy

Grypa to nie to samo, co zwykłe przeziębienie. Trzeba mieć rękę na pulsie, by uniknąć powikłań

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 lutego 2020
Grypa - objawy, leczenie, szczepienie, powikłania - Oh!me
Fot. iStock
 

Grypa to choroba, z którą każdy choć raz się zetknął. Szybko rozprzestrzeniająca się, zbyt często jest bagatelizowana i traktowana jak nieco silniejsze przeziębienie. Tymczasem konsekwencje zaniedbania grypy mogą być poważne. Jakie objawy daje grypa, jak ją leczyć i czy można jej uniknąć?

Grypa to hasło, które od jesieni zaczyna być coraz częściej powtarzane i na ustach pacjentów jest aż do wiosny. By zapracować sobie na grypę wcale nie trzeba wiele wysiłku – wirusy ją wywołujące rozprzestrzeniają się drogą kropelkową w ekspresowym tempie. Miliony Polaków miały nieprzyjemność mierzyć się z przykrymi objawami grypy, a w wielu przypadkach jej powikłaniami. Wbrew utartej opinii, grypa to nie mocniejsze przeziębienie, na które wystarczy wziąć odpowiedni środek i można wracać do pracy.

Grypa typ A i B – przyczyny zakażenia

Grypa nie bierze się znikąd. Jej objawy wywołują typy A i B wirusa grypy, powodując ostre w przebiegu zakażenia układu oddechowego. Do zakażenia grypą dochodzi drogą kropelkową, gdy chory kaszle lub kichają rozsiewając wirusy grypy obecne w wydzielinie dróg oddechowych. Do zakażenia może także dojść drogą pokarmową, przez kontakt z zakażonymi przedmiotami np. łyżką lub kubkiem osoby chorej. Grypa jest  chorobą powszechnie występującą, ale znacznie rzadziej niż przeziębienie.

Grypę można podzielić na dwa typy sezonową i pandemiczną. Grypa (typ A, rzadziej B) sezonowa to swoista  „norma”wywoływana przez typowe wirusy grypy występujące u ludzi. W przypadku grypy pandemicznej sytuacja wygląda nieco inaczej. Grypa pandemiczna pojawia się co kilkanaście/kilkadziesiąt lat, i rozsiewa się na cały świat. Zachorowania wywołują nowe rodzaje wirusa grypy np. od zwierząt takich jak ptaków czy świń – zakażeń jest wiele, ponieważ ludzkość nie ma na nie odporności. Źródłem zakażenia jest kontakt martwym zakażonym zwierzęciem, jedzeniem niedogotowanego mięsa i surowych jaj zakażonego ptaka. Przykładem pandemii grypy była hiszpanka (przez ptactwo) oraz świńska grypa.

Grypa – objawy u dzieci i dorosłych

Grypa może dawać objawy podobne do przeziębienia, jednak różni się od niego dokuczliwością i gwałtownym przebiegiem. Choroba ma ostry początek, objawy przybierają szybko na sile. W przypadku przeziębienia, które także wywołują wirusy, objawy pojawiają się po początkowym 1-3 dniowym okresie gorszego samopoczucia.

Grypa – objawy u dzieci i dorosłych

  •  ból głowy zazwyczaj zlokalizowany w okolicy czoła oraz oczu,
  •  wysoka gorączką (ponad 38⁰C), przy której mogą pojawić się dreszcze –  w sytuacji przeziębienia może nie wystąpić,
  • ból gardła i obecny przy tym suchy, męczący kaszel,
  • zatkany nos, ale bez intensywnego kataru, który podczas przeziębienia jest bardzo intensywny,
  • bóle mięśni i stawów,
  • ogólnie złe samopoczucie,
  • osłabienie,
  • rozkojarzenie, senność,
  • wymioty i biegunka — częściej powoduje je grypa u dzieci

Same objawy, które powoduje grypa, nie w każdym przypadku pomogą odróżnić ją od przeziębienia. W obu przypadkach objawy utrzymują się tyle samo – ok 7 dni.

Grypa – leczenie

Grypa wymaga odpoczynku, a leczenie głównie polega na łagodzeniu istniejących objawów. W aptece można nabyć  leki działające na wirusa grypy, ale ich skuteczność jest największa, gdy zostaną zastosowane na początku choroby. Można zastosować także leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, by grypa była mniej dokuczliwa. Najczęściej stosowany jest paracetamol, którego działanie może utrzymywać się nawet 6 godzin. Należy w tym przypadku przestrzegać zaleceń stosowania leku, ponieważ przedawkowanie paracetamolu może wywołać uszkodzenie wątroby.

Warto także wiedzieć, że aspiryna nie wpływa na przebieg przeziębienia i grypy. Zdecydowanie nie wolno stosować aspiryny u dzieci, ponieważ może wywołać powikłanie – zespół Reye’a. Jeśli kaszel i katar są dokuczliwe, można sięgnąć po leki obkurczające naczynia błony śluzowej nosa oraz przeciwkaszlowe. Wiele osób sięga po zwiększone dawki witaminy C, rutozydu oraz leki homeopatyczne, jednak nie ma dowodów na to, by te sposoby skutecznie wpływały na to jak długo trwa grypa.

Domowe sposoby na grypę

Pomocne będę także domowe sposoby na grypę, znane od pokoleń. Jeśli chorego męczy kaszel, można sięgnąć po  łyżkę miodu przed snem, co podziała łagodząco. W przypadku wysokiej gorączki nalewy pić duże ilości płynów. Poza wodą można stosować herbaty z sokiem z maliny, aronii czy dzikiej róży. Należy zadbać o zachowanie zasad higieny, by ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa. Podobnie z troską o wywietrzone pomieszczenia oraz odpowiednią wilgotność powietrza.

Jeżeli pojawią się objawy takie jak:

  • duszność i świszczący oddech,
  • gorączka >38°C i nasilony kaszel z odkrztuszaniem ropnej wydzieliny trwający dłużej niż kilka dni,
  • silny i nieustępujący ból głowy, zatok lub ucha,
  • pojawienie się na skórze sinych lub krwistych plamek,
  • skąpomocz,
  • majaczenie,
  • drgawki i utrata przytomności.

Należy udać się niezwłocznie do lekarza.

Grypa – powikłania

Ważne jest podczas zachorowania na grypę, by nie bagatelizować możliwych jej powikłań. Znacznie mądrzej jest pozostać w domu i w łóżku leczyć przykre dolegliwości, niż ryzykować konsekwencjami zaniedbania choroby, które mogą być znacznie poważniejsze niż sama grypa.

Do szczególnej grupy ryzyka powikłań należą:

  • osoby powyżej 65. roku życia,
  • dzieci poniżej 5. roku życia,
  • kobiety w ciąży (szczególnie w II i III trymestrze) – w tym przypadku pacjentki należy otoczyć szczególną opieką, ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu lub zagrożenia życia płodu,
  • osoby z nadwagą/otyłością,
  • osoby z przewlekłymi chorobami i niedoborami odporności (np. zakażenie wirusem HIV).

Do najczęstszych powikłań po grypie, które często wymagają hospitalizacji zaliczamy:

  • zakażenia zatok i ucha;
  • zapalenie płuc;
  • zapalenie mięśnia sercowego, mózgu, mięśni;
  • niewydolność wielonarządowa;
  • sepsa.

Grypa może wpłynąć negatywnie na wcześniej istniejące u pacjenta problemy ze zdrowiem.

Grypa – jak się przed nią chronić?

Uniknięcie zakażenia nie zawsze jest możliwa ze względu na szybkość i łatwość rozprzestrzeniania się wirusa. Ale można zrobić wiele, by zminimalizować to ryzyko. Zapobieganie zarówno grypie, jak i przeziębieniu ma podobne założenia. Przede wszystkim istotne jest przestrzeganie zdrowego stylu życia – odpowiedniego żywienia oraz koniecznej dawki ruchu. O ile jest możliwe, należy unikać kontaktu z osobami chorymi. Aby uniknąć zagrożenia, jakim jest grypa, należy obowiązkowo przestrzegać zasad higieny. Czyste, odkażone mydłem dłonie i higiena posiłków pozwoli ograniczyć ryzyko przedostania się wirusów do naszego organizmu.

Szczepienie przeciw grypie

Przed grypą chronią także szczepionki, które jeśli nie zapobiegną w danym przypadku zachorowaniu, to załagodzą przebieg chory i zminimalizują ryzyko wystąpienia powikłań. Szczepienie, po zakwalifikowaniu przez lekarza, należy wykonać jesienią, przed przed sezonem szczytu zachorowania na grypę. Wciągu trzech tygodni od przyjęcia szczepionki, rozwija się odporność na wirusy i utrzymuje się ona nawet 12 miesięcy. Kolejnego roku należy ponowić szczepienie, ponieważ wirusy grypy stale ulegają mutacjom, więc szczepionki trzeba stale dostosowywać do wirusów występujących najczęściej w danym sezonie.


źródło:  www.mp.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Opierasz się zmianom? Jest kilka powodów, dla których to nic dobrego

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
25 lutego 2020
Fot. iStock

W życiu jedno jest pewne – zmiany! I choć taka perspektywa bywa czasem przerażająca i przytłaczająca, to nic nie możemy na to poradzić. Zmieniamy się my, nasza życiowa sytuacja, nasze otoczenie i ludzie dookoła – czasem przynosi nam to coś dobrego i przyjemnego, innym razem wymaga od nas siły i stawia przed wyzwaniami.

Jesteś otwarta na nowe doświadczenia, czy raczej przyjmujesz je z niechęcią i opierasz się tak długo, jak to możliwe? Jeśli to drugie, zobacz, dlaczego nie warto zamykać się na zmiany i jak możesz sobie takim zachowaniem zaszkodzić.

Opierasz się zmianom? Jest kilka powodów, dla których to nic dobrego

1. Powstrzymujesz się przed rozwojem

Każda zmiana uczy nas czegoś nowego, nawet ta, która wydaje nam się wielkim nieszczęściem. Nie patrz na nią, jak na coś przytłaczającego – wypatruj raczej okazji do zdobycia doświadczeń, wiedzy, umiejętności lub kontaktów.

2. Nie dajesz sobie szansy na świeży początek

Zmiana pracy, przeprowadzka, nowy związek, czy wejście w nieznane towarzystwo to szansa na nowy początek, ułożenie pewnych spraw od początku i pokazanie siebie od innej strony. Na początku jest strasznie, ale jeśli zachowasz otwartość i optymizm, dostrzeżesz wiele dobrego i mnóstwo możliwości.

3. Zatracasz szerszy obraz

Zmiana to nowe perspektywy i możliwość innego spojrzenia na różne sprawy i własne życie – jeśli kurczowo trzymasz się tylko tego, co już masz i znasz (nawet jeśli to znane nie jest dla ciebie dobre i korzystne), pozbawiasz się szansy na zyskanie szerszego obrazu i nabrania dystansu.

4. Stajesz się mniej wdzięczna

Utykasz w swoim życiu przyzwyczajona do codzienności i zapominasz o tym, jak wiele masz szczęścia. Zmiany i związane z nimi okresowe trudności przypominają o tym, by być wdzięcznym każdego dnia i dziękować za to, co i kogo mamy obok siebie.

5. Tracisz pokorę

Porażki i niepowodzenia to lekcje pokory, które pokazują nam, że nie jesteśmy idealni, mamy swoje słabości i nie wszyscy muszą nas lubić. Podobnie jest ze zmianami – ich doświadczanie to okazja by poskromić nasze ego, zmierzyć się z opiniami innych, poprosić o pomoc i wsparcie.

6. Popadasz w rutynę i wygodę

Ta sama droga do pracy, te same obowiązki, zakupy w jednym miejscu od lat, zero zmian wśród znajomych, a może nawet i wieloletni związek, wygodny i bezpieczny, ale pozbawiony uczuć i satysfakcji? Najwyższy czas na zmianę – czujesz to głęboko w środku, przestań się bać!

7. Jesteś mniej elastyczna

Im dłużej odpychasz od siebie zmiany, tym trudniej przychodzi ci zmierzenie się z każdą nową sytuacją w życiu – wszystko przez to, że zatracasz swoją elastyczność i zamykasz się na nowe. Pamiętaj, że kto nie idzie do przodu, ten wiele traci i de facto się cofa!

8. Zapominasz o swojej sile

Kiedy już zmierzysz się ze zmianą, pokonasz trudności, staniesz z powrotem na nogi i życie znowu zacznie się do ciebie uśmiechać, poczujesz się silniejsza, pewniejsza siebie i mądrzejsza. Unikanie zmian sprawia, że czasem możesz zapomnieć o tym, na jak wiele cię stać i jak wiele potrafisz.

9. Odsuwasz coś, co i tak w końcu nastąpi

Możesz zamknąć oczy i udawać, że nic się nie dzieje, zmiana przejdzie obok i cię nie zauważy, ale dobrze wiesz, że to i tak nie zadziała. Prędzej czy później będziesz musiała zaakceptować to, co ma się wydarzyć, przyjąć zmianę z jej wszystkimi konsekwencjami – niech stanie się to na twoich warunkach, daj sobie szansę, odwagi!


Zobacz także

Jajeczne święta wychodzą bokiem? Oto najbardziej leniwy przepis, urozmaicający świąteczny jadłospis. Wasze przepisy wielkanocne

7 świątecznych przepisów, także tych polecanych przez Magdę Gessler

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych