Go to content

Siostry od kuchni polecają: Kremowy sernik z jagodami

Fot. Siostry od kuchni

Czas przygotowania: 40 min, czas pieczenia: do 70 min

Kremowy sernik z jagodami

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego (jedyny słuszny mielony twaróg do sernika to Piątnica, twarogi innych marek są zbyt rozwodnione)
  • 1 opakowanie sera mascarpone (250g)
  • 1 litr świeżych jagód (1 litr to około 700g jagód)
  • 1 opakowanie ciasteczek kakaowych(ok. 120g, ja użyłam Krakusków)
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże umyte jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 tabliczka (100g) białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy w rondelku.
  2. Ciastka rozdrabniamy blenderem lub ręcznie (ciastka można wrzucić do woreczka strunowego i kilkukrotnie „przejechać” po nim wałkiem do ciasta 😉 )
  3. Rozdrobione ciastka łączymy z roztopionym masłem.
  4. Na okrągłą blachę o średnicy 26-28cm wykładamy papier do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przekładamy masę z ciastek i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Blaszkę wkładamy do zamrażarki.
  5. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 st.C. (gora-dół).
  6. Na dół piekarnika wkładamy dowolną blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Zamysł tego kroku jest taki, że w tracie pieczenia woda będzie parowała w kierunku sernika umieszczonego wyżej, dzięki czemu sernik będzie jeszcze bardziej kremowy.
  7. Cytrynę sparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę na tarce.
  8. Żółtka ucieramy z cukrem przez 4-5 minut, aż większość cukru rozpuści się.  Następnie dodajemy białka, twaróg, mascarpone, utartą skórkę z cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i mąkę. Całość miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia się składników (nie dłużej, żeby zapobiec napowietrzeniu się masy).
  9. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na masę ciasteczkową, a następnie wykładamy równomiernie połowę jagód, które delikatnie wciskamy w powierzchnię w masy serowej.
  10. Blachę wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i w temperaturze 180 st. C pieczemy przez pierwsze 15-20 min. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę na 140 st.C i pieczemy przez kolejne 30-50 minut (Czas pieczenia jest uzależniony indywidualnie od piekarnika. Po upływie 30 minut należy sprawdzić, czy sernik zbytnio nie rumieni się. Jeśli tak, to jeszcze bardziej obniżamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Docelowo sernik jak jest jeszcze ciepły powinien mieć w miarę sprężystą (nie lejącą) strukturę).
  11. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez pierwszą godzinę.
  12. Na wystudzony sernik wykładamy drugą połowę jagód i całość polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka (mleko służy jedynie rozrzedzeniu czekolady).
  13. Docelowo sernik chłodzimy w lodówce przez 6-12 godzin. Najlepiej smakuje następnego dnia
Kremowy sernik z jagodami

Fot. Siostry od kuchni

Kremowy sernik z jagodami

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu pr